21/09/2016
Για ορισμένους ογκολογικούς αρρώστους, λόγω ταχείας εξέλιξης της νόσου ή σοβαρότητας της κατάστασης υγείας τους, η ζωή ή ο θάνατος κρίνεται σε λίγους μόνο μήνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ταχεία ή άμεση διάγνωση και ένταξη στη θεραπεία είναι αποφασιστικής σημασίας.
Ο χρόνος εξαρτάται όμως τόσο από το βαθμό στελέχωσης των μονάδων υγείας με τις σχετικές ειδικότητες – ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές, ακτινοφυσικοί – όσο κι από την επάρκεια σύγχρονων μηχανημάτων – αξονικοί τομογράφοι, γραμμικοί επιταχυντές, κλπ. Και στα δύο, η χώρα μας βρίσκεται διαχρονικά πίσω από τις πραγματικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό πως η αναλογία γραμμικού επιταχυντή ανά κάτοικο είναι 1ας: 1 εκατομμύριο, όταν με βάση τα διεθνή πρότυπα θα έπρεπε να είναι 1ας:200 χιλιάδες.
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο πως οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία κυμαίνονται από 2 έως 6 μήνες. Έτσι, όσοι έχουν τη σχετική δυνατότητα εκποιούν κάθε περιουσιακό στοιχείο για να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, όπου το κάθε σχήμα ακτινοθεραπείας κοστίζει από 10-20 χιλιάδες ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι περιμένουν υποφέροντας να έρθει η σειρά τους στο ΕΣΥ, ελπίζοντας ότι θα προλάβουν. Για ορισμένους η ένταξη στην θεραπεία θα έρθει μετά θάνατον…Την «πικρή» αυτή αλήθεια αναδεικνύει με παρέμβασή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καταγγέλλοντας τη διάλυση των αντικαρκινικών και γενικών νοσοκομείων. «Η κυβέρνηση με την καθιέρωση της λίστας αποδέχεται τις διαλυτικές πολιτικές που ασκεί στα νοσοκομεία και αποκαλύπτει ότι δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μηδενιστεί» τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Στο μεταξύ, ενώ το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει εγκρίνει από πέρυσι δωρεά ύψους 16 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση παλαιών γραμμικών επιταχυντών σε νοσοκομεία (μεταξύ των οποίων Αλεξάνδρα, Αττικό, Μεταξά, ΠΓΝ Λάρισας, Θεαγένειο, ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΠΑΓΝΗ), μέχρι σήμερα δεν έχει εγκατασταθεί κανένας. Ο λόγος, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έγκειται στη μη ικανοποίηση δύο βασικών όρων για την άμεση λειτουργία των μηχανημάτων: δεν είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής και δεν υπάρχει η κατάλληλη στελέχωση. Αποκλειστικές πληροφορίες του Virus, αναφέρουν ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα αυτό, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί το ολοκληρωμένο σχέδιο εγκατάστασης των μηχανημάτων, σε 11 και όχι σε 7 νοσηλευτικά ιδρύματα όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η πλήρωση των όρων της δωρεάς αποτελεί βεβαίως απαράβατο όρο για την τοποθέτηση των επιταχυντών.
Μία ακόμη «πονεμένη» ιστορία αφορά τους αξονικούς τομογράφους που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διάγνωση των όγκων, καθώς στα περισσότερα νοσοκομεία είναι σαράβαλα που χαλάνε συνεχώς.
«Ψάχνουν ανταλλακτικά μεταχειρισμένα για τους Αξονικούς Τομογράφους παλαιού τύπου (μονοτομικούς) σε χώρες της Άπω Ανατολής. Ο Ιδιωτικός Τομέας ανθίζει. Πώς είναι δυνατόν σε κάθε πόλη της χώρας να υπάρχουν Ιδιωτικοί Πολυτομικοί Αξονικοί Τομογράφοι και οι Ιατροί των Νοσοκομείων να προσπαθούν να κάνουν διάγνωση σε “Αξονικούς γράδες”;. Το “τρίο” της συμφοράς πουλάει τσαμπουκάδες. Αντί να ψηφίζουν γονατιστοί τα Μνημόνια, έπρεπε να ζητάνε γονατιστοί συγγνώμη από τους ασθενείς που βιώνουν μαρτύρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας» σχολιάζει ο κος Γιαννάκος.
Όσο για τις λίστες χειρουργείων, η αναμονή πλέον έχει ξεπεράσει το ένα (1) έτος λόγω της έλλειψης προσωπικού και υλικών.«Η κυβέρνηση αντί να προσλάβει Χειρουργούς, Νοσηλευτικό Προσωπικό, να ανοίξει τα κλειστά χειρουργικά τραπέζια, να μηδενίσει τις λίστες αναμονής σε κάθε Νοσοκομείο, διαχειρίζεται τη μιζέρια (τον θάνατο) για επικοινωνιακούς λόγους. Με τη βούλα του Κράτους (Υπουργική Απόφαση) θα αποφασίζεται ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει» λέει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Τα αναλυτικά στοιχεία που παραθέτει η Ομοσπονδία για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, ακόμη και σε πανεπιστημιακά νοσηλευτικά ιδρύματα, προκαλούν «σοκ»:
ΜεταξάΔεν διαθέτει αξονικό τομογράφο. Λόγω έλλειψης προσωπικού συγχωνεύτηκαν η ενδοκρινολογική με την παθολογική κλινική, καθώς επίσης η γυναικολογική με τη Θωρακοχειρουργική κλινική. Ακάλυπτες κατά 50% οι οργανικές θέσεις.
Λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες 1,5 μήνα. Καρκινοπαθείς τελικού σταδίου δεν εισάγονται και πεθαίνουν αβοήθητοι.
Τα πλυντήρια του Νοσοκομείου είναι διαλυμένα και πολλές φορές κινδυνεύει το προσωπικό με ατυχήματα.
Άγιος ΣάββαςΜεγάλη έλλειψη προσωπικού 493 κενές οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας λόγω έλλειψης προσωπικού.
Λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες έως το Φλεβάρη του 2017.
Λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα πρωί – απόγευμα. Η Γυναικολογική και Ενδοκρινολογική κλινική είναι έτοιμες να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.
ΘεαγένειοΈνα μοναδικό Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα (κοβάλτιο) εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται αντικατάσταση η πηγή του μηχανήματος κόστους 200.000 ευρώ, αλλά δεν αντικαθίσταται λόγω κόστους. Η λίστα αναμονής είναι 1,5 μήνα για ακτινοθεραπείες με σημαντική επιβάρυνση της νόσου.
Το νοσοκομείο εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα καθότι τα ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα (γραμμικοί επιταχυντές) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Λάρισας είναι παλαιού τύπου και σε τακτά χρονικά διαστήματα βγαίνουν εκτός λειτουργίας. Ούτε οι Γραμμικοί Επιταχυντές του Θεαγενείου όμως είναι σύγχρονοι.Σύνολο οργανικών κενών θέσεων 351.
Στο νοσοκομείο:
Δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος
Είναι χαλασμένο το μηχάνημα της Βραχυθεραπείας (απαραίτητο στη θεραπεία του καρκίνου της μήτρας)
Στο τμήμα υπερήχων τα ραντεβού κλείνονται μετά από δύο χρόνια γιατί καλύπτεται από έναν μόνο γιατρό
Το πρόσφατα αποκτημένο Pet-scan λειτούργησε με δωρεές ραδιοφαρμάκου για 4 μήνες και σταμάτησε δίχως να ξέρουμε πότε θα ξαναλειτουργήσει
Συγχωνεύτηκε η Γναθοχειρουργική κλινική με την ΩΡΛ γιατί δεν υπάρχει κανένας γιατρός.
Συγχωνεύτηκαν οι χειρουργικές κλινικές Β΄ και Γ’ λόγω συνταξιοδότησης του διευθυντή
Καταργήθηκε το Ερευνητικό Τμήμα.
Το φαρμακείο του νοσοκομείου λόγω υποχρηματοδότησης δεν μπορεί να προμηθευτεί αντικαρκινικά φάρμακα (prolia, x-geva κλπ), με αποτέλεσμα οι ογκολογικοί άρρωστοι να πρέπει να τα αναζητήσουν σε εξωτερικά φαρμακεία.
Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, έχει πάψει να λειτουργεί το Γαστρεντολογικό Ιατρείο στο Τμήμα Πρόληψης, υπολειτουργεί η Γυναικολογική κλινική και το Τμήμα Μαστού λειτουργεί 3 ημέρες την εβδομάδα αντί για 5.
Άγιοι ΑνάργυροιΜεγάλες ελλείψεις Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού Προσωπικού 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες είναι 3 μήνες. Λίστα αναμονής για διαγνωστικές εξετάσεις Μαγνητικού και Αξονικού Τομογράφου 1 μήνας.
Μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών από την καθυστέρηση της διάγνωσης και τις καθυστερήσεις στις ακτινοθεραπείες λόγω των λιστών αναμονής.
Δεν λειτουργεί η Αιματολογική Κλινική με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των καρκινοπαθών. Εξαιτίας αυτού δεν λειτουργεί η μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών αν και τα Μηχανήματα είναι εγκατεστημένα στο Νοσοκομείο (παραμένουν στις ζελατίνες).
Το Νοσοκομείο εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών εφημερεύει μέχρι το μεσημέρι. Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, άκρως απαραίτητο και εφημερεύει λειψά. Η κυβέρνηση στον κόσμο της.
ΑλεξάνδραΔιαθέτει ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας παλαιού τύπου (κοβάλτιο) που κάθε ημέρα εξυπηρετούσε 15 ασθενείς. Είναι χαλασμένο εδώ και ένα μήνα. Το Νοσοκομείο παρήγγειλε λειψά ανταλλακτικά λόγω κόστους επειδή το ταμείο του νοσοκομείου είναι μείον. Είναι αμφίβολο όταν και όποτε παραληφθούν και τοποθετηθούν εάν θα λειτουργήσει. Δεν παρήγγειλαν την πηγή του (200.000 ευρώ) λόγω κόστους.
Οι ασθενείς εξυπηρετούνται σε χώρο του πρώην 6ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ, με το προσωπικό του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.
Πανεπιστημιακό ΑλεξανδρούποληςΈνας Γραμμικός Επιταχυντής παλαιού τύπου, που συχνά τίθεται εκτός λειτουργίας.
Οι Ασθενείς είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται για ακτινοθεραπείες στο Θεαγένειο ή σε Ιδιωτικά Κέντρα.
Πανεπιστημιακό ΛάρισαςΈνας Γραμμικός Επιταχυντής παλαιού τύπου, ασυντήρητος και συχνά εκτός λειτουργίας.
Οι Ασθενείς για ακτινοθεραπείες απευθύνονται στο Θεαγένειο ή στην Αττική ή σε Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα.Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος