Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
21 Δεκεμβρίου 2024, 01:53:57

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 455986 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Δεκεμβρίου 2016, 16:11:31
Απάντηση #270
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Αν μου εξηγήσει κάποιος ποιά η λογική των 3 φαρμάκων ανά συνταγή θα του ήμουν υποχρεωμένος, καταπολεμούν την... πολυφαρμακία έτσι ;  :o

12 Δεκεμβρίου 2016, 16:29:36
Απάντηση #271
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν μου εξηγήσει κάποιος ποιά η λογική των 3 φαρμάκων ανά συνταγή θα του ήμουν υποχρεωμένος, καταπολεμούν την... πολυφαρμακία έτσι ;  :o

Θεωρώ ότι ξεκίνησε από την εποχή των ατομικών συνταγολογίων και ήταν λόγω οικονομίας χώρο, αφού στην πίσω πλευράς της συνταγής κολλούσαν τα κουπόνια. Αν μπορούσες να γράψεις π.χ. 5 διαφορετικά φάρμακα τότε θα ήθελες πολύ μεγαλύτερες σελίδες για να κολλήσεις τα κουπόνια.
Απλά μετά πέρασε και στην "ηλεκτρονική" ως κάτι απόλυτα "φυσιολογικό"!

Στον αντίποδα, θα ήθελα να μάθω αυτόν που σχεδίασε τα συνταγολόγια του ΟΠΑΔ (νομίζω ΤΥΔΚΥ και κάτι άλλα μικρά ταμεία είχαν επίσης ανάλογου μεγέθους)! Έπρεπε να γράψουμε τόσα στοιχεία σε ένα τόσο δα χαρτάκι, να βάλουμε σφραγίδες (όταν βάζαμε και στις συμμετοχές,  ποσότητες και διορθώσεις, δεν φαινόταν τίποτα άλλο) και να κολλήσουν και τα κουπόνια στην πίσω μεριά, να βάλει υπογραφή ο παραλήπτης και υπογραφή και σφραγίδα ο φαρμακοποιός!
Στη δε αναγραφή εξετάσεων, ανάλογες "ομορφιές"!
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Δεκεμβρίου 2016, 16:31:42 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

13 Δεκεμβρίου 2016, 07:57:29
Απάντηση #272
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παράθεση
Ταυτόχρονα πάντως ετοιμάζονται αλλαγές και για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).
Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει σοβαρά την πρόταση που δέχτηκε, να δίνονται συνταγές και για τα φάρμακα που σήμερα αγοράζονται απ ευθείας από το φαρμακείο χωρίς τη συμβολή του γιατρού.
Θα εκδίδονται συνταγές για τα μη συνταγογραφούμενα. Σχήμα οξύμωρο που λέγαμε στο σχολείο.
Βασικά ΜΥΣΥΦΑ είναι (Μη Υποχρεωτικώς ΣΥνταγογραφούμενα ΦΑρμακα)

Μικρό το κακό. Το θέμα είναι αν θα αποζημιώνονται ή όχι τα ΜΗΣΥΦΑ. Αν η απάντηση είναι ναι, τότε οι φαρμακευτικές απλώς θα δουν τα clawback & rebate να αυξάνονται και αν όχι απλά θα μετονομαστούν σε ΜΥΑΠΦΑ (Μη Υποχρεωτικώς ΑΠοζημιούμενα ΦΑρμακα).
Άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρο πιθανά να αποτελέσει η συνταγογράφηση και των ΓΕΔΙΦΑ, οπότε οι υπεραγορές θα αναγκαστούν να προσλάβουν φαρμακοποιούς. :laugh:

14 Δεκεμβρίου 2016, 20:20:23
Απάντηση #273
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
14/12/2016

Μελέτη – σταθμός για τα φάρμακα στην Ελλάδα. ( Το παρακάτω άρθρο δεν το παραθέτω γιατί όντως πιστεύω ότι πρόκειται για μελέτη σταθμό αλλά γιατί έχει κάποια ενδιαφέροντες αριθμούς για το πρόσφατο παρελθόν της Υγείας μας).

του Αιμίλιου Νεγκή.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι στον τομέα του φαρμάκου έχουμε αποτύχει παταγωδώς. Οι δαπάνες είναι ανεξέλεγκτες και οι πολίτες αναγκάζονται να βάλουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη. Μία νέα μελέτη έρχεται να τεκμηριώσει γιατί και πως η πολιτική φαρμάκου της χώρας μας έχει οδηγηθεί στα βράχια, αναδεικνύοντας παράλληλα με ποια κριτήρια είναι δυνατόν να καθορίσουμε επιτέλους πόσα χρήματα πρέπει να δαπανούμε για τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων.

Η μελέτη – σταθμός για την πολιτική υγείας της χώρα μας έγινε από ομάδα ερευνητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Νίκο Μανιαδάκη. Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε και ανέλυσε τη διεθνή βιβλιογραφία, με στόχο να βρει ποιες είναι οι παράμετροι εκείνες, από τις οποίες εξαρτάται η φαρμακευτική δαπάνη σε μία χώρα.

Γιατί όμως έγινε η ανάλυση; Απώτερος σκοπός ήταν να προσδιοριστούν για πρώτη φορά ποιες είναι ανάγκες της χώρας σε δαπάνες για φάρμακα. Σημειώνω εδώ ότι την περίοδο 2000 -2009 είχαμε ένα τρικούβερτο πάρτι στον τομέα του φαρμάκου και η Ελλάδα ήταν πρώτη σε δαπάνες για φάρμακα ως προς το ΑΕΠ (2,8%)!

Σας δίνω μερικά νούμερα για να δούμε τι γινόταν: Συνολικά, για υγεία δαπανούσαμε 23 δις ευρώ, από τα οποία περίπου 13,5 δις ήταν δημόσιες δαπάνες και για φάρμακα δαπανούσαμε 5,6 δις στα ασφαλιστικά ταμεία και 1,5 δις στα νοσοκομεία. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ τα φάρμακα αντιπροσώπευαν περίπου το 45-50% των δημοσίων δαπανών για την υγεία…

Το 2010, εισήλθαμε στο Μνημόνιο και εύλογα οι δανειστές ζήτησαν άμεσες παρεμβάσεις στο χώρο της υγείας και δη στο φάρμακο. Εξαρχής από το πρώτο μνημόνιο τέθηκαν δύο βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι στην υγεία:

Οι δημόσιες δαπάνες υγείας να παραμείνουν κάτω του 6,6% του ΑΕΠ.
Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή, οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα εκτός νοσοκομείων να είναι 1% του ΑΕΠ.
Το 2009, είχαμε ΑΕΠ περίπου 220 δις ευρώ και η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,6 δις, ενώ με το μνημόνιο θα έπρεπε σταδιακά να μειωθεί ως τα 2,2 δις ευρώ!


Προς την κατεύθυνση αυτή, ελήφθησαν πολλά μέτρα – συνήθως βεβιασμένα, υπό πίεση και άτσαλα – όπως θετική και αρνητική λίστα φαρμάκων, επιβολή εκπτώσεων, αύξηση της συμμετοχής των ασθενών κ.ο.κ. Η μοναδική σημαντική αλλαγή υπήρξε η καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,.

Πρακτικά, όμως, τα αποτελέσματα ήταν όμως πενιχρά. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κυρίως χάρη σε παρεμβάσεις στις τιμές των φαρμάκων, ενώ ελάχιστες παρεμβάσεις έγιναν με στόχο να ελεγχθεί ο όγκος της συνταγογράφησης φαρμάκων. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ετήσια βάση ο αριθμός των συνταγών για φάρμακα δεν έχει μειωθεί και ακόμη και σήμερα ξεπερνά τα 62 εκατ. !

Η αδυναμία να ελεγχθούν οι δαπάνες οδήγησαν τους δανειστές να καθιερώσουν πλαφόν στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη περίπου στα 2 δις ευρώ, που ισχύει από το 2014 μέχρι και σήμερα. Κάθε υπέρβαση καλούνται να την «πληρώσουν» οι ίδιες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις (σύστημα clawback). Στο μεταξύ βέβαια μειώθηκε κατακόρυφα και το ΑΕΠ της χώρας, φθάνοντας στα 178 δις ευρώ, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Έρχομαι τώρα στη μελέτη – σταθμό της ομάδας του κ. Μανιαδάκη. Η ανάλυση των δεδομένων ανέδειξε ότι ευθύς εξαρχής ήταν τελείως αυθαίρετος ο δημοσιονομικός στόχος του 1% επί του ΑΕΠ για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η διαμόρφωση του προϋπολογισμού για την δαπάνη δεν μπορεί να συνδέεται μόνο με το εισόδημα (όπως γίνεται στην Ελλάδα) αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια όπως:

το προσδόκιμο ζωής,
η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού
οι δείκτες υγείας,
η οργάνωση και δομή του συστήματος και των πολιτικών υγείας
Ειδικότερα, λοιπόν, η ανάλυση των δεδομένων και με αυτά τα κριτήρια απέδειξε ότι χρειάζεται αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού για φάρμακα στη χώρα μας περίπου κατά 250 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η υπέρβαση από τον προϋπολογισμό προσεγγίζει τα 450-500 εκατ. ευρώ!

Επίσης, για να είναι επαρκής ο προϋπολογισμός απαιτούνται μέτρα αύξησης της διείσδυσης των φθηνότερων φαρμάκων και ελέγχου στην είσοδο και χρήση των νέων, ακριβών φαρμάκων, ώστε να μεταβληθεί το μείγμα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Τέλος, η ανάλυση υποδεικνύει πως η Πολιτική Υγείας χρειάζεται επαναπροσδιορισμό και έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις μόνο στις τιμές των φαρμάκων.

Τι προτείνουν οι ερευνητές; Χρειάζεται, λένε, να δοθεί έμφαση σε παρεμβάσεις όπως:

η αξιολόγηση της καινοτομίας (Health Technology Assessment),
οι συμφωνίες εισαγωγής φαρμάκων στην αγορά,
η αξιοποίηση των στοιχείων του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την διοχέτευση των πόρων στην αποζημίωση θεραπειών, όπου υπάρχει τεκμηριωμένο όφελος,
η ένταξη Ελλάδας σε Ευρωπαϊκά Δίκτυα αξιολόγησης και διαπραγματεύσεων,
η επιμόρφωση και η υιοθέτηση κινήτρων για την ορθή συνταγογράφηση.
Ακούει κανείς εκεί στην Αριστοτέλους; Ή ασχολούνται μόνο με το πόσους γιατρούς και νοσηλευτές θα διορίσουν στα νοσοκομεία;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Δεκεμβρίου 2016, 20:27:37 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Δεκεμβρίου 2016, 20:29:19
Απάντηση #274
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος -  Posted By: Αιμίλιος Νεγκής 21/12/2016

Ήταν που ήταν στραβό το κλήμα στον ΕΟΠΥΥ, το έφαγε ο γάιδαρος. Όπου κλήμα βλέπε τα έσοδά του και όπου γάιδαρος, το ΙΚΑ. Στον τελευταίο νόμο, που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα συμπεριλήφθηκαν διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες, το ΙΚΑ και ο ΕΦΚΑ δικαιούνται αποζημίωσης (!) 5% και 2% αντίστοιχα επί των εσόδων που έχουν εισπράξει για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ!

Ειδικότερα, ο νέος νόμος που φέρει τίτλο: «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής, ρυθμίσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη και εφαρμοστικές διατάξεις του ν. 4387/2016» ψηφίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου. Στα άρθρα 62 και 63 προβλέπει επί λέξει τα εξής:

Άρθρο 62: Το ποσοστό αποζημίωσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το σύνολο των υπηρεσιών που παρείχε από 1.1.2012 μέχρι 31.12.2016 στον ΕΟΠΥΥ καθορίζεται σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των εσόδων που εισέπραξε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ. Το ποσό της αποζημίωσης παρακρατείται από το ποσό της οφειλής των εισφορών, όπως αυτές θα προσδιοριστούν στις 31.12.2016.
Άρθρο 63. Από 1.1.2017 το ποσοστό αποζημίωσης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για το σύνολο των υπηρεσιών, που προσφέρει στους ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ καθορίζεται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των από τον ΕΦΚΑ εισπραττόμενων εσόδων των εν λόγω φορέων αντίστοιχα. Το ποσό της αποζημίωσης παρακρατείται κάθε μήνα από το ποσό της οφειλής των εισφορών, που συνεισπράττονται από τον ΕΦΚΑ προς τους (προαναφερόμενους) φορείς.
Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πανωπροίκι σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και μάλιστα το ρόλο του «νταβατζή» παίζει το ίδιο το Κράτος! Θυμίζω, δε, ότι κατόπιν απαίτησης και της τρόικας ψηφίστηκε ρύθμιση, με την οποία θα πρέπει οι εισφορές υγείας να πηγαίνουν αυτομάτως στον ΕΟΠΥΥ. Ρύθμιση,  η οποία όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά τώρα αλλά θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να «επιστρέψει» πόρους στο ΙΚΑ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή του άρθρου 63 μεταφράζεται σε ένα κόστος σε βάρος του ΕΟΠΥΥ που αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ! Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι την επίμαχη περίοδο 2012-2016, το ΙΚΑ φέρεται ότι εισέπραξε εισφορές υγείας ύψους περίπου 7 δις ευρώ.

Το θέμα βέβαια είναι ότι το ΙΚΑ δεν έχει αποδώσει τους πόρους αυτούς στον ΕΟΠΥΥ. Διότι προφανώς, οι πόροι διοχετεύονται στον ελλειμματικό κλάδο σύνταξης. Γι’ αυτό και υπήρξε η ρύθμιση για την απευθείας διοχέτευση των πόρων στον ΕΟΠΥΥ, η οποία όπως αναφέραμε όμως παραμένει κενό γράμμα.

Το ΙΚΑ είναι συστηματικός μπαταχτσής σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Σε μηναία βάση το ΙΚΑ έχει προϋπολογιστεί να αποδίδει στον ΕΟΠΥΥ περίπου 200 εκατ. ευρώ, αλλά είναι ζήτημα να αποδίδει το 50-60% του ποσού αυτού. Ήτοι, μόνο 100-120 εκατ. το μήνα!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, τώρα, ο ΕΟΠΥΥ καλείται να επιστρέψει 5% επί εσόδων που δεν έχει εισπράξει… Εκεί που μας χρωστάγανε, δηλαδή, μας πήραν και το βόδι!

   ΥΓ: Το κύριο μέλημα είναι οι συντάξεις των ψηφοφόρων. Η υγεία περνάει σε δεύτερη μοίρα. Εξάλλου σε όσους οφείλει ο ΕΟΠΥΥΥς υπάρχει και το clawback - δεν τους λείπουν τα φράγκα ευρώ.  >:(

21 Δεκεμβρίου 2016, 21:01:41
Απάντηση #275
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Άσχετο post με την αμέσως προηγούμενη ανάρτηση του Ορθοπαιδικού, αλλά αναρτώ την φωγογραφία τώρα που την βρήκα στην ομάδα ΙΑΤΡΟΙ ΕΟΠΥΥ στο facebook για να μην την χάσω.
Είναι από παλαιότερη συνέντευξη τύπου της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με στοιχεία που πήρε από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ:

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Δεκεμβρίου 2016, 23:41:06
Απάντηση #276
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Health Daily, 22/12/2016.

ΞΑΝΘΟΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
Διευκρινίσεις στη Βουλή
Διευκρινίσεις σχετικά με τη δαπάνη υγείας και τη φαρμακευτική δαπάνη
έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, καθώς αρκετοί
βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για την τροπολογία που κατατέθηκε, καθώς
την θεώρησαν δυσνόητη σε αρκετά σημεία. Όπως ανέφερε ο υπουργός:
«Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη (μιλά προφανώς για την Νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη), πέρυσι ήταν 570 εκατομμύρια
ευρώ, από τα οποία 490 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν τα δημόσια
νοσοκομεία και τα υπόλοιπα 80 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν τις ιδιωτικές
κλινικές και τα νοσοκομεία που είναι εκτός ΕΣΥ, δηλαδή Παπαγεωργίου,
ΝΙΜΤΣ, Αρεταίειο, Αιγινήτειο, τα οποία προμηθεύονται τα φάρμακά τους
μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Υπήρξε μια υπέρβαση στη δαπάνη. Θα
κλείσει περίπου γύρω στα 650-660 εκατομμύρια φέτος.

Εμείς, λοιπόν, ακριβώς για να μην έχουμε προβλήματα ομαλού
εφοδιασμού των νοσοκομείων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες
συχνά επικαλούνται δυσβάστακτο κόστος λόγω του clawback, κάναμε μια
διαπραγμάτευση και επιτύχαμε να αυξηθεί ένα όριο, που κατά την άποψή
μας όντως ήταν χαμηλό και το είχαμε πει από πέρυσι, αλλά δεν είχε γίνει
αποδεκτό. Εκ των υστέρων αναγνωρίστηκε ότι εξαιτίας και της αυξημένης
προσβασιμότητας του συστήματος υγείας, ήταν προφανώς μη ρεαλιστικό».
Για το νοσοκομειακό clawback o υπουργός διευκρίνισε: «Επίσης, αυξήσαμε
20 εκατομμύρια ευρώ το προσδιορισμένο όριο από τον επίσης μνημονιακό
ν. 4346 πέρυσι –ήταν τέλη Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη- για το όριο του
clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα. (υπάρχει και τέτοιο όριο ;  ) Από 570 εκατομμύρια ευρώ πήγε
στα 590 εκατομμύρια για φέτος.
Και εκεί είχαμε μια υπέρβαση της δαπάνης.
Για τους ίδιους λόγους περίπου υπήρξε αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών
από το δημόσιο σύστημα υγείας, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό.
Όμως, έχουμε δεσμευθεί ότι μέσα από την ενίσχυση της ηλεκτρονικής
διακυβέρνησης του συστήματος, την ενσωμάτωση περισσότερων
διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων
οδηγιών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αυτή η αύξηση δεν θα
μεταφέρεται -θα είναι one-off, όπως λέγεται- και στις επόμενες χρονιές. Και
θα ισχύσει η παλαιότερη μνημονιακή δέσμευση για 570 εκατομμύρια ευρώ
όριο clawback για το 2017 και 550 εκατομμύρια ευρώ για το 2018».
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι το όριο δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τις πλην
των φαρμάκων παροχές προς τους ασφαλισμένους με βάση τον ν. 4336,
ήταν 1.402.000.000 ευρώ.

Φέτος υπήρχε υπέρβαση της δαπάνης, καθώς σοβαροί κοινωνικοί λόγοι
που επέβαλλαν αυτή την αύξηση και που αφορούσαν την ένταξη στο
σύστημα των ανασφάλιστων πολιτών, που αφορούσαν τη διαχείριση
των αναγκών εξαιτίας του προσφυγικού που είχαν σχέση με την αύξηση
του ΦΠΑ σε πάρα πολλά είδη που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Υπήρξε,
λοιπόν, η συνεννόηση για το 2017 να αυξηθεί 123 εκατομμύρια ευρώ ο
προϋπολογισμός δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τις πλην φαρμάκου δαπάνες που
αφορούν τους ασφαλισμένους.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Δεκεμβρίου 2016, 23:47:12 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Δεκεμβρίου 2016, 14:35:47
Απάντηση #277
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Τι συμβαίνει με την ειδική αγωγή στον ΕΟΠΥΥ; Κοστίζει όσο και το σύνολο των ιατρικών εξετάσεων!


Στελέχη του Οργανισμού εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονόμησης από πολλούς κωδικούς του προϋπολογισμού.

IATRONET.GR

Σοκαρισμένη εμφανίζεται η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ από το κόστος της ειδικής αγωγής.

Τα στοιχεία του Οργανισμού δείχνουν πως το ποσό που διατίθεται φέτος ανέρχεται σε 106 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 82 εκατομμύρια αφορούν λογοθεραπεία, όταν η συνολική δαπάνη για ιατρικές εξετάσεις (εννοεί προφανώς επισκέψεις σε Ιατρούς) είναι 111 εκατομμύρια ευρώ!

Η ειδική αγωγή αφορά τον ρυθμό μάθησης και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού. Πρόκειται για εξειδικευμένο πρόγραμμα, ποιοτικά διαφορετικό από εκείνο που προσφέρεται στο σχολείο.

Οι ειδικοί του Οργανισμού σημειώνουν πως το ποσό είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τη συχνότητα του προβλήματος στην Ελλάδα. Δεν μπορεί, δηλαδή, η ειδική αγωγή μερικών χιλιάδων παιδιών να έχει το ίδιο κόστος με το σύνολο των εξετάσεων σε δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Με σκοπό να διερευνηθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη από ομάδα στελεχών.

Η ομάδα θα διαπιστώσει τον επιπολασμό του προβλήματος σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, δηλαδή την αναμενόμενη συχνότητα εμφάνισης του προβλήματος στον γενικό πληθυσμό.

Από το πόρισμα που θα παραδώσει στη διοίκηση, αναμένεται να διαμορφωθεί και το κονδύλι για ειδική αγωγή το 2017.

Εξοικονόμηση

Στελέχη του Οργανισμού εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονόμησης από πολλούς κωδικούς του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζουν διαδικασίες ελέγχου παραβατικότητας, με χρήση πληροφοριακών συστημάτων σε όλο το φάσμα των λειτουργιών και υπηρεσιών.

Σημειώνουν χαρακτηριστικά πως ο αναδρομικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στον τομέα των επιθεμάτων ανέδειξε σημαντική υπερσυνταγογράφηση.

Αξιοποιώντας την επιστήμη της Στατιστικής, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη προχωρήσει σε πιο ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων, με “εργαλείο” ειδικές μελέτες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Ιανουαρίου 2017, 22:10:16
Απάντηση #278
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
03/01/2017
Της Αργυρώς Μαυρούλη


Την ενεργοποίηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε πριν από λίγο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όπου εντάσσονται εννέα ασφαλιστικοί φορείς, 4,2 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι.

Σήμερα ενεργοποιείται η ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) και ενώ στις 15 Ιανουαρίου θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά το ενιαίο μητρώο των ασφαλισμένων με 15 εκατ. εγγραφές. Επίσης ενεργοποιήθηκε και το τηλεφωνικό κέντρο (1555) το οποίο λειτουργεί από τις 08:00 έως τις 16:00.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αναμένεται να....


... λάβουν τα ειδοποιητήρια με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες καλούνται να καταβάλουν σε μηνιαία βάση. Έτος βάσης των εισφορών θα είναι το καθαρό εισόδημα του 2015.

Άγνωστο παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή τι θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών οι οποίοι απασχολούνται ως μισθωτοί εργαζόμενοι, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των οποίων οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές.

Άγνωστο παραμένει επίσης τι θα γίνει με όλους αυτούς που χρωστούν 30 δις. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία και δεν έχουν ενημερότητα και που δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν για να καταβάλουν έστω τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ο υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αποκοπεί η προσωπική διαφορά (το ΔΝΤ επιμένει στην αφαίμαξη της), τονίζοντας ότι μετά το 2018, θα αυξηθούν οι συντάξεις, ύψους 600 ευρώ.

Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα εκδοθεί η απαιτούμενη εγκύκλιος.

Μέχρι αυτή στη στιγμή είπε ότι δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί η κοινή καταβολή εισφορών και μισθών κάτι που προβλέπει ο νόμος και θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιούνιο.

Η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι μέχρι 31/12 δεν θα εκκρεμμεί καμία αίτηση συνταξιοδότησης κύριας σύνταξης όταν το 2014 οι αιτήσεις ήταν πάνω 161.000.

Ο κ. Πετρόπουλος διαβεβαίωσε ότι 8.500 υπάλληλοι θα αξιοποιηθούν και δεν θα δοθεί καμία λειτουργία του ΕΦΚΑ σε εταιρείες outsourscing.

enikonomia.gr

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Ιανουαρίου 2017, 22:06:28
Απάντηση #279
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
.............
Είναι πολύ πιθανόν πως, σε αρκετές περιπτώσεις, η σύμβαση με ελευθεροεπαγγελματίες της υγείας, παράγει καλύτερα και αποδοτικότερα ως προς την ποιότητα και το κόστος τους αποτελέσματα. Το σημαντικότερο ίσως να εντοπίζεται στον βαθμό «ικανοποίησης» των χρηστών. Άλλωστε, ορισμένοι εκ των «πούρων» ιδεολόγων το έχουν αποδείξει στην ιδιωτική τους ζωή.Είτε ως χρήζοντες περίθαλψης είτε ως επαγγελματίες………

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Ιανουαρίου 2017, 22:08:10 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Ιανουαρίου 2017, 22:40:12
Απάντηση #280
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.............
Είναι πολύ πιθανόν πως, σε αρκετές περιπτώσεις, η σύμβαση με ελευθεροεπαγγελματίες της υγείας, παράγει καλύτερα και αποδοτικότερα ως προς την ποιότητα και το κόστος τους αποτελέσματα. Το σημαντικότερο ίσως να εντοπίζεται στον βαθμό «ικανοποίησης» των χρηστών. Άλλωστε, ορισμένοι εκ των «πούρων» ιδεολόγων το έχουν αποδείξει στην ιδιωτική τους ζωή.Είτε ως χρήζοντες περίθαλψης είτε ως επαγγελματίες………

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Συμφωνώ... Αν φρόντιζε και ο ΕΟΠΥΥ να έχει ως κινητήριο δύναμη και την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα, θα είχε πολλαπλασιάσει την αποτελεσματικότητά του.
Αλλά έχοντας αφήσει πάνω από τρία χρόνια όλους τους νέους συναδέλφους απ´ έξω (άντε, δε λέω για τους παλαιότερους που θα μπορούσαν κι αυτοί να ενταχθούν σε ένα νοικοκυρεμένο σύστημα), τι περιμένεις...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

24 Ιανουαρίου 2017, 14:23:26
Απάντηση #281
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Το σωστό να λέγεται ...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

24 Ιανουαρίου 2017, 19:34:05
Απάντηση #282
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Toν τελευταίο χρόνο έχω την αίσθηση ότι έχουν γίνει πολλά, τουλάχιστον πολύ περισσότερα από ότι τα προηγούμενα τέσσερα.
Ωστόσο οι συμβάσεις των παρόχων πρέπει να είναι δυναμικές - να ελέγχονται και να κρίνονται προς όφελος όλων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να μη γνωρίζει κανείς τους κανόνες του παιχνιδιού ή οι διαιτητές να είναι άσχετοι με το σπορ.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

25 Ιανουαρίου 2017, 20:25:35
Απάντηση #283
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.............
Είναι πολύ πιθανόν πως, σε αρκετές περιπτώσεις, η σύμβαση με ελευθεροεπαγγελματίες της υγείας, παράγει καλύτερα και αποδοτικότερα ως προς την ποιότητα και το κόστος τους αποτελέσματα. Το σημαντικότερο ίσως να εντοπίζεται στον βαθμό «ικανοποίησης» των χρηστών. Άλλωστε, ορισμένοι εκ των «πούρων» ιδεολόγων το έχουν αποδείξει στην ιδιωτική τους ζωή.Είτε ως χρήζοντες περίθαλψης είτε ως επαγγελματίες………

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στο παραπάνω άρθρο
Παράθεση
Η επικαιροποίηση των στατιστικών δεδομένων που αφορούν στην γεωγραφική διασπορά των «Κέντρων Υγείας» ανά την Επικράτεια, δεν εμφανίζει την παραμικρή μεταβολή στον αριθμό τους.
..................................................................................................
Δανειζόμενοι, για τις ανάγκες του παρόντος, την οικονομική θεωρία και χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του ESYnet για την περίοδο 2012-15, με βάση εκτίμησης τον –πραγματικό- πληθυσμό (Απογραφή 2011), παρατηρούμε συνοπτικά:
Όσο και να προσπάθησα δεν βρήκα ούτε τα παλιά ούτε επικαιροποιημένα στοιχεία του ESYnet. Που στο καλό είναι κρυμμένα;

30 Ιανουαρίου 2017, 16:01:03
Απάντηση #284
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πληρώνει …για Σεπτέμβριο ο ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνει με τα παλιά χρέη


Το χρώμα του χρήματος αναμένεται να δουν γιατροί και πάροχοι υγείας αφού ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να πληρώσει για τον Σεπτέμβριο!

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού οριστικοποιήθηκε και εξελίσσεται η διαδικασία πληρωμής όλων των παρόχων για τον μήνα Σεπτέμβριο 2016!

Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά τους ρυθμούς εξόφλησης των γιατρών: «Με ρυθμούς χελώνας η εξόφληση των χρεών από τον ΕΟΠΥΥ! Τι θα πληρώσει»

Παράλληλα οριστικοποιήθηκε η πληρωμή ποσού 42 εκατομμυρίων ευρώ, προς τους συμβεβλημένους ιατρούς, η οποία αφορά την εξόφληση του υπολειπόμενου ποσού (10%) για «ιατρικές επισκέψεις» της περιόδου 2012-2015. Ο Οργανισμός παραμένει έτσι συνεπής στο στρατηγικό του στόχο – να μην δημιουργεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των πληρωμών του Οργανισμού εντάσσεται επίσης και η εξόφληση των υποχρεώσεων προς τρίτους, των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ εξοφλεί υποχρεώσεις του ΟΠΑΔ, του ΤΑΠ-ΟΤΕ, του Οίκου Ναύτου και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η διαδικασία απορρόφησης του συνολικού ποσού και της εξόφλησης αντίστοιχων υποχρεώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Α΄τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των λοιπών ταμείων και συγκεκριμένα των ΙΚΑ (συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ), ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, η εξόφληση θα πραγματοποιηθεί από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) μέσω μεταβίβασης χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ.

Η διαδικασία απορρόφησης των πόρων και εξόφλησης αντίστοιχων υποχρεώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, όπως προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία (Ν.4430/2016).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όχι των γιατρών στις άγριες εκπτώσεις του ΕΟΠΥΥ για τα παλιά χρέη!

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά στο HealthReport.gr! Τι λέει για γιατρούς, κουρέματα, συμβάσεις.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
125760 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
7781 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
367171 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
3505 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4490 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou