Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Δεκεμβρίου 2024, 20:27:34

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 455686 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

27 Νοεμβρίου 2013, 17:54:30
Απάντηση #30
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αντιγραφή από άλλο σημείο του φόρουμ:

OECD: Health at a Glance 2013.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Απόσπασμα:

Sweden's pharmaceutical expenditure is below the OECD average for 31 countries, both per capita and as a share of GDP in 2011. It is clear from the OECD report, Health at a Glance 2013 published yesterday.

OECD average is 483 USD per capita, while the figure for Sweden is 443 USD.
The United States is not more than 985 USD per capita. Eventually, Chile by 178 USD. Finland shades Sweden with 436 USD per capita. Norway spends 357 USD and 266 USD Denmark.

Pharmaceutical expenditure as a proportion of Sweden's GDP is 1.1 percent. The OECD average is 1.5 percent. Norway and Denmark have low 0.6 and 0.7 per cent of GDP. Finland is one of Sweden with 1.2 percent of GDP. Greece and Hungary is at the top, there stood pharmaceutical expenditure to 2.6 percent of GDP in 2011.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Νοεμβρίου 2013, 17:28:26
Απάντηση #31
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
28/11/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Στοιχεία για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 «Μαχαίρι» 2,18 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ
ΤΟ ΒΗΜΑ. Συγκράτηση δαπανών ιδιαίτερα στον τομέα φαρμάκου και υπηρεσιών Υγείας


 «Μαχαίρι» μπαίνει στον ήδη ελλειμματικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Τα έσοδα του Οργανισμού θα μειωθούν το 2014 κατά 2,18 δισεκατομμύρια ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψη 9,5 εκατομμυρίων Ελλήνων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρεται ότι τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ μειώνονται το 2014 κατά 2,18 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρέχον έτος. Αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έκτακτη και ειδική χρηματοδότηση ύψους περίπου 1,77 δισ. ευρώ που έλαβε ο ΕΟΠΥΥ εφέτος για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του μέχρι τις 31.12.2011. Αν δεν συνυπολογισθεί η ειδική επιχορήγηση, τα πραγματικά έσοδα του ΕΟΠΥΥ (από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα Ασφαλιστικά Ταμεία) μειώνονται κατά 430 εκατομμύρια ευρώ.

«Η προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών μέσα από την περιστολή περιττών εξόδων ιδιαίτερα στον τομέα του φαρμάκου και των υπηρεσιών υγείας, ταυτόχρονα με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους συνεχίζεται για τον ΕΟΠΥΥ και για το επόμενο έτος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 Ειδικότερα, η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 έχει προϋπολογιστεί σε 774 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για το 2013 ανερχόταν αρχικά σε 808 εκατ. ευρώ. «Άρα η πραγματική μείωση (αρχικό προϋπολογισθέν 2014 σε σχέση με το αρχικά προϋπολογισθέν 2013) ανέρχεται σε 34 εκατ. ευρώ» τονίζεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο Οργανισμός έλαβε εκ των υστέρων για το 2013 επιπλέον πιστώσεις 300 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του, διαμορφώνοντας το συνολικό ύψος της κρατικής επιχορήγησης για το 2013 σε 1,1 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ διευκρινίζουν ότι η διαφαινόμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 34% (διαφορά περίπου 1 δισ. ευρώ) δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για φαρμακευτική δαπάνη του 2013 ανέρχονταν σε 2.371 εκατομμύρια ευρώ (καθαρό ποσό, ύστερα από την αφαίρεση rebate και claw back) και εκεί κρατήθηκαν», αναφέρουν. Το επιπλέον ποσό μέχρι το 3.076 εκατ. ευρώ που φαίνεται στον απολογισμό του 2013 αφορά σε μεταφορά πιστώσεων για υποχρεώσεις του 2012. «Το 2014», προσθέτουν, «η πραγματική διαφορά των 330 εκατομμυρίων ευρώ θα καλυφθεί από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων που θα προέλθει από την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Νοεμβρίου 2013, 17:34:14 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Νοεμβρίου 2013, 17:49:47
Απάντηση #32
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από το παρακάτω κείμενο της Ζωής Δέδε, κρατώ πιο πολύ ότι το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα είχε φτάσει τα 5,4 δις !!


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Νοεμβρίου 2013, 22:16:05
Απάντηση #33
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Μπορούμε να βγάλουμε όλα τα φάρμακα εκτός λίστας και να μηδενίσουμε την φαρμακευτική δαπάνη. Ό,τι τείνει προς το μηδέν ως δαπάνη, είναι πάντα καλύτερο από οποιοδήποτε ποσό πάνω από το μηδέν. Αυτό δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να το καταλάβεις, αλλά να έχεις ευαισθησία και μάλιστα κοινωνική. Αν έχεις κοινωνική ευαισθησία δεν μπορείς να το κατανοήσεις. Τελικά τι θέλουμε στη χώρα? Να είμαστε ή να έχουμε?

Το 2009 υπήρχαν πολλά φάρμακα εντός λίστας και ήταν ένας από τους λόγους της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ στη συνέχεια πολλά βγήκαν από τη λίστα. Κανένας δεν αναφέρεται σε αυτό και όλοι αποκρύβουν το γεγονός ότι μια επακόλουθη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να γίνει και με περαιτέρω μείωση της λίστας των συνταγογραφούενων φαρμάκων, όταν πια μετά την επικείμενη μείωση της τιμής των φαρμάκων παρουσιαστεί η ανάγκη νέας μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

9 Δεκεμβρίου 2013, 09:50:21
Απάντηση #34
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
09/12/2013
Τι σου προσφέρει ο ΕΟΠΥΥ;

του Βασίλη Βενιζέλου.

Ισχυρίζομαι με πάθος ότι το πιο «δυνατό» μέρος του νέου, εξαιρετικού βιβλίου του επίκουρου καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη -με τίτλο «Η δημόσια ασφάλιση υγείας στην Ελλάδα - Από το αδιανόητο στο αυτονόητο», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παπαζήση»- είναι εκείνο το μέρος το οποίο αναφέρεται στην περιπέτεια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας μετά τον Ιανουάριο του 2012.

Ο φίλτατος Κυριάκος Σουλιώτης υπογραμμίζει ότι μόλις το... 8% των συνολικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και, έτσι, τα νοικοκυριά αναλαμβάνουν από ιδίοις πόροις σε ποσοστό υψηλότερο του 40% το κόστος της ιατρικής επίσκεψης και έχουν περιορίσει κατά 60% τη χρήση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ακριβώς εξαιτίας της εκτόξευσης της σχετικής ιδιωτικής δαπάνης στα ύψη.

Ο ίδιος αναφέρει ότι, πέραν του ιδιωτικού κόστους για τη χρήση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας, ο περιορισμός της χρήσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών από τα νοικοκυριά οφείλεται επίσης στις δυσκολίες τα οποία αυτά αντιμετωπίζουν στην πρόσβασή τους σε αυτές τις υπηρεσίες.

Ίσως θα πρέπει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι παρατηρήσεις του Κυριάκου Σουλιώτη διασταυρώνονται με την παρατήρηση του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Υφαντόπουλου, σύμφωνα με την οποία οι δημόσιες δαπάνες Υγείας οι οποίες κατευθύνονται στην πρόληψη έχουν μειωθεί κατά... 40% τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, γεγονός το οποίο συνιστά, σύμφωνα πάντα με τον Γιάννη Υφαντόπουλο ένα «μείζον οικονομικό παράδοξο».

Στο ίδιο μέρος του βιβλίου του, εκείνο το οποίο αναφέρεται στον ΕΟΠΥΥ, ο Κυριάκος Σουλιώτης, ο οποίος υπήρξε ένας από τους δύο αντιπροέδρους του Οργανισμού από την ίδρυση του τελευταίου, επαναλαμβάνει την πολύ σημαντική πρότασή του σχετικά με τη ριζική αλλαγή του μοντέλου χρηματοδότησης της δημόσιας ασφάλισης υγείας στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Σουλιώτης σημειώνει, λοιπόν, ότι, δεδομένων της συνεχιζόμενης ύφεσης στην ελληνική οικονομία και της διογκούμενης ανεργίας η οποία σοβεί στη χώρα, είναι η ώρα για να αποσυνδεθεί επιτέλους η δημόσια ασφάλιση υγείας από το εργασιακό status των κατοίκων της χώρας.

Ο αγαπητός φίλος Κυριάκος Σουλιώτης προτείνει η δημόσια ασφάλιση υγείας να αφορά αποκλειστικά και μόνον το status του πολίτη και του κατοίκου της χώρας, συνεπώς η δημόσια ασφάλιση υγείας να χρηματοδοτείται όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, όπως ισχύει σήμερα, αλλά αποκλειστικά και μόνον από τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση το ατομικό εισόδημα και τη σχετική φοροδοτική ικανότητα ενός εκάστου φορολογουμένου.

Τα πλεονεκτήματα της πρότασης του Κυριάκου Σουλιώτη είναι περισσότερο από προφανή, αλλά το εξαιρετικό βιβλίο του έχει την ατυχία τελικά, και όχι την τύχη όπως θα φανταζόμασταν όλοι μας, να εκδίδεται μέσα σε μία χρονική συγκυρία στην οποία στο χώρο της Υγείας κυριαρχεί το θέμα των μελλοντικών εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στη νέα, αναμορφωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και όχι το θέμα της ενίσχυσης αυτής της ιδίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τόσο μέσω ενός νέου χρηματοδοτικού και διοικητικού μοντέλου για αυτήν όσο και μέσω της ενίσχυσης εκείνου του μέρους των δημοσίων δαπανών υγείας οι οποίες κατευθύνονται στο πρωτοβάθμιο τμήμα του δημοσίου συστήματος Υγείας της χώρας μας...

Καλή ανάγνωση!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Δεκεμβρίου 2013, 17:44:53
Απάντηση #35
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Άρθρο που το έχω ανεβάσει και σε άλλο σημείο του φόρουμ:

01/12/2013.
ΕΘΝΟΣ.
του Δημήτρη Καραγιώργου.


Οι αριθμοί ξεσκέπασαν το πάρτι με τις τιμές στα φάρμακα.

Μύθος αποδεικνύεται η μείωση -λόγω κρίσης- της κατανάλωσης φαρμάκων στη χώρα μας. Αλήθεια είναι ότι αυτό που «ξεφουσκώνει» είναι το ποσό που δαπανούμε ως χώρα και ως πολίτες για την αγορά τους.

Η μείωσή του οφείλεται -σχεδόν αποκλειστικά- στο συνεχές ψαλίδισμα στις τιμές και δείχνει το «καπέλο» που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια.

Η σύγκριση ποσών και κουτιών είναι αποκαλυπτική: Η εξωνοσοκομειακή δαπάνη για φάρμακα το 2014 (τα χρήματα που θα δώσει ο ΕΟΠΥΥ) ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μικρότερο ποσό που έχει διατεθεί για φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων την τελευταία δεκαετία.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2009 είχαμε διαθέσει 5,1 δισ. ευρώ.Κι όμως. Οι συσκευασίες φαρμάκων που καταλήγουν σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό είναι σχεδόν ίδιες με πέρυσι και πρόπερσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το 2012 καταναλώθηκαν από Ελληνες ασφαλισμένους 394,8 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων. Ο αριθμός ήταν ελάχιστα μικρότερος, με τον αντίστοιχο του 2011 στα 424,3 εκατομμύρια κουτιά, του 2010 στα 434,3 εκατομμύρια και του 2009 στα 465,8 εκατομμύρια. Με απλά λόγια, αγοράζαμε το 2009 ό,τι και σήμερα με δυόμισι φορές περισσότερα χρήματα!

Το «πάρτι» ξεκίνησε το 2000 -με ετήσια δαπάνη 1,2 δισ.- και τέλειωσε το 2009 με δαπάνη πάνω από 5 δισ. ευρώ. Το διάστημα αυτό, η Ελλάδα είχε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της δαπάνης, η οποία «έτρεχε» με 10% τον χρόνο! Από το 2009 η χώρα μας είναι πάλι πρώτη, αλλά σε ρυθμό μείωσης (10%).

   Η μείωση της σπατάλης και των τιμών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα λείψουν φάρμακα. Χαμένες ή μάλλον λιγότερο κερδισμένες είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες, που τόσα χρόνια κέρδιζαν και με το παραπάνω...

Το στοίχημα όμως δεν έχει κερδηθεί. Ολα είναι στον αέρα. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η πολιτεία έκανε αρκετά για τις τιμές, αλλά σχεδόν τίποτε για την κατανάλωση φαρμάκων, στην οποία είμαστε πρωταθλητές (βλ. αντιβιοτικά).

Το υπουργείο Υγείας εστιάζει κυρίως στη δαπάνη, μειώνοντας περαιτέρω τις τιμές και προωθώντας την κατανάλωση γενοσήμων, τα οποία είναι φθηνότερα και -σύμφωνα με τους αρμόδιους- ασφαλή. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση σε κατανάλωση γενοσήμων, η οποία βρίσκεται στο 35% όταν χώρες όπως η Γερμανία έχουν ποσοστό κοντά στο 90% και η Πορτογαλία περίπου 60%.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, ωστόσο, βρίσκουν τρόπους να καλύψουν τη χασούρα. Οπως αναφέρεται σε μελέτη του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη, με τη λήξη της πατέντας ενός πρωτότυπου φαρμάκου και την εισαγωγή γενοσήμων, η συνταγογράφηση μετακινείται σε ακριβότερα εντός πατέντας πρωτότυπα, τα οποία προορίζονται για τις ίδιες θεραπευτικές ενδείξεις. Η πρακτική της υποκατάστασης των φθηνότερων φαρμακοθεραπειών από νέες ακριβότερες αποτελεί συχνά τον κυριότερο λόγο αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Για τον λόγο αυτόν, διάφορες χώρες έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή υποχρεωτικών ποσοστώσεων συνταγογράφησης γενοσήμων στις θεραπευτικές κατηγορίες που υπάρχουν τέτοια.

   Πρωτόκολλα
Η χώρα μας επιχειρεί να διαμορφώσει όρους χορήγησης σκευασμάτων ανά πάθηση. Οι θεραπευτικές οδηγίες ή πρωτόκολλα εισάγονται -με βραδείς ρυθμούς- στην ελληνική πραγματικότητα. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν δημοσιευμένες οδηγίες συνταγογράφησης εδώ και πολλά χρόνια. Οι οδηγίες -κατά κύριο λόγο- δεν είναι δεσμευτικές, αλλά χρησιμοποιούνται επικουρικά κατά τη συνταγογράφηση.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των γιατρών να συνταγογραφούν τις καταλληλότερες και οικονομικότερες θεραπευτικές επιλογές σε κάθε περίπτωση. Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι αποτελεσματικές και δεν έχουν επίπτωση στην τσέπη του ασφαλισμένου. Υπάρχουν, όμως, και άλλα μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης, τα οποία έχουν επίπτωση, με βασικότερη τη συμμετοχή των ασθενών.

Ενα από τα «σενάρια» που εξετάζει το υπουργείο Υγείας είναι η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, η οποία είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη.

Εφαρμόζεται ήδη το σύστημα της κλιμακωτής συμμετοχής, ανάλογα με το εάν το χορηγούμενο σκεύασμα είναι πρωτότυπο ή γενόσημο, καθώς και η καταβολή από τον ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ 1 ευρώ ανά συνταγή (από το 2014).

Το μοντέλο αυτό έχει ληφθεί από ευρωπαϊκές χώρες, όπου παρέχονται επιπρόσθετα κίνητρα στους ασθενείς προκειμένου να τονώσουν τη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων. Στην Πορτογαλία, κατά την περίοδο 2000-2005 οι ασθενείς κατέβαλαν 10% λιγότερη συμμετοχή εφόσον προτιμούσαν γενόσημα φάρμακα. Στη Γερμανία, οι ασθενείς δεν καταβάλλουν συμμετοχή για φαρμακευτικά προϊόντα των οποίων η τιμή είναι κατά 30% χαμηλότερη της τιμής αποζημίωσης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος μπορεί να λειτουργήσει, συνδυαστικά με άλλα μέτρα, ως μηχανισμός κατεύθυνσης των ασθενών σε οικονομικότερες επιλογές. Παρ' όλα αυτά, αν η συμμετοχή καθοριστεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει τους ασθενείς στην αγορά συμπληρωματικής ασφάλισης Υγείας.

Εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις
Στο τραπέζι ο ξαφνικός θάνατος του ΕΟΠΥΥ και η διαθεσιμότητα

Το ενδεχόμενο «ξαφνικού θανάτου» του ΕΟΠΥΥ και τη διαθεσιμότητα του προσωπικού του εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στην περίπτωση που δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους γιατρούς τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Συζητήθηκε δε και κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντιδρώντας στην κλιμάκωση της απεργίας, ο κ. Γεωργιάδης έδωσε εντολή να απομακρυνθούν 1.000 συμβασιούχοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι το πρωί απασχολούνται σε δομές του Οργανισμού και το απόγευμα εξετάζουν ασφαλισμένους του στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Για να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση, εξετάζεται η αύξηση του μηνιαίου «πλαφόν» των 200 εξετάσεων για τους υπόλοιπους γιατρούς ή αύξηση του αριθμού των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί τους γιατρούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο: «Αντί του δημιουργικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, εξελίσσεται μια άγονη σύγκρουση στον χώρο της Υγείας που τελικά στρέφεται κατά των ίδιων των πολιτών», επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του.

Εκτιμά ότι ο εγκλωβισμός του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση σε σύγκρουση οδηγεί σε αδιέξοδο και ζητεί από τον κ. Γεωργιάδη να σταματήσει να μιλάει για απολύσεις και να παρουσιάσει άμεσα τη μελέτη και τις συνολικές προτάσεις του για το σύνολο των αλλαγών και τις ειδικότητες που χρειάζονται.

Φαρμακευτικές
Ο προϋπολογισμός των 2 δισ. είναι ανέφικτος

Σε βάρος των ασφαλισμένων αποβαίνει η συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Το προεδρείο του συνδέσμου ανέφερε ότι το κονδύλι των 2 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για τον ΕΟΠΥΥ το 2014 οδηγεί την κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα στο μισό του μέσου όρου της Ευρώπης των 28 χωρών.

Ο ΣΦΕΕ καλεί το υπουργείο Υγείας, αντί να προσανατολίζεται σε ανέφικτα σενάρια για οριζόντια μέτρα, έστω και την ύστατη στιγμή να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή του φαρμακευτικού προϋπολογισμού στα 2,25 έως 2,3 δισ. ευρώ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Δεκεμβρίου 2013, 14:38:52
Απάντηση #36
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/12/2013.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ.
Της Ελένης Πετροπούλου.


Τα μεγάλα στοιχήματα της Υγείας.


Με τρεις παρεμβάσεις-ορόσημα για τη μεταρρύθμιση του χώρου της Υγείας αλλά και για τη θητεία του στο υπουργείο κλείνει το 2013 για τον πολυσυζητημένο υπουργό Αδ. Γεωργιάδη. Μπορεί να βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής, να προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων σε εργαζόμενους και αντιπολίτευση καθώς και... αμηχανία μερικές φορές στους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, λόγω της τακτικής των μετωπικών συγκρούσεων που επέλεγε, ωστόσο φίλοι και εχθροί αναγνωρίζουν στον κ. Γεωργιάδη ότι την περασμένη χρονιά «τάραξε» τα νερά στον χώρο της Υγείας.

Πιο αναλυτικά, μέσα σε έξι μήνες -υπουργός Υγείας ανέλαβε στις 25 Ιουνίου- ο κ. Γεωργιάδης βρέθηκε απέναντι σε τρία μεγάλα μέτωπα τα οποία και έκλεισε χωρίς σοβαρές απώλειες, παρά τα αντίθετα προγνωστικά.

ΕΟΠΥΥ
Οι επιχειρούμενες αλλαγές στον χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πυροδότησαν μια ανεξέλεγκτη αντιπαράθεση μεταξύ γιατρών και Αδ. Γεωργιάδη. Αλλαγές που σε αυτή την φάση αφορούν κυρίως τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα το εργασιακό μέλλον τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας, οι γιατροί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για περίπου έναν μήνα. Χρειάστηκε, μάλιστα, η παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Το θέμα ανέκυψε όταν ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι όσοι γιατροί πλεονάζουν θα βρεθούν εκτός συστήματος υγείας. Η αντίδραση των γιατρών ήταν σφοδρή και ο κ. Γεωργιάδης επανήλθε με αντιπρόταση: δεν θα απολυθεί κανείς, όλοι θα ενταχθούν στο Σύστημα Υγείας αλλά θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία!

Η αντιπρόταση, αν και ακούγεται δελεαστική, στην ουσία είναι δυσμενέστερη για τους γιατρούς: οι περίπου 5.500 γιατροί του ΕΟΠΥΥ εργάζονται στον Οργανισμό για 5,5 ώρες έχοντας παράλληλα το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου. Η συντριπτική πλειονότητα διαθέτει ιδιωτικό ιατρείο το οποίο είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Συνολικά μόνον από τον ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί λαμβάνουν περί τα 1.700 ευρώ (μεικτά) για την πρωινή τους εργασία και 2.000 ευρώ (200 επισκέψεις ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ επί 10 ευρώ το άτομο). Στο εισόδημα αυτό προστίθεται και η αμοιβή τους ως ιδιώτες γιατροί, εκτός δηλαδή ΕΟΠΥΥ.

Με την ένταξή τους στο ΕΣΥ, «χάνουν» το ωράριο των 5,5 ωρών, «χάνουν» το ιδιωτικό τους ιατρείο και φυσικά «χάνουν» το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών τους.

Φάρμακο
Ακόμη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα του φαρμάκου, τοποθετώντας το ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Όλα άρχισαν όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για μειώσεις τιμών φαρμάκων. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που διερωτήθηκαν γιατί η αντιπολίτευση αντιδρά σε ένα μέτρο που επιφέρει μειώσεις τιμών. Τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσαν κυρίως το ενδεχόμενο έλλειψης φαρμάκων, την αθρόα εισαγωγή επικίνδυνων σκευασμάτων καθώς και τη «διάλυση»της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Τα νούμερα όμως είναι αδιαμφισβήτητα. Ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να... εναρμονιστεί με τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας αλλά κυρίως να «τιθασεύσει» τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που μέσα σε μια δεκαετία αυξήθηκε κατά 400%, φτάνοντας σε 5,1 δισ. το 2009 από 1 δισ. το 2000. Για το 2014, οι ρυθμίσεις Γεωργιάδη θα «ρίξουν» τη φαρμακευτική δαπάνη το 2014 στα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του 2002.

Αν επιτευχθεί ο διακηρυγμένος στόχος θα πρόκειται για μια εντυπωσιακή εξοικονόμηση με προφανείς ευεργετικές συνέπειες για τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους. «Χαμένη» η φαρμακοβιομηχανία, αφού οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται έως και 50% για τα σκευάσματα που έληξε η πατέντα μετά το 2012, οι τιμές των γενοσήμων τους θα «συρρικνωθούν» στο 65% της τιμής τους, ενώ για υπόλοιπα φάρμακα -πριν από το 2012- προβλέπονται οριζόντιες μειώσεις τιμών (15%). Συνολικά, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική θα επιφέρει μεσοσταθμικά μείωση τιμών 15% το πρώτο εξάμηνο του 2014 και 7,5% το δεύτερο εξάμηνο για τα φάρμακα των οποίων έχει λήξει η πατέντα μετά το 2012 και 15% επίσης για τα φάρμακα που έληξε η πατέντα πριν από το 2012.

ΕΣΥ
Συνενώσεις και κινητικότητα

Την υπουργική του καρέκλα έβαλε ως... στοίχημα το καλοκαίρι ο Αδ. Γεωργιάδης στην προσπάθειά του να πείσει τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ότι δεν πρόκειται να απολυθούν, προτρέποντας μάλιστα έναν συνδικαλιστή να στοιχηματίσει τη δική του θέση στο αντίθετο ενδεχόμενο. «Βάλε στοίχημα για το εάν θα γίνουν απολύσεις. Εγώ θα παραιτηθώ από την πολιτική, εσύ όμως δεν θα ξαναδουλέψεις στο ΕΣΥ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος τελικά κέρδισε το στοίχημα.

Στη διάρκεια των συνενώσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, στο πλαίσιο των οποίων οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν σε καθεστώς κινητικότητας - διαθεσιμότητας, εντέλει δεν έχασε κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του.

Το «μοντέλο», μάλιστα, που εφαρμόστηκε, ήταν τόσο πετυχημένο που ο υπουργός Υγείας το επαναφέρει και στην περίπτωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι άμεσα ξεκινά και το δεύτερο κύμα κινητικότητας στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ αμέσως μετά τις γιορτές τη «σκυτάλη» της διαθεσιμότητας παίρνουν οι οδηγοί στο ΕΣΥ. Συνολικά, πρόκειται για 900 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης σε όλους τους τόνους έχει δηλώσει ότι η κινητικότητα στην Υγεία δεν γίνεται για μνημονιακούς λόγους. Η κινητικότητα «είναι ένα εργαλείο που έχει το ελληνικό κράτος που το είχαμε για πολλές δεκαετίες και δεν το είχαμε χρησιμοποιήσει. Το θυμηθήκαμε τώρα. Είναι εργαλείο νομοθετημένο από το 1960. Είναι ο καλύτερος και ταχύτερος τρόπος για να μπορείς να μετακινήσεις προσωπικό στις δομές του ελληνικού δημοσίου».



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Δεκεμβρίου 2013, 14:40:36 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Δεκεμβρίου 2013, 20:53:00
Απάντηση #37
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το «πάρτι» με τις φαρμακευτικές δαπάνες. ''Πόλεμος'' δισεκατομμυριούχων...

..............
...................
«σε διάρκεια εννέα ετών πληρώσαμε 18 δισ. ευρώ παραπάνω» και θυμίζει ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2009 ήταν 24 δισ. Eυρώ, προσθέτοντας ότι το 85% της κατανάλωσης στην Eλλάδα ήταν εισαγόμενα φάρμακα. «Δηλαδή, όχι μόνο πληρώναμε πολλά, αλλά δεν κατορθώσαμε να έχουμε και μια σοβαρή φαρμακοβιομηχανία στη χώρα μας».
...................................


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Δεκεμβρίου 2013, 20:55:25 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Μαρτίου 2014, 23:44:17
Απάντηση #38
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
16/03/2014. ΤΟ ΒΗΜΑ.

Δημήτρης Κοντός: «Αναγκαστική η αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ».

Η αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ, του δεύτερου σε μέγεθος ασφαλιστικού οργανισμού της Ευρώπης με 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, ήταν αναγκαστική, δηλώνει ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα». Υπογραμμίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν δημιουργεί πια ελλείμματα και δεν υπονομεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Φιλοδοξεί δε να είναι τόσο υγιής οικονομικά όσο και αποτελεσματικός στη διανομή των παροχών του στους ασφαλισμένους. Αναφερόμενος ο κ. Κοντός στο νέο ενιαίο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ) επισημαίνει ότι θα δώσει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σε ιατρικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θα συγκρατήσει έναν μεγάλο όγκο περιστατικών που σήμερα επιβαρύνουν τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Κύριε Κοντέ, μετά τη δημιουργία του ΠΕΔΥ τι να περιμένουμε; Τι περισσότερο θα προσφέρει στους ασφαλισμένους το νέο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας;
«Κεντρικός στόχος της μεταρρύθμισης είναι η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και η καλύτερη εξυπηρέτηση των ελλήνων πολιτών. Το νέο ενιαίο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ), μέσα από τη λειτουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου (με 24ωρη λειτουργία) και κυρίως με την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, θα δώσει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες (ακόμη και στους ανασφάλιστους), σε ιατρικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θα συγκρατήσει έναν μεγάλο όγκο περιστατικών που σήμερα επιβαρύνουν τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Από την άλλη πλευρά, ο ΕΟΠΥΥ συμπληρωματικά θα αγοράζει υπηρεσίες (επισκέψεις, ιατρικές πράξεις, διαγνωστικές εξετάσεις) τις οποίες θα παρέχει στους ασφαλισμένους του, στη βάση των υγειονομικών αναγκών κάθε περιοχής».

Ο ΕΟΠΥΥ είχε κλείσει μόνο δύο χρόνια λειτουργίας με την προηγούμενη μορφή του. Ηταν αναγκαία η αλλαγή του χαρακτήρα του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;
«Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο δεύτερος σε μέγεθος ασφαλιστικός οργανισμός της Ευρώπης με 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Συνεργάζεται με περισσότερους από 60.000 παρόχους και προμηθευτές. Είναι επίσης υποχρεωμένος να διαχειριστεί και όλες τις εκκρεμότητες τις οποίες έχει κληρονομήσει από το παρελθόν των παλιών ταμείων περίθαλψης, που είναι πολλές και σε πολλές περιπτώσεις σύνθετες.

Από την άλλη πλευρά, η ενοποίηση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε έναν φορέα ήταν πια επείγουσα και αναγκαία. Με την έννοια αυτή, η αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή η μετατροπή του σε αγοραστή και πάροχο-διανομέα υπηρεσιών υγείας και όχι πλέον και σε παραγωγό υπηρεσιών, ήταν αναγκαστική από τα πράγματα. Στόχος όλων μας είναι η αλλαγή αυτή να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και να εξορθολογίσει την αγορά υπηρεσιών υγείας».

Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και ποιο το έλλειμμά του; Δύναται να γίνει ένα υγιές Ταμείο;
«Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2014 φθάνει τα 6,6 δισ. ευρώ. Είναι ισοσκελισμένος, επαρκής και βιώσιμος. Τα βασικά του μεγέθη, δηλαδή οι δαπάνες για παροχές ασθενειών, κινούνται στα ίδια επίπεδα με το 2013, δηλαδή 1,640 δισ. ευρώ για το 2014 έναντι 1,671 δισ. για το 2013. Μόνο για τη φαρμακευτική δαπάνη υπήρξε μια προϋπολογιστική μείωση κατά 330 εκατ. ευρώ περίπου, η οποία ωστόσο αναμένεται να καλυφθεί από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, την αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων στην αγορά φαρμάκου, αλλά και από την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων περιορισμού της υπερσυνταγογράφησης. Σε κάθε περίπτωση όμως η μείωση αυτή δεν θα επιτρέψουμε να στερήσει από τους ασφαλισμένους την απαραίτητη φαρμακευτική περίθαλψη. Συμπερασματικά, ο προϋπολογισμός του 2014 δεν θα δημιουργήσει έλλειμμα, όπως άλλωστε και ο προϋπολογισμός του 2013. Ο ΕΟΠΥΥ δεν δημιουργεί πια ελλείμματα και δεν υπονομεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Για να το πετύχουμε αυτό, πέρα από τους ελέγχους για την παραβατικότητα, παράλληλα με τον εξορθολογισμό και τη συγκράτηση της σπατάλης εφαρμόζουμε και μέτρα που εξασφαλίζουν τη μη υπέρβαση του προϋπολογισμού. Αναφέρομαι στο rebate (έκπτωση) και στο clawback (επιστροφή), μέτρα που δεν επιτρέπουν την υπέρβαση του καθορισμένου προϋπολογισμού.

Με βάση όλα τα παραπάνω, κυρίως όμως με την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας, με νέα δυναμικά εργαλεία διαπραγμάτευσης με τους παρόχους, ο Οργανισμός φιλοδοξεί να είναι τόσο υγιής οικονομικά όσο και αποτελεσματικός στη διανομή των παροχών του στους ασφαλισμένους».

Τι μέλλει γενέσθαι με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ σε παρόχους και προμηθευτές;
«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ αφορούν παλαιότερες υποχρεώσεις των Ταμείων Υγείας, πριν από τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ. Από ένα σύνολο περίπου 1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ο ΕΟΠΥΥ έχει αποπληρώσει περίπου 1,15 δισ. Τα υπόλοιπα προωθούνται προς αποπληρωμή και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως αταξινόμητα ή ελλιπή παραστατικά, μη συμβατά μηχανογραφικά αρχεία, μη συμβασιοποιημένες απαιτήσεις, καθώς και άλλα σύνθετα προβλήματα τα οποία κάνουν το έργο μας ακόμη πιο δύσκολο. Πολλοί άνθρωποι όμως δουλεύουν συστηματικά για τον σκοπό αυτόν και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η σημαντική αυτή υποχρέωσή μας.

Οι τρέχουσες πληρωμές έχουν αποκτήσει τακτικότητα και συνέπεια και η καθυστέρηση που παρατηρείται δεν ξεπερνά τους τέσσερις-πέντε μήνες. Στόχος μας είναι τις επόμενες εβδομάδες να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των καθυστερήσεων στις πληρωμές».

Θα αλλάξει ο Κανονισμός Παροχών και προς ποια κατεύθυνση;
«Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ είναι ανάγκη να αναμορφωθεί. Ηδη με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ έχει συσταθεί Επιτροπή αναμόρφωσης του ΕΚΠΥ με στόχο τον εκσυγχρονισμό των ρυθμίσεών του, τη διασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες που μέχρι τώρα δεν καλύπτονταν και επιβάρυναν τους ασφαλισμένους, καθώς και την αποφυγή καταχρηστικής εφαρμογής και υπερχρεώσεων. Μετά το τέλος του έργου της Επιτροπής θα γίνει διαβούλευση τόσο με τους εκπροσώπους των χρηστών όσο και με τους εκπροσώπους των παρόχων.

Σε κάθε περίπτωση ο Κανονισμός Παροχών θα διασφαλίζει επάρκεια και ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Μαρτίου 2014, 13:08:34
Απάντηση #39
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
16/03/2014. ΤΟ ΒΗΜΑ.
Δημήτρης Κοντός: «Αναγκαστική η αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ».
Η αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ, του δεύτερου σε μέγεθος ασφαλιστικού οργανισμού της Ευρώπης με 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, ήταν αναγκαστική, δηλώνει ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα». Υπογραμμίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν δημιουργεί πια ελλείμματα και δεν υπονομεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Φιλοδοξεί δε να είναι τόσο υγιής οικονομικά όσο και αποτελεσματικός στη διανομή των παροχών του στους ασφαλισμένους. Αναφερόμενος ο κ. Κοντός στο νέο ενιαίο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ) επισημαίνει ότι θα δώσει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σε ιατρικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θα συγκρατήσει έναν μεγάλο όγκο περιστατικών που σήμερα επιβαρύνουν τη λειτουργία των νοσοκομείων.
   Φυσικά να θυμηθούμε ότι προ εξαμήνου ο πρόεδρος είχε διαφορετική άποψη για το μέλλον του οργανισμού: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και πίστευε στη διατήρηση του παρόχου+αγοραστή υπερησιών Υγείας του ΕΟΠΥΥΥΥΥ (αλήθεια αφού έπαψε να είναι πάροχος δεν πρέπει να αλλάξει το όνομα σε ΕΟΑΥΥ - δεν ακουγεται καλά αλλά αφού είναι αγοραστής...). Φυσικά όλοι μπορούν να αλλάζουν γνώμη ιδιαίτερα αν έτσι θέλει ο προϊστάμενός τους.

19 Μαρτίου 2014, 13:11:33
Απάντηση #40
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Φυσικά όλοι μπορούν να αλλάζουν γνώμη ιδιαίτερα αν έτσι θέλει ο προϊστάμενός τους

ή το πολιτικό τους μέλλον
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

23 Μαρτίου 2014, 21:37:17
Απάντηση #41
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
27/02/2014.

Το ΤΕΛΙΚΟ νούμερο των ιατρών ΕΟΠΥΥ – ΙΚΑ που μπαίνουν στο ΠΕΔΥ.

ΤΕΛΙΚΟ: 2.317 γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ.

Ούτε οι μισοί από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ δεν έκαναν αίτηση να ενταχθούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Σύμφωνα με ενημέρωση του υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα (φωτό), με το κλείσιμο της διαδικασίας, το βράδυ της Πέμπτης διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ανήλθε στις 2.317, από τους σχεδόν 5.000 γιατρούς που υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί που έκαναν αίτηση, θα ενταχθούν στις νέες οργανικές τους θέσεις – στο ΕΣΥ – προς το τέλος Μαρτίου, οπότε αναμένεται να λειτουργήσουν τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ ως “αστικά Κέντρα Υγείας’.

Το υπουργείο Υγείας έχει προβλέψει ότι θα λειτουργήσουν στις 20 Μαρτίου, αλλά ο συγκεκριμένος στόχος δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Οι υπόλοιπες θέσεις, θα καλυφθούν με επικουρικούς γιατρούς και στη συνέχεια θα προκηρυχθούν, προκειμένου να καλυφθούν με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Δευτεροβάθμια

Δεν είναι, ωστόσο, καθόλου βέβαιο ότι όλες οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα καταλήξουν στο ΠΕΔΥ, καθώς ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Πελοπίδας Καλλίρης ανέφερε την Πέμπτη ότι κάποιοι από αυτούς θα καλύψουν θέσεις στη δευτεροβάθμια περίθαλψη (νοσοκομεία).

Έως το τέλος του 2014, τα “αστικά Κέντρα Υγείας” θα λειτουργήσουν στο ΕΣΥ, με ευθύνη των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών.

Από τον Ιανουάριο του 2015, θα αποκτήσουν πλήρη διοικητική αυτοτέλεια, εντασσόμενα σε διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Μαρτίου 2014, 22:51:22
Απάντηση #42
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
ΤΕΛΙΚΟ: 2.317 γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ.
Στους γιατρούς υπολογίζουν και τους οδοντιάτρους, που είναι αρκετοί, οπότε γύρω στους 1500 υπολογίζω τους γιατρούς. Οι περισσότεροι με ειδικότητες άσχετες με την πρωτοβάθμια!

Παράθεση
Οι γιατροί που έκαναν αίτηση, θα ενταχθούν στις νέες οργανικές τους θέσεις – στο ΕΣΥ – προς το τέλος Μαρτίου, οπότε αναμένεται να λειτουργήσουν τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ ως “αστικά Κέντρα Υγείας’.
Δεν θα ενταχθούν στο ΕΣΥ προς το τέλος Μαρτίου. Πρώτα πρέπει να συσταθούν τα συμβούλια κρίσης που θα κρίνουν αν θα ενταχθούν στο ΕΣΥ και με ποιο βαθμό. Μέχρι το τέλος του έτους και αν. Μέχρι τότε υπάλληλοι στις ΔΥΠΕ ΠΕ ιατροί

Παράθεση
Οι υπόλοιπες θέσεις, θα καλυφθούν με επικουρικούς γιατρούς και στη συνέχεια θα προκηρυχθούν, προκειμένου να καλυφθούν με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν με επικουρικούς! Μ' αρέσει η αισιοδοξία για την κάλυψη!

23 Μαρτίου 2014, 22:52:29
Απάντηση #43
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πέρα από τα επιπολαιότητα των στατιστικών και τον υποβόσκοντα λαϊκισμό του παρακάτω άρθρου, υπάρχουν κάποια νούμερα που έχουν ενδιαφέρον. Για να περιγράψω τι εννοώ με υποβόσκοντα λαϊκισμό μεταφέρω σχετικό σχόλιο συναδέλφου από το facebook:  "Υπερβολές . Δεν έχει χρήματα ο ΕΟΠΥΥ και λαϊκίζουν. Οταν για μια α/α θώρακος και έλεγχο αναιμίας απαιτούνται τρία παραπεμπτικά λογικό είναι ο πληθωρισμός των παραπεμπτικών!"

23/03/2014 Καθημερινή.
της Πεννης Μπουλουτζα.


Οσοι οι κάτοικοι της χώρας, αντίστοιχος και ο αριθμός των παραπεμπτικών που γράφονται για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείας κάθε μήνα! Ακούγεται παράδοξο; Σίγουρα ναι, ωστόσο είναι αληθινό και ... άκρως ελληνικό. Αυτή είναι η εικόνα που εξακολουθεί να υφίσταται στην Ελλάδα σήμερα καταδεικνύοντας ότι παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για συγκράτηση των δαπανών στο χώρο της Υγείας, το σκέλος που αφορά στον όγκο της συνταγογράφησης παραμένει «ανέγγιχτο» με τους γιατρούς να συνεχίζουν να γράφουν σωρεία εξετάσεων χρεώνοντας με τεράστια ποσά τον ΕΟΠΥΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο του 2014 ο αριθμός των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείες έφτασε στα 10.450.700, - που σχεδόν ισοδυναμεί με τον πληθυσμό της χώρας - συνολικής δαπάνης 77.355.022 ευρώ ( x 12 = 928.260.264/έτος = περίπου 1 δις/έτος για παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις και για φυσιοθεραπείες). Ανάλογος ήταν και ο αριθμός των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και φυσικοθεραπειών που συνταγογραφήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο: 10.682.892 συνολικής δαπάνης 77.247.260 ευρώ. Η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για επιβολή ποινών σε όσους γιατρούς έγραφαν αδικαιολόγητα υψηλό αριθμό παραπεμπτικών -μάλιστα αρχικά επιβλήθηκαν ποινές σε 57 συμβεβλημένους γιατρούς- «έκοψε» μόνο για δύο μήνες τον όγκο συνταγογράφησης, αφού τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, τα παραπεμπτικά μειώθηκαν κατά 20%, δηλαδή 12% τον Νοέμβριο ήτοι 9.335.388 παραπεμπτικά, και επιπλέον 8% τον Δεκέμβριο, για να παρουσιάσουν όμως ξανά έξαρση τον Ιανουάριο.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιεί ο ΕΟΠΥΥ όχι μόνο στους συμβεβλημένους αλλά και στους πιστοποιημένους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γιατρούς συνεχίζουν να καταδεικνύουν «υπερβολές», αλλά και σημάδια «υπόγειων σχέσεων και διαδρομών» γιατρών με διαγνωστικά κέντρα και με θύμα τα οικονομικά των ταμείων. Πέντε,απλώς ενδεικτικές, περιπτώσεις που εντόπισαν οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ στους πιστοποιημένους γιατρούς με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2013 είναι οι κάτωθι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»:

1. Ιατρός φυσικής αποκατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα όχι μόνο ήταν ο  πρώτος μεταξύ των γιατρών της ειδικότητάς του αναφορικά με το κόστος των παραπεμπτικών για φυσικοθεραπεία που συνταγογράφησε, αλλά η σχετική δαπάνη ήταν 20,55 φορές υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της ειδικότητάς του. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 εκτελέστηκαν παραπεμπτικά που έγραψε ο συγκεκριμένος γιατρός για 1.360 συνεδρίες φυσικής αποκατάστασης σε 84 ασφαλισμένους, συνολικού κόστους 95.200 ευρώ.

2. Στη δεύτερη θέση της ίδιας ειδικότητας «ακολουθεί» ιατρός πάλι από τη Βόρεια Ελλάδα που έγραψε παραπεμπτικά για φυσικοθεραπείες κόστους 13,47 φορές υψηλότερου σε σχέση με τους άλλους γιατρούς της ειδικότητάς του.

3. Ιατρός ορθοπεδικός στην Κρήτη, έγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ παραπεμπτικά για εξετάσεις το συνολικό κόστος των οποίων ήταν 14,55 φορές υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ειδικότητας. Ενδειτικό είναι ότι ο συγκεκριμένος γιατρός συνταγογράφησε για 713 ασφαλισμένους παραπεμπτικά συνολικής δαπάνης 117.445 ευρώ.

4. Καρδιολόγος στην Αττική ήταν πρώτος σε κόστος παραπεμπτικών για εξετάσεις και ιατρικές πράξεις μεταξύ των συναδέλφων του με δαπάνη 13,49 φορές υψηλότερη του μέσου όρους της ειδικότητας. Εκτελέστηκαν το πρώτο τρίμηνο εντολές για εξετάσεις/ ιατρικές πράξεις που είχε γράψει συνολικής δαπάνης 57.911 ευρώ σε 468 ασφαλισμένους.

5. Συνάδελφός του καρδιολόγος στην Αττική «ήρθε» δεύτερος στη σχετική λίστα αφού κατά το πρώτο τρίμηνο 2013 έγραψε παραπεμπτικά με συνολική δαπάνη 12,77 φορές υψηλότερη του μέσου όρους της ειδικότητας . Εκτελέστηκαν εντολές για εξετάσεις/ιατρικές πράξεις δαπάνης 79.878 ευρώ σε 619 ασφαλισμένους.

Μετά την πλήρη επεξεργασία των συγκεκριμένων στοιχείων, οι «100 πρώτοι γιατροί» σε κόστος παραπεμπτικών θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τον λόγο για τον οποίο ξεπερνούν κατά πολύ τη μέση δαπάνη της ειδικότητάς τους. Π.χ. ενδέχεται να καλύπτουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων λόγω έλλειψης άλλων ειδικών. Εάν οι λόγοι που θα εκθέσουν δεν είναι πειστικοί, τότε κινδυνέυουν να τεθούν εκτός συνταγογράφησης. Τον περασμένο Νοέμβριο, 59 συμβεβλημένοι γιατροί «αποκλείστηκαν» για τέσσερις μήνες από τη συνταγογράφηση (συνολικά είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις 87 γιατροί). Οι περισσότεροι εξ΄αυτών προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και με προσωρινή διαταγή «επέστρεψαν αμέσως στη συνταγογράφηση».

Καλός γιατρός δεν είναι όποιος γράφει εξετάσεις

«Πρέπει όλοι να βοηθήσουν για να περιοριστεί το φαινόμενο του υπερβολικού αριθμού εξετάσεων στη χώρα μας. Και οι γιατροί που γράφουν τις εξετάσεις και οι πάροχοι που τις «ενθαρρύνουν», αλλά και οι ασθενείς που θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καλός γιατρός δεν είναι πάντα αυτός που γράφει τις περισσότερες εξετάσεις», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός. Οπως επισημαίνει, παρά τις συστάσεις, παρά την προσπάθεια που γίνεται και παρά την οικονομική κατάσταση της χώρας, η υπερσυνταγογράφηση συνεχίζεται. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει καρδιολόγος που στο 95% των ατόμων που παραπέμπει για τρίπλεξ καρδιάς «γράφει» επιπλέον και τρίπλεξ αορτής. Διεθνώς, το ποσοστό του «διπλού τρίπλεξ» που γράφουν οι γιατροί σε ασθενείς δεν ξεπερνάει το 3%-5%! Η βασική λεπτομέρεια είναι ότι ο ίδιος καρδιολόγος που έγραφε τα διπλά τρίπλεξ τόσο συχνά εκτελούσε και τις πράξεις...

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει επανειλημμένως επιρρίψει ευθύνες για την περιττή, υπερβάλλουσα κατανάλωση υπηρεσιών Υγείας κυρίως στους γιατρούς, καλώντας παράλληλα τα συλλογικά τους όργανα, αντί να επιτίθενται στον ΕΟΠΥΥ για την καθυστέρηση πληρωμών, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Ακόμη και συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν πραγματοποιηθεί, με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να παρουσιάζει τα στοιχεία στους εκπροσώπους των γιατρών που συχνά –αλλά κυρίως κατ’ ιδίαν– παραδέχονται ότι υπάρχουν υπερβολές.

Ο ΕΟΠΥΥ προετοιμάζει κείμενο με «οδηγίες» για το πώς οι γιατροί θα παραπέμπουν σε εξετάσεις (π.χ. ποιες εξετάσεις ανά ειδικότητες κ.ά.), ενώ ανοιχτό παραμένει και το θέμα της θέσπισης «πλαφόν» κόστους παραπεμπτικών για εξετάσεις, το οποίο, ωστόσο, έχει σοβαρές δυσκολίες για να καθοριστεί. Και όλα αυτά μέχρι να εφαρμοστούν τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, για τα οποία επίσης εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί πολύς χρόνος έως ότου «εισέλθουν» στην καθημερινή πρακτική των γιατρών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Μαρτίου 2014, 23:05:14 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Μαρτίου 2014, 20:06:58
Απάντηση #44
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
31/03/2014.

Συρρίκνωση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα από το 2009 έως το 2012.


Σημαντική μείωση καταγράφουν οι δαπάνες υγείας της χώρας μας από το 2009 έως το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα, οι συνολικές δαπάνες, δημόσιες και ιδιωτικές, υποχώρησαν από το 10,03% του ΑΕΠ το 2009 στο 9,16% του ΑΕΠ το 2012.

Το σύνολο της τρέχουσας δαπάνης υγείας μειώθηκε από τα 23,186 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009 στα 17,708 δισ. το 2012.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στο σκέλος της δημόσιας επένδυσης, που συρρικνώθηκε κατά 4 δισ. μεταξύ 2009 και 2012, από τα 16,106 δισ. στα 12,033 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η ιδιωτική δαπάνη περικόπηκε κατά περίπου 1,4 δισ., καταπέφτοντας στα 5,621 δισ. το 2012.

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ΕΔΩ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πηγή: skai.gr

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
125686 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
7780 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
366948 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
3503 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4487 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou