19-04-2017 Healthmag.gr
Γιώργος ΣακκάςΟι 4 θεραπευτικές κατηγορίες με την πιο δαπανηρή συνταγογράφηση και οι οποίες κατέχουν το 68% της αγοράς, αντικείμενο των κλειστών προϋπολογισμών που μεθοδεύει ο οργανισμός.
Σχέδιο κλειστών …υποπροϋπολογισμών για φάρμακα, θέλει να εφαρμόσει άμεσα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να βάλει σε τάξη τη φαρμακευτική δαπάνη, προάγοντας μάλιστα ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής των πόρων. Ήδη εδώ και αρκετούς μήνες ο πρόεδρος του οργανισμού, καθηγητής Σωτήρης Μπερσίμης, έχει δημιουργήσει μια συγκεκριμένη φόρμουλα προσδιορισμού των δαπανών για τον κάθε νέο κλειστό προϋπολογισμό ανά θεραπευτική κατηγορία. Η συγκεκριμένη φόρμουλα, που για τα μάτια των περισσότερων από εμάς φαίνεται ως μια δυσνόητη εξίσωση με άπειρες παραμέτρους -απείρως δυσκολότερη και από το γνωστό πολυώνυμο για το ενοποιημένο rebate-
επιδιώκει τον περαιτέρω επιμερισμό του κλειστού προϋπολογισμού των 1,945 δις. ευρώ για εξωνοσκομειακά φάρμακα, ανάλογα με τη θεραπευτική κατηγορία.Στόχος των
κλειστών «υποπροϋπολογισμών», είναι να περιοριστεί η πιθανή σπατάλη που μπορεί αν γίνεται στη συνταγογράφηση συγκεκριμένων θεραπευτικών κατηγοριών και η απελευθέρωση έτσι πόρων προς άλλες κατηγορίες οι οποίες να έχουν ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης για αποζημίωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και εξαιρώντας τα φάρμακα του νόμου 3816 τα οποία διακινούνται κυρίως από τα φαρμακεία του οργανισμού, οι πιο δαπανηρές κατηγορίες συνταγογραφούμενων φαρμάκων, είναι τα σκευάσματα για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, για το πεπτικό σύστημα και το μεταβολισμό, το νευρικό σύστημα και τα σκευάσματα αίματος και αιμοποιητικού συστήματος. Συνολικά οι 4 αυτές κατηγορίες με βάση τα στοιχεία της QuintilesIMS, σε τιμές χονδρικής το 2016 έκαναν τζίρο 1,69 δις. ευρώ ήτοι το 67,5% της συνολικής αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Ανάλογο είναι και το μερίδιο από πλευράς όγκου, καθώς με βάση τα στοιχεία προκύπτει ότι οι 4 αυτές κατηγορίες φτάνουν στα 200 εκατ. τεμάχια ή το 66% της αγοράς.
Τα πρωτεία στην ελληνική φαρμακευτική αγορά κρατούν τα σκευάσματα για το
καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς σχεδόν ένα στα τρία φάρμακα που γράφουν οι Έλληνες γιατροί ανήκει στην εν λόγω κατηγορία, ενώ για την αποζημίωση των εν λόγω θεραπειών κατευθύνεται το 1 στα 4 ευρώ που δαπανά ο ΕΟΠΥΥ για φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Σύμφωνα λοιπόν με την QuintilesIMS, πέρυσι διακινήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία 89 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων για το καρδιαγγειακό σύστημα, σχεδόν όσα και το 2015, αξίας 635 εκατ. ευρώ σε τιμές χονδρικής. Η αξία μάλιστα ήταν μειωμένη κατά περίπου 3% σε σχέση με το 2015. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία με βάση της αξία κατέχει μερίδιο 25,5%, ανήκουν τα πλέον συνταγογραφούμενα φάρμακα δηλαδή οι στατίνες (C10AA) η αξία των οποίων έφτασε στα 174 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 5% σε σχέση με το 2015.
Όσον αφορά στη δεύτερη «δημοφιλέστερη» κατηγορία φαρμάκων, αυτή είναι τα σκευάσματα
πεπτικής οδού και
μεταβολισμού, στην οποία περιλαμβάνονται και τα φάρμακα για το
διαβήτη. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ ο επιπολασμός του διαβήτη φτάνει στο 7-8% του πληθυσμού και άρα και αυτή η κατηγορία είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Όμως αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη κατηγορία να είναι στα ύψη είναι οι πραζόλες.
Συνολικά λοιπόν στην κατηγορία αυτή, πέρυσι διακινήθηκαν 45 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων, ελαφρά αυξημένες έναντι του 2015, η αξία των οποίων σε τιμές χονδρικής έφτασε στα 440 εκατ. ευρώ, επίσης αυξημένη κατά περίπου 6%. Έτσι και το συνολικό μερίδιο της κατηγορίας διαμορφώθηκε στο 17,7%. Τα πλέον δημοφιλή φάρμακα εδώ βέβαια είναι οι πραζόλες (ΑΟ2BC), η αξία των οποίων έφτασε και πέρυσι στα 97 εκατ. ευρώ. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και αντιδιαβητικά (A10BD) με συνολική αξία 94 εκατ. ευρώ.
Η τρίτη κατηγορία η οποία συνταγογραφείται ιδιαίτερα συχνά, είναι τα σκευάσματα για το
Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πέρυσι διακινήθηκαν από τα φαρμακεία 44 εκατομμύρια συσκευασίες συνολικής αξίας 377 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία σημείωσε σημαντική υποχώρηση η οποία ήταν της τάξης του 6% και το μερίδιο της διαμορφώθηκε στα περίπου 15%.
Η τέταρτη σημαντικότερη φαρμακευτική κατηγορία είναι τα
σκευάσματα «αίματος και αιμοποιητικών οργάνων, στην οποία πέρυσι συνταγογραφήθηκαν 28 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων αξίας 233 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η συγκεκριμένη κατηγορία σημείωσε και τη μεγαλύτερη άνοδο από πλευράς αξίας ήτοι 14%. Βέβαια εδώ να σημειώσουμε πως περιλαμβάνονται φάρμακα περιλαμβάνουν και τη γνωστή δραστική ακετυλοσαλικυλικό οξύ καθώς και την ιδιαίτερα δημοφιλή κλοπιδογρέλη.
Αξίζει να επαναλάβουμε ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία όμως αφορούν στο 2015, για 23 κατηγορίες φαρμάκων, δαπανάται το 50% των κονδυλίων αποζημίωσης που διαθέτει συνολικά ο ΕΟΠΥΥ για σκευάσματα. Σύμφωνα μάλιστα με τις προτάσεις για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει απευθύνει προς το Υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του οργανισμού, εδώ και 6 μήνες διαπιστώνεται η άμεση ανάγκη για τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών για τις κατηγορίες αυτές, οι οποίοι θα επιτρέπουν και την ανάπτυξη οικονομικών συμφωνιών ανάμεσα στο Δημόσιο και τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος