Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Νοεμβρίου 2024, 19:20:57

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 449311 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Σεπτεμβρίου 2017, 22:45:48
Απάντηση #315
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ένα παλιό άρθρο που όμως το ανακάλυψα σήμερα:

04-01-2017 Capital
της Βασιλικής Κουρλιμπίνη.
vicky.kourlibini@capital.gr


Αυστηρά πλαφόν σε όλες τις κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων βάζει το υπουργείο Υγείας, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό σε δαπάνες και ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται ξεχωριστοί κλειστοί προϋπολογισμοί και όρια για όλες τις εξετάσεις και θα επιμερίζονται σε κατηγορίες τα 350 εκατ. ευρώ που προβλέπονται τη φετινή χρονιά για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ειδικότερα, οι εργαστηριακές εξετάσεις αρχικά θα χωριστούν σε δύο μεγάλες υποκατηγορίες: στις εξετάσεις βιολογικών υλικών (αιματολογικές), για τις οποίες θα προβλέπεται το 60% του συνολικού κονδυλίου, δηλαδή ετησίως 210 εκατ. ευρώ, και στις απεικονιστικές που θα απορροφήσουν το υπόλοιπο 40%, περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Για τη δεύτερη ομάδα, ο "επιμερισμός” των κονδυλίων θα είναι ακόμη πιο εξονυχιστικός. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα τεθούν ξεχωριστά χρηματικά όρια για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες,  για υπερηχογραφήματα (απλά και triplex), για απλές ακτινογραφίες, μετρήσεις οστικής πυκνότητας, εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής, ιατρικές πράξεις (όπως για παράδειγμα οι γαστροσκοπήσεις), για ραδιοφάρμακα και για PET SCAN (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων για τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση του καρκίνου). Σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να παρακολουθεί σε ποια είδη διαγνωστικών εξετάσεων καταγράφεται εκτροχιασμός της δαπάνης, ο οποίος στη συνέχεια θα καλύπτεται από τις επιχειρήσεις υπό τη μορφή αναγκαστικών επιστροφών (claw back).

Στελέχη από την αγορά των διαγνωστικών βλέπουν πίσω από αυτές τις αποφάσεις την αδυναμία του υπουργείου Υγείας να ελέγξει τις υπερβάσεις που σημειώνονται κάθε μήνα στον προϋπολογισμό των εξετάσεων. Από το υπουργείο Υγείας λένε πως στόχος είναι να μπει φρένο σε φαινόμενα προκλητής ζήτησης και  υπερσυνταγογράφησης, που σε μεγάλο ποσοστό επιβαρύνουν τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη πλευρά βέβαια κανείς δεν αποκλείει από τα απανωτά πλαφόν να επηρεαστούν ξανά οι ασφαλισμένοι και η πρόσβασή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως τη χρονιά που πέρασε, παρά τις σαρωτικές μειώσεις που έγιναν στις τιμές αποζημίωσης των εξετάσεων (πέρσι τον Ιανουάριο οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων με τη μεγαλύτερη δαπάνη μειώθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές κατά 9%), το 2016 έκλεισε με υπέρβαση άνω των 70 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις, όπως αναφέρουν, θα κληθούν να επιστρέψουν το 45% του τζίρου τους στον ΕΟΠΥΥ για να καλύψουν την τρύπα στον προϋπολογισμό (πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat έδειξε άλλωστε ότι τα τελευταία 3 χρόνια τα έσοδα του κλάδου εμφανίζουν καθοδική πορεία, καθώς η επιβολή των οριζόντιων μέτρων του rebate και του claw back υποχρέωσε πολλές μονάδες να επιστρέψουν περίπου το 35%-50% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους).

Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων προσέφυγε στο ΣτΕ για τις 86 νέες εξετάσεις που το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης, καθώς δεν έχει προβλεφθεί ανάλογη αύξηση στον κωδικό των διαγνωστικών. Μεταξύ των εξετάσεων που πλέον θα αποζημιώνονται είναι η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και Β’ επιπέδου, ο προγεννητικός γονιδιακός έλεγχος για κυστική ίνωση, η αξονική στεφανιογραφία, PCR για γρίπη Α/Η1Ν1, αλλά με το ίδιο κλειστό κονδύλι για τις επιχειρήσεις. Φορείς της αγοράς εκτιμούν πως μετά την αύξηση των εξετάσεων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη θα εκτοξευτεί τουλάχιστον κατά 30 εκατ. επιπλέον και αυτό στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον δεν υπάρξει πάλι προκλητή ζήτηση.




Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Σεπτεμβρίου 2017, 22:53:01 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Σεπτεμβρίου 2017, 16:42:37
Απάντηση #316
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
06-09-2017 Capital.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr


Κραχ στην αγορά της Υγείας προκαλεί το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που διατηρούν προς τους ιδιώτες παρόχους τόσο ο ΕΟΠΥΥ, όσο και τα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το μήνα Ιούλιο, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες ανέρχονται σε 1,086 δισ. ευρώ, ενώ του ΕΣΥ σε 550 εκατ. ευρώ.

Αν και ο ΕΟΠΥΥ κατάφερε να περιορίσει κατά 128 εκατ. ευρώ τις υποχρεώσεις τους προς τους παρόχους σε σχέση με τον Ιούνιο (όταν το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων άγγιζε τα 1,214 δισ. ευρώ), στελέχη από την αγορά της περίθαλψης αναφέρουν πως οι πληρωμές αφενός γίνονται με καθυστέρηση, αφετέρου δεν υπάρχει πρόοδος στην εξόφληση των παλιών χρεών (μέρος των οποίων εκκρεμεί από το 2012). Συμπληρώνουν μάλιστα πως ο Οργανισμός λαμβάνει φέτος 200 εκατ. ευρώ μικρότερη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ και οι αποδόσεις των εισφορών της περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να είναι μειωμένες.

Σοβαρές είναι οι απώλειες και για τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο, οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, υγειονομικών περιφερειών και μονάδων του ΠΕΔΥ (πρωτοβάθμιο εθνικό δίκτυο υγείας) ήταν μειωμένες κατά 199 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει θέσει ως στόχο αφενός να μην δημιουργεί νέα "γενιά” οφειλών, αφετέρου να μέχρι το τέλος του χρόνου να μειώσει σημαντικά το σημερινό όγκο των χρεών. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Οργανισμού Σ. Μπερσίμης έχει ενημερώσει τους παρόχους πως η εξόφληση των οφειλών θα πρέπει να γίνεται εντός τριών μηνών, ενώ και οι ενστάσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ώστε οι διαδικασίες πληρωμών να κινούνται με ταχύτερο ρυθμό.

Προς το παρόν έχει εξοφληθεί ο Μάρτιος και παράλληλα συνεχίζεται η πληρωμή των αναλωσίμων προς του φαρμακοποιούς (οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά είχαν διακόψει την πίστωση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τον Αύγουστο για αναλώσιμα και συμπληρώματα διατροφής εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των απαιτήσεων). Για τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια, οι εκκαθαρίσεις των υποβολών του Απριλίου, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, έχουν φτάσει το 65% περίπου, προχωρούν οι οριστικοποιήσεις και κάποιες από αυτές έχουν ήδη ενταλματοποιηθεί. Εντός των επόμενων ημερών, θα ξεκινήσουν τις εκκαθαρίσεις του μηνός Μαΐου, έτσι ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές των παρόχων και του συγκεκριμένου μήνα.

Αναφορικά με τους συμψηφισμούς των παλαιών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ με το claw back και rebate (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών για την υπερβάλλουσα δαπάνη σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμοό του Οργανισμού και αναγκαστικές εκπτώσεις) που οφείλουν οι πάροχοι, η διαδικασία αυτή δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, και θα ξεκινήσει να υλοποιείται σταδιακά ανά κατηγορία παρόχων, αρχής γενομένης  με τις ιδιωτικές κλινικές και θα συνεχίσει με τους υπόλοιπους παρόχους.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Σεπτεμβρίου 2017, 16:45:09 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Σεπτεμβρίου 2017, 23:41:39
Απάντηση #317
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/09/2017  Capital.
Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη.


Τις εκκρεμότητες που παραμένουν στο χώρο της περίθαλψης θα θέσουν επί τάπητος οι θεσμοί, που επιστρέφουν στην Αθήνα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, με τις πρώτες επαφές σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr να γίνονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δεδομένου πως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θα βρίσκεται μέχρι και την Πέμπτη στη Βουδαπέστη για να παραστεί στη συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τρία είναι τα "καυτά” θέματα για τα οποία οι θεσμοί θα ζητήσουν άμεση πληροφόρηση: το πως προχωρά η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τη στελέχωση και τη λειτουργία των ιατρείων της γειτονιάς (Τοπικές Μονάδες Υγείας - ΤΟΜΥ), η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες παρόχους και η επικείμενη αναπροσαρμογή στις τιμές των φαρμάκων (το νέο δελτίο τιμών θα πρέπει να εκδοθεί το Δεκέμβριο).

Τα στελέχη του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ενημερώσουν τα τεχνικά κλιμάκια για το χρονοδιάγραμμα της σύστασης των τοπικών μονάδων, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη στελέχωση των δομών. Συνολικά θα λειτουργήσουν 239 τοπικές μονάδες. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας πως το ενδιαφέρον για την προκήρυξη ήταν υψηλό, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέφερε πως δόθηκαν μόλις 98 βεβαιώσεις για την κάλυψη 195 θέσεων στις ΤοΜΥ στην Αθήνα. Το υπουργείο τοποθετεί την έναρξη των πρώτων δομών μέσα στον επόμενο μήνα στα αστικά κέντρα, εντούτοις η πλήρωση των επαρχιακών πόλεων και των νησιών θα είναι πιο δύσκολη.

Το μεγάλο "αγκάθι” ωστόσο στο χώρο της περίθαλψης συνίσταται στα ληξιπρόθεσμα χρέη, η αποπληρωμή των οποίων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Η υποχρέωση του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αφορά στο συμψηφισμό των οφειλών με την υποχρέωση του clawback (αναγκαστική επιστροφή από τους ιδιώτες παρόχους- κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κτλ- της υπερβάλλουσας δαπάνης σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ) για την περίοδο 2013- 2015. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το μήνα Ιούλιο, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες ανέρχονται σε 1,086 δισ. ευρώ, ενώ του ΕΣΥ σε 550 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα τέλος, η νέα ανατιμολόγηση που επίκειται στα φάρμακα, στη κατεύθυνση της συγκράτησης των δαπανών, έχει εγείρει ήδη αντιδράσεις στην αγορά, με στελέχη του χώρου να μιλούν για ένα ακόμη "γύρο” μειώσεων στις τιμές, ειδικά στα γενόσημα σκευάσματα και όσα δεν προστατεύονται πλέον από πατέντα.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δείτε και ακόμη ένα σχετικό άρθρο:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 12 Σεπτεμβρίου 2017, 23:47:27 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Σεπτεμβρίου 2017, 23:27:53
Απάντηση #318
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
21/09/2017

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Οκτωβρίου 2017, 19:42:38
Απάντηση #319
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
04-10-2017

Προϋπολογισμός 2018: Νέο «κούρεμα» στη χρηματοδότηση της Υγείας.

Μειωμένη κατά 350 εκατομμύρια ευρώ θα είναι το 2018 η επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων και του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) σύμφωνα με  το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2018 που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός των δημόσιων νοσοκομείων και των ΥΠΕ-ΠΕΔΥ στο σκέλος των εσόδων αναμένεται να κινηθεί εντός των ορίων που έχουν τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής(ΜΔΠΣ) 2018-2021. Ωστόσο, το ύψος των μεταβιβάσεων από τον Τακτικό Προϋπολογισμό είναι μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2017.
 
Οι επιπτώσεις της μείωσης εκτιμάται από το Υπουργείο Οικονομικών πως θα εξισορροπηθούν, με την αναμενόμενη αύξηση των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ προς τις δομές του ΕΣΥ. ( ναι πώς... )

Ακόμα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έξοδα προβλέπονται αυξημένα κατά 135 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο του ΜΠΔΣ. Η προβλεπόμενη αύξηση, αν και συμβάλλει αρνητικά στη διαμόρφωση ταμειακού αποτελέσματος της τάξης των 97 εκατ. ευρώ, ωστόσο, σε συνδυασμό με την εκκαθάριση σημαντικού ύψους απλήρωτων υποχρεώσεων, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 106 εκατ. ευρώ.
 
Στην εκτίμηση αυτή συμβάλει η εφαρμογή  των μηχανισμών αυτόματων επιστροφών για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη (clawback).
 
Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε για πρώτη φορά στην ενεργοποίηση του νοσοκομειακού clawback το 2017 για τη φαρμακευτική δαπάνη του 2016.
 
Το ποσό που επιβαρύνθηκαν οι  φαρμακευτικές εταιρείες ανήλθε συνολικά στα 160 εκατ. ευρώ περίπου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει ήδη συμψηφιστεί με ισόποσες οφειλές των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.
 
Για τα έτη 2017 και 2018, αναμένεται εκ νέου η εφαρμογή του μηχανισμού των αυτόματων επιστροφών (clawback), στην περίπτωση που η φαρμακευτική δαπάνη υπερβεί τα προκαθορισθέντα όρια.
 
Επίσης εκτιμάται ότι με τη σύσταση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ν.4472/2017), αναμένεται σύντομα η έναρξη λειτουργίας ενός κεντρικού συστήματος προμηθειών που θα αναφέρεται στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των ΥΠΕ-ΠΕΔΥ, θα υπάρχει καλύτερος   έλεγχος  των δαπανών.
 
ΕΟΠΥΥ
Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα  του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2017 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 444 εκατ. ευρώ βελτιωμένο κατά 67 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του ΜΠΔΣ. Η θετική εξέλιξη του πλεονάσματος του Οργανισμού  οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.
 
Λόγω όμως της αύξησης των εσόδων του Οργανισμού από ασφαλιστικές εισφορές και της αναμενόμενης ομαλοποίησης των αποδόσεων εσόδων από τα Ταμεία που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ, η  χρηματοδότηση του  από τον τακτικό προϋπολογισμό προβλέπεται μειωμένη κατά 226 εκατ. ευρώ.
 
Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προβλέπεται να ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται κυρίως για την κάλυψη της περίθαλψης των ανασφάλιστων.
 
Στο οικονομικό έτος 2018 όπως αναφέρεται στο προϋπολογισμό «το Υπουργείο Υγείας αναμένεται  μεταξύ άλλων, να συνεχίσει σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων με σκοπό τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε όλο τον πληθυσμό, την παγίωση της νέας φαρμακευτικής πολιτικής, την κατάρτιση της «Λίστας Χειρουργείου» και τη λειτουργία Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών, την εναρμόνιση του ωραρίου των γιατρών με την ισχύουσα ευρωπαϊκή Οδηγία, την αλλαγή της διαδικασίας κρίσεων κατά τη διενέργεια προσλήψεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ  την τροποποίηση των Οργανισμών των νοσοκομείων, την αποκέντρωση της διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, την έμφαση στον καθολικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού, την ενίσχυση μέσω συγκεκριμένων δράσεων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του συστήματος υγείας και την αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα προσφύγων και μεταναστών».

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή
 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Οκτωβρίου 2017, 19:44:52 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Οκτωβρίου 2017, 14:17:28
Απάντηση #320
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11-10-2017

Οι 1.500 επιχειρήσεις βγάζουν 73 εκατ. ευρώ το μήνα και τα 11.000 φαρμακεία 7,5 εκατ. ευρώ. ( ενδεικτικά οι συμβεβλημένοι Ιατροί του ΕΟΠΥΥ κοστίζουν 110 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος )

Κόκκος άμμου παραμένει το μερίδιο που καταλαμβάνουν στον τζίρο των 11.000 φαρμακείων τα αναλώσιμα που διακινούνται μέσω αυτών, εν αντιθέσει με τις εταιρείες που τα εμπορεύονται, οι οποίες παραμένουν κυρίαρχες στην συγκεκριμένη αγορά και με διαφορά από τον καινούργιο τους ανταγωνιστή.


Παράγοντας από την αγορά των φαρμακείων, μας επεσήμανε ότι ενώ ο τζίρος των αναλώσιμων στην Αθήνα εμφανίζει μία αυξημένη κινητικότητα, αυτό δεν ισχύει στην επαρχία, λόγω των ισχυρών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών και των νοσοκομείων. Όσον αφορά την Αθήνα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από τον Ιανουάριο, όπως απεικονίζεται και στον παρακάτω πίνακα, η αγορά αυξάνεται σταθερά αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία , σήμερα (9 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης από τα φαρμακεία) ο μηνιαίος πανελλαδικός τζίρος των φαρμακείων- πάντα όσον αφορά τα αναλώσιμα- είναι 7,5 εκατ. ευρώ. Μέγεθος που σημαίνει ότι κατά μέσον όρο κάθε φαρμακείο αποκομίζει περί τα 800 ευρώ -αν και ακούγεται ότι υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις που συγκεντρώνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά- με τη μεικτή κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 160 ευρώ (20% μεικτό περιθώριο κέρδους κατά μέσο όρο). Ποσό που επί της ουσίας, σημειώνει η ίδια πηγή, εκτός από αμελητέο είναι και ανύπαρκτο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει «κουτσουρεμένα» τα τιμολόγια που του υποβάλλονται και με πεντάμηνη καθυστέρηση.

Στον αντίποδα των φαρμακείων, βρίσκονται οι 1.500 εταιρείες που τα εμπορεύονται, οι οποίες κρατούν σταθερά τα ηνία της συγκεκριμένης αγοράς και τουλάχιστον επί του παρόντος δεν απειλούνται από κανένα. Πηγές αναφέρουν ότι ο μηνιαίος τους τζίρος (από τα αναλώσιμα) φθάνει τα 73 εκατ. ευρώ. Άρα, μπορεί το μονοπώλιο των εταιρειών να έχει υποστεί μια κάποια ρωγμή, όμως παραμένουν πρωταγωνιστές της εν λόγω αγοράς.

Θα μπορούσαν, εν δυνάμει, τα φαρμακεία να αυξήσουν τον τζίρο τους στην συγκεκριμένη αγορά, σημειώνουν πηγές, αν συμπεριλάμβαναν στην προϊοντική τους γκάμα περισσότερα υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Γκάμα, που σήμερα επικεντρώνεται ως επί το πλείστον στις ταινίες σακχάρου, σε πολύ περιορισμένο υγειονομικό υλικό (π.χ. σύριγγες) και στα γάλατα. Βεβαίως, μία τέτοια διεύρυνση θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χώρο σε τ.μ., παράμετρο που όμως δεν μπορούν να καλύψουν τα περισσότερα φαρμακεία.

Επίσης, ένα άλλο σημείο που δυσχεραίνει την αύξηση της δυναμικής των αναλώσιμων μέσα στα φαρμακεία είναι ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα τα οποία δεν έχουν αριθμό ΕΚΑΠΤΥ και αφορά την πιστοποίησή τους που είναι απαραίτητη λόγω της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Οκτωβρίου 2017, 14:25:41 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Νοεμβρίου 2017, 12:27:24
Απάντηση #321
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01/11/2017 Health Daily.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Συζήτηση στη Βουλή

Την έντονη αντιπαράθεσή τους σχετικά με την αυτοτέλεια του ΕΟΠΥΥ, εξέφρασαν
ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική
Συμπαράταξη Κ. Μπαργιώτας κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή με αφορμή
επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου. Ο Υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι δεν
αλλάζει κάτι ουσιαστικό στον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. «Η συγκρότηση, η
λειτουργία και οι αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ έχουν καθοριστεί με τον ν. 3918/2011.
Αυτός δεν έχει αλλάξει ούτε κατά ένα κόμμα. Αυτό που προστέθηκε είναι
ορισμένες αρμοδιότητες που κακώς, κατά την άποψή μας, δεν υπήρχαν και στην
προηγούμενη εκδοχή του Οργανισμού του Υπουργείου. Η αντίληψή μας είναι
ότι με τη ρύθμιση αυτή την οποία κάναμε, στην ουσία ενισχύεται η πολιτική, η
οργανωτική και η διοικητική εποπτεία του ΕΟΠΥΥ και αναβαθμίζεται ο ρόλος
του», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτό το οποίο κάναμε, με το προεδρικό διάταγμα
121 είναι να φτιάξουμε τον Οργανισμό του Υπουργείου Υγείας, που προφανώς
ρυθμίζει και τις σχέσεις του Υπουργείου με τους εποπτευόμενους φορείς του. Και
ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας αυτοτελής αλλά εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου
Υγείας». Από την πλευρά του κ. Μπαργιώτας, υπερασπίστηκε τον ισχύοντα τρόπο
λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, επισημαίνοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να συνεχίσει όπως
σχεδιάστηκε, ως ανεξάρτητος αγοραστής υπηρεσιών, το περίφημο ‘μονοψώνιο’,
το οποίο έχει την ικανότητα να πιέζει τις τιμές, να ελέγχει την ποιότητα και να
διαλέγει, όχι με γυαλιά μυωπίας, ιδεολογικά, μεροληπτώντας υπέρ του κρατικού
ή υπέρ του ιδιωτικού ή υπέρ του ΣΔΙΤ αύριο, μεθαύριο, αλλά βάζοντας σταθερά
κριτήρια κόστους-απόδοσης κάθε φορά». Στην ερώτηση του κ. Μπαργιώτα για
το που θα πάει ο ΕΟΠΥΥ τα επόμενα πέντε χρόνια, ο κ. Ξανθός απάντησε ότι το
πολιτικό σχέδιο είναι το εξής: «Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας φορέας που διαχειρίζεται 5,5
δισεκατομμύρια ευρώ, όταν ο κρατικός προϋπολογισμός, που αφορά τον ευρύτερο
τομέα της υγείας, είναι 4,5 δισεκατομμύρια.
Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε ότι και ο ένας
και ο άλλος προϋπολογισμός είναι δημόσια δαπάνη υγείας και η δημόσια δαπάνη
υγείας οφείλει κατά προτεραιότητα να καλύπτει, να στηρίζει το δημόσιο σύστημα
υγείας, γιατί αυτό σήμερα έχει ανάγκη η κοινωνία σε μια περίοδο φτωχοποίησης
και αποκλεισμού, που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Με τον τρόπο με τον οποίο
προσεγγίζετε το θέμα, αναπαράγετε μια ασφαλιστοκεντρική προσέγγιση για την
πολιτική υγείας που είναι τελείως αναντίστοιχη με τις ανάγκες μιας χώρας που έχει
21%, 22% ανεργία και έχει τεράστιο πρόβλημα στο ασφαλιστικό της σύστημα.
Πραγματικά, είναι μια μάχη χαρακωμάτων που υπερασπίζεται έναν αναχρονισμό
απέναντι σε μια πολιτική ηγεσία και μια Κυβέρνηση που δίνει μια μάχη
σταθεροποίησης, αναβάθμισης και μεταρρύθμισης της δημόσιας περίθαλψης. Αυτή
είναι η ουσία. Ούτε ακρωτηριασμός, ούτε συρρίκνωση, ούτε καταστροφολογία
νομίζω ότι αρμόζει σε αυτή την περίπτωση».
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Νοεμβρίου 2017, 09:31:46
Απάντηση #322
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10/11/2017

ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών. Οι αδικημένοι πυλώνες των Δημοσίων Νοσοκομείων.

Με μια διαχρονική αδικία βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι-ες, (ως βοηθοί νοσηλευτών), όσον αφορά τα επαγγελματικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Αιτία της αδικίας αυτής είναι ο τρόπος με τον οποίον, προωθήθηκε η νοσηλευτική εκπαίδευση στην Ελλάδα εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

Στα Δημόσια Νοσοκομεία, η μισή περίπου δύναμη του συνολικού Νοσηλευτικού Προσωπικού αποτελείται από επαγγελματίες που φέρουν τον τίτλο του βοηθού.

Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων τους επιτρέπουν (πολλές φορές επιβάλουν) να ασκούν πλήρη και υπεύθυνα Νοσηλευτικά καθήκοντα, επί δεκαετίες, τα οποία επιτελούν διαχρονικά επιτυχώς με απόλυτη γνωστική και επαγγελματική επάρκεια, στηρίζοντας έτσι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Η  Ελληνική πολιτεία γνωρίζει, ότι οι εν λόγω επαγγελματίες, δεν πιστοποιούνται –νομιμοποιούνται κατά Νόμο να εκτελούν πλήρη και υπεύθυνα νοσηλευτικά καθήκοντα, δεν  τους αναγνωρίζει τα απορρέοντα από αυτήν την επιτυχή άσκηση καθηκόντων, επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα.

Η διαχρονική αδικία όσον αφορά τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των βοηθών νοσηλευτών  οδήγησε στην  δημιουργία των ΣΥΝΔΕ  που εδώ και τρία χρόνια καταβάλλουν προσπάθειες μέσω δυναμικών ενεργειών να πετύχουν   την επαγγελματική αναγνώριση των ΔΕ , καθώς επίσης και την εκπαιδευτική αναβάθμιση αυτών.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων είναι η απόφαση του Υπουργείου Υγείας, της ένταξης των ΔΕ, στον ενιαίο Νοσηλευτικό Κλάδο.
(Άρθρο 06 – Ενιαίος  Κλάδος  Νοσηλευτικού  Προσωπικού  ΕΣΥ
«Συστήνεται Ενιαίος Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΕΣΥ που περιλαμβάνει τις κατηγορίες ΠΕ νοσηλευτικής, ΤΕ νοσηλευτικής, ΤΕ μαιών- μαιευτών και ΔΕ νοσηλευτικής.»)
Η ψήφιση αυτού του Νομοσχεδίου αναμένετε να γίνει μέχρι το τέλος του έτους .

Στα Ελληνικά δημόσια νοσοκομεία απασχολούνται σήμερα περίπου 35.420 νοσηλευτές  εκ  των  οποίων το 2,7%  είναι πανεπιστημιακής  εκπαίδευσης (ΠΕ),  το 46% τεχνολογικής  εκπαίδευσης  (ΤΕ),το  41,3 %  δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης  (ΔΕ)  και  το 10% υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης οι ΠΕ ειναι το 3% οι ΤΕ ειναι το 38% και οι ΔΕ ειναι το 58% της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Όλο το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας είναι μια γροθιά ενιαία που σκοπό της έχει την προστασία της δημόσιας Υγείας και της υγείας των ασθενών και τα βγάζουν πέρα με απαράμιλλη επαγγελματική συγκρότηση, αυταπάρνηση και συνέπεια προς όφελος των ασθενών. Για τους ασθενείς δεν υπάρχουν ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ, αναγνωρίζουν όμως μόνο αυτούς, αυτές που τα δίνουν όλα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για να γίνουν αυτοί καλά και να  μην υποφέρουν και για αυτό, τους είναι ευγνώμονες, όπως και εμείς οι γιατροί που τους αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε, το έργο που επιτελούν  και τους βγάζουμε το καπέλο. άνευ αυτών ουδέν το δεόντων γενέσθαι…….

Παπασταματάκης Γεώργιος

Χειρουργός

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Νοεμβρίου 2017, 20:48:19
Απάντηση #323
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
08/11/2017 Αιμίλιος Νεγκής.

Νέα ρύθμιση «βόμβα» για το χώρο του φαρμάκου πρόσθεσαν από το πουθενά οι Ξανθός και Πολάκης στο σχέδιο νόμου για το χρόνο εργασίας των γιατρών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η ρύθμιση συγκαλύπτει την ανικανότητα κυβέρνησης και ΕΟΠΥΥ να ελέγξουν τις δαπάνες, ευνοώντας μάλιστα συγκεκριμένες εταιρείες – ανάμεσά τους και η Roche!

Το επίμαχο άρθρο 14 του σχεδίου νόμου ορίζει ότι ο υπολογισμός και η επιβολή του ποσού επιστροφής (clawback) για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανά φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας από 1-1-2017 γίνεται ενιαία με τον υπολογισμό του ποσού επιστροφής για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Μιλάμε για μία ρύθμιση – έκτρωμα, που βλάπτει την υγιή επιχειρηματικότητα και αποτελεί δείγμα της κυβερνητικής αυθαιρεσίας και ανικανότητας. Διότι τι κάνει πρακτικά; Ενοποιεί αυθαίρετα τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ με την εξωνοσοκομειακή, με αποτέλεσμα η μεγάλη υπέρβαση της πρώτης να κρύβεται επιμελώς μέσα στη δεύτερη.

Ας δούμε τι γίνεται με αριθμούς: η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έχει κλειστό προϋπολογισμό ύψους 1,945 δις ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο  του 2017 και ενώ σχεδόν τριπλασιάστηκαν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) σε σχέση με πέρσι, είχαμε υπέρβαση της δαπάνης κατά 211 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση λοιπόν αναμένουμε υπέρβαση περίπου 422 εκατ. ευρώ.

Στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ο κλειστός προϋπολογισμός είναι 58 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο με προϋπολογισμό 29 εκατ. ευρώ είχαμε υπέρβαση κατά 33 εκατ. ευρώ (ποσοστό 110%) και άρα σε ετήσια βάση αναμένουμε υπέρβαση περίπου κατά 66 εκατ. ευρώ!

Με το νομοσχέδιο λοιπόν αυτά τα δύο κονδύλια ενοποιούνται. Έτσι, η μεγάλη υπέρβαση των 66 εκατ. ευρώ της νοσοκομειακής, φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ θα καλυφθεί μέσα στην υπέρβαση της εξωνοσοκομειακής 422 εκατ.

Το μέτρο δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος για τον ΕΟΠΥΥ και το Κράτος. Έτσι ή αλλιώς, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν συνολικά 488 εκατ. ευρώ (422 + 66). Το θέμα είναι πως κατανέμεται το ποσό αυτό…

Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι η εφαρμογή του μέτρου θίγει βάναυσα πολλές φαρμακευτικές επιχειρήσεις (ελληνικές και ξένες), οι οποίες δεν έχουν νοσοκομειακά φάρμακα. Διότι αυτές θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον χρήματα από την υπέρβαση που πραγματοποιούν φάρμακα άλλων εταιρειών, οι οποίες διαθέτουν φάρμακα, που εντάσσονται στη νοσοκομειακή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.

Μία προσεκτική ανάλυση δείχνει ότι από την εφαρμογή του μέτρου ευνοούνται   συγκεκριμένες εταιρείες, που έχουν νοσοκομειακά φάρμακα με υψηλές πωλήσεις (άρθρο 12, παράγραφος 1Α του ν. 3816), όπως: Roche, Genesis Pharma, Novartis, MSD.

Σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του σχετικού άρθρου (υπουργική απόφαση Αριθ. Δ3(α)/74015, 27-10-2017) στην κατηγορία αυτή ανήκουν συνολικά 218 φάρμακα υψηλού κόστους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα AVASTIN, HERCEPTIN, MABTHERA της Roche, ACLASTA, LUCENTIS της Novartis, KEYTRUDA της MSD και ABRAXANE της Genesis.

Μάλιστα, το χειρότερο όλων είναι ότι η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από την 1-1-2017. Δηλαδή, ενώ διανύουμε τον 11ο μήνα του έτους και όλες οι επιχειρήσεις έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους, έρχεται η ελληνική κυβέρνηση και αναστατώμει την αγορά χωρίς λόγο – αφού το μέτρο δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος.

Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση περνά τη ρύθμιση; Η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «γίνεται για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών και ενιαίας αντιμετώπισης των δαπανών φαρμάκων που βαρύνουν άμεσα τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεδομένου ότι και οι δύο αυτές δαπάνες αναφέρονται στον ίδιο ΚΑΕ (0672)».

Δεν ξέρω αν η κατάσταση είναι για γέλια ή για κλάματα. Αν δεχθώ ότι δεν είναι βαλτοί και διεφθαρμένοι, τότε προφανώς είναι άκρως επικίνδυνοι… Καθώς για λόγους… απλούστευσης, αναστατώνουν για μία ακόμη φορά η αγορά φαρμάκου και πολλές εταιρείες καλούνται στα τέλη της χρονιάς να αλλάξουν άρδην τα πλάνα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις πολλών επιχειρήσεων είναι εξοργισμένες και ορισμένες μελετούν ακόμη και την υποβολή αγωγών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, έχουν ζητήσει από το σύνδεσμό τους (ΣΦΕΕ) να αποσυρθούν οι εκπρόσωποι του κλάδου από την Επιτροπή Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά της κυβέρνησης.

Υ.Γ. Θα μου πείτε καλά κάνει η κυβέρνηση και πιέζει τις φαρμακοβιομηχανίες. Τα προηγούμενα χρόνια θησαύρισαν στην Ελλάδα. Συμφωνώ και επαυξάνω. Πράγματι, πλούτισαν σε βάρος των ταμείων και των Ελλήνων φορολογουμένων. Όλοι οι Έλληνες όμως είχαμε πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα και μάλιστα με ελάχιστη συμμετοχή στο κόστος.

Δεν είμαστε όμως εκεί. Τώρα έχουμε φθάσει στην άλλη άκρη του εκκρεμούς. Εκεί που βρίσκονται πολλές άλλες χώρες, κυρίως της Α. Ευρώπης. Βρισκόμαστε στο σημείο, που πλέον δεν θα έχουμε πρόσβαση στα νέα φάρμακα και μάλιστα σε μία περίοδο που έρχονται καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο.

Ίσως με τα οικονομικά δεδομένα εκεί πρέπει να είμαστε. Ας βγουν οι κυβερνώντες να το δηλώσουν ευθαρσώς. Ότι η χώρα δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να παρέχει τις νέες, ακριβές θεραπείες. Και όχι να παραμυθιάζουμε τους πολίτες και να κατηγορούμε τις φαρμακευτικές για εκβιαστική συμπεριφορά…

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Νοεμβρίου 2017, 20:52:54 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Νοεμβρίου 2017, 08:26:20
Απάντηση #324
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17/11/2017, Capital.
Συνέντευξη στη Βασιλική Κουρλιμπίνη.


Ο Σωτήρης Μπερσίμης κάθισε στην "ηλεκτρική καρέκλα” του ΕΟΠΥΥ πριν από δύο ακριβώς χρόνια. Ο χαρακτηρισμός "ηλεκτρική καρέκλα” δεν είναι τυχαίος, καθώς από τη σύστασή του ο Οργανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με υπέρογκα χρέη, κληρονομιά των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν σε αυτόν το 2012. Το Δεκέμβριο του 2015, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας άγγιζαν τα 1,7 δισ. ευρώ.

Επίκουρος καθηγητής (στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά), ο Σ. Μπερσίμης γνωρίζει καλά τον "κόσμο” των αριθμών. Εντούτοις, ο έλεγχος των δαπανών, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και η ανάγκη να μπει τάξη στο ταμείο του Οργανισμού είναι ζητήματα που παραμένουν ακόμη ανοικτά.


- Από την αρχή της σύστασής του το 2012, ο ΕΟΠΥΥ φορτώθηκε με χρέη, κληρονομώντας ουσιαστικά τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν σε αυτόν. Πέντε χρόνια αργότερα, οι οφειλές παραμένουν. Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Πράγματι ο ΕΟΠΥΥ "γεννήθηκε" με χρέη καθώς κληρονόμησε τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον Οργανισμό. Παράλληλα με τον τρόπο που γινόταν η πληρωμή των παρόχων μέχρι και τα τέλη του 2015, ο Οργανισμός δημιουργούσε νέες οφειλές αφού οι πάροχοι αποζημιώνονταν στο 90% των υποβολών τους και το υπόλοιπο 10% παρέμενε απλήρωτο.  Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή τη νέα διαδικασία εκκαθάρισης, αποζημιώνοντας το 100% των υποβολών των παρόχων.

Και σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα έχουν διαμορφωθεί ως εξής: από περίπου 2 δισ. ευρώ που ήταν οι οφειλές στα τέλη του 2015 -στις οποίες δεν περιλαμβάνεται το χρέος από τις νοσηλείες στο εξωτερικό ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ- "έπεσαν" στα 1,1 δισ. ευρώ (με τις οφειλές του εξωτερικού) στο τέλος του 2016, καταγράφοντας δηλαδή μία μείωση σχεδόν 50% . Μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου 2017, τα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκαν σε 840 εκατ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκαν περίπου κατά 60%.

Στο σημείο αυτό, να διευκρινίσω πως η μείωση των οφειλών δεν είναι μόνο θέμα αύξησης των πληρωμών, αλλά και ελέγχου των δαπανών, που επιτεύχθηκε μεταξύ άλλων, με τη νέα διαδικασία της εκκαθάρισης που γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.

- Πρακτικά, πόσα χρήματα χρωστά πλέον ο ΕΟΠΥΥ;

Σε  ό,τι αφορά τις τρέχουσες πληρωμές, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς παρόχους δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ και μέρος των οφειλών αυτών είναι σε εκκρεμότητα για λόγους που αφορούν τους παρόχους, όπως για παράδειγμα δεν διαθέτουν ασφαλιστική - φορολογική ενημερότητα ή βρίσκονται σε ένσταση για περικοπές που τους έχουν επιβληθεί.

Ειδικότερα, για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς έχει εξοφληθεί το 97% των οφειλών (για το υπόλοιπο μπορεί να υπάρχει αδυναμία των επιχειρήσεων να εισπράξουν για οποιοδήποτε λόγο ή να εκκρεμούν ενστάσεις). Για τον Απρίλιο και το Μάιο έχει εξοφληθεί το 93% και τον Ιούνιο το 80%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οφειλές που πληρώνουμε είναι από την τρέχουσα χρηματοδότηση του Οργανισμού, πρακτικά από τον ΕΦΚΑ. Τα φαρμακεία πληρώνονται σε 60 ημέρες, ενώ οι φαρμακευτικές, τα διαγνωστικά κέντρα και οι υπόλοιποι πάροχοι σε ενενήντα ημέρες. (Εγώ πάντως στις 17/11/2017, ως κλινικός Ιατρός, έχω πληρωθεί μέχρι και τον Ιούνιο του 2017) Στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα όλες οι πληρωμές να γίνονται σε 60 ημέρες.

Θεωρώ ως αυτονόητο, ο ΕΟΠΥΥ να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάτι το οποίο γίνεται σταδιακά και σήμερα, δεύτερον να αποζημιώνει τους παρόχους στον προβλεπόμενο χρόνο και σε επόμενο στάδιο να γίνει αναδιανομή των πόρων εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Η καταγραφή των αναγκών, άλλωστε, είναι το κομμάτι που έχουμε δώσει τη μεγαλύτερη βαρύτητα τα τελευταία δύο χρόνια. Στο φάρμακο όπως γνωρίζετε υπάρχει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ έχουν γίνει παρεμβάσεις και στις διαγνωστικές εξετάσεις. Γίνονται πράγματι πολλές προσπάθειες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον εξορθολογισμό των δαπανών και την καταγραφή του κόστους.

- Για ποιο λόγο πιστεύετε πως ο Οργανισμός έφτασε σε αυτή την κατάσταση χρεών;

Ένα σοβαρό πρόβλημα, που συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση των οφειλών του Οργανισμού, είναι η ανεπάρκεια ελέγχων. Με τον σωστό σχεδιασμό λύνονται σήμερα τα προβλήματα του παρελθόντος. Τα αποτελέσματα είναι ορατά και αποτυπώνονται στα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού: ο ΕΟΠΥΥ δεν παράγει ληξιπρόθεσμα χρέη. Είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να κατανοεί τα νούμερα, τα μεγέθη και να σχεδιάζει δομικές λύσεις και να αλλάζουν τα πράγματα.

- Τι γίνεται με το θέμα του συμψηφισμού των οφειλών ανάμεσα στο ΕΟΠΥΥ και τους ιδιώτες παρόχους;

Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη καθώς δεν έχει "κλειδώσει" ακόμη ο αριθμός των δόσεων. Αρχικά συμφωνήσαμε με τους θεσμούς να καθοριστούν 18 δόσεις. Ωστόσο οι πάροχοι στη συνέχεια ανέφεραν πως οι δόσεις είναι πολύ λίγες. Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συνεχίζεται και εκτιμώ πως θα έρθουμε σε συμφωνία για περισσότερες δόσεις.

- Σας προβληματίζει το γεγονός πως η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ θα είναι μειωμένη το 2018; Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες προβλέπεται κάποια αύξηση;

Συνολικά, η χρηματοδότηση από τα ασφαλιστικά ταμεία, που είναι και η βασική μας πηγή εσόδων, έχει αυξηθεί. Η ροή από τον ΕΦΚΑ είναι αυξημένη (είναι αυξημένη το 2017. Δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος για το 2018 και το 2019), οπότε εκτιμώ πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Αναφορικά με τις δαπάνες, όπως γνωρίζετε η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή για την επόμενη χρονιά. Αισιοδοξώ εντούτοις πως για τις παροχές περίθαλψης υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των κλειστών προϋπολογισμών. 

- Τα οικονομικά στοιχεία έχουν βελτιωθεί. Αποτυπώνεται αυτό στην καθημερινότητα του πολίτη- ασθενή;

Το πρώτο βήμα του στρατηγικού μας σχεδίου ήταν η εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του Οργανισμού. Διότι για να μιλήσεις για ανάπτυξη χρειάζεται να έχεις εξασφαλίσει την ικανότητα σου να αγοράζεις και να αποζημιώνεις  ιατροτεχνολογικές υπηρεσίες και υλικά. Το επόμενο στάδιο, το οποίο υλοποιείται από τον Ιανουάριο του 2017, ήταν η μεταρρύθμιση σε επίπεδο οργάνωσης και διάθεσης των υπηρεσιών υγείας  που καλύπτονται από τον Οργανισμό. Για να λαμβάνουν οι πολίτες βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας. Επαρκείς και ποιοτικές. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους παρόχους, ξεκάθαρο και δίκαιο. Προέκυψε με αυτόν τον τρόπο η δράση "Συμβάσεις με Όλους" τους παρόχους. (Πάντως υπάρχουν πάρα πολλοί κλινικοί Ιατροί που θέλουν, εδώ και χρόνια, να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και δεν τους αφήνει ο ΕΟΠΥΥ).

Μέσω αυτού του "συμβολαίου" επιτυγχάνονται αποτελεσματικότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για τους πολίτες, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα και με οικονομική διευκόλυνση. Από την άλλη οι πάροχοι δρουν σε ένα θεσμοθετημένο και ξεκάθαρο, από πλευράς ρυθμιστικών όρων, επιχειρηματικό περιβάλλον. Σύντομα όλοι εμπλεκόμενοι θα διαπιστώσουν τα τεράστια οφέλη της νέας διαδικασίας. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση σε συνδυασμό με όλες τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα οδηγούν τον ΕΟΠΥΥ σε μια νέα εποχή που ανταποκρίνεται στο δίκαιο κοινωνικό αίτημα για βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος.

Vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Νοεμβρίου 2017, 08:34:56 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Νοεμβρίου 2017, 04:52:11
Απάντηση #325
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
19/11/2017 Καθημερινή.
Πεννυ Μπουλουτζα.





Για το 2017 ο κλειστός προυπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το κόστος Υγειονομικού υλικού είναι 170 εκατομμύρια και έχει ως εξής:

Υλικά Σακχαρώδους Διαβήτη 60 εκατομμύρια,
Επιθέματα 37 εκατομμύρια,
Οστομικά Υλικά 27,5 εκατομμύρια,
Καθετήρες/Ουροσυλλέκτες 27 εκατομμύρια,
Υλικά για Μεσογειακή Αναιμία 12 εκατομμύρια,
Συσκευές έγχυσης φαρμάκων 2,5 εκατομμύρια,
Συσκευές σίτισης 1,5 εκατομμύριο,
Λοιπά αναλώσιμα 1,5 εκατομμύριο,
Υλικά Τραχειοστομείας 1 εκατομμύριο.

Για το 2016 το κόστος των παραπάνω ήταν 240 εκατομμύρια.
 
( ενδεικτικά οι συμβεβλημένοι Ιατροί του ΕΟΠΥΥ κοστίζουν 110 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος ).


Εταιρεία που εμπορεύεται σκευάσματα ειδικής διατροφής είχε καταθέσει επανειλημμένως αίτηση για ένταξη ενός προϊόντος της στο ειδικό μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ προκειμένου αυτό να αποζημιώνεται από τον Οργανισμό. Πέντε φορές η αίτησή της απορρίφθηκε, καθώς δεν κρίθηκε ότι έχει θεραπευτική αξία και δεν πρέπει να αποζημιώνεται. Την έκτη εγκρίθηκε. Γιατί; Oπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων από έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, ο λόγος για τον οποίο εγκρίθηκε την έκτη φορά είναι επειδή η εταιρεία είχε τροποποιήσει παρατύπως τις ενδείξεις στο φύλλο οδηγιών, ώστε αυτό να εμπίπτει στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και να μπορεί να αποζημιώνεται. Ομως το προϊόν το ίδιο δεν είχε αλλάξει χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο «κόλπο» είχε χρησιμοποιηθεί για να λάβουν έγκριση περισσότερα από 40 σκευάσματα...

Οι «παραλείψεις»

Εταιρεία που εισάγει στην Ελλάδα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, όταν εκλήθη να υποβάλει ηλεκτρονικά στο μητρώο δήλωση με τις τρεις χαμηλότερες τιμές του προϊόντος της στην Ε.Ε. –μία υποχρέωση που έχουν από τον περασμένο Μάρτιο όλες οι εταιρείες με υλικά σακχαρώδη διαβήτη, επιθέματα κ.ά., σκευάσματα ειδικής διατροφής και είδη πρόσθετης περίθαλψης–, έδωσε τρεις τιμές από Ελλάδα! Αλλη εταιρεία «ξέχασε» να συμπεριλάβει τιμές από χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, είτε πληθυσμιακά είτε δημοσιονομικά, όπου τα προϊόντα της πωλούνται φθηνά. Στο ίδιο πλαίσιο, εταιρεία με αναλώσιμα υλικά προκειμένου να αποδείξει ότι ανταγωνίστριά της είχε δηλώσει ψευδείς και «τσιμπημένες» προς τα πάνω τιμές του προϊόντος της προσκόμισε στον ΕΟΠΥΥ ολόκληρες λίστες με τις τιμές αποζημίωσης του ανταγωνιστικού προϊόντος ασφαλιστικών οργανισμών άλλων χωρών της Ευρώπης. Και αυτό όταν η μόνιμη επωδός των εταιρειών είναι ότι οι τιμές από άλλες χώρες δεν μπορούν να βρεθούν εύκολα.

Οι νέες διαδικασίες αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και αναλώσιμων υλικών έχουν προκαλέσει τους τελευταίους μήνες έναν ιδιότυπο πόλεμο μεταξύ των εταιρειών-παρόχων των υλικών αυτών που διεκδικούν να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγοραστική πίτα. Υπό τον φόβο ότι το δικό τους προϊόν θα μείνει εκτός αγοράς, εταιρείες πάροχοι «καρφώνουν» στον Οργανισμό τους ανταγωνιστές τους και τα «λάθη» που αυτοί έχουν κάνει ώστε τα προϊόντα τους να αποζημιώνονται και μάλιστα αδρά από τον ΕΟΠΥΥ. Ο φόβος για τις εταιρείες είναι ότι εάν το δικό τους προϊόν είναι φθηνότερο σε σχέση με άλλο με παρόμοια χαρακτηριστικά, δεν θα το δουν στα ράφια των φαρμακείων, αφού οι φαρμακοποιοί σίγουρα θα προτιμήσουν να προωθήσουν ακριβότερα προϊόντα για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος.

Η αναστάτωση ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση των εταιρειών να δηλώνουν ηλεκτρονικά στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ-ΕΚΑΠΤΥ (Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας της Τεχνολογίας στην Υγεία) τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ε.Ε. για τα προϊόντα τους. (τόσο δύσκολο είναι άραγε να το κάνουν αυτό κάποιοι Υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας ή του ΕΟΠΥΥ; ) Ο μέσος όρος αυτών των τιμών καθίσταται και το ανώτερο όριο αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Στην αρχή οι πάροχοι έδειξαν «αδιαφορία» να τηρήσουν αυτή τους την υποχρέωση. Εως τον Ιούνιο μόλις το 20% των παρόχων είχαν προσκομίσει τιμές. Το ενδιαφέρον αυξήθηκε όταν ο ΕΟΠΥΥ προειδοποίησε ότι όποια προϊόντα δεν συνοδεύονται με τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ε.Ε. δεν θα αποζημιώνονται. Ηδη από τις αρχές Οκτωβρίου έως και σήμερα έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύο αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ με τις νέες ανώτατες τιμές αποζημίωσης των προϊόντων, βάσει των στοιχείων που έδωσαν οι εταιρείες.

Ο «πόλεμος των τιμών» ευνοεί τον ΕΟΠΥΥ για εμφανείς λόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ταινίες μέτρησης σακχάρου. Εως και πριν το καλοκαίρι η τιμή τους (συσκευασία με ταινίες μέτρησης σακχάρου για ένα μήνα) ήταν στα 25 ευρώ. Επειτα από έρευνα αγοράς του ΕΟΠΥΥ σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ορίστηκε προσωρινή τιμή στα 19,5 ευρώ. Ηδη οι εταιρείες-πάροχοι έχουν δηλώσει τιμές χαμηλότερες ακόμα και από 15 ευρώ. ( Δεν πρέπει να απολογηθούν κάποιοι Κρατικοί Λειτουργοί υπεύθυνοι για το ύψος της κρατικής διατίμησης μέχρι τώρα;  )

Οι νέες διαδικασίες έχουν αναδείξει όλα τα κακώς κείμενα που ίσχυαν στην αποζημίωση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσίες και ζημίωναν τον ΕΟΠΥΥ με πολλά εκατομμύρια ευρώ για προϊόντα και υπηρεσίες που δεν είχαν πρόσθετη θεραπευτική αξία για τους ασφαλισμένους. Ενδεικτικό είναι ότι το ίδιο σκεύασμα ειδικής διατροφής αποζημιωνόταν με διαφορετική τιμή εάν η διάγνωση στη γνωμάτευση ήταν σακχαρώδης διαβήτης και εάν ήταν μεσογειακή αναιμία, με τη διαφορά να είναι πενταπλάσια. Η υποχρέωση, δε, των εταιρειών να εντάξουν τα προϊόντα τους στο ειδικό μητρώο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ποιότητας, και να καταθέσουν δικαιολογητικά που να πιστοποιούν ότι πληρούν όλες τις εκ του νόμου προϋποθέσεις, έφερε στην επιφάνεια περιπτώσεις παρόχων με υλικά από Αίγυπτο, Πακιστάν, Ινδία που δεν διέθεταν πιστοποίηση ή δεν κυκλοφορούσαν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, με πιστοποιήσεις κατά ISO που είχαν λήξει, καθώς και παρόχους που δεν είχαν καταβάλει ποτέ το αναγκαίο παράβολο τέλους ετοιμότητας στον ΕΟΦ.

Οι στόχοι

Το πεδίο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και αναλώσιμων υλικών που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αποτελούσε σταθερά ένα τοπίο άναρχο, χωρίς κανόνες και όρια, που είχε μετατραπεί σε πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους «σπατάλη». Χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ και έχει δημοσιοποιήσει η «Κ»: Οι αθρόες συνταγογραφήσεις επιθεμάτων κατακλίσεων –ακόμα και για... παρωνυχίδα– με χρήση κοινής φωτογραφίας βλάβης ως πειστήριο, αλλά και η «επιδημία» εντερικών νόσων στη Θράκη για την αντιμετώπιση των οποίων χορηγούνταν σε απίστευτες ποσότητες σκευάσματα ειδικής διατροφής. Ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών, προκειμένου να βρεθεί δημοσιονομικός «χώρος» για νέες θεραπείες προς τους ασφαλισμένους. (Πιστέψτε με, κυρίες και κύριοι του ΕΟΠΥΥ: Είναι πολύ σημαντικότερο για την Υγεία του Πληθυσμού είναι να έχετε καλοπληρωμένους Ιατρούς από το να είναι γεμάτα τα ράφια σας με "καινοτόμα" φάρμακα). Πέρυσι η δαπάνη για το υγειονομικό υλικό (επιθέματα, υλικά για μεσογειακή αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη, συσκευές έγχυσης φαρμάκων κ.ά.) έφτασε στα 240 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος με βάση τον κλειστό προϋπολογισμό δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ. Για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, ο προϋπολογισμός για φέτος είναι 20 εκατ. ευρώ (έναντι δαπάνης 45 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Νοεμβρίου 2017, 05:29:31 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Νοεμβρίου 2017, 12:20:07
Απάντηση #326
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Διαχείριση υποβολών ΕΟΠΥΥ
Κόστος 3.900.000,00€
.....Για
κάθε μήνα υποβολής ο αριθμός των συμβεβλημένων παρόχων είναι περί τις 25.000
(με αριθμό πράξεων να υπολογίζεται από 3.500.000 έως και 5.000.000 πράξεις για
τις υποβολές ανά μήνα), στις οποίες περιλαμβάνονται οι υποβολές από:
A. Νοσοκομεία Δημόσια
B. Υ.Π.Ε. – Κέντρα Υγείας
C. Ιδιωτικές Κλινικές
D. Διαγνωστικά και Μικροβιολογικά Εργαστήρια
E. Ιδιώτες Ιατροί – Φυσιοθεραπευτές
F. Πολυιατρεία
G. Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης
H. Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας
I. Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας
J. Πάροχοι Δομών (Οικοτροφεία, ΣΥΔ κλπ)
K. Υγειονομικό Υλικό
L. Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής
M. Αναπνευστικά, Ορθοπεδικά, Ακουστικά
N. Λοιποί πάροχοι
O. (πιθανές νέες ροές θα πρέπει να προβλεφθούν)
.......

Κιβώτια προς φύλαξη και διαχείριση
• Υφιστάμενο αρχείο: 245.000 κιβώτια αρχείο ΕΟΠΥΥ 2012-2017, οι
160.000 σε ΠΕΔΙ, και οι 85.000 σε κεντρικές αποθήκες και 100.000
κιβώτια αρχείο ΚΜΕΣ
• Νέο παραγόμενο αρχείο: 10.000 κιβώτια, 5.000 ΕΟΠΥΥ, 5.000 ΚΜΕΣ
Υποβολές προς επεξεργασία:
• Υφιστάμενο αρχείο: περί τις 10.000 υποβολές ανά μήνα για έτη 2012-
2015
• Νέο παραγόμενο αρχείο : περί τις 25.000 υποβολές ανά μήνα
Σελίδες προς ψηφιοποίηση
• Υφιστάμενο αρχείο: περί τις 2.500.000 σελίδες ανά μήνα υποβολής
Ανακτήσεις από αποθήκη
• Έως 500 κινήσεις μηνιαίως.
......
Ο προϋπολογισμός του Έργου θα ανέρχεται στο ποσό των τριών εκατομμυρίων
εννιακοσίων χιλιάδων ευρώ (3.900.000,00€) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.
(προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: €3.145.161,29€).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

24 Νοεμβρίου 2017, 10:00:00
Απάντηση #327
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Όπως σχολιάζουν στο iatropedia εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, “η κοινή δράση εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και των χρηστών των υπηρεσιών υγείας γίνεται ακόμα πιο αναγκαία ,καθώς ο κρατικόςπροϋπολογισμός που κατατέθηκε το βράδι της Τρίτης, 21.11.2017 σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά της λιτότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στα δημόσια νοσοκομεία, παρά τη βαρύγδουπη ανάρτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο προσωπικό λογαριασμό του (2.11.2017) πως  «η δημόσια ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη είναι υπέρτατο κοινωνικό αγαθό.Το υπερασπιζόμαστε ως αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών».

Αναλυτικά…

Η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για το 2018 μειώνεται σε 100 εκ. ευρώ έναντι 314 εκ. το 2017 (και 502 εκ. ευρώ το 2016). Πρόκειται για μείωση κατά 68,15% (!) τη στιγμή που η κυβέρνηση βαυκαλίζεται ότι οργανώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εξαγγέλοντας από δώ κι από κεί πιλοτικά τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ έχει χρέη πρός τρίτους (παρόχους και ασφαλισμένους) 910 εκ. ευρώ (Σεπτέμβρης 2017). Δηλαδή η κρατική επιχορήγηση είναι μόλις το ένα ένατο των χρεών του.

Η επιχορήγηση για τα δημόσια νοσοκομεία το 2018 είναι 930 εκ. ευρώ, έναντι 1.303 εκ. ευρώ το 2017 (και 1.321 εκ. ευρώ το 2016). Πρόκειται για μείωση 373 εκ. ευρώ ή 28,62%. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση κομπορημμονεί ότι διασφάλισε την καθολική –ασφαλισμένων και ανασφαλίστων- νοσοκομειακή και φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού. Στην ουσιά μοιράζει τις υποβαθμισμένες παροχές ανάμεσα σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους καθιστώντας όλους ανασφαλείς απέναντι στις ανάγκες. Κάνει ακριβώς, όπως κάνει με το μοίρασμα της φτώχειας με τα κοινωνικά μερίσματα.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Υγείας για το 2018 θα είναι 35 εκ. ευρώ (εκ των οποίων τα 20 εκ. είναι εθνικοί πόροι) έναντι 64 εκ. ευρώ (εκ των οποίων μόνο 4 εκ. ήταν εθνικοί πόροι) για το 2017. Πρόκειται για μείωση 45,31%.

Οι εφημερίες είναι αυξημένες κατά 11 εκ. ευρώ (343 εκ. ευρώ έναντι 332 το 2017). Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με το φετεινό που τα νοσοκομεία ξέμειναν από προγράμματα εφημεριών απ’ το Νοέμβρη και χρειάστηκε πρόσθετη επιχορήγηση.

Τέλος τα δημόσια νοσοκομεία  σέρνουν μαζί τους και τα χρέη πρός τρίτους (προμηθευτές), που το Σεπτέμβρη 2017 ήταν 552 εκ. ευρώ.

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Δεκεμβρίου 2017, 23:46:37
Απάντηση #328
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
05-12-2017

Κλειστούς υπολογισμούς ανά πάθηση και κατηγορία φαρμάκων προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Γεγονός που σημαίνει πως για κάθε ασθένεια θα υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι στον ΕΟΠΥΥ, το οποίο αν ξεπεραστεί οι φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, θα επιστρέφουν χρήματα αυτομάτως στο σύστημα.


Βέβαια από την άλλη στην πράξη θα σημαίνει ότι και οι ασθενείς θα αναγκαστούν να περιορισθούν καθώς οι συνταγές φαρμάκων θα αρχίσουν να δίνονται με το σταγονόμετρο.

Ήδη ο ΕΟΠΥΥ με απόφασή του ξεκινά να μελετά τις παθήσεις καθώς και τα κονδύλια που ξοδεύονται κάθε χρόνο για τα φάρμακα, ώστε να μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι ποσά απαιτούνται.

Μάλιστα αναθέτει σε ειδικούς επιστήμονες τη ανάλυση «των συνταγογραφικών δεδομένων με σκοπό την πρόβλεψη-εφαρμογή ετήσιων προϋπολογισμών σε επίπεδο φαρμάκου-πάθησης» όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην απόφαση του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή του ΕΟΠΥΥ:
Θα ανατεθεί στον καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών η υλοποίηση του έργου «ανάλυση συνταγογραφικών δεδομένων με σκοπό την πρόβλεψη-εφαρμογή ετήσιων προϋπολογισμών σε επίπεδο φαρμάκου-πάθησης», και η οποία θα κοστίσει:

-Για το έτος 2017 το ποσό των 2.067 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και
-Για το έτος 2018 το ποσό των 22.733 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Οι πιο ακριβές παθήσεις

Πάντως οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ από τα δεδομένα που έχουν από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, γνωρίζουν ήδη ποιες ασθένειες κοστίζουν στην κοινωνική ασφάλιση.

Σύμφωνα με τις καταγραφές τους και με βάση τα στοιχεία συνταγογράφησης του πρώτου εξαμήνου 2017 δαπανηρές κατηγορίες φαρμάκων (ATC4) ήταν εκτός των άλλων οι παρακάτω:

ΥΠΟΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ με κονδύλια στη Λιανική Τιμή στα 89.826.343

Αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης όγκων α (TNF-α) & Αναστολείς της ιντερλευκίνης με συνολικό κόστος στα 95.481.181

Αντιδιαβητικά με αξία στη Λιανική στα 153.830.727 €  ( Όσο πιο πολλά υπολιπιδαιμικά συνταγογραφούμε τόσο περισσότερο θαΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςκαι το κονδύλι για τα αντιδιαβητικά  ;)  )

Aναστολείς της αντλίας πρωτονίων με 47.839.443

Άμεσοι αναστολείς του Παράγοντα Xa με κόστος στη ΛΙανική στα 42.232.063

Αδρενεργικά, εισπνεόμενα με κόστος στα 54.365.565

( ενδεικτικά όλοι οι συμβεβλημένοι Ιατροί του ΕΟΠΥΥ μαζί κοστίζουν 110.000.000 ευρώ ανά έτος ).

Το έργο ανάλυσης των δεδομένων σε εξωτερικό συνεργάτη δίδεται έπειτα από σχετική προφορική εντολή του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, όπως τονίζεται στην απόφαση, ενώ θα πρέπει να γίνει καταγραφή του προφίλ των ασθενών, η δημιουργία θεραπευτικά ισοδύναμων ομάδων αλλά και σύγκριση του με το φαρμακοεπιδιημιολογικό προφίλ άλλων χωρών.
Όταν προκύψουν αυτά τα δεδομένα θα μοιραστούν ανάλογα τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ στα φάρμακα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Δεκεμβρίου 2017, 23:55:49 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Δεκεμβρίου 2017, 17:41:59
Απάντηση #329
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11-12-2017
Μάρθα Καϊτανίδη.




Aσθενείς από τις βαλκανικές χώρες χρησιμοποιώντας το κόλπο των εφημεριών εμφανίζονται ως επείγοντα και σοβαρά περιστατικά με αποτέλεσμα να ανοίγουν οι πόρτες των κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία ­  Το φαινόμενο παρατηρείται Χριστούγεννα και θερινούς μήνες από συγγενείς μεταναστών που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και φέρνουν τους γονείς τους για δωρεάν τσεκάπ και επεμβάσεις.

Κενά, τα οποία ζημιώνουν σημαντικά το ούτως ή άλλως ραγισμένο οικονομικά ΕΣΥ, στον νόμο για δωρεάν περίθαλψη ανασφάλιστων ασθενών διαπιστώνουν γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας. Ιδίως τα δημόσια νοσηλευτήρια  της Βόρειας Ελλάδας εκπέμπουν σήμα κινδύνου καθώς το τελευταίο έτος έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των μεταφερόμενων από τα Βαλκάνια ασθενών.
Επισημαίνουν δε ότι η κατάσταση αυτή έχει παρενέργειες, όπως οι αναγκαστικές οριζόντιες περικοπές στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται τόσο στους ανασφάλιστους όσο και στους ασφαλισμένους. Και αυτό διότι ο οικονομικός σχεδιασμός απέχει μακράν από τη πραγματική ζήτηση όπως έχει διαμορφωθεί στα χρόνια της κρίσης καθώς οι  πολίτες που βρίσκονται σε οικονομική ανέχεια πολλαπλασιάζονται με ταχύ ρυθμό.
Είναι ενδεικτικό ότι το κατά τα άλλα δίκαιο - με το  υγειονομικό προσωπικό της χώρας να έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενεστέρων - μέτρο για δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους κατοίκους της χώρας χωρίς εξαιρέσεις έχει ανοίξει την πόρτα ακόμη και σε πολίτες γειτονικών χωρών που αναζητούν ποιοτικές και (προ παντός) δωρεάν υπηρεσίες.
Οι μαρτυρίες εργαζόμενων στα νοσοκομεία, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, περιγράφουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα παράθυρα του νόμου. Κάτοικοι  βαλκανικών χωρών έχουν (παρα)πληροφορηθεί για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να απαιτούν περίθαλψη στα ελληνικά νοσοκομεία.

Καταγγελία από το ΑΧΕΠΑ

«Ιδίως τα Χριστούγεννα και τους θερινούς μήνες το φαινόμενο εντείνεται. Πρόκειται για μετανάστες που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και δοθείσης της ευκαιρίας φέρνουν τους γονείς τους ή άλλους συγγενείς για να υποβληθούν σε δωρεάν  τσεκάπ, ακόμη και σε επεμβάσεις», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των εργαζομένων του πανεπιστημιακού νοσηλευτηρίου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη Χαράλαμπος Κοροξένος.  Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι στην πλειονότητά τους αυτοί οι ασθενείς του ΕΣΥ ακολουθούν συγκεκριμένη μεθοδολογία για να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες των ελληνικών κλινικών. «Προσέρχονται στις εφημερίες προβάλλοντας το περιστατικό ως επείγον και σοβαρό, π.χ., δύσπνοια ή έντονο άλγος», προσθέτει.
Μοιραία, οι λογαριασμοί για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλοδαπών που δεν δικαιούνται δωρεάν νοσηλεία παραμένουν σε εκκρεμότητα - δηλαδή, ανεξόφλητοι - γιγαντώνοντας την ταμειακή μαύρη τρύπα των δημόσιων νοσοκομείων.


Το υπόµνηµα προς το ΔΣ Παπαγεωργίου

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι και το πολυσέλιδο υπόμνημα των διοικητικών υπηρεσιών προς το ΔΣ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου που εστιάζει στις παρενέργειες του νόμου. Σε αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «πολλές γυναίκες από τη Βουλγαρία (κυρίως Ρομά) έρχονται στην Ελλάδα αποκλειστικά για να γεννήσουν». Αλλωστε, ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση εγκυμοσύνης δεν είναι αναγκαία η κατοχή νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα μας, με αποτέλεσμα κάποιοι να εκμεταλλεύονται τις εξαιρέσεις.
Ομως η λίστα των προβλημάτων δεν σταματά εδώ. Επιπλέον και σύμφωνα με το ίδιο υπόμνημα που διακινήθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, που  σημειωτέον είναι ειδικού καθεστώτος, καταγράφονται σημαντικές απώλειες εσόδων από ιδιωτικές ασφαλιστικές. Αφενός έχει παρατηρηθεί ότι έλληνες ασθενείς οι οποίοι διαθέτουν ιδιωτική ασφάλεια επιλέγουν να εισέρχονται στο ΕΣΥ υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση ότι είναι ανασφάλιστοι με μοναδικό σκοπό να αποφύγουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αφετέρου, απώλειες μετρά το ΕΣΥ και από ιδιωτικές εταιρείες που ασφαλίζουν αλλοδαπούς ώστε να μπορέσουν οι δεύτεροι να αιτηθούν άδεια μόνιμης διαμονής. Τα  συμβόλαία είναι κατά κανόνα απολογιστικά - δηλαδή, ο ασφαλισμένος πρέπει να εξοφλήσει τα νοσήλιά του και έπειτα να αποζημιωθεί, συνήθως κατά 80%.
Ωστόσο, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη νοσηλείας, «κάποια στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών μάς προτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε τον νόμο των ανασφαλίστων για τους ασφαλισμένους τους», σημειώνεται στο ίδιο υπόμνημα.
Οπως όμως διαπιστώνεται, το διάτρητο σύστημα που έχει δημιουργηθεί  φουσκώνει το χρέος στα δημόσια νοσοκομεία, με το διοικητικό προσωπικό να σηκώνει ψηλά τα χέρια, καθώς στην πράξη δεν υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης της ιδιωτικής ασφαλιστικής ικανότητας (τόσο για έλληνες όσο και για  αλλοδαπούς ασθενείς). Ετσι, ακόμη κι  αν αρχικά οι ασθενείς παραδέχονται ότι είναι ασφαλισμένοι ιδιωτικά, έπειτα το αναιρούν χωρίς επιπτώσεις.
Αντιστρόφως ανάλογα «έχουν παρουσιαστεί και περιπτώσεις, όπου οι ασθενείς ή οι συγγενείς ασθενών», τους οποίους το σύστημα αναγνωρίζει ως ανασφάλιστους αλλά στην πράξη διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και έχουν την οικονομική δυνατότητα, «επιθυμούν να αναλάβουν ιδιωτικά την πληρωμή των νοσηλίων, παρόλο που γνωρίζουν το νόμο περί κάλυψης των ανασφαλίστων. Ο νόμος όμως, δεν αφήνει καμία τέτοια εκδοχή» καταλήγουν οι συντάκτες του υπομνήματος.
Μοιραία, όσοι το επιθυμούν καταφεύγουν στη λύση των δωρεών. Σημειώνεται πάντως, πως το Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης επιβαρύνθηκε το 2014 με 4,3 εκατομμύρια ευρώ για την  κάλυψη των ανασφαλίστων. Εφέτος εκτιμάται ότι το κόστος θα εκτιναχτεί στα 7,2 εκατομμύρια ευρώ.

Απουσία οικονοµικού σχεδιασµού

Οικονομική... βόμβα είναι για τον Ευαγγελισμό - το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας - η περίθαλψη πολιτών που βιώνουν την ανεργία, την οικονομική ανέχεια ή τον εφιάλτη της μαύρης εργασίας.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του νοσοκομείου, η δαπάνη πέρυσι άγγιξε τα 5,7 εκατομμύρια ευρώ. Παρά δε την αυστηρή λιτότητα που προκάλεσε... αρρυθμίες στο ΕΣΥ και το 2017, η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους ξεπέρασε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Συνεπώς, και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ίδιου νοσοκομείου ο απολογισμός στο τέλος του χρόνου θα καταδείξει μία μαύρη τρύπα τουλάχιστον 7 εκατομμυρίων ευρώ.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που διατηρούνται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η νοσηλεία ενός ενήλικου κοστίζει κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό για έναν ανήλικο ασθενή υπολογίζεται στα 500 ευρώ κατά μέσο όρο.
Ετσι, εάν λάβει κανείς υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα αναφορικά με τις ανάγκες του πληθυσμού για ιατροφαρμακευτική φροντίδα, προκύπτει ότι ετησίως περίπου 200.000 οικονομικά αδύναμοι πολίτες - δηλαδή, ένας στους δέκα πολίτες που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη  - θα επισκεφτούν κάποιο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας.
«Υπό τα δεδομένα αυτά, τα δημόσια νοσοκομεία  θα έπρεπε να λάβουν επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Στην πράξη όμως δεν λαμβάνουν τίποτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη του ΕΣΥ σε φάρμακα, εξοπλισμό, αναλώσιμα, συντήρηση μηχανημάτων και φυσικά σε προσωπικό» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά Ηλίας Σιώρας.

Πλησιάζει η ώρα µηδέν

Η Ενωση πάντως έχει προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που προκαλεί η απουσία και η εκτέλεση ενός οικονομικού πλάνου που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες. Ετσι, ενώ απαιτεί να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα με το ποσοστό των άνεργων Ελλήνων και της μαύρης εργασίας να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό, προειδοποιεί ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί παραπέμπει σε «ώρα μηδέν». 
Σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ στις αρχές του έτους διαπίστωνε ότι «δυστυχώς από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 προβλέφθηκαν 1,265 εκατ. ευρώ και για το 2017 ένα εκατ. ευρώ».
Περίπου έναν χρόνο μετά, οι κυβερνώντες επιμένουν να παραβλέπουν το πρόβλημα που ροκανίζει τα ταμεία του ΕΣΥ, προσφέροντας λύσεις - μπαλώματα με έκτακτες επιχορηγήσεις που δεν επαρκούν.

Εκτίναξη του κόστους

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και το νοσοκομείο Γιώργος Γεννηματάς, όπου πέρυσι  καταγράφτηκε κόστος 3,1 εκατ. ευρώ για τη φροντίδα ανασφάλιστων πολιτών και προσφύγων. Αντίστοιχα, το πρώτο δεκάμηνο του 2017 επισκέφτηκαν το νοσοκομείο 3.847 πολίτες, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν χωρίς να είναι ασφαλισμένοι.
Μοιραία, το κόστος εκτινάχτηκε στα 4,5 εκατομμύρια
, με αποτέλεσμα να έχει προγραμματιστεί μία μικρή επιχορήγηση, που σύμφωνα με τη συντονίστρια - διευθύντρια Παθολογίας στο ίδιο νοσηλευτικό  ίδρυμα και πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό.
«Το ιατρικό σώμα υποστηρίζει τη δωρεάν νοσηλεία των ανασφαλίστων, καθώς στα χρόνια της κρίσης αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημα μας. Ομως είναι αναγκαίο να λυθεί το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης αλλά και της υποστελέχωσης - τόσο σε ιατρικό όσο και νοσηλευτικό προσωπικό - στο ΕΣΥ. Αντ' αυτού ο προϋπολογισμός του νέου έτους βρίσκει τα δημόσια νοσοκομεία με 350 εκατομμύρια ευρώ μείον ενώ αντίστοιχα το κουρεμένο ποσό για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 225 εκατομμύρια ευρώ» σημειώνει στα «ΝΕΑ» η Ματίνα Παγώνη.
Για να διαπιστώσει κανείς την «οικονομική βόμβα» στο οικονομικά εξαθλιωμένο δημόσιο σύστημα υγείας αρκεί  να αναλογιστεί ότι η δαπάνη για την περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών και αλλοδαπών αλλά και ασθενών με βιβλιάριο απορίας μόνον στα νοσοκομεία της Αθήνας έφτασε πέρυσι τα 57,2 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Δεκεμβρίου 2017, 07:55:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
124016 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
7688 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
361831 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
3429 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4388 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou