Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:14:31

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 455894 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Φεβρουαρίου 2018, 22:53:03
Απάντηση #345
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με στόχο την ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και τη συνέργεια με το νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

2 Φεβρουαρίου 2018

 Γραφείο Τύπου

Υπουργείου Υγείας

 

Δελτίο Τύπου

 

Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με στόχο την ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και τη συνέργεια με το νέο μοντέλο  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)

 

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2018

 

Μετά από 6 χρόνια και με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της δωρεάν και καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, ο ΕΟΠΥΥ προχωρά στη σύναψη συμβάσεων με οικογενειακούς γιατρούς οι οποίοι σε συνέργεια με Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) θα ενισχύσουν το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος, η προθεσμία της οποίας παρατάθηκε μέχρι της 12 Φεβρουαρίου μετά από αιτήματα γιατρών και Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, αφορά σε 2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής  Ιατρικής – Παθολογίας καθώς και 677 θέσεις Παιδιατρικής, (ο αντίστοιχος αριθμός συμβεβλημένων του ΕΟΠΥΥ σε αυτές τις ειδικότητες δεν ξεπερνά σήμερα τις 2.000).

Οι γιατροί αυτοί θα έχουν την ευθύνη ενός συγκεκριμένου πληθυσμού αναφοράς ενώ δεν θα υπάρχει πλέον το «πλαφόν» των 200 επισκέψεων το μήνα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο ΕΟΠΥΥ δίνει σε νέους γιατρούς την ευκαιρία να συμβληθούν με τον Οργανισμό.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αλλά και πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την προκήρυξη που παρατάθηκε μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου οι ενδιαφερόμενοι γιατροί και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού υπολογίζεται με βάση τον εγγεγραμμένο σε αυτόν πληθυσμό ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000€ (μικτά). Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, είναι (2.250) εγγεγραμμένοι ενήλικες. Για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας παιδιατρικής, είναι χίλια πεντακόσια (1.500) παιδιά. Κατά το πρώτο τρίμηνο της σύμβασης- μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η εγγραφή των πολιτών-  η εγγυημένη  αποζημίωση ορίζεται στα 1.623 ευρώ ανεξαρτήτως αριθμού εγγεγραμμένου πληθυσμού. Μετά το πέρας των τριών μηνών η αποζημίωση προσδιορίζεται από τον πραγματικό αριθμό εγγεγραμμένου πληθυσμού και κατά συνέπεια δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να επιλέξει τον μέγιστο αριθμό ληπτών υπηρεσιών που επιθυμεί να εξυπηρετήσει.
Οι συμβεβλημένοι γιατροί δηλώνουν συγκεκριμένο καθημερινό ωράριο εντός του οποίου δέχονται τους εγγεγραμμένους σε αυτούς πολίτες εντελώς δωρεάν. Ο «δεσμευμένος» χρόνος των γιατρών σε εβδομαδιαία βάση δεν μπορεί να υπολείπεται των 24 ωρών, ενώ στο υπόλοιπο καθημερινό πρόγραμμα του ιατρείου τους έχουν τη δυνατότητα να ασκούν ελεύθερα ιδιωτική ιατρική, χωρίς καμία επιπλέον υποχρέωση προς τον ΕΟΠΥΥ.
Οι πολίτες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σε θέση να κλείνουν τα ραντεβού τους στους συμβεβλημένους γιατρούς εντελώς δωρεάν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ για τα ραντεβού, αλλά και να εγγράφονται διαδικτυακά στον οικογενειακό τους γιατρό.
Καταργείται το στρεβλό σύστημα των 200 επισκέψεων που εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες του μήνα. Το  νέο πλαίσιο συμβάσεων διασφαλίζει ότι θα υπάρχει καθόλη τη διάρκεια του μήνα δεσμευμένος χρόνος για τη δωρεάν εξυπηρέτηση των πολιτών.
Παράλληλα το σύστημα της πάγιας αντιμισθίας εξασφαλίζει ομαλότερη ροή εκκαθάρισης και πληρωμών για τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς αυστηρά εντός 45 ημερών από την ολοκλήρωση του παρεχόμενου μηνιαίου έργου.
Η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων είναι η Δευτέρα 12/2 και για την αποστολή του φακέλου με τα συνημμένα δικαιολογητικά η Τρίτη 20/2.
Σημειώνεται ότι αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι και σε όμορους δήμους (σε σχέση με την έδρα του ιατρείου τους)
Δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς με πιστοποιητικό Ιδιότητας Γενικής  Ιατρικής  αρ. 9 ΠΔ 38/04 να υποβάλουν αιτήσεις για την κάλυψη θέσεων οικογενειακών γιατρών
Κατόπιν αιτήματος πολλών ιατρικών συλλόγων της χώρας αίρεται ο ηλικιακός περιορισμός για τους ενδιαφερόμενους γιατρούς, διατηρώντας ωστόσο το ισορροπημένο σύστημα μοριοδότησης των υποψηφίων προκειμένου αφενός να αναγνωρίζεται η εμπειρία, αλλά και να πριμοδοτείται ουσιαστικά η διάθεση προσφοράς των νεότερων, και μέχρι σήμερα αποκλεισμένων από τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, γιατρών.
 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Φεβρουαρίου 2018, 16:55:17
Απάντηση #346
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Χωρίς λόγια:

« Τελευταία τροποποίηση: 6 Φεβρουαρίου 2018, 17:32:47 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Φεβρουαρίου 2018, 19:59:52
Απάντηση #347
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Χωρίς λόγια:
....
   Φυσικά αυτό είναι απατηλό. Απο το 2012 (ή 2013) εφαρμόστηκε ο κλειστός προϋπολογισμός και το υπερβάλλον ποσό το φεσώθηκαν οι φαρμακευτικές εταιρίες. Πολλά φάρμακα ξεγίναν φάρμακα, αρνητικές λίστες, καταργήθηκαν πολλά 10 ή 0%, μπήκε και η ασφαληστρική τιμή (που ούτε ο ΕΟΠΠΥς δεν ξέρει πως προκύπτει...). Δηλαδή η δαπάνη μειώθηκε γιατί "το κράτος" βρήκε τρόπους να μην πληρώνει (μερικές φορές σωστά, δεν αντιλέγω).
   Να είχαμε παράλληλα και την ιδιωτική (το 2014-15 ήταν πάνω απο 3.5 δις) φαρμακευτική δαπάνη να τις αθροίσουμε;
   

6 Φεβρουαρίου 2018, 22:01:20
Απάντηση #348
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Φεβρουαρίου 2018, 18:38:50
Απάντηση #349
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
09/02/2018 Capital.
Βασιλική Κουρλιμπίνη.

Περισσότερα από 3 δισ. ευρώ "κόπηκαν” από τη δημόσια δαπάνη του φαρμάκου την πενταετία 2009-2014, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία, διαψεύδοντας το αφήγημα ότι δεν ελήφθησαν μέτρα για έλεγχο του κόστους. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται από το 2012, οπότε επιβλήθηκε κλειστός προϋπολογισμός στο κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για τα σκευάσματα που αποζημιώνονται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων (αφορά τα φάρμακα που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία με ιατρική συνταγή, για τα οποία οι ασφαλισμένοι πληρώνουν συμμετοχή).

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι δαπάνες του φαρμάκου είναι η εξής: από 5,11 δισ. ευρώ που έφταναν το 2009, χρονιά όπου καταγράφηκε το υψηλότερο κόστος αποζημίωσης, το 2014 έφτασε τα 2 δισ., νούμερο που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι οι δαπάνες εκείνη την περίοδο αυξάνονταν. Αντιθέτως, η μείωση που επετεύχθη ξεπερνά το μισό σε σύγκριση με το 2009 και προήλθε τόσο από την "εντολή" των Θεσμών για εξορθολογισμό των δαπανών, όσο και από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ξεκίνησε το 2012, η οποία έδωσε εικόνα για το πόσα φάρμακα γράφουν οι γιατροί.

Πιο συγκεκριμένα, το 2010 το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης ανήλθε σε 4,52 δισ. ευρώ. Το 2011 το όριο διαμορφώθηκε σε 3,75 δισ., το 2012 σε 2,88 δισ., το 2,13 σε 2,37 δισ. ευρώ, τη διετία 2014-2015 σε 2 δισ.

Φέτος το κλειστό όριο του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 1,95 δισ. ευρώ (ίδιο με τη διετία 2016-2017).


Τι σημαίνει πρακτικά η επιβολή κλειστού προϋπολογισμού; Όταν το όριο που έχει οριστεί για τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνιέται (με βάση το ύψος των ιατρικών συνταγών για τα αποζημιούμενα σκευάσματα), η επιπλέον δαπάνη καλύπτεται από τις φαρμακευτικές και παρακρατείται από τις πληρωμές τους μέσω του μηχανισμού του claw back (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών). Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις του φαρμάκου υποχρεώνονται σε αναγκαστικές εκπτώσεις στα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και είναι στη λίστα αποζημίωσης (rebate).

Το ύψος των αναγκαστικών επιστροφών μεταφράζεται σήμερα σε 1,21 δισ. ευρώ. Τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr (καθώς αναμένονται τα οριστικά στοιχεία του β' εξαμήνου), το επιπλέον κόστος για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτικής δαπάνη εκτοξεύτηκε στα 890 εκατ. ευρώ (470 εκατ. για claw back και 440 για rebate). Αντίστοιχα, 320 εκατ. ευρώ είναι η υπέρβαση για τα νοσοκομεία (ΕΣΥ, νοσοκομείο Παπαγεωργίου και φάρμακα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία).

Το 2016 η συνολική επιβάρυνση για επιστροφές και εκπτώσεις ήταν 946 εκατ. ευρώ. Το 2015 οι εταιρείες του φαρμάκου πλήρωσαν πάνω από 600 εκατ. ευρώ για claw back και rebate, 200 εκατ. περισσότερα σε σύγκριση με το 2014.

Εντούτοις, σήμερα η πραγματική ζήτηση σε φάρμακα, όπως εκτιμάται, ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ (στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα σκευάσματα που αποζημιώνονται και όχι όσα δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία ή δεν καλύπτονται από τα ταμεία, όπως για παράδειγμα τα παυσίπονα). Και αυτό γιατί στα δύο σχεδόν δισ. ευρώ που "δικαιολογεί" ο ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να προστεθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων προκειμένου να καλυφθεί η "τρύπα” στον προϋπολογισμό, αλλά και επιπλέον 850 εκατ. τα οποία αφορούν στη συμμετοχή που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρά τους "κόφτες” που έχει επιβάλλει στις ιατρικές συνταγές, δεν έχει καταφέρει ακόμη να περιορίσει, αλλά ούτε και να ελέγξει τον όγκο της συνταγογράφησης από τους γιατρούς, που θεωρείται η "πηγή” της υπέρβασης. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο μέσος όρος των συνταγών για φάρμακα από τους γιατρούς ξεπερνά μηνιαίως τα 6,5 εκατ., όταν το 2010 σύμφωνα με πληροφορίες γράφονταν κατά μέσο όρο περίπου 4,5 εκατ. συνταγές το μήνα.

Παράλληλα, η εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρών ασθενών, αλλά και η αύξηση των μεριδίων των γενοσήμων φαρμάκων, που συνδυαστικά θα μπορούσαν να εξορθολογίσουν τις δαπάνες, παραμένουν σχέδια επί χάρτου για το υπουργείο Υγείας. Από την άλλη πλευρά, οι φαρμακοβιομηχανίες σημειώνουν πως οι συνεχείς μειώσεις που επέβαλε το υπουργείο στα γενόσημα σκευάσματα οδήγησαν στην αναγκαστική απόσυρση οικονομικών και αποτελεσματικών δραστικών ουσιών από την αγορά και στην υποκατάστασή τους από νέες ακριβότερες δραστικές ουσίες για τις ίδιες ενδείξεις, εκτινάσσοντας τους προϋπολογισμούς.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Φεβρουαρίου 2018, 18:45:13 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Φεβρουαρίου 2018, 21:13:29
Απάντηση #350
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρά τους "κόφτες” που έχει επιβάλλει στις ιατρικές συνταγές, δεν έχει καταφέρει ακόμη να περιορίσει, αλλά ούτε και να ελέγξει τον όγκο της συνταγογράφησης από τους γιατρούς, που θεωρείται η "πηγή” της υπέρβασης. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο μέσος όρος των συνταγών για φάρμακα από τους γιατρούς ξεπερνά μηνιαίως τα 6,5 εκατ., όταν το 2010 σύμφωνα με πληροφορίες γράφονταν κατά μέσο όρο περίπου 4,5 εκατ. συνταγές το μήνα.

Να το διαβάσουμε λίγο "ανάποδα"; Όταν το 2010 είχες μέσο 4,5 εκατ. συνταγές το μήνα και ετήσια φαρμακευτική δαπάνη 4,52 δις και το 2017 είχες μέσο όρο 6,5 εκατ. συνταγές και ετήσια φαρμακευτική δαπάνη 1,95 δις, τι σημαίνει; Πότε είχες πανάκριβο φάρμακο που το πλήρωναν οι ασφαλισμένοι και κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία;

Γιατί δεν βάζουν στο γράφημα και τα έτη μέχρι το 2009 που η φαρμακευτική δαπάνη αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο; Έφταιγαν μόνο οι κακοί γιατροί γι' αυτό ή και οι τιμές 130 και 150 ευρώ για σκευάσματα όπως Plavix και Eucreas;
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Φεβρουαρίου 2018, 21:16:46 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

11 Φεβρουαρίου 2018, 21:44:02
Απάντηση #351
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Γιατί δεν βάζουν στο γράφημα και τα έτη μέχρι το 2009 που η φαρμακευτική δαπάνη αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο; Έφταιγαν μόνο οι κακοί γιατροί γι' αυτό ή και οι τιμές 130 και 150 ευρώ για σκευάσματα όπως Plavix και Eucreas;
Διαμαντή νομίζω ότι οι ευθύνες είναι μοιρασμένες. Θέλω να πω ότι κάποιοι από εμάς του έδωσαν και κατάλαβε και με το Plavix και με το Eucreas, χωρίς πάντα να έχουν εξαντλήσει άλλες λύσεις, εξίσου καλές για τον ασθενή.
Δες τώρα π.χ. τι συμβαίνει με το διαβήτη και τα GLP-1 ανάλογα. Πολύ καλά φάρμακα, κάνουν όμως κανένα κατοστάρικο το μήνα. Καλό λοιπόν είναι να δίνονται με διάκριση.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

11 Μαρτίου 2018, 07:58:58
Απάντηση #352
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
04/03/2018 Καθημερινή.
Τάσος Τέλλογλου.


Κεντρικό στοιχείο του φακέλου της δικογραφίας που κατατέθηκε στη Βουλή για τη Novartis αποτελεί και ο ισχυρισμός ότι οι αποπληρωμές χρεών του ΕΟΠΥΥ συνδέονταν με παράνομες πληρωμές, θέση που δεν υποστηρίζεται απο insiders και των δύο πλευρών με τους οποίους μίλησε η «Κ».

Στα μέσα του 2012, η χρέωση της Novartis Hellas στη μητρική είχε φτάσει σε τέτοια ύψη, ώστε να είναι αδύνατη η διατήρηση των πιστώσεων προς τους άλλους παράγοντες της αγοράς (φαρμακεία, φαρμακαποθήκες), είπαν στην «Κ» δύο στελέχη της ελληνικής εταιρείας που δεν εργάζονται πλέον γι’ αυτήν αλλά και δεν φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση. Σύμφωνα με έναν από τους δύο, και ο τέως αντιπρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Φρουζής δεν ήταν αρχικά θετικός στην ιδέα συμψηφισμού των χρεών προς τις φαρμακευτικές με το rebate, σύμφωνα με ΚΥΑ που υπεγράφη στις 4 Μαΐου του 2012. Η ΚΥΑ αυτή έδωσε μια «ανάσα ρευστότητας» σε θυγατρικές που απειλούνταν με «λουκέτο» από τις μητρικές τους όπως π.χ. η Roche.

Στη συνέχεια και ενώ «έκλεισε» η πρώτη αξιολόγηση της κυβέρνησης Σαμαρά, «μας ενδιέφερε κάθε μέρα να πληρώνουμε όσο περισσότερα από τα χρέη μας μπορούσαμε στις φαρμακευτικές εταιρείες», λέει στέλεχος της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ που δεν εργάζεται πλέον στον Οργανισμό. «Μάλιστα, ο ΣΦΕΕ είχε έρθει για να κάνει διάβημα στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, διαμαρτυρόμενος για διακριτικές πληρωμές, αλλά όταν ο τότε πρόεδρος Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος ζήτησε να γνωστοποιήσει πόσα έχει πάρει η κάθε εταιρεία, οι εκπρόσωποί του ζήτησαν να μη γίνει αυτό».

Μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είπε ότι: «Η Novartis πουλάει 130 εκατ. το 2012 και παίρνει 130 εκατ. Τυχαίο; Το 2013 η Roche πουλάει 81 εκατ. και παίρνει 76. Και αυτή καλά. Η AbbVie πουλάει 50 και παίρνει 14, κι αυτή ακριβά φάρμακα. Η Merck πουλάει 50 και παίρνει 28. Η Pfizer πουλάει 48 και παίρνει παραπάνω...». Την επόμενη χρονιά, το 2014, η Roche παίρνει 98 εκατ., η Pfizer 55 (με μεικτά κέρδη 56) και η Novartis μένει «καθηλωμένη» στα 130.

Η αναλογία

Υπάρχει όμως λόγος γι’ αυτό. Οπως είπαν στην «Κ» πρώην στελέχη του ΕΟΠΥΥ, «η Novartis είχε με διαφορά τα μεγαλύτερα υπόλοιπα και χοντρικά έπαιρνε με τη Roche και τη Pfizer τα νούμερα ενός ετήσιου τζίρου». Η θέση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα νούμερα που έδωσε ο κ. Πολάκης στη Βουλή για το 2013, καθώς οι μεγαλύτερες διεθνείς φαρμακευτικές φαίνεται να εισπράττουν σε έναν χρόνο τον όγκο των μεικτών κερδών τους.

Το 2015, οι πληρωμές της Roche από τον ΕΟΠΥΥ έφθασαν τα 99 εκατ. και εκείνες της Novartis τα 119 εκατ., ενώ της Pfizer τα 49,2 εκατ. ευρώ. Η αποτύπωση των στοιχείων δείχνει ότι η Roche διατηρεί τα χαμηλότερα υπόλοιπα, «διότι γνωρίζαμε ότι αν δεν τους πληρώναμε, δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε φάρμακα. Η πολιτική της εταιρείας ήταν διαχρονικά η πιο επιθετική από όλες τις μεγάλες ξένες», είπαν στην «Κ» δύο στελέχη της ηγεσίας του Οργανισμού που παραδοσιακά εμπλεκόταν στις πληρωμές. «Τη Roche τη φοβόμασταν λίγο περισσότερο από τις άλλες...».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Μαρτίου 2018, 08:00:36 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Μαρτίου 2018, 22:01:10
Απάντηση #353
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12-03-2018
Βασιλική Αγγουρίδη.


Με το… αριστερό φαίνεται πως ξεκίνησε το νέο έτος για τις φαρμακευτικές εταιρίες, αφού τα πρώτα στοιχεία για το ύψος της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελούν «κακό» δείγμα για την πορεία του claw back.

Η πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ εκτιμούσε πως η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη δαπάνη, μέσω αυτόματων επιστροφών και υποχρεωτικών εκπτώσεων, θα διαμορφωνόταν το 2017 στα 875 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με τα αναθεωρημένα στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο του ΣΦΕΕ, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Chiesi, Σταύρος Θεοδωράκης, το συνολικό αυτό ποσό φαίνεται να κλείνει στα 891 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το 2017 το claw back ανήλθε στα 461 εκατ. ευρώ και το rebate στα 430 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ο μνημονιακός στόχος της απομείωσης του clawback, όχι μόνο δεν προσεγγίζεται, αλλά η δαπάνη μοιάζει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα, τα πρώτα στοιχεία για το claw back του 2018, που παρουσιάστηκαν σε συνάντηση μεταξύ της Πολιτείας και των φορέων που εκπροσωπούν τον κλάδου, δείχνουν μια τάση εκτίναξης της υπέρβασης και καταδεικνύουν την ανάγκη καταφυγής σε αποτελεσματικά μοντέλα ελέγχου. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, τον Ιανουάριο η υπέρβαση άγγιξε τα 53 εκατ. ευρώ! Το αντίστοιχο περσινό ποσό ήταν 39 εκατ. ευρώ…

Σε μια μάλλον συγκρατημένη εκτίμηση για την εξέλιξη της δαπάνης το τρέχον έτος, ο κ. Θεοδωράκης υπολόγισε χονδρικά το claw back να κλείνει γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ υπολόγισε το rebate για το 2018. Αν δεν ελεγχθεί, βέβαια, τα 53 εκατ. ευρώ του πρώτου μήνα του έτους οδηγούν προφανώς σε υψηλότερα ποσά.

Εκτός από την εισαγωγή νέων σκευασμάτων, η δαπάνη φαίνεται να διογκώνεται και από τις αυξανόμενες ανάγκες κάλυψης των ανασφάλιστων, οι οποίες καλύπτονται μέσω των υποχρεωτικών εκπτώσεων κι επιστροφών των εταιριών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, Π. Αποστολίδης, το ποσό αυτό το 2018 θα εκτιναχθεί στα 200 εκατ. ευρώ.

Στη «λυπητερή» που καλείται να πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη, έρχεται να προστεθεί και νοσοκομειακή, για την οποία μάλιστα η Πολιτεία καλύπτει σταδιακά όλο και χαμηλότερα ποσά. Από 590 εκατ. ευρώ το 2016 έπεσε στα 580 εκατ. ευρώ το 2017, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν το ποσό στα 530 εκατ. ευρώ το 2018. Αντίστοιχα, το claw back για τη νοσοκομειακή δαπάνη έχει διαμορφωθεί στα 205 εκατ. ευρώ το 2016, στα 250 εκατ. ευρώ το 2017 και εκτιμάται να φθάσει τα 260 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος. Αν αυτές οι πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς επαληθευτούν τότε η φαρμακευτικές εταιρίες θα κληθούν να καταβάλλουν συνολικά 1,26 δισ. ευρώ το 2018, έναντι 1,14 δισ. ευρώ το 2017.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματικότητα αναμένεται να γίνει διαρκές αίτημα της Φαρμακοβιομηχανίας για πρόσβαση στα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για το clawback. Οι εταιρίες γνώριζαν τι πωλούσαν, αλλά δεν είχα εικόνα πως υπολογιζόταν το ποσό της επιστροφής, που καλούνταν να πληρώσουν. ( !!!! )Έτσι, ο Οργανισμός φαίνεται να είναι έτοιμος να δώσει πρόσβαση στις εταιρίες στα στοιχεία των ποσών που αποζημιώνει. Ειδικότερα, κάθε εταιρία θα έχει πρόσβαση στο συνολικό ποσό της υπέρβασης και στα στοιχεία που αφορούν το δικό της clawback.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Μαρτίου 2018, 22:05:02 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Μαρτίου 2018, 19:31:12
Απάντηση #354
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
19/03/2018

Σε περίπου μισό δισεκατομμύριο ανήλθε το κόστος κάλυψης των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, που αφορούν το 2017, 840.000 πολίτες από 2.120.000 ανασφάλιστους είχαν δωρεάν πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας.

Συνολικά, σε ανασφάλιστους συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 165.000.000 ευρώ, έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις αξίας 56.000.000 ευρώ και παρασχέθηκαν Ιατρικές Υπηρεσίες αξίας 185.000.000 ευρώ. δηλαδή η συνολική δαπάνη για τη κάλυψη των ανασφαλίστων  έφτασε στα 406.000.000 ευρώ και καλύφθηκε από τον Προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Στη δαπάνη αυτή δεν υπολογίζονται το κόστος Νοσηλείας στα Νοσοκομεία και οι διαγραφές των οφειλών από τα προηγούμενα χρόνια (28.000.000 ευρώ οφειλές Νοσηλίων είχαν αποσταλεί στις εφορίες και 150.000.000 ευρώ οφειλές Νοσηλίων παρέμεναν στα Νοσοκομεία). Οι οφειλές αυτές διαγράφηκαν με Νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2017 ενώ η οι υπηρεσίες στα Νοσοκομεία προχωρούν στην οριστική διευθέτηση της διαγραφής των οφειλών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Μαρτίου 2018, 10:33:40
Απάντηση #355
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
....
Στη δαπάνη αυτή δεν υπολογίζονται το κόστος Νοσηλείας στα Νοσοκομεία και οι διαγραφές των οφειλών από τα προηγούμενα χρόνια (28.000.000 ευρώ οφειλές Νοσηλίων είχαν αποσταλεί στις εφορίες και 150.000.000 ευρώ οφειλές Νοσηλίων παρέμεναν στα Νοσοκομεία). Οι οφειλές αυτές διαγράφηκαν με Νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2017 ενώ η οι υπηρεσίες στα Νοσοκομεία προχωρούν στην οριστική διευθέτηση της διαγραφής των οφειλών.....
   Δεν έχω τίποτα με τους οικονομικά ασθενείς αλλά αυτό είναι ισοπέδωση.... Αποδεικνύεται λοιπόν αυτό που άκουγα από φίλο προ 35ετίας+ (ελευθεροεπαγγελματία με μπουζουξίδικο που μάλλον ζούσε καλύτερα από εμένα) -και το απέρριπτα τότε- ότι είναι καλύτερο να χρωστάς παρά να σου χρωστάνε. Όποιος πληρώνει είναι κορόιδο... Και επειδή στο παρόν ιστολόγιο οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- πληρώνουμε (ασφαληστρικές εισφορές, εφορία κλπ) μάλλον θα έπρεπε να αλλάξουμε το χαρακτηρισμό ανάμεσά μας...
   Γιατί να ισχύει για όλους χωρίς έλεγχο; Υπάρχουν και οι συνειδητού κακοπληρωτές (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος). Και γιατί να ισχύει αναδρομικά; Δεν είναι αντισυντανταγματικό όπως μάθαμε κάποτε; Αλλά θα μου πεις, το δημόσιο και τα νοσοκομεία ζημιώνονται (στην τελική όλα τα κορόιδα που πληρώνουν...).

21 Μαρτίου 2018, 12:09:24
Απάντηση #356
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Ένα πολύ ωραίο και εύστοχο που διάβασα στο fb (και ανήκει σε συνάδελφο φορουμίστα με ψευδώνυμο -γι' αυτό δεν αναφέρω όνομα- που έχει ατονήσει πολύ η παρουσία του στο φόρουμ) είναι:
Στην Ελλάδα δεν πληρώνεις συμμετοχή στα φάρμακα εκτός αν είσαι ασφαλισμένος!

21 Μαρτίου 2018, 14:25:33
Απάντηση #357
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ένα πολύ ωραίο και εύστοχο που διάβασα στο fb (και ανήκει σε συνάδελφο φορουμίστα με ψευδώνυμο -γι' αυτό δεν αναφέρω όνομα- που έχει ατονήσει πολύ η παρουσία του στο φόρουμ) είναι:
Στην Ελλάδα δεν πληρώνεις συμμετοχή στα φάρμακα εκτός αν είσαι ασφαλισμένος!

Τέλειο...
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Μαρτίου 2018, 08:07:55
Απάντηση #358
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Οι Ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι πληρώνουν 25% συμμετοχή στα φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει ο Ιατρός.

Οι Ασθενείς που είναι ανασφάλιστοι δεν πληρώνουν καθόλου συμμετοχή.

Δηλαδή, στην Ελλάδα δεν πληρώνεις συμμετοχή στα φάρμακα εκτός αν είσαι ασφαλισμένος!

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Μαρτίου 2018, 08:10:24
Απάντηση #359
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι Ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι πληρώνουν 25% συμμετοχή στα φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει ο Ιατρός.

Οι Ασθενείς που είναι ανασφάλιστοι δεν πληρώνουν καθόλου συμμετοχή.

Δηλαδή, στην Ελλάδα δεν πληρώνεις συμμετοχή στα φάρμακα εκτός αν είσαι ασφαλισμένος!

Ενδιαφέρον διάλογος μεταξύ συναδέλφων Ιατρών, στο παραπάνω ποστ στην ομάδα Γιατροί του Ε.Σ.Υ. και όχι μόνο.. στο facebook, στις 23/03/2018:

- Πάντως είναι ανασφάλιστοι για κάποιο λόγο... Υποτίθεται πως αδυνατούν να πληρώσουν. ΔΕν χαρακτηρίζεται κάποιος ανασφάλιστος όταν έχει περιουσία.

- Γιατί το λέτε αυτό; Χαρακτηρίζονται ανασφάλιστοι από το σύστημα όταν περνάμε το ΑΜΚΑ τους, γιατί δεν έχουν ασφαλιστεί ποτέ και γιατί δεν κάνουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα (ομογενείς, τουρίστες, ξένοι-μαύρα- εργαζόμενοι, ακόμη και πρόσφυγες και παράνομα εισελθόντες) και στην περίπτωση αυτή βγάζει άνευ συμμετοχής ή δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές (λόγω δυσκολιών ή εσκεμμένης απόφασης) και στην περίπτωση αυτή,ανάλογα με τη φορολογική δήλωση που κάνουν, βγάζει συμμετοχή από 25% έως 0%. 'Έχει σχέση με την ευκολία που μπορεί να βγάλει κάποιος ΑΜΚΑ στην Ελλάδα και στο κενό διασταύρωσης ΑΜΚΑ και οικονομικής κατάστασης.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
125733 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
7780 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
367093 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
3504 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4488 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou