Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Νοεμβρίου 2024, 15:35:54

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 449274 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Μαρτίου 2018, 00:56:48
Απάντηση #360
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
27-03-2018

Με χρήματα από τον τομέα της Υγείας “χτίστηκε” σε μεγάλο βαθμό το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την τακτική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ανήλθαν στα 7,43 δισ. ευρώ.

Παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,542 δισεκατομμυρίου ευρώ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 98 εκατομμυρίων, που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2018, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και πλεονάσματος 434 εκατομμυρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 2,751 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,307 δισ. για φέτος και 2,135 δισ. για την ίδια περίοδο το 2017.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πως μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, Υγειονομικών Περιφερειών – ΠΕΔΥ κατά 147 εκατομμύρια ευρώ.

Δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου ανήλθαν στα 7,433 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 310 εκατομμύρια έναντι του στόχου (7,743 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,246 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 112 εκατομμύρια έναντι του στόχου.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8,975 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,133 δισ. ή 14,5% έναντι του στόχου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Μαρτίου 2018, 01:17:34 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Μαρτίου 2018, 22:25:08
Απάντηση #361
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Πολύ μεγάλη η προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Μια πολύ σημαντική δωρεά προς το ΕΚΑΒ έκανε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσφέροντας 143 καινούργια ασθενοφόρα.

Τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα βασίζονται στο Peugeot Boxer και ήδη έχουν… ριχτεί στην καθημερινή μάχη προκειμένου τα πληρώματα να μπορούν να σώσουν όσες περισσότερες ζωές μπορούν.

Μία κίνηση που σίγουρα αναβαθμίζει την ποιότητα των παροχών στους Έλληνες αλλά βοηθά σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τους επαγγελματίες που εργάζονται στο ΕΚΑΒ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Μαρτίου 2018, 22:42:49 από Denominator »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Απριλίου 2018, 12:53:27
Απάντηση #362
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Health Daily, 02-04-2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

Μόλις 6 εκατ. ευρώ στη μηνιαία επιδότησή τους

Στα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων έφτασαν μόλις 6 εκατομμύρια ευρώ από τα
περίπου 77 εκατομμύρια που αναλογεί στη μηναία επιδότησή τους,
!!! επισημαίνουν
με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο αν. τομεάρχης Υγείας της Νέας
Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και ο Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου.
Στο κονδύλι αυτό συμπεριλαμβάνεται η επιχορήγηση και των υγειονομικών
περιφερειών, με την ετήσια επιδότηση από τα κρατικά ταμεία να ανέρχεται σε 930
εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΣΥ ανέρχονται σε 348
εκατομμύρια ευρώ (στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον Ιανουάριο),
αυξημένα σε σχέση με τα 301 εκατομμύρια ευρώ που ήταν οι οφειλές το Δεκέμβριο
του 2017.
Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιους λόγους έχει
μειωθεί δραματικά το ποσό της επιχορήγησης των δημόσιων νοσοκομείων του ΕΣΥ,
εάν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες νοσηλείας των πολιτών
με αυτά τα ποσά και εάν όχι, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να λαμβάνουν οι
πολίτες στοιχειώδη επίπεδα αποδοχών υγείας.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Απριλίου 2018, 21:18:16
Απάντηση #363
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
02/04/2018

ΙΣΑ. Αποκαλυπτικά στοιχεία, για την κατάρρευση του συστήματος ΠΦΥ και την οικονομική εξαθλίωση του ιατρικού κόσμου.

Αποκαλυπτικά στοιχεία, για την κατάρρευση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την οικονομική ασφυξία, στην οποία έχει οδηγηθεί ο ιατρικός κόσμος, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Επιστημονικών και Επαγγελματικών Ενώσεων, την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018,στα γραφεία του ΙΣΑ.

Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας έχει οδηγήσει στην ανεργία και στη μετανάστευση, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας ,ενώ η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει δραματική επίπτωση στη δημόσια υγεία. Την ίδια ώρα, η επιβολή  του καταστροφικού clawback, οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση, ένα μεγάλο μέρος του ιατρικού κόσμου.

Τα παραπάνω τονίστηκαν από τους ομιλητές κ.κ. Γ. Πατούλη πρόεδρο ΙΣΑ, Ε. Μπιλιράκη αντιπρόεδρο ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκο ταμία ΙΣΑ, Π. Ψυχάρη, Σ. Προβατά μέλη  ΔΣ ΙΣΑ , Θ. Χατζηπαναγιώτου, πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδ. Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) και πρόεδρο Συνδέσμου Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών, Γιώργο Βουγιούκα, πρόεδρο Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ). Επίσης παρέστησαν οι κ.κ. Τηλέμαχος Ανθόπουλος, πρόεδρος Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων, Νικόλαος Φραγκάκης, Μέλος Δ.Σ. Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων, Νικόλαος Σταμούλης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, αναφέρθηκε στην παράλογη και καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η πολιτεία και διευκρίνισε ότι ο ΙΣΑ, θα δώσει μάχη για τα μέλη του και τη δημόσια υγεία.

«Το υπουργείο Υγείας, οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τον ιατρικό κόσμο, ενώ έχει  δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας .Οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας στη μετανάστευση και στερεί  από τον Έλληνα ασθενή ποιοτικές υπηρεσίες υγείας επιχειρώντας να δομήσει ένα φθηνό και χαμηλής ποιότητας Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ  παρά το πρόσφατο φιάσκο των ΤΟΜΥ και του θεσμού του οικογενειακού ιατρού δεν αντιλαμβάνεται ότι εκείνος χρειάζεται τους ιατρούς για να παρέχει υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες και όχι το αντίστροφο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υγεία χωρίς  γιατρούς δεν γίνεται . Είναι πρωτοφανής, η προχειρότητα και η αναποτελεσματικότητα ,με την οποία αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα.».

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις που έχει στην δημόσια υγεία, η κατάρρευση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επισημαίνοντας ότι στο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ, τα τελευταία δύο χρόνια έρχονται καθημερινά ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις δημόσιες δομές, για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ανεργία

Σήμερα η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα – ρεκόρ, καθώς το 28% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Ειδικότερα 2.100 μέλη του ΙΣΑ είναι  άνεργοι, ενώ την τελευταία πενταετία  1.500 γιατροί το χρόνο κατά μέσον όρο, ζητούν πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη του ΙΣΑ είναι 24.815, όταν το 2017 ήταν 25.090 και το 2009 ήταν 25.825. Μάλιστα από την αρχή του χρόνου, μέχρι σήμερα, 281 γιατροί έχουν ζητήσει πιστοποιητικό, για να δουλέψουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού (εκδόθηκαν 118 πιστοποιητικά για Αγγλία,26 για Γαλλία,23 για Γερμανία κ.τ.λ.).

Καταστροφικό clawback

Στον αφανισμό οδηγεί το υπουργείο Υγείας, πολυϊατρεία και ιατρούς με ειδικότητες εργαστηριακές και κλινικοεργαστηριακές που καλούνται να πληρώσουν παράλογα και καταστροφικά ποσά clawback. Τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, και οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Ενώσεων και των Επαγγελματικών  Φορέων, κατήγγειλαν  την καταστροφική πολιτική του υπουργείου και ζήτησαν την άμεση απόσυρση του  άδικου και παράλογου clawback που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τον ιατρικό κόσμο . Όπως εξήγησαν τα πολυϊατρεία και τα εργαστήρια της γειτονιάς, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις το clawback, φτάνει σε ποσοστό  το 48% της αξίας της εξέτασης, ώστε να καθίσταται πραγματικά ανέφικτη, η ορθολογική λειτουργία ενός φορέα και να υφίσταται πλέον άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

Αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί πλατφόρμα, για τη συλλογή υπογραφών  ιατρών και φορέων που πλέον απαιτούν συλλογική σύμβαση, σε επίπεδο κάθε ιατρικού συλλόγου.

Επίσης πρόκειται να εξεταστεί ως άμεσο μέτρο η αποχή, αλλά και η διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ενώ θα δημιουργηθεί Επιτροπή, για τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης και κάθε ιατρικής πράξης και εργαστηριακής εξέτασης ανά ειδικότητα, με βάση το πραγματικό κόστος, στο πλαίσιο της βέλτιστης ιατρικής πρακτική.

Οικογενειακοί γιατροί -ΤοΜΥ

Βατερλό για το υπουργείο Υγείας, αποδείχθηκε η προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη, στην απαράδεκτη πρόσκληση ενδιαφέροντος, τόσο  για οικογενειακούς γιατρούς όσο και για τη στελέχωση των ΤοΜΥ, καθώς προέβλεπαν απαξιωτικές αμοιβές για τους γιατρούς ,σ ένα θολό εργασιακό τοπίο.

Ειδικότερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, χορήγησε 372 βεβαιώσεις για  την πρόσκληση ενδιαφέροντος, για οικογενειακούς γιατρούς ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91, για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική. Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπερνά το 37% ,γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος ( αν ήταν έτσι στην Αθήνα παρόλη την τεράστια ανεργία των Ιατρών καταλαβαίνει κανείς ότι τα νούμερα ήταν ακόμη χειρότερα, για τον ΕΟΠΥΥ, στην Επαρχία όπου η ανεργία μεταξύ των Ιατρών είναι χαμηλότερη ).

Πρόκειται για τη δεύτερη παταγώδη αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μετά την αδυναμία στελέχωσης των ΤοΜΥ, για τις οποίες ήταν ανάλογα χαμηλό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε.  Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις  ΤοΜΥ στην Περιφέρεια  Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις,  για την κάλυψη 195 θέσεων! Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας κάλυψαν  το 1/3 των θέσεων.

«Ο Έλληνας γιατρός μπορεί να μαστίζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση, ωστόσο  έχει αξιοπρέπεια και δεν  επιτρέπει να τον εκμεταλλευτούν αυτοί που  οδήγησαν στη φτωχοποίησή του .Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, είχαμε προειδοποιήσει ότι επιχειρείται να δομηθεί ένα θνησιγενές και ανεδαφικό σύστημα Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας που προβλέπει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες ενώ αντιμετωπίζει  τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς,  ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας »,σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Ο ΙΣΑ ζητά για άλλη μια φορά να συναφθούν συλλογικές συμβάσεις ,με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, κατά πράξη και περίπτωση, για όλες τις ιατρικές ειδικότητες με ελεύθερη επιλογή ιατρού, για όσους ιατρούς το επιθυμούν.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                          ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Απριλίου 2018, 21:23:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Απριλίου 2018, 17:41:01
Απάντηση #364
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


9.300 παπάδες, 7.270 γιατροί!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, μισθοδοτούνται 9.298 κληρικοί.
Αντίστοιχα, οι γιατροί που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι μόλις 7.271! Δεν είναι βέβαια, μόνο αυτοί οι γιατροί που έχουμε στην διάθεσή μας. Το πλεόνασμα μάλιστα είναι τόσο μεγάλο που τους εξάγουμε και στο εξωτερικό, αφού πρώτα, οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνονται με πάνω από 100 χιλ. ευρώ για το κάθε πτυχίο τους.

Είναι προφανές ότι θα ήταν προτιμότερο να εξάγουμε παπάδες και όχι γιατρούς αλλά η συνάφεια του αντικειμένου δεν είναι καθόλου συμβατή με τις ανάγκες των άλλων κοινωνιών που υποδέχονται τα "εξαγώγιμα ελληνικά είδη"...

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε μία ανοιχτή αγορά, όπου υπάρχει υπερπληθώρα αστικών επαγγελμάτων. Αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα που μας απασχολεί σε σχέση με το ισοζύγιο μεταξύ ιερέων και ιατρών. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο πώς εξυπηρετούμε τις ανάγκες μας αλλά τι κάνει το πανάκριβο ελληνικό κράτος για να τις καλύψει. Ποιες είναι τέλος πάντων οι προτεραιότητες που θέτει επίσημα, προκειμένου να ανταποκριθεί σε μία σύγχρονη δυτική κοινωνία.

Ενδιαφέρον έχει ότι την 24/7/1968 o αναγκαστικός νόμος 469/1968 (ΦΕΚ Α΄ 162/1968) εξομοίωσε μισθολογικά τον κληρικό με τον δημόσιο υπάλληλο. Άρα το κράτος από το 1968, για πρώτη φορά, ανέλαβε την υποχρέωση να συμπληρώνει τον παραπάνω ειδικό λογαριασμό με στόχο ο εφημέριος - ιερέας να παίρνει  μισθό ίσο με του δημοσίου υπαλλήλου. Αυξήθηκε επομένως η οικονομική συμμετοχή του Δημοσίου, αφού από την 1/9/1962 είχε καταργηθεί η «ενοριακή εισφορά» των πιστών, οπότε ο λογαριασμός χρηματοδοτούνταν πλέον από κρατικούς πόρους και την εισφορά (35%) εκ των εσόδων των Ναών (παγκάρια, μισθώματα κλπ.).

Όσο εν τω μεταξύ περνούν οι δεκαετίες και εμπεδώνεται παντού ο κρατισμός ως ιδεολογία, το ελληνικό κράτος αναλαμβάνει πλήρως, την μισθοδοσία των κληρικών, απαλλάσσοντας την Εκκλησία από ένα μεγάλο κόστος για την συντήρηση του προσωπικού της. Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως η ειδική εισφορά από τα ακαθάριστα έσοδα των Ναών καταργήθηκε την 28/1/2004 (νόμος 3220/2004, ΦΕΚ Α΄ 15/2004) επί «εκσυγχρονισμού» και κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη και δεν αντικαταστάθηκε. Ουσιαστικά δηλαδή μετά την 28/1/2004 οι μισθοί των ιερέων καταβάλλονται με επιβάρυνση μόνο του κρατικού προϋπολογισμού χωρίς την συμμετοχή των ναών δια της εισφοράς.

Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά δείχνουν ότι ο Έλληνας φορολογούμενος δεν επιβαρύνεται από προαίρεση και  επιλογή των πραγματικών αναγκών του αλλά καθ' υπόδειξη των "συστημικών" εξουσιών του. Μία εκ των οποίων είναι η Εκκλησία και οι εκπρόσωποί της.
Τι θα μπορούσε να γίνει στο όνομα μιας αστικής δημοκρατίας που σέβεται τα δικαιώματα και την τσέπη των πολιτών της; Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερη λύση από την ανταποδοτικότητα ως μέσο διαχείρισης της ισότητας ως βασικής αρχής της δημοκρατίας.

Με λίγα λόγια, ας δηλώνει αυτοβούλως το κάθε μέλος της Εκκλησίας την προθυμία του για χρηματοδότηση των υπηρεσιών της. Όπως ακριβώς δηλώνουμε σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο την συγκατάθεσή μας στο να πληρώνουμε τα ασφάλιστρα για την ιατρική μας κάλυψη.

Ας μας ρωτήσουν τέλος πάντων, αν θέλουμε να συμμετέχουμε σε μια τεράστια δαπάνη την ώρα που τα νοσοκομεία διαλύονται.

Για να τους απαντήσουμε ότι έχουμε ιεραρχήσει τις ανάγκες μας και επιμένουμε να συντηρούμε εμείς και όχι η Εκκλησία τους κληρικούς της. Ότι επενδύουμε αλλού κι όχι στην ποιότητα της αληθινής μας ζωής. Δικαίωμα μας είναι στο κάτω κάτω κι αυτό. Αλλά ας μας ρωτήσουν...
Πηγή : liberal.gr

11 Απριλίου 2018, 12:13:16
Απάντηση #365
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
1,5 δισ. ευρώ τα λειτουργικά έξοδα του ΕΟΠΥΥ    :o

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

11 Απριλίου 2018, 15:03:04
Απάντηση #366
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
09/04/2018 Capital.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini at capital.gr


Έκρηξη της δαπάνης για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών βλέπουν φέτος οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, καλούνται να αναλάβουν το κόστος.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, μόνο τον Ιανουάριο το κόστος της κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών ανήλθε στο ποσό των 18 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να ξεπεράσει τα 220 εκατ. συνολικά φέτος, όταν το 2017 ήταν 165 εκατ. ευρώ (οι ανασφάλιστοι υπολογίζονται από τις φαρμακευτικές σε 850 χιλ. άτομα). "Πλέον, η κοινωνική υποχρέωση της πολιτείας έχει περάσει εξολοκλήρου στην φαρμακοβιομηχανία, και η συνεχής αύξηση του ποσού καταδεικνύει την αποτυχία ελέγχου" σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι η υπέρβαση που σημειώθηκε στις δαπάνες του φαρμάκου σε σύγκριση με το κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ έφτασε στα 487 εκατ. ευρώ (από 460 εκατ. που ήταν η εκτίμηση της διοίκησης του Οργανισμού), τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσό το 2016 ήταν 450 εκατ. Τον Ιανουάριο το clawback ανήλθε στα 53,3 εκατ. δηλαδή 17,4 εκατ πάνω από τον Ιανουάριο του 2017. Οι φαρμακευτικές, που εκτός από την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών έχουν επωμιστεί και τις δαπάνες των εμβολίων όπως λένε, υποστηρίζουν πως κανένας μηχανισμός συγκράτησης της δαπάνης δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα.

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα έχει τεθεί στα 1,94 δισ. ευρώ, σταθερός τα τελευταία χρόνια, παρά τις επαναλαμβανόμενες εισηγήσεις από την αγορά, τόσο προς τη διοίκηση του Οργανισμού, όσο και προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πως το κονδύλι δεν επαρκεί για τις ανάγκες των πολιτών, με συνέπεια κάθε χρόνο οι υπερβάσεις να βαίνουν υψηλότερες.

Όπως υπογραμμίζουν οι επιχειρήσεις του χώρου, η σημαντική υποχώρηση της δημόσιας χρηματοδότησης για φάρμακα την περίοδο 2012-2017 είχε ως αποτέλεσμα τη μετακύλιση της κάλυψης της ζήτησης στη βιομηχανία, με τους οριζόντιους μηχανισμούς υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (rebate και clawback) να ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ (συμμετοχή βιομηχανίας στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη) για το 2017, καταγράφοντας ραγδαία αύξηση +339% σωρευτικά από το 2012. Ενδεικτικά, πέρσι η συμμετοχή των ασθενών και της βιομηχανίας έφτασε στο 50% της συνολικής εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Αλλά και η δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη καθορίστηκε στα 530 εκατ. ευρώ για το 2018, μειωμένη κατά 30% σε σχέση με το 2015 (764 εκατ. ευρώ). Η μείωση της δημόσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης έχει με τη σειρά της ως αποτέλεσμα ξανά τη μετακύλιση του κόστους στη βιομηχανία (σε νοσοκομειακό επίπεδο η συμμετοχή των ασθενών είναι μηδενική), με  υποχρεωτικούς μηχανισμούς επιστροφών και εκπτώσεων, όπου για το 2016 έφτασε τα 260 εκατ. ευρώ και για το 2017 εκτιμάται στα 320 εκατ..


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Απριλίου 2018, 15:07:15 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Απριλίου 2018, 15:04:08
Απάντηση #367
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Αυτά τα έξοδα δηλαδή τι περιλαμβάνουν; Δεν περιλαμβάνουν πληρωμές παρόχων;

11 Απριλίου 2018, 15:07:50
Απάντηση #368
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αυτά τα έξοδα δηλαδή τι περιλαμβάνουν; Δεν περιλαμβάνουν πληρωμές παρόχων;

Είναι μόνο για τα φάρμακα.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Απριλίου 2018, 15:44:01
Απάντηση #369
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
(οι ανασφάλιστοι υπολογίζονται από τις φαρμακευτικές σε 850 χιλ. άτομα)
Τι υπολογισμός είναι αυτός; Αποκλείεται να είναι τόσοι λίγοι oι ανασφάλιστοι.
Μήπως εννοούν εκείνους τους ανασφάλιστους που έγραψαν φάρμακα;
Από την άλλη όμως με 220 εκατομμύρια δαπάνη, βγαίνουν 2,5 ευρώ ανά άτομο! Πολύ μικρό ποσό.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Απριλίου 2018, 18:00:51 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

11 Απριλίου 2018, 21:41:39
Απάντηση #370
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παράθεση
(οι ανασφάλιστοι υπολογίζονται από τις φαρμακευτικές σε 850 χιλ. άτομα)
Τι υπολογισμός είναι αυτός; Αποκλείεται να είναι τόσοι λίγοι oι ανασφάλιστοι.
Μήπως εννοούν εκείνους τους ανασφάλιστους που έγραψαν φάρμακα;
Από την άλλη όμως με 220 εκατομμύρια δαπάνη, βγαίνουν 2,5 ευρώ ανά άτομο! Πολύ μικρό ποσό.
   Γιατί 2,5 ευρώ; 220.000.000 δια 850.000 κάνει λίγο παραπάνω (100 φορές, μάλλον κάπου χάθηκαν κάποια μηδενικά όπως την έπαθε και το ΔΝΤ). Η αναλογία είναι ίδια όπως και στο γενικά πληθυσμό (1.94 δις για 9+ εκ. ανθρώπων δλδ 215 ευρώπουλα).

12 Απριλίου 2018, 07:49:25
Απάντηση #371
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Βρε τι μου έκαναν τα μηδενικά!
Έχεις απόλυτο δίκιο. Ρόμπα έγινα.
Το σωστό είναι 250 ανά άτομο.

16 Απριλίου 2018, 22:27:37
Απάντηση #372
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Μαΐου 2018, 09:03:48
Απάντηση #373
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Μαΐου 2018, 14:00:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Ιουνίου 2018, 17:51:51
Απάντηση #374
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Για Ιατρούς συνολικά 105 εκατομ €/έτος, για Φυσιοθεραπευτές 70 εκατομ €/έτος...

19/06/2018

ΕΟΠΥΥ: Στα 1.462.500.000 ευρώ τα όρια δαπανών για υπηρεσίες και σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής.

Στα 1.462.500.000 ευρώ ορίζονται τα Επιτρεπόμενα όρια δαπανών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για το 2018 και για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους και για παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής από συμβεβλημένους κατασκευαστές, εισαγωγείς, διανομείς/προμηθευτές.
Αυτό προβλέπει νέα υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με την απόφαση για:
· ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ το ετήσιο όριο δαπάνης ανέρχεται στα 265.000.000 €
· ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ το ετήσιο όριο δαπάνης ανέρχεται στα 54.000.000 €
· ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ 50.000.000 €
· ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΩΝ 357.000.000 €
· ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 70.000.000 €
· ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ 6.000.000 €
· ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 80.000.000 €
· ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 105.000.000 €
· ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ 162.000.000 €
· ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 20.000.000 €
· ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 178.000.000 €
· ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ 47.500.000 € 95.000.000 €
Στην περίπτωση υπέρβασης των ως άνω επιτρεπόμενων ορίων δαπάνης για το έτος 2018 α) από τους συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών υγείας και β) από τους συμβεβλημένους παρόχους ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής, το υπερβάλλον ποσό αναζητείται εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ για την μεν περίπτωση α’ από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας στη δε περίπτωση β’ από τους κατασκευαστές σε περίπτωση που το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα και διακινείται από τους ίδιους, είτε από τους εισαγωγείς, διανομείς /προμηθευτές, σε περίπτωση που το προϊόν εισάγεται.
Σημειώνεται ότι οι δαπάνες των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Ν.Π.Ι.Δ.- φορέων υποστήριξης αναπηρίας, θα καλύπτονται από πιστώσεις που θα μεταβιβάζει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), κατόπιν επιχορήγησης από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το ανώτατο όριο δαπάνης που αφορά αυτή την κατηγορία, το οποίο δεν δύναται να ξεπερνά το ποσό των 50.000.000 ευρώ, θα εξειδικευθεί σε υποκατηγορίες με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομικών και Υγείας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 20 Ιουνίου 2018, 17:53:48 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
124008 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
7688 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
361802 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
3428 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4388 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou