Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.
Γιώργος Κανελλόπουλος:
Θα επιχειρήσω, ως GP, να μεταφέρω εδώ μια δική μου σκοπιά στην πρωτοβάθμια, κυρίως στις προεκτάσεις που έχει η ίδρυση ενός οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας. Σύστημα σημαίνει 1. πως ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες από όλους και 2. πως υπάρχει επικοινωνία και διασύνδεση με τις δομές μέσα κι έξω από την πρωτοβάθμια.
Gatekeeping για παραπομπή στον ειδικό: Η πίεση από την ευρώπη να φτιάξουμε πρωτοβάθμια έχει ως κύριο σκοπό την εξοικονόμηση πόρων από το gatekeeping και δεν βλέπω να το συζητάμε αρκετά. Αυστηρό gatekeeping στη χώρα μας είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, ούτε ταιριάζει στη νοοτροπία μας. Θα σήμαινε, εξάλλου, πολλές αλλαγές:
- σύνταξη παραπεμπτικού από τον GP και απάντηση από τον ειδικό. Χαρτούρα που είναι απαραίτητη σε ένα οργανωμένο σύστημα υγείας, αλλά κοστίζει εργατοώρες, ιατρικές και γραμματειακές.
- πρόστιμο στον ασθενή που παρακάμπτει τον Οικ. Ιατρό. Ανεφάρμοστο για ιδιωτικές δομές, μιας και οι ιδιώτες ειδικοί που έχουν παρεισφρύσει στην πρωτοβάθμια είναι πολύ περισσότεροι από τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας.
- πώς θα κινούνταν οι ιδιωτικές ασφάλειες; θα ακολουθούσαν πολιτική παραπομπής από τον GP, που θεωρητικά τους γλιτώνει χρήμα σε ακριβές εξετάσεις, ή θα διαφήμιζαν την ελεύθερη πρόσβαση στον ιδιώτη ειδικό;
Gatekeeping για επείγοντα ή για προγραμματισμένη νοσηλεία/χειρουργείο: μία από τα ίδια. Το πρόστιμο σε προσέλευση στα ΤΕΠ χωρίς παραπεμπτικό είναι μεν βασικό συστατικό του gatekeeping, αλλά έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Τίθεται επιπλέον το θέμα με το επόμενο πρόβλημα, της εφημέρευσης του GP. Το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να μου στείλει ενημερωτικό νοσηλείας και τυχόν οδηγίες.
Εφημέρευση του GP: Ο οικογ. ιατρός σε ένα οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας έχει αναλάβει την υποχρέωση της διαρκούς κάλυψης των ασθενών του. Αυτή την υποχρέωση, σε πολλές χώρες, οι ιατροί την μεταφέρουν σε συνεργατικό πλαίσιο. Μπορεί μετά το πέρας του ωραρίου, να είμαι on call για τους ασθενείς μου μόνο, ή εκ περιτροπής με τους γύρω ιατρούς για τους κοινούς μας ασθενείς. Μπορώ, κατά προέκταση, να νοικιάσω υπηρεσίες από τρίτους ιατρούς (locum) ή εταιρίες κατ'οίκον επισκέψεων ή σε πιο ολοκληρωμένη μορφή, να φτιάξω κέντρα εφημερίας. Εναλλακτικά, εκμεταλλεύομαι το υπάρχον δίκτυο δημόσιας πρωτοβάθμιας και προσφέρω εκεί τις Out of Hours (OOH) υπηρεσίες μου.
Δημιουργείται θέμα ορισμού του κανονικού και του OOH ωραρίου. Έχουμε συνηθίσει το ιδιωτικό ιατρείο να δουλεύει το απόγευμα. Θα φανταζόμασταν ένα σύστημα όπου οι υποχρεώσεις μας τελείωναν μετά το πρωινό ωράριο; θα είχα την υπόλοιπη ημέρα ελεύθερη, χωρίς να χτυπά το τηλέφωνο (ο ασθενής καλεί το κέντρο εφημερίας για κάτι έκτακτο) και έχω κάποιες απογευματινές ή βραδινές βάρδιες on call και μια αργία το μήνα π.χ., που αν δεν θέλω να την κάνω, πληρώνω έναν locum. Οι ασθενείς που καλούν στο OOH είναι στη λίστα μου και δεν φοβάμαι πως θα τους χάσω, είμαι εξάλλου μέτοχος ή συνεργάτης του κέντρου εφημερίας.
Προγράμματα ιατρικού φακέλου: Θα πρέπει να μπουν προδιαγραφές ώστε να είναι συμβατά μεταξύ τους και με το κρατικό πρόγραμμα. Ιδανικά, σαν GP, να μπορώ να δω, για τον ασθενή μου και μόνον, τα αποτελέσματα εξετάσεων, να μεταφέρω φάκελο ασθενή μου σε άλλο ιατρείο, όταν αλλάζει γιατρό, να βλέπω τι οδηγίες έγραψε ο ειδικός και τι συνέβη OOH.
Group Practices: Αυτά δεν τα θεωρώ προϋπόθεση του συστήματος, αλλά εύλογη συνέπειά του. Δύο ή περισσότεροι GP της ίδιας περιοχής δεν έχουν πλέον ανταγωνισμό μεταξύ τους, γιατί ο καθένας έχει τη λίστα του. Συστεγάζονται ή συνεταιρίζονται, ώστε να μειώσουν τα έξοδα. Μπορούν να αυξήσουν τη λίστα ασθενών τους, προσλαμβάνοντας υπάλληλο ιατρό.
Η σκοτεινή εκδοχή λέει πως οι όμιλοι υγείας μονοπωλούν τα group practices, οι ιατροί δουλεύουν σε αυτά σαν υπάλληλοι, η αγορά καθορίζει αν ο μισθός είναι μεγάλος ή όχι. Αυτό το σενάριο μπορεί να συμβεί αν η παροχή πρωτοβάθμιας βγει σε πλειστηριασμό και οι όμιλοι χτυπήσουν εξευτελιστικές τιμές, σκοπεύοντας σε έμμεσο κέρδος από παραγωγή νοσηλειών, παραπομπών και παραπεμπτικών εξετάσεων εντός του ομίλου.
Κατευθυντήριες οδηγίες: ποιο περιστατικό και μέχρι πού είναι πρωτοβάθμιο, ποια τα κριτήρια παραπομπής; Τα guidelines άλλων χωρών είναι φτιαγμένα να κρατούν τον κόσμο μακριά από τον ειδικό, λόγω τρομαχτικής έλλειψης. Πώς το προσαρμόζω στον εδώ πληθωρισμό ειδικών ιατρών, νοσοκομειακών και ιδιωτών;
Διαφάνεια στη διαχείριση των χειρουργείων: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία παραπομπής για τακτικό χειρουργείο στο δημόσιο νοσοκομείο. Ο ασθενής πρέπει να βρει μόνος του το χειρουργό και να συμφωνήσουν. Ο νέος χειρουργός μπορεί να μην έχει πρόσβαση στην αίθουσα και να χειρουργεί στις εφημερίες, στη ζούλα. Και άλλα γνωστά. Στον ιδιωτικό τομέα, από την άλλη, αν πας χωρίς παραπομπή, δεν έχουν καλό λόγο να μην σε χειρουργήσουν, οπότε υπάρχει υπερβάλλων ζήλος για επεμβάσεις. Αν έχει γίνει μια διαλογή από τον GP, αυτό μετριάζεται. Όταν το καταλάβουν οι ιδιωτικές ασφάλειες και στη χώρα μας, θα γίνουν οι πρώτοι υπέρμαχοι του gatekeeping.
Βλέπετε πώς το ένα πρόβλημα δημιουργεί προεκτάσεις μέσα σε ένα άλλο. Προσωπικά πιστεύω, πως σε αυτή την προσπάθεια του υπουργείου, δεν θα γίνει πρωτοβάθμια, γιατί δεν έχουν συνδέσει την εγγραφή σε GP με τις προεκτάσεις της. Το να έχω μια λίστα ασθενών δεν είναι ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια και δεν μπορώ να κοιτάω το δέντρο χωρίς να βλέπω το δάσος.
(Το έγραψα σε αυτό το θρεντ, αλλά μπορεί οι διαχειριστές να το μεταφέρουν σε πιο κατάλληλο)
schumifer:
Πραγματικά ονειρεμένο αυτό που περιγράφετε, αλλά ήδη από την πρώτη σειρά, στην πρώτη προϋπόθεση, συναντάω κόλλημα για την ελληνική πραγματικότητα.
Γιώργος Κανελλόπουλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠραγματικά ονειρεμένο αυτό που περιγράφετε, αλλά ήδη από την πρώτη σειρά, στην πρώτη προϋπόθεση, συναντάω κόλλημα για την ελληνική πραγματικότητα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό εννοώ, πως είναι περίπλοκο και δεν πιστεύω πως θα γίνει τίποτα. Ούτε θέλω απαραίτητα να αλλάξει κάτι.
Argirios Argiriou:
Για όσους ενδεχομένως αναρρωτηθούν τι είναι ΟΟΗ.
ΟΟΗ = Out Of Hours service. OOH is a service for patient care outside of GP surgery and pharmacy opening hours. An OOH provider can act as a prescriber or dispenser and can often be an out of hours practice, walk in centre or (respectively) pharmacy.
Argirios Argiriou:
Από τον τοίχο στο facebook του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους στις 25/10/2022:
Πετύχαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα περισσότεροι από 4.500.000 πολίτες να έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό Ιατρό. Τ
ο 50% της χώρας και σχεδόν το 70% άνω των 70 ετών, δηλαδή των συμπολιτών μας που συνήθως χρησιμοποιούν περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας, έχουν ήδη εγγραφεί στον θεσμό.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση