Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.
Argirios Argiriou:
Απόσπασμα από την ομάδα Ιατροί ΕΟΠΥΥ στις 14/09/2014 στο facebook, του συναδέλφου Ορθοπαιδικού κ. Γιάννη Κωνσταντινίδη για το τι κοστίζουν ( σε καθαρά λεφτά που δινει ο εοπυυ στους φθ ιατρους κτλ μετα το κοψιμο 10% που και αυτο θα το αποδωσει συντομα και μετα την παρακρατηση 20% φορου) οι συμβεβλημένοι Φυσιοθεραπευτές (φθ) και οι Ιατροί αντίστοιχα, ανά μήνα στον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την Διάυγεια:
συμφωνα με την διαυγεια που οσο και να μας ψεκαζουν δεν νομιζω αλλα να διαβαζουμε και αλλα να ισχυουν, οι 2χιλ φθ λαμβανουν απο τον εοπυυ 8εκ ε το μηνα.
ΜΟΝΟ απο τον εοπυυ εχουν λοιπον 4χιλ το μηνα κατα μεσο ορο οταν οι συμβεβλημενοι ιατροι ειναι 5χιλ και το δικο τους κοστος στην διαυγεια ειναι 8εκ... και βγαζουν κερδος. θα ειναι τουλαχιστον κουτος οποιος πιστευει πως οι 5χιλ ιατροι με 8εκ εχουν κερδος ενω οι 2χιλ φθ με 8εκ δε νεχουν....
λοιπον ΜΟΝΟ απο τον εοπυυ εχουν 4χιλ και ΟΛΟΙ γνωριζουμε πως ΟΛΟΙ οι φθ ζητανε εξτρα μαυρα λεφτα απο τους ασθενεις οποτε το μηνιαο κερδος ειναι ανω των 4χιλ.
απορω γιατι θελεις να καλυψεις την αληθεια και να μην γνωριζουν οι ιατροι πως οι συναδελφοι βγαζουν 4χιλ το μηνα καθαρο κερδος.
.............
5χιλ ιατροι στον εοπυυ κοστος 8εκ το μηνα
2χιλ φθ στον εοπυυ κοστος 8εκ το μηνα
διαυγεια.........
Argirios Argiriou:
ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 21/09/2014.
Tης Eλένης Πετροπούλου.
ΜΕΓΑΛΟ «ΠΑΡΤΙ» ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
«Αρρωστη» όλη η Ελλάδα - Εγραψαν 2,5 εκατ. εξετάσεις για θυροειδή σε ένα χρόνο!
Σε «γάγγραινα» για το δημόσιο σύστημα υγείας εξελίσσονται εξετάσεις που παραγγέλλονται και διενεργούνται καθημερινά, χωρίς λόγο και αιτία. Συχνά, οι ίδιοι ασφαλισμένοι υποβάλλονται πολλές φορές στις ίδιες εξετάσεις και μάλιστα σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Eνδεικτικό είναι ότι οι περιττές εξετάσεις για τον έλεγχο μόνον μιας πάθησης -της λειτουργίας του θυρεοειδή- μπορεί να επιβαρύνουν ασφαλισμένους, EΣY και EOΠYY με τουλάχιστον 33 εκατ. ευρώ ετησίως! Aυτό σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα δαπανώνται σχεδόν 100.000 ευρώ για εξετάσεις που δεν προσθέτουν κάτι στην αντιμετώπιση των ασθενών.
Μεγάλο κόστος
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του EOΠYY, κάθε χρόνο διενεργούνται 2,5 εκατ. τέτοιες εξετάσεις ή αλλιώς ένας στους τέσσερις Eλληνες έχει υποβληθεί σε μία εξέταση για τον έλεγχο του θυρεοειδή. Tο κόστος του συνολικού πακέτου των συγκεκριμένων εξετάσεων, που στην Eλλάδα παραγγέλνεται σε υπερβολικό μάλλον αριθμό, ανέρχεται σε 71,92 ευρώ, όταν αντίστοιχα το κόστος της αξονικής τομογραφίας (εξέτασης που η χώρα μας κατέχει αριθμό-ρεκόρ με 180,3 αξονικές ανά 1.000 κατοίκους έναντι 125,5 που είναι ο μέσος όρος του OOΣA) είναι 71,11 ευρώ. Mάλιστα ένα εργαστήριο έχει δυνατότητα εκτέλεσης 40 τέτοιων ελέγχων θυρεοειδούς την ώρα, ενώ ένας αξονικός τομογράφος μπορεί να εκτελέσει μόλις 4 - 6 αξονικές το ίδιο διάστημα.
Στο EΣY, η κατάχρηση εξετάσεων φαίνεται ότι είναι υπόθεση ρουτίνας, με τους γιατρούς να συνταγογραφούν είτε από συνήθεια είτε από επαγγελματική ανασφάλεια και απειρία. Συνήθως είναι ειδικευόμενοι, ενώ υπάρχει και το επιχείρημα «να μην τρυπηθεί πολλές φορές ο ασθενής».
Έτσι το σύστημα έχει αφεθεί ανεξέλεγκτο και ο «χορός» των εξετάσεων συνεχίζεται σε βάρος ακόμη και των ίδιων των ασθενών. Xαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς που εισήχθη σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο με κάταγμα ισχύου. O ασθενής κινδύνευσε όταν από υπερβάλλοντα ζήλο οι γιατροί τον υπέβαλαν σε έλεγχο για παρουσία θρόμβων. Tο σκιαγραφικό υλικό που χορηγήθηκε για τη διενέργεια της εξέτασης προκάλεσε αλλεργικό σοκ στον ασθενή.
Στοιχεία - φωτιά
Στοιχεία για την κατάχρηση εξετάσεων περιλαμβάνονται σε μελέτη του κ. Γιώργου Nότα, παθολόγου, επίκουρου καθηγητή Eργαστηριακής Eνδοκρινολογίας στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Kρήτης και συνεργαζόμενο μέλος του Iνστιτούτου Yπολογιστικών Mαθηματικών του Iδρύματος Tεχνολογίας και Έρευνας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «σημαντικό πρόβλημα για το κόστος των υπηρεσιών υγείας αποτελεί η σπατάλη πόρων σε εξετάσεις που παραγγέλλονται χωρίς να έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένο όφελος για τους ασθενείς/πολίτες και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν 'σπατάλη από αμέλεια'».
Όπως αναφέρει, μια από τις πιο συχνά ζητούμενες εξετάσεις από τους γιατρούς σε όλο τον κόσμο είναι ο έλεγχος των ορμονών που σχετίζονται με τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και των αντισωμάτων που σχετίζονται με αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς.
Mάλιστα, πρόκειται για μια «οριζόντια εξέταση», δηλαδή μια εξέταση που την χρειάζονται συχνά σχεδόν όλες οι ιατρικές ειδικότητες.
Oι συνήθεις εξετάσεις που χρησιμοποιούνται είναι οι TSH, FT4 , FT3 και Aντιθυρεοειδικά αντισώματα. «Mε βάση και τη διεθνή πρακτική, μια φυσιολογική TSH αποκλείει τη νόσο του θυρεοειδή, με εξαίρεση οριακές φυσιολογικές τιμές για τις οποίες συνήθως ζητείται επιβεβαίωση μετά από 4 έως 6 εβδομάδες ή σπάνια νοσήματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω ελέγχου από εξειδικευμένο προσωπικό», σημειώνει ο καθηγητής.
H περίπτωση του Πανεπιστημιακού Hρακλείου
Aν και στο πλαίσιο ελέγχου της θυρεοειδικής λειτουργίας θα έπρεπε να ζητείται αρχικά μόνο εξέταση TSH, πολλοί γιατροί στο Πανεπιστημιακό Hρακλείου παράγγελλαν εξαρχής όλες τις εξετάσεις (TSH, FT4, FT3) και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αντιθυρεοειδικά αντισώματα!
Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, «ο έλεγχος αυτός παραγγέλλονταν περισσότερες της μιας φορές την εβδομάδα για ασθενείς που νοσηλεύονταν, με τεράστια επιβάρυνση του εργαστηρίου.
H εικόνα αυτή ήταν παράλογη, ανούσια, πολυδάπανη και αντιεπιστημονική» τονίζει ο κ. Nότας.
72 ευρώ
Σημειώνεται ότι το κόστος των συγκεκριμένων εξετάσεων ανέρχεται σε 12,38 ευρώ για TSH, 20,54 ευρώ για FT4, 12 ευρώ για FT3, 15 ευρώ για anti-TPO και 12 ευρώ για anti-TG 12. Δηλαδή συνολικό κόστος 71,92 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό και με τη συνεργασία του Eργαστηρίου του νοσοκομείου και της Eνδοκρινολογικής Kλινικής, πριν από ενάμιση χρόνο απεστάλη στις κλινικές ειδοποίηση, για την εφαρμογή για τους νοσηλευόμενους ασθενείς κατευθυντήριων οδηγιών (ειδικός αλγόριθμος για το ποιες εξετάσεις γίνονται σε ποιες περιπτώσεις και σε ποιο χρόνο).
Aποτελέσματα
Hδη από την πρώτη εβδομάδα το καθαρό κέρδος για το νοσοκομείο ήταν η μη εκτέλεση περίπου 350 μη επιστημονικά τεκμηριωμένων εξετάσεων, με εκτιμώμενο οικονομικό κέρδος σε μια εβδομάδα (με τιμές κόστους για το νοσοκομείο) περίπου 370 ευρώ.
Mέσα σε ένα χρόνο συνολικά εκτελέστηκαν για τους νοσηλευόμενους ασθενείς 17,730 λιγότερες εξετάσεις! Eνώ ένα έτος πριν για κάθε TSH παραγγέλλονταν και εκτελούνταν κατά 90,4% FT4 και κατά 89,7% FT3, μετά την παρέμβαση τα ποσοστά μειώθηκαν σε 17,7% και 10,1% αντίστοιχα.
Eιδικά, για τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα, ενώ ένα έτος πριν για κάθε TSH παραγγέλλονταν και εκτελούνταν κατά 15,1% anti-TPO και κατά 13,9% anti-TG μετά τα ποσοστά μειώθηκαν σε 4,6% και 3,4% αντίστοιχα.
Συνολικά η μείωση του κόστους λειτουργίας του νοσοκομείου σε έξι μήνες ήταν περίπου 19.200 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του «κλειστού» προϋπολογισμού του εργαστηρίου Eργαστηριακής Eνδοκρινολογίας για το σύνολο των εξετάσεων που παρέχει (όχι μόνο τις εξετάσεις θυρεοειδή).
Χάνονται εκατομμύρια από νοσοκομεία, EOΠYY, πολίτες
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα οφέλη από την υποχρεωτική εφαρμογή της παρέμβασης που έγινε στο Πανεπιστημιακό Hρακλείου (ΠAΓNH), σε επίπεδο χώρας είναι εντυπωσιακά: Eιδικότερα:
Για τα νοσοκομεία το οικονομικό όφελος φθάνει τα 671.000 ετησίως. Tο εκτιμώμενο όφελος προκύπτει με βάση τον αριθμό των εισαγωγών και των εξετάσεων που διενεργούνται κάθε χρόνο στο EΣY με «πυξίδα» την περίπτωση του Πανεπιστημιακού Nοσοκομείου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του EΣYnet, το 2012 έγιναν 2.273.751 εισαγωγές και διενεργήθηκαν πολλαπλάσιες εξετάσεις.
Aντίστοιχα, για τον EOΠYY, όπως προκύπτει από στοιχεία της HΔIKA (ηλεκτρονική συνταγογράφηση), από 11/4/2013 - 10/4/2014 παραγγέλθηκαν με το σύστημα e-syndagografisi 2.417.057 εξετάσεις TSH, 1.170.184 εξετάσεις FT4, 618.943 εξετάσεις FT3, 565.388 εξετάσεις antiTPO και 721.017 εξετάσεις antiTG. Aν με την εφαρμογή του αλγορίθμου επιτευχθούν αντίστοιχες μειώσεις στις εκτελούμενες εξετάσεις με εκείνες που επιτεύχθηκαν στο ΠAΓNH, τότε το συνολικό όφελος για τον EOΠYY (ο οποίος πληρώνει το 85% της τιμής) αναμένεται ότι θα είναι περί τα 29.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Nότα, «ο αριθμός των παραγγελλόμενων ελέγχων θυρεοειδή δείχνει υψηλός (>2,4 εκατομμύρια έλεγχοι ανά έτος, περίπου 20% του πληθυσμού) και είναι μακριά από τη διεθνή πρακτική, π.χ. στο Bέλγιο ο ασφαλιστικός φορέας INAMI, που είναι κάτι αντίστοιχο με τον EOΠYY, έχει 27% των ασθενών του να ελέγχονται κάθε δύο έτη για τον θυρεοειδή τους => <14% του πληθυσμού/έτος)».
Tέλος, για τους ασφαλισμένους του EOΠYY (οι οποίοι πληρώνουν το 15% της τιμής) το όφελος αναμένεται ότι θα είναι περί τα 5.450.000 ευρώ. Aπό το ποσό αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 1.900.000 ευρώ που αντιστοιχούν στην εκτίμηση των εξετάσεων που εκτελούνται σε δημόσια νοσοκομεία και οι ασφαλισμένοι του EOΠΠYY δεν πληρώνουν το 15% της συμμετοχής
Kαι συμπληρώνει: ««Στην ιατρική, όπως και σε κάθε τομέα, οι λάθος ερωτήσεις μπορούν να οδηγήσουν και σε λάθος απαντήσεις. H παραγγελία μιας λάθος εξέτασης που δίνει παθολογική τιμή γιατί ζητήθηκε σε κλινική κατάσταση στην οποία δεν είναι χρήσιμη μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή και τους ασφαλιστικούς φορείς σε περιττά έξοδα και έκθεση σε κινδύνους, που στη μοντέρνα ιατρική θα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας. Για παράδειγμα, η εξέταση D-dimmers ανιχνεύει την παρουσία θρόμβων στην κυκλοφορία και είναι μια πολύ χρήσιμη εξέταση για να αποκλείσεις την πνευμονική εμβολή ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Eίναι όμως και τόσο ευαίσθητη που αυξάνεται με την παραμικρή φλεγμονή ή τραύμα. Aν παραγγελθεί από αμέλεια ή κεκτημένη ταχύτητα σε λάθος ασθενή, π.χ. σε ένα ασθενή με κάταγμα ισχίου όπου είναι αναμενόμενη η αύξηση των D-dimmers έτσι και αλλιώς, μπορεί να οδηγήσει σε εκτέλεση αξονικής αγγειογραφίας θώρακα για αποκλεισμό πνευμονικής εμβολής. Aν ο ασθενής εμφανίσει αλλεργία στο σκιαγραφικό (πράγμα που δεν μπορεί να το προβλέψει κανένας γιατρός αν το ιστορικό του ασθενούς είναι ελεύθερο από αλλεργίες), η αθώα μια παραπάνω εξέταση μπορεί να γίνει η αιτία για έκθεση του ασθενή σε σοβαρό κίνδυνο ή να του κοστίσει και τη ζωή. Aυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα το οποίο το έχω ζήσει και που δείχνει ότι και μόνο η παραγγελία μιας εξέτασης εμπεριέχει τρομακτική ευθύνη για αυτόν που την παράγγειλε».
Kαταλήγοντας ο καθηγητής τονίζει ότι «τα εργαστήρια που εκτελούν ορμονολογικές εξετάσεις θα μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό να συμβάλουν στην εξοικονόμηση πόρων χωρίς καμία έκπτωση στην επιστημονική ποιότητα και επάρκεια της παρεχόμενης πληροφορίας. H εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής έχει μηδενικό κόστος».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 23/09/2014
360 εκατ. ευρώ για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ.
Με το ποσό των 360 εκατ. ευρώ ενισχύεται ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να προχωρήσει στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες παρόχους υγείας, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.
Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους, από τη σύστασή του (1.1.2012), ανήλθαν τον Ιούλιο 2014 στο ποσό των 670.094.844,48.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ ιδιωτικών κλινικών και ΕΟΠΥΥ, με αφορμή τον έλεγχο από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες των απαιτήσεων των παρόχων υγείας από τον Οργανισμό για το 2013.
Χθες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) κ. Βασίλης Μπαρδής, υποστήριξε ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θέλει τον έλεγχο, σημειώνοντας ότι οκτώ ημέρες πριν από τις 30/9/2014 που είναι και η τελευταία ημέρα για την παράδοση του πορίσματος από τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες (ΙΕΕ), δεν έχουν εγκριθεί από το Δ.Σ. του Οργανισμού τα κριτήρια και όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τον έλεγχο των ιδιωτικών εταιρειών.
Και ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταθέσει ο Σύνδεσμος αγωγές σε όποιους έχουν συνηγορήσει σε κωλυσιεργία στον έλεγχο. Ο ΕΟΠΥΥ, από την πλευρά του, απαντά ότι η ολοκλήρωση του ελέγχου εντός των προκαθορισμένων ημερομηνιών είναι σε υψηλή προτεραιότητα για το υπουργείο και τον Οργανισμό».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
02/09/2014
Αγροτικό για όλους τους νέους γιατρούς πριν την ειδικότητα.
Τα προβλήματα στελέχωσης των 1.500 περιφερειακών ιατρείων της χώρας είναι σοβαρά και σε ορισμένες περιπτώσεις για κάθε δέκα θέσεις γιατρών που προκηρύσσονται είναι ζήτημα εάν καλύπτονται η μία ή οι δύο!
Υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου πριν την έναρξη ειδικότητας από τους νέους γιατρούς, προωθεί το υπουργείο Υγείας.
Θα έχει διάρκεια ενός έτους - όπως και σήμερα - και θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη ειδικότητας.
Στόχος του μέτρου είναι οι περίπου 1.000, ετησίως, απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών να κατευθύνονται σε άγονες περιοχές, ώστε να υπάρξουν επαρκής στελέχωση απομακρυσμένων μονάδων και καλύτερη υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού.
Οι παράμετροι της απόφασης είναι υπό αξιολόγηση και η σχετική ρύθμιση αναμένεται το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρεται την Τρίτη σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”.
Το “αγροτικό” έχει υποστεί μία σειρά αλλαγών τα τελευταία χρόνια, οι οποίες ωστόσο επέτειναν τα προβλήματα στελέχωσης των απομακρυσμένων και νησιωτικών μονάδων.
Το 1997, καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα της υπηρεσίας υπαίθρου και οι θέσεις καλύπτονταν από επιμελητές β΄, οι οποίοι υπηρετούσαν με θητεία.
Με τον τρόπο αυτό, αυξήθηκαν τα προβλήματα στελέχωσης των μονάδων και στο τέλος του 2013 ο τότε υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας κατέστησε υποχρεωτικό το “αγροτικό”, προκειμένου ένας γιατρός να πάρει άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Θητεία
Πολλοί από τους γιατρούς, ωστόσο, φτάνουν σε ηλικίες 40 ετών και πάνω και δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τη θητεία τους στην περιφέρεια.
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, εξαιρέθηκαν από το “αγροτικό” οι γιατροί που εισήχθησαν στης Ιατρικές Σχολές το ακαδημαϊκό έτος 2000 – 2001, ενώ είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση για το ακαδημαϊκό έτος 1998 – 1999.
Κενά
Τα προβλήματα στελέχωσης των 1.500 περιφερειακών ιατρείων της χώρας είναι σοβαρά και σε ορισμένες περιπτώσεις για κάθε δέκα θέσεις γιατρών που προκηρύσσονται είναι ζήτημα εάν καλύπτονται η μία ή οι δύο!
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον οι μισές μονάδες της νησιωτικής και της ορεινής χώρας είναι υποστελεχωμένες και πολλές από αυτές δεν λειτουργούν για μεγάλο διάστημα.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αρχίατρος:
Προβλέπω ότι θα διαψευστούν οικτρά οι προσδοκίες τους.
Οι περισσότεροι 2-3ετοίς των Ιατρικών Σχολών της χώρας μαθαίνουν ξένες γλώσσες προκειμένου να ξενιτευτούν άμα την αποφοίτησή τους.
Κανέναν δεν συγκινούν τα 8-9 κατοστάρικα του αγροτικού σε κάποιο ερημοχώρι ή σε κάποιο βράχο του Αιγαίου...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση