Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΚαρδιολογικά προβλήματα επικαλέστηκε ο γιατρός που συνελήφθη επ' αυτοφώρω να χρηματίζεται για μια εγχείρηση χολής. Για τις 11 Απριλίου ορίστηκε η δικάσιμος Υψηλή πίεση, ισχαιμικό επεισόδιο και καρδιολογικά προβλήματα επικαλέστηκε -προσκομίζοντας μάλιστα γνωμάτευση από ιδιωτική κλινική- ο διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο οποίος συνελήφθη επ' αυτοφώρω να παίρνει «φακελάκι» από τη σύζυγο ασθενούς που χειρούργησε στη χολή.
Η σύζυγος του γιατρού, προσήλθε αντ΄αυτού στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, παρουσία και γνωστού δικηγόρου της Θεσσαλονίκης που έχει αναλάβει την υπόθεση του άντρα της, και υποστήριξε ότι από προχθές το πρωί ο
Μ.Φ. νοσηλεύεται σε κλινική, όπου μεταφέρθηκε με υπέρταση και ισχαιμικό επεισόδιο. Στη γνωμάτευση που προσκόμισε στο δικαστήριο, οι θεράποντες γιατροί ανέφεραν ότι ο γιατρός αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα που χρήζουν περαιτέρω παραμονής του στην κλινική.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό τελικά το αίτημα του κατηγορούμενου για αναβολή, αν και προηγουμένως η ίδια πρόεδρος ζήτησε να μάθει από πού είναι η γνωμάτευση. Ο συνήγορος υποστήριξε ότι η κλινική είναι νοσηλευτικό ίδρυμα, για να ακολουθήσει συγκατάβαση και από κάποια άλλα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου, χωρίς να διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για δημόσιο ίδρυμα αλλά για ιδιωτική κλινική. Η πρόεδρος όρισε αρχικά ως νέα δικάσιμο την 7η Απριλίου, αλλά ο συνήγορος δήλωσε κώλυμα, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί η εκδίκαση της υπόθεσης στο Αυτόφωρο, στις 11 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι.
Παρούσα στο δικαστήριο ήταν η γυναίκα που έκανε την καταγγελία στην αστυνομία και οδήγησε στη σύλληψη του γιατρού την περασμένη Δευτέρα. Η Χ.Β. κατήγγειλε ότι ο γιατρός ζήτησε «φακελάκι» 500 ευρώ, προκειμένου να επισπεύσει την επέμβαση στον σύζυγό της. Η γυναίκα συμφώνησε, του είπε όμως πως θα του δώσει τα χρήματα μόλις πάρουν εξιτήριο, όπως και έγινε.
Η σύλληψηΕν τω μεταξύ, προσήλθε η ίδια στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ. και έκανε καταγγελία. Τα χρήματα προσημειώθηκαν και την περασμένη Δευτέρα την ώρα που παρέδιδε τον φάκελο με τα 500 ευρώ, επενέβησαν οι αστυνομικοί και συνέλαβαν τον γιατρό.
Η εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διερευνά ήδη και νέες καταγγελίες, καθώς διατάχθηκε έρευνα για να διαπιστωθεί αν ο συγκεκριμένος γιατρός είχε πάρει χρήματα από ασθενείς του και στο παρελθόν.
Αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση στάθηκε και μια επιστολή που έφτασε πριν από περίπου έναν μήνα στη διοίκηση του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, με αποστολέα ιερομόναχο από το Αγιον Ορος ο οποίος ανέφερε πως ο γιατρός τού ζήτησε 3.500 για να τον χειρουργήσει.
Ηδη αναφορικά με τον επίορκο γιατρό το ΔΣ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κίνησε τη διαδικασία απόλυσής του. Το ίδιο το νοσοκομείο βρίσκει σε μια δίνη από τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα που έχουν να κάνουν με γιατρούς. Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ αποφάσισε να θέσει σε αργία ενός χρόνου πέντε ορθοπεδικούς και έναν νευροχειρουργό με το σκεπτικό της βλάβης έναντι του δημοσίου συμφέροντος.
Η απόφαση πάρθηκε με βάση το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, το οποίο αποκάλυψε ότι οι εξωσυμβατικές προμήθειες των ορθοπεδικών υλικών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο προκάλεσαν ζημιά στο δημόσιο ύψους 2.932.031 ευρώ για τη διετία 2008-2009.
Το πόρισμα «έδειχνε» ως ενόχους 14 γιατρούς, της νευροχειρουργικής και της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου, από τους οποίους οι δέκα παραπέμφθηκαν στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, ενώ άλλοι τέσσερις είναι πανεπιστημιακοί και το θέμα τους έχει παραπεμφθεί στην πρυτανεία του ΑΠΘ.
Από τους δέκα γιατρούς τέθηκαν σε αργία οι έξι, ενώ οι άλλοι τέσσερις, που όταν είχαν παραπεμφθεί στο συμβούλιο κατείχαν βαθμούς επιμελητή Α' ή Β' και αναπληρωτή, θα συνεχίσουν να εργάζονται στο νοσοκομείο.
4 ΣΤΟΥΣ 10 ΠΑΡAΔEΧΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟ
Πάνω από 2 δισ. ευρώ η παραοικονομία στην υγείαΟι επιστήμονες εκτιμούν ότι η παραοικονομία στον χώρο της υγείας κυμαίνεται από 12% έως 13,5% της συνολικής δαπάνης. Με δεδομένο ότι στη χώρα μας ξοδεύονται περίπου 23 δισ. ετησίως για την περίθαλψη, το ποσό μπορεί να αγγίζει και τα 3 δισ. ευρώ.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 36% των νοσηλευθέντων σε δημόσια νοσοκομεία δήλωσαν τουλάχιστον μία άτυπη πληρωμή προς γιατρούς, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις χαρακτηρίστηκε ως «φακελάκι» και σε άλλες ως φιλοδώρημα.
Μελέτη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει δείξει ότι το 26% των πολιτών, που είχαν ανάγκη τις υπηρεσίες δημόσιου νοσοκομείου, χρειάστηκε να πληρώσουν από την τσέπη τους κάποιο ποσό. Το ποσοστό αυτό βρέθηκε να είναι 12% στα Κέντρα και 10,6% στα πολυϊατρεία των Ταμείων.
Στην ερώτηση αν έλαβαν απόδειξη για τα χρήματα που κατέβαλαν, μόλις το 67% απάντησε θετικά. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το 24,3% συν 8,1% είτε έλαβαν απόδειξη για μικρότερο ποσό, είτε δεν έλαβαν καθόλου απόδειξη. Οι Ελληνες έχουμε ως λαός απόλυτη εξοικείωση με τις πληρωμές για περίθαλψη, καθώς η χώρα μας εμφανίζει τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρόλο που στη χώρα μας λειτουργεί εθνικό σύστημα υγείας, το ύψος της ιδιωτικής δαπάνης προσιδιάζει περισσότερο σε ιδιωτικά συστήματα.
Το 2007, η ιδιωτική δαπάνη υγείας ήταν 37,1% της συνολικής (8,5 δισ. ευρώ). Το ποσό αυτό δεν αφορά μόνον «φακελάκι», αλλά και ιδιωτικές πληρωμές σε ασφαλιστικές εταιρείες για παροχή υπηρεσιών υγείας ή πληρωμές σε ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς.
ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ Η «ΧΡΕΩΣΗ»
Πρωταθλητές στη λίστα της διαφθοράς τα νοσοκομείαΤα πρωτεία περιστατικών διαφθοράς στον δημόσιο τομέα και για το 2010 κατέχουν τα νοσοκομεία με 35,4%, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς» η εταιρεία Public Issue. Στην κατάταξη των πιο διεφθαρμένων δημοσίων υπηρεσιών, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για μία ακόμα χρονιά, καθώς από το 2007 τα ποσοστά διαφθοράς τα οποία συγκεντρώνουν ακολουθούν αυξητική πορεία, εκτός από το 2009. Πιο συγκεκριμένα, η διαφθορά στα νοσοκομεία το 2007 ήταν 34,2%, το 2008 34,5%, το 2009 33,5% και το 2010 στο 35,4%. Σύμφωνα με τον φετινό τιμοκατάλογο της διαφθοράς, στον δημόσιο τομέα ξοδεύονται από 150 έως 7.500 ευρώ για μία επέμβαση ή εγχείρηση, ενώ το «φακελάκι» μπορεί να... περιέχει από 50 μέχρι και 1.500 ευρώ.
Πιο πολλά τα περιστατικα διαφθοράς στη Μακεδονία
Δεκάδες κρούσματα, ποινές - χάδιαΜπορεί να μειώθηκαν σε ποσά τα «φακελάκια» που λαμβάνουν γιατροί από πολίτες κυρίως για να πραγματοποιήσουν χειρουργικές επεμβάσεις, όμως η «δοσοληψία» μεταξύ ασθενούς και ιατρικού προσωπικού ζει και βασιλεύει.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζή, τα περισσότερα φακελάκια έχουν καταγραφεί κυρίως σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και κυμαίνονται από 50-1.000 ευρώ.
Το «γρηγορόσημο», σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, έχει «χτυπηθεί» από την οικονομική κρίση και έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν. Συνεχίζεται όμως ακόμα να «καταβάλλεται» από ασθενείς που προσπαθούν να εξασφαλίζουν άμεσα «κρεβάτι» προκειμένου να χειρουργηθούν. Πρώτα στη λίστα με τα φακελάκια είναι τα μαιευτήρια, ενώ καταγράφονται ποινές «χάδια» σε μερικές περιπτώσεις γιατρών που έχουν συλληφθεί να χρηματίζονται.
- Αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» συνελήφθη να παίρνει χρήματα από ασθενή για επέμβαση στην οποία συμμετείχε. Της επιβλήθηκε ποινή απομάκρυνσης από το νοσοκομείο με ταυτόχρονη αφαίρεση της ιατρικής της άδειας. Μετά την έκτιση της ποινής, επέστρεψε στα καθήκοντά της. Δεν πέρασαν κάποιοι μήνες και την έπιασαν στα πράσα να ξαναπαίρνει «φακελάκι» από ασθενή.
- Για «φακελάκι» 600 ευρώ κατηγορούνται ένας μαιευτήρας στη Θεσσαλονίκη και ένας γυναικολόγος στις Σέρρες, από τους συζύγους των ασθενών τους που εξωθήθηκαν σε χρηματισμό για την εξασφάλιση ενός καλού κρεβατιού ή για να τύχουν μεγαλύτερης προσοχής του γιατρού οι σύζυγοί τους.
- Χειρουργός - οφθαλμίατρος σε νοσοκομείο της Β. Ελλάδας πήρε «φακελάκι» για να εξασφαλίσει δωμάτιο στον ασθενή του που θα χειρουργούσε. Ο ασθενής έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο και, παρόλο που είχε δώσει τα χρήματα, ανακάλυψε ότι δεν υπήρχε δωμάτιο στο όνομά του με αποτέλεσμα να καταγγείλει τον γιατρό.