Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Ιανουαρίου 2025, 04:30:14

Αποστολέας Θέμα: Σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για την προστασία της μητρότητος.  (Αναγνώστηκε 10159 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Ιουλίου 2008, 00:35:10
Αναγνώστηκε 10159 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
13/07/2008
Απροστάτευτη αφήνει τη μητρότητα η κυβέρνηση (ΑΥΓΗ):

 

Παροχή χωρίς αντίκρισμα για χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες και υποψήφιες μητέρες αποδεικνύεται η μοναδική θετική ρύθμιση του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου που αφορά την "προστασία της μητρότητας" και παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως -επικοινωνιακό- αντιστάθμισμα στη βάναυση περικοπή των συντάξιμων αποδοχών ("πέναλτι" 6% για πρόωρη συνταξιοδότηση) και στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών κατά μία πενταετία.

Όπως αποδεικνύεται από στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η "Κυριακάτικη Αυγή", το περιεχόμενο του άρθρου 142 του Ν.3655/08, που ορίζει την εξάμηνη προστασία της μητρότητας (άδεια μετ' αποδοχών), αλλοιώνεται σε μεγάλο βαθμό από νεότερες εγκυκλίους της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και πιο πρόσφατες του ΟΑΕΔ, αφήνοντας εκτός ρύθμισης χιλιάδες γυναίκες.

του Ανδρέα Πετρόπουλου

"Πόρτα" ΟΑΕΔ στις μητέρες

Ενδεικτικά, χαρακτηριστικό "αποψίλωσης" της σχετικής διάταξης είναι το γεγονός ότι πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζόμενων γυναικών που μόλις απέκτησαν παιδί και προστρέχουν στον ΟΑΕΔ προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά ή απλώς να επιβεβαιώσουν ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του σχετικού άρθρου. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι νομικές υπηρεσίες των συνδικάτων που καλούνται πλέον να μεσολαβήσουν προκειμένου να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες και τα "ψιλά γράμματα" των εγκυκλίων του ΟΑΕΔ.

Μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί ότι οι παροχές μητρότητας δεν αφορούν τις νεοπροσλαμβανόμενες(!), όσες έχουν λιγότερους από 8 μήνες συνεχούς εργασίας, αλλά τις εργαζόμενες που λαμβάνουν κάποιας μορφής συμπληρωματικές παροχές μητρότητας από άλλο πλην ΕΤΕΑΜ επικουρικό ταμείο.

Ακόμα, από την ευεργετική διάταξη εξαιρούνται όσες εργαζόμενες παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον ιδιωτικό τομέα σε αστικές μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, δηλαδή οι εργαζόμενες σε ιδρύματα (νοσοκομεία, οργανισμούς, γηροκομεία), παρότι υπάγονται σε κύρια και επικουρική ασφάλιση στο ΙΚΑ! Τα πρώτα θύματα των εξαιρέσεων του νόμου είναι όσες γυναίκες διατηρούν μέσω κλαδικών συμβάσεων ευνοϊκότερο καθεστώς μητρότητας από αυτό που εμπεριέχεται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της περιόδου 2004-2005.

Με άλλα λόγια, ενώ η κυβέρνηση εξήγγειλε μια θετική διάταξη για να προστατευτούν οι γυναίκες, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, από την επομένη της δημοσιοποίησης του νόμου άρχισε να περικόπτει από τις διατάξεις σημαντικό αριθμό εργαζόμενων γυναικών και μητέρων, με αποτέλεσμα χιλιάδες γυναίκες να αποκλείονται από τις διατάξεις του.

Η διάταξη και οι εξαιρέσεις

Με το άρθρο 142 του ασφαλιστικού νόμου 3655/08 καθιερώθηκε η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας έξι μηνών για τις εργαζόμενες μητέρες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Κατά τη διάρκεια της ειδικής αυτής άδειας, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Επίσης, με βάση το Ν.3655/2008 και την απόφαση 33891/606/7.5.2008 της υπουργού Απασχόλησης, ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση στην εργαζόμενη μητέρα της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ορίζονται οι εξής δύο: α) να βρίσκεται σε ενεργή εργασιακή σχέση, β) να έχει λάβει επίδομα μητρότητας από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Όπως όμως αναφέραμε από τη σχετική διάταξη εξαιρούνται:

*Όσες γυναίκες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, αλλά λαμβάνουν συμπληρωματικές παροχές μητρότητας (π.χ. κύησης και τοκετού) από άλλο ταμείο. Σε αυτή την εξαίρεση εμπίπτουν οι ασφαλισμένες στο Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ) και οι εργαζόμενες στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις που επικουρούνται από το ΤΑΝΠΥ.

*Παρά το γεγονός ότι από τις κλαδικές συμβάσεις (τραπεζοϋπαλλήλων, υπαλλήλων ασφαλιστικών εταιρειών) προβλέπεται το δικαίωμα φύλαξης παιδιών (μειωμένο ωράριο) συνολικής διάρκειας εννιά μηνών, αρκετές επιχειρήσεις (π.χ. Τράπεζα Κύπρου) δεν την εφαρμόζουν καθώς δεν είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενες να έχουν λιγότερες ευνοϊκές παροχές από αυτές που προβλέπονται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο. Δηλαδή εξαιρούνται από τις σχετικές ρυθμίσεις για τη μητρότητα οι εργαζόμενες μητέρες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, αλλά έχουν πετύχει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις (οι οποίες ωστόσο δεν εφαρμόζονται) από τις αντίστοιχες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Εκτός ρυθμίσεων οι νεοπροσλαμβανόμενες

*Πιο κραυγαλέα περίπτωση αποτελεί το γεγονός ότι προϋπόθεση για να λάβει την εξάμηνη άδεια μετ' αποδοχών μια μητέρα είναι η συμπλήρωση 200 ενσήμων που αντιστοιχεί σε 8 μήνες απασχόλησης. Επομένως οι ευνοϊκές ρυθμίσεις αφήνουν εκτός τις νεοπροσλαμβανόμενες μητέρες!

*Εξίσου κραυγαλέα είναι η εξαίρεση των μητέρων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά σε επιχειρήσεις που έχουν νομικό καθεστώς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως είναι τα ιδρύματα, τα γηροκομεία κ.ά.

*Τέλος, ενώ με το άρθρο 141 παρ.2 οι γυναίκες μετά τον πρώτο χρόνο τοκετού έχουν κατά 50% μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, δεν προβλέπεται μείωση των αντίστοιχων εισφορών και από τον (κατώτατο) μισθό που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ το ίδιο διάστημα,

περιορίζοντας έτσι, έστω και εν μέρει, το οικονομικό όφελος.

Ερώτηση του Π. Λαφαζάνη και απάντηση του ΟΑΕΔ

Σχετική ερώτηση προς την υπουργό Απασχόλησης κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι "με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, την οποία η κυβέρνηση πολυδιαφήμισε ως αντιστάθμισμα στο σφαγιασμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων εργαζόμενων μητέρων με ανήλικα παιδιά, καταντά κενό γράμμα". Ο βουλευτής ερωτά την υπουργό:

1. Γιατί εξαιρούνται παρανόμως από την ειδική προστασία μητρότητας οι εργαζόμενες μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που έχουν πετύχει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από αυτήν της ΕΓΣΣΕ και αν σκοπεύει να άρει αυτή την κατάφωρη αδικία.

2. Γιατί αποκλείονται από την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας όσες εργαζόμενες μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ δεν είναι ταυτόχρονα ασφαλισμένες και στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ (επικουρικό), αφού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στο νόμο. Και, τέλος, τι πρόκειται να πράξει ώστε να αρθεί και αυτή η κατάφωρα αυθαίρετη και άδικη ερμηνεία του νόμου.

θορυβημένος από τις σχετικές καταγγελίες, ο ΟΑΕΔ προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας ανακριβή τον ισχυρισμό ότι η χορήγηση εξάμηνης άδειας μητρότητας "συναρτάται από τα επικουρικά ταμεία" και προσθέτει ότι "το μόνο που απαιτείται είναι ο κύριος φορέας ασφάλισης να είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ", κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από τουλάχιστον δύο ταμεία, το ΤΑΞΥ και το ΤΑΝΠΥ (Ναυτιλιακοί Πράκτορες).

Τέλος όπως αναφέρει οι γυναίκες δικαιούχοι θα πρέπει "να έχουν ενεργό εργασιακή σχέση", ωστόσο δεν διευκρινίζει τον χρόνο, αφήνοντας εκτός τις νεοπροσλαμβανόμενες. Ακόμα διευκρινίζει

ότι "είναι επίσης ανακριβές ότι η άδεια αυτή προϋποθέτει η ασφαλισμένη να αμείβεται με το βασικό μισθό. Προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να έχουν ενεργό εργασιακή σχέση. Η προνομία αυτή δόθηκε στη μεγάλη πλειονότητα των γυναικών που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και διέπονται από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι σε άλλα ταμεία, επειδή κάποια άλλα ταμεία έχουν ήδη περισσότερες παροχές (π.χ. χρόνο απουσίας) και η πρόσθεση της συγκεκριμένης αυτής παροχής, αντί να αμβλύνει, θα διεύρυνε τις υφιστάμενες ανισότητες".
 



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Ιουλίου 2008, 00:49:18 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Ιουλίου 2008, 00:46:24
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
28/06/2008

χορήγηση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΩΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ   

Δ/ΝΣΗ.: ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ.: 2

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 8

Τ.Κ..: 16610 ΤΡΑΧΩΝΕΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.:  Σ. ΚΙΑΜΟΣ – Ε. ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ  Κ. ΚΟΥΚΟΥΛΑ

ΤΗΛ.: 210.99.89.064 . 210.99.89.066,210.99.89.053      ΠΡΟΣ : ΟΑΕΔ ΠΕΡΙ/ΚΕΣ Δ/ΝΣΕΙΣ                                                                         

                     

ΘΕΜΑ:  Χορήγηση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας

1)    ΓΕΝΙΚΑ

 Με την με αριθμ. 33891/606/7.5.2008 33891/606/7.5.2008 Υ.Α. , η οποία εκδόθηκε κατ  εξουσιοδότηση του άρθρου 142 του Ν.3655/2008 , εγκρίθηκε η χορήγηση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

2)    ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Την ειδική αυτή άδεια δικαιούνται οι μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ – ΤΕΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.

    Η ασφαλισμένη πρέπει να βρίσκεται σε ενεργό εργασιακή σχέση εξηρτημένης εργασίας  κατά τη έναρξη της άδειας μητρότητας και να έχει λάβει επίδομα μητρότητας από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Δικαιούχοι της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας είναι οι εργαζόμενες που από την δημοσίευση του Ν. 3655/2008 ( 3-4-08) και μετά, βρίσκονται σε άδεια μητρότητας ή σε ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια (3 1/2 μήνες) όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005.

3)    ΕΝΑΡΞΗ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Ημερομηνία έναρξης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας ορίζεται η επομένη της λήξης της άδειας κυοφορίας λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας ή και της κανονικής αδείας (εφόσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση τις ετήσιες προθεσμίες για την χορήγησή της).

Η διάρκεια της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας ορίζεται σε έξι (6) μήνες.

4)    ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Η δικαιούχος υποβάλλει, η ίδια ή δι αντιπροσώπου, στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ, αίτηση εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας), ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας ή και της ετήσιας κανονικής άδειας του κεφ. Α. της ανωτέρω Υ.Α.

Κατά την πρώτη εφαρμογή και για διάστημα δύο μηνών η προθεσμία των 60 ημερών αρχίζει από την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης.

5)    ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Α) Βεβαίωση εργοδότη από την οποία θα προκύπτει η ενεργή εργασιακή σχέση κατά τη έναρξη της άδειας μητρότητας, το είδος, η μορφή, η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, οι μηνιαίες αποδοχές, ο μέσος όρος των ωρών μερικής απασχόλησης, η ημερομηνία πρόσληψης και για συμβάσεις ορισμένου χρόνου η ημερομηνία λήξης τους καθώς και η λήψη της ετήσιας κανονικής άδειας, που ενδεχομένως χορηγήθηκε μετά την άδεια λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας.

Β) Αντίγραφο απόφασης επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας – λοχείας) από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Γ) Υπεύθυνη δήλωση της δικαιούχου από την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει εντός 8 ημερών στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ οποιαδήποτε μεταβολή της εργασιακής της σχέσης καθώς τον αριθμό μητρώου ΙΚΑ  και τον ΑΦΜ.

Δ) Αριθμός λογαριασμού (ΙΒΑΝ) Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας της δικαιούχου.

Ε) Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο (περί εργαζομένων υπηκόων τρίτων χωρών)

ΣΤ) Προκειμένου περί εργαζομένων υπηκόων τρίτων χωρών, οι ασφαλισμένες θα προσκομίζουν αντίγραφο  άδειας διαμονής σε ισχύ ή αντίγραφο βεβαίωσης κατάθεσης αιτήματος για ανανέωση άδειας διαμονής.

Μέχρι την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης με το ΙΚΑ, θα γίνεται αυτεπάγγελτη αναζήτηση Αναλυτικού Λογαριασμού Ασφαλισμένου, μέσω ΙΚΑ, για το εξάμηνο που προηγείται της έναρξης αδείας κυοφορίας – λοχείας.

6)    ΠΟΣΟ  Το ποσό της παροχής είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ.

Σημειώνουμε ότι ο βασικός μισθός από 01-01-2008 είναι 680,59 ¤.

Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά μέσο όρο στη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο ποσό ισούται με το μισό του ανωτέρω καθοριζόμενου ποσού.

Η αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας υπολογίζονται με βάση τα προϋπολογιζόμενα ποσά και  σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.

Όπου υπάρχει αδυναμία υπολογισμού, οι υπηρεσίες θα συνεργάζονται με τις οικείες υπηρεσίες του Σ.Ε.Π.Ε.

Σημειώνουμε ότι στα ανωτέρω ποσά δεν υπάρχουν προσαυξήσεις.Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, οι δε προβλεπόμενες εισφορές (20%) υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου ποσού, από το οποίο ο ΟΑΕΔ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένης (6,67%) και την αποδίδει στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, μαζί με την προβλεπόμενη εργοδοτική εισφορά (13,33%) που βαρύνει τον Οργανισμό.   

     

7)    ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

Αρμόδια Υπηρεσία για την καταβολή της ειδικής παροχής είναι η Τοπική Υπηρεσία παροχών ή το ΚΠΑ 2 του τόπου κατοικίας της.

Αρμόδιο όργανο για την αναγνώριση του σχετικού δικαιώματος είναι ο προϊστάμενος της ανωτέρω αναφερόμενης αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ.

8 )    ΔΙΑΚΟΠΗ

Η παροχή διακόπτεται λόγω:

Α) Πρόσληψης και απασχόλησής της σε νέο εργοδότη

Β) αίτησης διακοπής της δικαιούχου

Αυτονόητα, διακόπτεται η ανωτέρω παροχή και σε κάθε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο λύεται η εργασιακή σχέση (λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου κατά τη διάρκεια της παροχής, κ.λ.π).

Η παροχή αυτή δεν διακόπτεται σε περίπτωση ασθένειας.

Προκειμένου για υπηκόους τρίτων χωρών, η παροχή διακόπτεται εφόσον η άδεια διαμονής λήξει μέσα στην περίοδο καταβολής και δεν προσκομιστεί βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος για ανανέωση.

9)    ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ ΟΑΕΔ και της αιτούσης επιλύεται σε πρώτο βαθμό από την Επιτροπή  Επίλυσης Ασφαλιστικών Διαφορών (ΕΕΑΔ) της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης του Οργανισμού και σε δεύτερο βαθμό από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Οι ενστάσεις κατά των σχετικών απορριπτικών αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων ασκούνται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή τους στην ενδιαφερόμενη.

10)    ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Οι Υπηρεσίες μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης με τα σχετικά δικαιολογητικά εκδίδουν  απόφαση περί χορηγήσεως ή μη της σχετικής παροχής εντός προθεσμίας 7 ημερών.

Στην εγκριτική απόφαση θα προϋπολογίζονται τα αναλογούντα δώρα και το επίδομα αδείας, και η καταβολή αυτών θα πραγματοποιείται στις νόμιμες προθεσμίες σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

Η παροχή καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις, όπως ορίζεται από την απόφαση αναγνώρισης της αρμόδιας υπηρεσίας, και γίνεται με πίστωση του σχετικού λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας της δικαιούχου την ημερομηνία που ορίζεται με βάση την εγκριτική απόφαση.

Οι υπηρεσίες θα συμπεριλάβουν την ειδική παροχή μητρότητας στις καταστάσεις που αποστέλλουν στην Διοίκηση για την ΑΠΔ εκάστου μήνα με τις προβλεπόμενες εισφορές τόσο των ασφαλισμένων όσο και την εργοδοτική εισφορά (ΟΑΕΔ).

Για την ασφαλή χορήγηση της παροχής, κατά τη διάρκεια αυτής θα διενεργείται τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος στις επιχ/σεις, όπου θα ελέγχονται η απασχόληση ή μη της ενδιαφερόμενης καθώς επίσης και οι ώρες απασχόλησης για τις μερικώς απασχολούμενες. Το αντίγραφο του ελέγχου θα αποτελεί στοιχείο του φακέλου.

Η δαπάνη βαρύνει τον ΚΑΕ 0685 του προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Τέλος, θα τηρείται ηλεκτρονικό μητρώο της παροχής σε κάθε υπηρεσία.

11)     ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Για τις εργαζόμενες που κατά την έναρξη ισχύος του ν. 3655/08 (3-4-08) διένυαν την άδεια μητρότητας (τοκετού και λοχείας) ή την ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια και οι οποίες επέστρεψαν ή θα επιστρέψουν στην εργασία τους, ισχύουν τα ακόλουθα:

Α. Ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας του κεφαλαίου Α΄ και της ειδικής παροχής προστασίας του κεφαλαίου Β΄ της παρούσης λογίζεται η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής τους στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ.

Β. Μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ εντός 60 ημερών από την δημοσίευσης της ανωτέρω Υ. Α.

Από την Δευτέρα 12 Μαΐου 2008 αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων ενώ η καταβολή θα πραγματοποιηθεί με την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ-Δ.  ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ

 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Ιουλίου 2008, 07:53:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Οκτωβρίου 2010, 23:48:53
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Επέκταση της άδειας μητρότητας σε 20 εβδομάδες με πλήρεις αποδοχές
Aναθεώρηση της οδηγίας 92/85/ΕΟΚ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Γονική άδεια. Μετά από μακρά διαπραγμάτευση το ΕΚ ψήφισε σε πρώτη ανάγνωση την παράταση της ελάχιστης γονικής άδειας στις 20 εβδομάδες (αντί 14 που ισχύουν σήμερα και 18 που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Εγκρίθηκε επίσης η παροχή άδειας διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων και στον πατέρα. Η εισηγήτρια του ΕΚ, Edite Estrela, (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), σημείωσε ότι "η γέννα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σα νόσημα ή σαν κοινωνικό βάρος, αποτελεί επένδυση στο μέλλον μας". Η πρόταση θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε υπέρ της επέκτασης του ελάχιστου ορίου άδειας μητρότητας από δεκατέσσερις σε είκοσι εβδομάδες, προχωρώντας ακόμη περισσότερο σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αναφερόταν σε επέκταση στις δεκαοκτώ εβδομάδες. Το ψήφισμα με εισηγήτρια την Edite Estrela (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) υιοθετήθηκε με 390 ψήφους υπέρ, 192 κατά και 59 αποχές.
Ωστόσο, τα μέλη του ΕΚ υιοθέτησαν τροπολογίες προσθέτοντας ότι όταν προβλέπεται σε κάποια χώρα ήδη άδεια για οικογενειακούς λόγους, οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες μπορούν να θεωρηθούν ως άδεια μητρότητας, με αποδοχές τουλάχιστον 75%.
Τον Οκτώβριο 2008 η Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση της τρέχουσας νομοθεσίας (οδηγία 92/85) ως μέρος του "πακέτου" για την επίτευξη "ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής", βάση του Συνεδρίου ILO για την προστασία της μητρότητας (2000).
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με την πρόταση της Επιτροπής να χορηγούνται μετά τον τοκετό οι έξι εβδομάδες από την άδεια μητρότητας.
Το σχέδιο νομοθετικής πρότασης θέτει κανόνες για τα ελάχιστα όρια σε επίπεδο ΕΕ. Τα κράτη μέλη μπορούν να εισάγουν ή να διατηρήσουν τους κανόνες που ισχύουν ήδη στην επικράτεια τους και οι οποίοι είναι πιο ευνοϊκοί σε σχέση με αυτούς που προβλέπονται από την οδηγία.
"Η μητρότητα δε μπορεί να αντιμετωπίζεται ως επιβάρυνση για τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, η μητρότητα αποτελεί επένδυση για το μέλλον μας", δήλωσε η εισηγήτρια Edite Estrela κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια τη Δευτέρα.
Άδεια πατρότητας
Στο εγκριθέν ψήφισμα ζητείται από τα κράτη μέλη να χορηγούν άδεια πατρότητας δύο εβδομάδων, με πλήρεις αποδοχές, κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας. Οι ευρωβουλευτές που αντιτάχθηκαν σε αυτήν την πρόταση υποστήριξαν ότι η άδεια πατρότητας δε συνάδει με το στόχο αυτής της νομοθεσίας που είναι "η υγεία και η ασφάλεια των εγκύων γυναικών".
Δικαιώματα εργαζομένων
Το ΕΚ υιοθέτησε, επίσης, τροπολογίες για την απαγόρευση της δυνατότητας απόλυσης των εγκύων εργαζομένων γυναικών  από την αρχή της εγκυμοσύνης τους και έως έξι μήνες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας. Υποστήριξε, ακόμη, ότι πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στις γυναίκες να επιστρέφουν μετά το πέρας της άδειας μητρότητας στις θέσεις εργασίας τους ή σε "ισότιμες θέσεις", δηλαδή σε θέσεις με ίδιες αποδοχές, στην ίδια επαγγελματική κατηγορία και με τα ίδια καθήκοντα.
Το ΕΚ προσθέτει ότι δε θα πρέπει οι εργαζόμενες να υποχρεώνονται να δουλεύουν σε νυκτερινές βάρδιες ή να πραγματοποιούν υπερωρίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα εβδομάδων πριν τον τοκετό, κατά τη διάρκεια του υπολοίπου της εγκυμοσύνης σε  περιπτώσεις ασθένειας της εγκύου ή του αγέννητου παιδιού, καθώς και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου θηλασμού.





27 Σεπτεμβρίου 2012, 15:11:55
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

timex


Καλησπέρα.
Ξέρει κανείς τι ισχύει για την άδεια μητρότητας και τους αγροτικούς επί θητεία; Πόσες μέρες άδεια δικαιούται κάποια και πόσες εφημερίες μάξιμουμ υποχρεούται να κάνει κάθε μήνα;
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Σεπτεμβρίου 2012, 20:01:39 από timex »

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
6361 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Οκτωβρίου 2010, 09:11:51
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
93281 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιουνίου 2016, 20:08:22
από OBELIX
0 Απαντήσεις
3212 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Δεκεμβρίου 2021, 08:35:22
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
11139 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Ιουνίου 2024, 10:43:41
από Argirios Argiriou
6 Απαντήσεις
10651 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Αυγούστου 2024, 15:20:27
από Argirios Argiriou