Γενικά > Νομικά θέματα

Ταινίες γνησιότητας φαρμάκων

<< < (2/3) > >>

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο υποχρεώνονται πλέον οι φαρμακευτικές εταιρείες να ακυρώνουν τις ταινίες γνησιότητας που φέρουν τα φάρμακά τους. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα φαρμάκου, κ. Μάριος Σαλμάς, το μέτρο θα εφαρμοστεί και θα ισχύει από τις 15 Απριλίου. Με το νέο σύστημα, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να βάλει «φρένο» στην παράνομη διακίνηση και πώληση φαρμάκων προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην ελληνική αγορά, αλλά και να σταματήσει τους επιτήδειους που χρεώνουν διπλά και τριπλά τον ΕΟΠΥΥ για τα ίδια φάρμακα.
   Ήδη, ο ΕΟΦ από τις 26 Μαρτίου ενεργοποίησε ηλεκτρονική εφαρμογή για την καταχώριση των σειριακών αριθμών των ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων σε πραγματικό χρόνο (real time) στη βάση που έχει δημιουργηθεί στον Οργανισμό για τον σκοπό αυτό. Το νέο σύστημα καταργεί την υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών σε μηνιαία υποβολή στοιχείων (Απογραφικά Δελτία Ταινίας Γνησιότητας) ενώ η μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής δήλωσης των στοιχείων με το νέο τρόπο αποτελεί παράβαση που επισύρει την επιβολή κυρώσεων.
   Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το νέο σύστημα για την αυτοματοποίηση διαδικασιών ταυτοποίησης φαρμάκων και ακύρωσης ηλεκτρονικά της ταινίας γνησιότητας που φέρουν τα φάρμακα, απαντά στην ανάγκη παρακολούθησης των στοιχείων διακίνησης των φαρμάκων στην ελληνική επικράτεια τόσο για την αντιμετώπιση των ελλείψεων όσο και για τον έλεγχο της διακίνησης.
   Όπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετική εγκύκλιο προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, το νέο σύστημα «αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη διασφάλιση της νόμιμης διακίνησης των φαρμάκων και κυρίως για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με στόχο τη μείωση και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Διευκρινίζεται μάλιστα ότι το νέο σύστημα για τον μήνα Απρίλιο θα «τρέχει» παράλληλα με το προηγούμενο σύστημα (δηλαδή θα υποβληθούν, παράλληλα, τα Απογραφικά Δελτία Ταινίας Γνησιότητας και όπως υποβάλλονταν μέχρι σήμερα).

Η διαδικασία
   Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΟΦ, προς όλους τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμάκων, «το σύστημα της μηνιαίας καταχώρισης των Απογραφικών Δελτίων Ταινίας Γνησιότητας αντικαθίσταται από την καταχώριση των στοιχείων αυτών σε πραγματικό χρόνο». Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ΚΑΚ θα πρέπει να δηλώνουν τα στοιχεία των Απογραφικών Δελτίων της Ταινίας Γνησιότητας σε πραγματικό χρόνο. Για τον σκοπό αυτό, ο ΕΟΦ έχει ήδη ενεργοποιήσει στο Διαδικτυακό Τόπο του (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος , online υπηρεσίες) την ηλεκτρονική υπηρεσία «Απογραφικά Δελτία Ταινίας» ανάλογη με εκείνες που ήδη λειτουργούν και με την οποία, οι ΚΑΚ θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των Απογραφικών Δελτίων Ταινίας Γνησιότητας σε πραγματικό χρόνο και αμέσως μετά κατά την ολοκλήρωση της επικόλλησης των Ταινιών Γνησιότητας στα Φάρμακα.
   Ο χρήστης καταχωρίζει τον εννεαψήφιο Κωδικό ΕΟΦ (Barcode φαρμάκου) και τον δωδεκαψήφιο Μοναδικό Σειριακό Αριθμό της Ταινίας γνησιότητας (Barcode ταινίας Γνησιότητας) είτε με συσκευή ανάγνωσης γραμμωτού κώδικα (barcode reader) είτε με πληκτρολόγησή του, κατ' επιλογήν του.   
   Εάν επιλεγεί ως τρόπος η καταχώριση με συσκευή ανάγνωσης γραμμωτού κώδικα (barcode reader), οι ΚΑΚ υποχρεώνονται να εφοδιαστούν με τις ανάλογες συσκευές για τις οποίες δεν απαιτούνται ιδιαίτερες προδιαγραφές. Βεβαίως, ισχύει και ως εναλλακτικός τρόπος υποβολής των στοιχείων αυτών, και η αναφόρτωση του αρχείου που περιέχει όλα τα παραπάνω στοιχεία, στη βάση του ΕΟΦ.
   Η ηλεκτρονική υπηρεσία λειτουργεί επί 24ώρου, προκειμένου να δέχεται τα στοιχεία σε συνεχόμενη βάση και κατά τον πραγματικό χρόνο της επικόλλησης των Ταινιών Γνησιότητας, οπότε παύει να υφίσταται η υποχρέωση για μηνιαία υποβολή των Απογραφικών Δελτίων Ταινίας Γνησιότητας και η εξ αυτής ισχύουσα προθεσμία.
   Στο πλαίσιο της ασφαλούς μετάβασης στην υποβολή των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, οι ΚΑΚ για τον μήνα Απρίλιο θα υποβάλουν τα στοιχεία και με τον μέχρι τώρα ισχύοντα τρόπο
 
Η είδηση μάλλον είναι απο το  ΥΑΗΟΟ ΝΕWS αλλά τη βρήκα στο MEDISPIN

Δ. Κουναλάκης:
Ηλεκτρονική υποβολή Στοιχείων Ταινίας Γνησιότητας - Εξαγωγές

Ηλεκτρονική υποβολή Στοιχείων Ταινίας Γνησιότητας Φαρμάκων που προορίζονται για Ενδοκοινοτική Διακίνηση και Εξαγωγές από Φαρμακαποθήκες, Κατόχους Αδείας Χονδρικής Πώλησης και Κατόχους Αδείας Κυκλοφορίας.

Για να κατεβάσετε το αρχείο πατήστε εδώ.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δ. Κουναλάκης:
Μήπως θα μπορούσε ο ΠΦΣ να γίνει πιο σαφής;;;;

Τρίτη 9.4.2013

Πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση  στην ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή  εκπροσώπων του Π.Φ.Σ. και των  εταιρειών μηχανογράφησης φαρμακείων. Τονίστηκε και αυτήν την φορά πως ο φαρμακοποιός μαστίζεται και γίνεται καθημερινά αποδέκτης πολλών προβλημάτων μα πάντοτε βρίσκεται αρωγός στις προσπάθειες της πολιτείας για την αναβάθμιση, την άμεση και πρωτίστως παροχή υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους Έλληνες πολίτες. Κάθε αλλαγή στον τρόπο εργασίας των φαρμακοποιών θα γίνεται αποδεκτή όταν αυτή θα πληρεί συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις  Συζητήθηκαν σημαντικά θέματα online ακύρωσης κουπονιών και διασύνδεσης των εταιρειών με την ΗΔΙΚΑ βάσει συγκεκριμένων πρωτοκόλλων.
Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. παρευρέθηκε στη Φαρμακευτική Γνωμοδοτική Επιτροπή την οποία και απασχόλησαν τρέχοντα θέματα.

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δ. Κουναλάκης:
Σήμερα το μεσημέρι θα υπάρξει μια μικρή αλλαγή στο σύστημα της Ηλ. Συνταγογράφησης για τους φαρμακοποιούς. Χωρίς να αλλάξει αυτό που κάνανε νομότυπα μέχρι σήμερα, η ΗΔΙΚΑ κάθε barcode φαρμάκου και ταινία γνησιότητας, θα τα στέλνει στον ΕΟΦ την ώρα της εκτέλεσης της συνταγής για ακύρωση των ταινιών γνησιότητας στη βάση του ΕΟΦ.

Αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε κάποιες εταιρίες παραγωγής λογισμικού που για να μην κουράζουν το φαρμακοποιό να περνάει ένα-ένα τα κουτιά στέλνανε αυτές ψεύτικους κωδικούς γνησιότητας τις οποίες μέχρι σήμερα η ΗΔΙΚΑ δεν τις έλεγχε... Πρακτικά όμως για ένα νομότυπο μέχρι σήμερα φαρμακοποιό δεν αλλάζει τίποτε.

Οι επιπτώσεις από τον έλεγχο των ταινιών γνησιότητας θα γίνουν όμως εμφανείς:
α) Δεν θα μπορεί το ένα φαρμακείο να δανείζει στο άλλο φάρμακα χωρίς να επιστρέψουν πίσω στη φαρμακαποθήκη
β) Σε περιπτώσεις φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή (πχ αντιβιοτικά) θα αρχίσει να φαίνεται ο όγκος αυτών που δεν εμφανίζονται σε συνταγές του ΕΟΠΥΥ.

EzeΤΡΟΛ:
Oι εταιρίες πλέον θα γνωρίζουν που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το φάρμακο τους

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας “Οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων κατά τη διάθεση των φαρμάκων υποχρεούνται να αναγράφουν στα σχετικά παραστατικά (τιμολόγια) και τον 9ψήφιο κωδικό που έχει λάβει το φαρμακευτικό σκεύασμα από τον Ε.Ο.Φ. (Barcode φαρμάκου). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ύψους από πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ έως εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα αυτής”.
 
Επίσης σε περίπτωση μη ομαλού εφοδιασμού της αγοράς με φαρμακευτικό σκεύασμα, αν κατόπιν σχετικού ελέγχου προκύψει ότι η έλλειψη οφείλεται σε παραβίαση των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων του κατόχου άδειας χονδρικής πώλησης ή του Κατόχου Άδειας Κυκλοφορίας, σωρευτικά με τις λοιπές προβλεπόμενες νόμιμες κυρώσεις, επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, χρηματικό πρόστιμο στον εκάστοτε υπεύθυνο ύψους από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης».
Αντίστοιχα πρόστιμα επιβάλλονται αν δεν τηρούνται οι κανόνες με τις ταινίες γνησιότητας κατά τις παράλληλες εξαγωγές.
 
Όπως αναφέρεται: «Τα στοιχεία της ταινίας γνησιότητας των εξαγόμενων φαρμάκων καταχωρούνται σε πραγματικό χρόνο ηλεκτρονικά στη Βάση Δεδομένων του Ε.Ο.Φ. Οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων οφείλουν να καταχωρούν άμεσα τις ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων που εξάγουν. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της ως άνω διατάξεως επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ύψους από εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ μέχρι ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα αυτής”.
 

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση