Επιτρέψτε μου να περιγράψω ένα ευτράπελο περιστατικό, που συνειρμικά θυμήθηκα με την ιστορία του Βασίλη.
(χωρίς να έχει όμως νοηματική σχέση)
Είναι η περίοδος που κάνω την τρίμηνη άσκηση πρίν την τοποθέτηση στο ιατρείο υπάιθρου.
Παθολογικά Ε.Ι Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Λασιθίου στην Κρήτη.
Δίπλα στον νεαρό σε ηλικία ειδικό Παθολόγο,περιστοιχίζονται 2 ειδικευόμενοι και εγώ ώς Αγροτικός.
Παρακολουθούμε με ευλάβια τον τρόπο που λαμβάνει το ιστορικό απο τους ασθενείς ,τις στοχευμένες ερωτήσεις
και τα πλούσια συμπεράσματα απο την πρώτη αυτή επαφή ιατρού-ασθενή...
Μπαίνει στον εξεταστικό χώρα μιά σκυφτή,μαυροφορεμένη γριά.
Παθολόγος : «Γεια σου Γιαγιά ,ιντά παθες μπρέ και ήρθες απ' εδώ;»
Γιαγιά : «Αχ ,γιατρέ ,απο εχτές εργώ ,λαφάσω και πονεί ο καφάς μου* !..» ( *απο χτές κρυώνω,έχω δύσπνοια και πονάει ο αυχένας μου )
Παθολόγος : « μήπως έκανες και πυρετό γιαγιά ; »
Γιαγιά : «Δεν κατέχω παιδί μου ... ολύχτιος της νύχτας επάλευα να ησυχάσω...αλλά μπενταβά*...» (*δεν ξέρω παιδί μου αλλά όλη τη νύχτα δεν μπορούσα να
ησυχάσω και μάταια πάλευα ..)
Απευθυνόμενος σε μας ο συνάδελφος με τρόπο μας λέει ότι πρέπει να μάθει άν είχε πυρετό με ρίγος ...
Παθολόγος : «..και δεν μου λες εδά γιαγιά ...την νύχτα είχες ρίγος ;;»
Γιαγιά : « Ιντά ναι δα πάλι κιονα το ρίγος ; δεν κατέχω ίντα μου λες γιατρέ*.. » (* Τί είναι πάλι αυτό το ρίγος ,δεν καταλαβαίνω τι με ρωτάς γιατρέ)
Παθολόγος : « Μπρε γιαγιά ,την νύχτα εκαταλάβαινες τα δόντια σου να τρέμουνε και να χτυπάνε ;;»
Η Γιαγια κοίταξε άναυδα τον συνάδελφο σαν να προσπαθούσε να καταλάβει ή να θυμηθεί ...
Πέρασε κανα λεπτό σιωπής ,και ο Παθολόγος επανέλαβε:
«Μεσ τη νύχτα μπρέ γιαγιά,εκαταλάβαινες τα δόντια σου να παίζουνε ;; »
Γιαγιά : « εεεε.. πιά,ίντα να σου πώ δα παιδί μου ...μήπως τα εξάνοιγα μεσ στο ποτήρι που τά χα *» ( τί να σου πώ ,δεν καθόμουνα να παρακολουθώ την μασέλα
που είχα μεσ στο ποτήρι »
Τό αυθόρμητο ξέσπασμα γέλιου και των τεσσάρων απο εμάς πρέπει να ακούστηκε μέχρι έξω στο δρόμο