Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Αποχώρηση μετά από άρνηση για άδεια
AnisihosGP:
Σχετικά με το ωράριο αλλά και τις παρουσίες, θέλω να θέσω ένα πρόβλημα πάνω σε πραγματικό γεγονός. Ιατρός προσέρχεται στην εργασία του και αιτείται ολιγόωρη άδεια απουσίας (4ωρη) προφασιζόμενος επείγον πρόβλημα υγεία τέκνου του, την οποία ο γενικότερα αυστηρός Διευθυντής που έχει κάποια (άδικα ή δικαιολογημένα παράπονα) την αρνείται. Δημιουργείται θέμα στο γραφείο ενώπιον 4 μαρτύρων ότι ο Ιατρός πρέπει να φύγει, και ο Διευθυντής ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να δώσει άδεια. Ο Ιατρός παρόλα αυτά στις 10:30 (τέσσερις περίπου ώρες πριν τη λήξη του ωραρίου) αποχωρεί. Σε 45 λεπτά το κινητό του Ιατρού καλεί τηλέφωνο του Νοσοκομείου. Απαντά η σύζυγος του Ιατρού.
"Συγνώμη του κυρίου .... το κινητό δεν καλέσαμε; Τον αναζητούμε από το γραφείο Διοικητού της υπηρεσίας του".
-"Αυτό είναι το κινητό του είμαι η σύζυγος και σήμερα το έχω εγώ" Απαντά η σύζυγος. -
-"Ειδοποιείστε τον παρακαλώ να επικοινωνήσει με την υπηρεσία του και πάρτε μας να μας ενημερώσετε".
-"Όχι δεν πρόκειται να σας πάρω τηλέφωνο. Θα τον ειδοποιήσω όταν τον δώ αλλά αν δεν τον δώ θα το καταλάβετε και εσείς αν επίσης δεν τον δείτε ότι για αυτό το λόγο δε σας ειδοποίησα (με μεγάλη δόση θυμού) αποκρίνεται η σύζυγος".
Ο Ιατρός την επόμενη ημέρα κατέθεσε αναφορά διαμαρτυρίας, την μεθεπόμενη έλαβε έγγραφη κλήση σε απολογία για πειθαρχικό παράπτωμα (αυτό της αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντα) , κατέθεσε συνοπτική μονοσέλιδη απολογία επικαλούμενος και την αναφορά του μέσα (άρα τελικά αναλυτική απολογία - διαμαρτυρία) και τιμωρήθηκε με έγγραφη επίπληξη αφού κρίθηκε ένοχος για το πειθαρχικό παράπτωμα της "αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντά του".
Ο Ιατρός είναι μόνιμος δεν στοχεύει σε επαγγελματική εξέλιξη, δεν θέλει επί του παρόντος να χρησιμοποιήσει βύσμα και είναι οργισμένος που του φέρθηκαν σαν στρατιώτη.
Τι θα κάνατε στη θέση του;
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Συνάδελφε, απ' ότι είδα έκανες εγγραφή στο φόρουμ σήμερα κι αμέσως μετά άνοιξες το συγκεκριμένο θέμα. Ελπίζω η εμφάνισή σου στο φόρουμ να έχει συνέχεια και να μην είναι μόνο συνδεδεμένη με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Γιατί από το φόρουμ αυτό όπως και το παλιότερο έχουν περάσει αρκετοί "διάττοντες" αστέρες που μπήκαν μόνο και μόνο για να εκθέσουν κάποιο πρόβλημά τους και χάθηκαν μετά.
Βέβαια στο περιστατικό που παραθέτεις αναφέρεσαι γενικά, επομένως να προσθέσω αυτό που βλέπουμε ενίοτε στις ταινίες: "Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι απολύτως τυχαία" ;
Στο θέμα που αναφέρεις λοιπόν.
Αν προσωπικά είχα επείγον πρόβλημα υγείας του παιδιού μου θα έφευγα ακόμη κι αν ο διευθυντής δεν μου έδινε την ολιγόωρη άδεια. στην περίπτωση που με καλούσαν για απολογία θα παρέθετα τα απαραίτητα στοιχεία που θα αποδείκνυαν τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος υγείας του παιδιού μου και δεν νομίζω να υπήρχε διοικητής ή επιτροπή που δεν θα αναγνώριζε το δίκαιο της πράξης κι όχι μόνο δεν θα μου επέβαλε καμιά ποινή αλλά αντίθετα θα καταδίκαζε το διευθυντή που δεν μου έδωσε την άδεια. Φτάνει βέβαια να υπήρχαν αποδείξεις και να συνυπήρχε η έννοια του επείγοντος, με την πραγματική της έννοια κι όχι με την έννοια που έχουν μάθει να τη χρησιμοποιούν οι ασθενείς (Γιατρέ, δε γίνεται να γράψεις "επείγον" στο παραπεμπτικό με τις εξετάσεις για να μην περιμένω το ραντεβού που θα αργήσει;).
Μου κάνει μεγάλη εντύπωση η έκφραση "προφασιζόμενος επείγον πρόβλημα υγείας τέκνου του" που χρησιμοποιείς. Το "προφασιζόμενος" νομίζω τα λέει όλα....
Επίσης μου κάνει μεγάλη εντύπωση που ένας διευθυντής αρνείται να δώσει άδεια σε κάποιον που αναφέρει ότι το παιδί του έχει επείγον πρόβλημα υγείας. Πρέπει να είναι πολύ αυστηρός και σκληρός ή........ κάτι ξέρει ή ψι λιάζεται.
Τέλος να αναφέρω ότι ο εργαζόμενος μπορεί να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι ασθενεί και να μην παρουσιαστεί ή να αποχωρήσει από την υπηρεσία του για 1 μέρα, με σύνολο 4 το χρόνο αν θυμάμαι καλά. και δεν μπορεί να του πει κανείς τίποτα εκτός αν ο διευθυντής έχει πάλι αμφιβολίες οπότε σ΄αυτή την περίπτωση έχει δικαίωμα, ο διευθυντής, να στείλει στο σπίτι του ασθενούντα (ή "ασθενούντα") υπαλλήλου τον εντεταλμένο ελεγκτή γιατρό για να διαπιστώσει αν λέει αλήθεια ή ψέμματα. Ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένος από το νόμο να δεχθεί την επίσκεψη και την εξέταση από τον ελεγκτή γιατρό.
Γιατί ο γιατρός που αναφέρεις δεν έκανε χρήση αυτού του δικαιώματός του όταν ο διευθυντής αρνήθηκε την άδεια; (θα μου πεις ψέμματα θα έλεγε, όμως......). Μήπως είχε ήδη εξαντλήσει τις "αναρρωτικές" με υπεύθυνη δήλωση που μπορεί να πάρει μέσα στο έτος; Ή μήπως δεν ήθελε να "κάψει" τη συγκεκριμένη άδεια αφού είχε έρθει ήδη στη δουλειά και η ώρα είχε πάει ήδη 10:30;
Όμως η όλη συζήτηση ξεκίνησε για ένα επείγον πρόβλημα υγείας του παιδιού αν δεν κάνω λάθος....
Απορία: Γιατί σε όλο το κείμενο σου όταν αναφέρεσαι στον ιατρό χρησιμοποιείς κεφαλαίο Ι; Ο Ιατρός, ο Ιατρός, του Ιατρού κλπ;
Αγωνιστική Παρέμβαση:
Διευθυντής που αρνείται να χορηγήσει άδεια σε ιατρό η οποιοδήποτε υπάλληλο για αιφνίδιους λόγους υγείας του παιδιού του ή δεν κάνει για διευθυντής και αξίζει ακόμα και καταγγελίας από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα αφού βεβαιωθούν για το αληθές του συμβάντος ή όπως αναφέρει και ορθά ο κ.Σκούφαλος γνωρίζει το συγκεκριμένο γιατρό και υπάλληλο ως συστηματικό "αδειούχο".Σας διαβεβαιώ ότι, όπως και εσείς φαντάζομαι, έχω δεί δεκάδες τέτοιους σε δημόσια νοσοκομεία (πχ έχουμε συστηματικούς πάσχοντες με οσφυαλγία με έναρξη συμπτωμάτων κάθε έτος περί την 15η Ιουνίου και παύση συμπτωμάτων και επάνοδο σε εργασία περί του τέλους Αυγούστου Δεν γνωρίζω βιβλιογραφική αναφορά για μια τέτοια εποχική περιοδικότητα συμπτωμάτων )! :)
Τώρα λίγο πιο σοβαρά.Κάλιστα θα μπορούσε ο εν λόγω γιατρός να βάλει στη θέση του τον εν λόγω διευθυντή( να τον ταπώσει στην καθομιλουμένη) επισυνάπτοντας μαζί με την απολογία του και μια ιατρική γνωμάτευση ή βεβαίωση εξέτασης του παιδιού του από εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας ή απο κάποιο παιδίατρο.
Εντύπωση μου κάνει επίσης το γεγονός ότι απάντησε η γυναίκα του στο κινητό τηλέφωνο και όχι ευθέως ο ίδιος .Θα μπορούσε κάλιστα να απαντήσει ο ιδιος και να πεί στο διευθυντή του ότι "σου ζήτησα άδεια για σοβαρούς λόγους και την αρνήθηκες .Λοιπόν έγω έφυγα για σοβαρούς λόγους υγείας του παιδιού μου τους οποίους και θα αποδείξω.Τα υπόλοιπα θα τα πούμε σε δεύτερο χρόνο και βεβαίως θα σε καταγγείλω και δημόσια για την συμπεριφορά σου και συ κάνε ότι καταλαβαίνεις" So simple.
AnisihosGP:
Eυχαριστώ για τις τοποθετήσεις:
Το θέμα είναι σοβαρό γιατί προσπαθεί να ανατρέψει το κατεστημένο. Αφορά στην πραγματικότητα τη σύζυγό μου που είναι δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (σε τομέα υγείας) με 5 συνολικά (2,5 πρώτα σε γονικές και 2.5 σε ενεργή υπηρεσία) έτη υπηρεσίας σε δημόσιο νοσοκομείο. ΣΤο τηλέφωνο απάντησα ο ίδιος που είμαι συνάδελφός σας Γενικής Ιατρικής σε άλλο νοσοκομείο.
Το πρωινό εκείνο εγώ δεν πήγα στην εργασία και τα παιδιά στο σταθμό. Επίτηδες δεν θα απαντήσω ακόμα την αλήθεια προσπαθώντας να πάρω τη γνώμη σας σαν άλλοι προιστάμενοι. Ήταν στις 13/6 ημέρα απεργίας. Μη ρωτήσετε γιατί η σύζυγος δεν απήργησε. Θα σας απαντήσω τουναντίον γιατί δεν ζήτησε κανονική άδεια. Ο ένας λόγος ήταν για να τη διαφυλάξει όπως σωστά ο Καχύποπτος κ Σκούφαλος συμπέρανε. Οχι όμως μόνο αυτός, όπως θα καταδειχτεί στη συνέχεια. Η τετράωρη ήταν μια καλή άδεια για διαφύλαξη κανονικής και διάσωση της ζωής των παιδιών μας ή επίσκεψη προετοιμασία σε σούπερ μάρκετ για την επερχόμενη εκδρομή του τριημέρου όπως ο καθένας εύκολα υποθέτει.
Ο σύζυγος που απήντησε στο τηλέφωνο (στη γραμματέα του υποδιοικητή) ήμουν εγώ φυσικά, ο οποίος ένα μήνα νωρίτερα είχα εκφράσει παράπονα και απειλές (για αναφορά στο υπουργείο περί άνισης μεταχείρισης της συζύγου) στον υποδιοικητή του Νοσοκομείου της συζύγου γνωστό μου από τη θητεία μου για ειδικότητα στο Νοσοκομείο της συζύγου.
Ο δικηγόρος μου είπε ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι εξετάστηκε σε νοσοκομείο και η ποινή ίσως ανακληθεί. Του είπα θέλω να ανακληθεί χωρίς τέτοια απόδειξη (χωρίς να αποκαλύπτω αυτή τη στιγμή αν υπάρχει ή όχι), και θα το επιχειρήσω με αναφορά στο υπουργείο και ταυτόχρονη ένσταση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, γιατί δεν είμαι υποχρεωμένος να αποδεικνύω ότι δεν είμαι ελέφαντας για να εφαρμοστεί ο νόμος.
ΣΤοχεύω να αποδείξω ότι δεν χρειάζεται το παιδί μου να πεθαίνει για να λείψω από την εργασία μου όταν δεν μπορεί να τεκμηριωθεί σημαντικό κενό εξ αιτίας της, και αιτούμαι νόμιμη άδεια. Στοχεύω να αποδείξω ότι δεν χρειάζομαι την ευλογία του προιστάμενόυ μου όποιος και αν είναι για να πάρω την άδεια που από νόμου έχω δικαίωμα. Και δεν έχω να δώσω καμμία εξήγηση για αυτήν.
ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΣ ΑΠΩΝ ΕΠΕΙΔΗ ΑΙΤΗΘΗΚΕ (ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΤΑΙ ΚΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ) ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ. Αυτό θα προσπαθήσω να αποδείξω. Οτι δηλαδή είναι άδικο, αθέμιτο αλλά και παράνομο.
AnisihosGP:
--- Παράθεση ---Επίσης μου κάνει μεγάλη εντύπωση που ένας διευθυντής αρνείται να δώσει άδεια σε κάποιον που αναφέρει ότι το παιδί του έχει επείγον πρόβλημα υγείας. Πρέπει να είναι πολύ αυστηρός και σκληρός ή........ κάτι ξέρει ή ψι λιάζεται.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ξέχασες κ Σκούφαλε την περίπτωση της προκατάληψης.
--- Παράθεση ---Μου κάνει μεγάλη εντύπωση η έκφραση "προφασιζόμενος επείγον πρόβλημα υγείας τέκνου του" που χρησιμοποιείς. Το "προφασιζόμενος" νομίζω τα λέει όλα....
--- Τέλος παράθεσης ---
¨Οπως βλέπεις συνάδελφε το προφασιζόμενος ούτε ακόμα τα λέει όλα.
--- Παράθεση ---Γιατί ο γιατρός που αναφέρεις δεν έκανε χρήση αυτού του δικαιώματός του όταν ο διευθυντής αρνήθηκε την άδεια; (θα μου πεις ψέμματα θα έλεγε,
--- Τέλος παράθεσης ---
Συνάδελφε προσπαθείς να αποδείξεις ότι ο Ιατρός είναι απατεώνας φαντάζομαι λόγω εμπάθειας που σου άσκησα κριτική στο θέμα "Διακομιδές Ασθενών" Ελπίζω τώρα που μιλάμε για τη σύζυγό του Ιατρού όπως ξεκαθαρίστηκε, να είσαι λίγο πιο αντικειμενικός. Η σύζυγος δεν ήθελε να κάνει χρήση ασθενείας. Ήθελε άλλη άδεια. Απαιτούσε άδεια. Και νομίζω ότι είχε δικαίωμα.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση