Ο Κος κουναλάκης επικαλέστηκε τις γνωστές άδειες αλλά καμμία που προβλέπεται για κώλλυμα προσέλευσης στην εργασία. Δεν βρήκε πρόβλεψη για κώλλυμα προσέλευσης (πχ αυτοκίνητο ή φωτιά στο σπίτι ) Αν αυτό συμβεί δηλαδή και ο προιστάμενος είναι κακοπροαίρετος, ο υπάλληλος γίνεται μαύρο πρόβατο στα χαρτιά του; Γιατί τελικά αυτό ακριβώς μας συνέβη. Ακόμη δεν έχω καταλάβει πως είναι δυνατόν να επικαλλείται σοβαρό προσωπικό λόγο ο υπάλληλος, να αποχωρεί με το έτσι θέλω πρώτη φορά σε δυόμιση χρόνια και να είναι αδικαιολογήτως απών. Ούτε το τμήμα προσωπικού άλλου νοσοκομείου που συμβουλεύτηκα μπορούσε να το εξηγήσει. Εξ ορισμού και κοινής λογικής αυτόματα η αποχώρησή του υπαλλήλου έπρεπε να καταχωρηθεί σε μία από τις περιπτώσεις του Κου Κουναλάκη αν τυχόν δεν υπάρχει άλλη. Άλλωστε και ο ίδιος ο Κος κουναλάκης χρησιμοποίησε τον όρο κολάσιμη και όχι "αδικαιολόγητη". Εκτός και είναι επαναλαμβανόμενη ή έκτακτη σοβαρή ανάγκη. Και πάλι τότε δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αδικαιολόγητη απουσία. Θα κατηγορηθεί για κακή επιτέλεση καθηκόντων με συνέπεια δυσλειτουργία υπηρεσίας γενικότερα.
Μόνο στο στρατο ή σε καιρό πολέμου στις υπηρεσίες πρέπει να είμαστε άβουλα όντα. Στις άλλες περιπτώσεις έχουμε βούληση και ευθύνη σε υπηρεσία αλλά και οικογένεια. Νομίζω ότι δικαστικά θα είχα κάθε τύχη. Πρακτικά (στα υπηρεσιακά βρίσκονται συνήθεις ύποπτοι) το σύστημα θέλει να διατηρήσει την αυστηρότητά του όσο μπορεί και σε κάποιο βαθμό με τέτοιες αυθαιρεσίες (κόβουμε ότι άδεια θέλουμε χωρίς εξηγήσεις)το κάνει. Και όσο δεν βρίσκονται υπάλληλοι να ορθώσουν ανάστημα τόσο περισσότερο το κάνει. Η αυθαιρεσία γιγαντώνεται.
Κοίτα να δεις που βρήκα και τον μπελά μου...
Και εγώ έχω πάθει κάτι στο δρόμο με το αμάξι. Πήρα αμέσως τηλέφωνο, δήλωσα το πρόβλημα και δεν είχα κάποιο πρόβλημα με την υπηρεσία αν και πήγα με καθυστέρηση στη δουλειά μου. Είχα απόδειξη του συνεργείου αν μου ζητούσαν περαιτέρω από την υπηρεσία και δεν είναι προσωπικά δεδομένα αυτό. Μια γνωμάτευση ότι εξετάστηκε από ιατρό το παιδί σου, δεν επιτρέπει την όποια ποινή για την γυναίκα σου, προσωπικό δεδομένο είναι να ενημερώσεις τι έχει το παιδί σου.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να είναι κατανοητά:
Η κανονική άδεια ή κάθε δίωρη άδεια θέλει έγκριση από το προϊστάμενο. Μέχρι να δοθεί, δεν φεύγεις, είναι απλό. Δεν υποχρεώνει πουθενά τον προϊστάμενο να εξετάσει την αίτηση σου άμεσα, το είδες πουθενά γραμμένο αυτό; Μπορεί να την εξετάσει την επόμενη μέρα. Άσχετα που στα πλαίσια των ανθρωπίνων σχέσεων, μπορείς να πάρεις τηλέφωνο και ζητήσεις αυθημερόν κανονική άδεια. Δεν σου είπα, ότι δεν μπορείς. Είπα, ότι ότι απαιτείται προγενέστερη αίτηση, και δεν φεύγεις μέχρι να πάρεις την έγκριση. Και έχει δικαίωμα, ο προϊστάμενος εάν το κρίνει (καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα) να σου την αρνηθεί. Δεν φεύγεις σε αυτή την περίπτωση, εκτός και εάν προκύψει σοβαρός λόγος, τον οποίον όμως εάν προκύψει θέμα θα πρέπει και να τον αποδείξεις. Εάν αποδείξεις λόγο ανωτέρας βίας, δεν θα υπάρχει ποινή και εάν υπάρξει ποινή έχεις λόγους να κατηγορήσεις την υπηρεσία για διακριτική μεταχείριση, πάντα όμως μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. έτσι, δεν χάνεις το δίκιο σου.
Οι άδειες που θεσπίστηκαν για τους γονείς καλύπτουν τις ανάγκες που προκύπτουν αιφνίδια με τα παιδιά. Κάνεις αίτηση για άδεια άνευ αποδοχών για πρόβλημα που προέκυψε με το παιδί και φεύγεις άσχετα εάν οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν ή όχι. Είναι ξεκάθαρο, και για να μην γίνεται κατάχρηση υπάρχει το τίμημα ότι δεν πληρώνεσαι. Αλλά δεν εξαρτάσαι από τις διαθέσεις του προϊσταμένου σου, δεν χρειάζεται να δικαιολογήσεις το τι σου έτυχε (προσωπικά δεδομένα) και είναι άμεσο.
Τις σχέσεις μεταξύ της ομάδας εργαζομένων που εργαζονται μαζί στον ίδιο χώρο, τους "μεγάλους" και τους "νέους", τον κακό ή καλό προϊστάμενο, δεν το έβαλα στη συζήτηση, είναι άλλη δουλειά. Αλλά, με τέτοια γεγονότα που αναφέρεις, χάνεις κάθε δικαίωμα να κατηγορήσεις τον προϊστάμενο σου για διακριτική μεταχείριση εις βάρος της γυναίκα σου στο εργασιακό περιβάλλον και του δίνεις επιχειρήματα να γίνει χειρότερος.
Αυτή είναι η γνώμη μου.