Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Αποχώρηση μετά από άρνηση για άδεια
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Αν αυτό είναι το προσχέδιο της ένστασης που προτίθεστε να καταθέσετε θα πρότεινα η έκφραση "προφορικές φασιστικές πρακτικές" να απαλειφθεί αφού θεωρώ ότι σηκώνει μέχρι και μήνυση από τον διευθυντή στον οποίο αναφέρεστε!
AnisihosGP:
Ευχαριστώ αλλά η πρότασή όλων των προλαλησάντων είναι να σκύψουμε καρτερικά το κεφάλι; Κε κουναλάκη για τη χορήγηση της κανονικής άδειας το άρθρο48 παρ 3 του κώδικα λέει "Επιτρέπεται να μη χορηγείται να περιορίζεται ή να ανακαλείται η κανονική άδεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας και μετά από έγκριση του οργάνου που προΊσταται εκείνου του οποίου είναι αρμόδιο για τη χορήγηση της αδείας . Αν τέτοιο όργανο δεν υπάρχει, αποφασίζει το αρμόδιο για τη χορήγηση της αδείας όργανο". Όμως δεν βρίσκω πουθενά για χορήγηση με βάση μόνο τις ανάγκες υπηρεσίας ούτε προαπαιτούμενη αίτηση όπως λέτε.
Επίσης αν το αυτοκίνητο δεν χαλάει συνέχεια, ούτε είπα ποτέ ότι τα παιδιά μας αρρωσταίνουν συνέχεια. Η προισταμένη μας το είπε. Δε σημαίνει ότι έχει βάση. Μπορεί να το έμαθε 5 φορές. ¨Ηταν περίπου 100 μέρες άρρωστα φέτος όμως. Αν εσείς έχετε το κουράγιο να υπομένετε οιαδήποτε συμπεριφορά ανωτέρου προσπαθώντας από πλευρά σας να τηρήσετε στο έπακρο τα νομικά προβλεπόμενα ακόμη και την ώρα που κατάφορα εις βάρος σας παρανομούν και ενώνονται εναντίον σας οι ανώτεροι συγχαρητήρια, για εμάς όμως πολύ δύσκολο.
Αγωνιστική Παρέμβαση:
Ορισμένες παρατηρήσεις.
1.Καλώς ή κακώς στο δημόσιο υπάρχει μια ιεραρχία.Άρα και σε κάθε τμήμα ένα προϊστάμενος.Ο οποίος υποτίθεται ότι εκτιμά τις ανάγκες του τμήματος και εγκρίνει ή όχι τις άδειες με βάση αυτές τις ανάγκες..Αν δεν μας αρέσει η κρίση του ή εκτιμούμε ότι είναι λαθεμένη υπάρχουν και προβλέπονται διαδικασίες στο Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων για υποβολή ενστάσεων.
Επόμενα οι ανάγκες του τμήματος τυπικά δεν εκτιμώνται από τους υφισταμένους ,ούτε μπορούν να αποφασίζουν μεταξύ τους ποιοι θα λείψουν κάθε φορά χωρίς να προκαλούν πρόβλημα στην υπηρεσία.Αυτό το δικαίωμα το έχει ο προϊστάμενος του τμήματος ο οποίος και είναι υπεύθυνος για το τμήμα και απολογείται στη διοίκηση.
2.Είναι όντως ορθό αυτο που αναφέρεται για τις εκπαιδευτικές αδειες. Την εκπαιδευτική άδεια τυπικά εγκρίνει ο Δοικητής αφού γνωμοδοτήσει ο προϊστάμενος και βεβαίως εκτιμηθεί ότι το συνέδριο ή η ημερίδα έχει σχέση και συνάφεια με το επάγγελμα και τα καθήκοντα του υπαλλήλου και δεν δημιουργείται πρόβλημα στην υπηρεσία από την απουσία του υπαλλήλου αλλά και με την προϋπόθεση ότι δεν θα "μονοπωλεί" ένα υπάλληλος όλα τα συνέδρια.Βεβαίως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι Διοικητές κάνουν ότι τους γνωμοδοτεί ο προϊστάμενος.
3.Δεν ξέρω αν έχω απόλυτα δίκιο αλλά συνάδελφε στο Δημόσιο δεν υπάρχει εθιμικό δίκαιο.Υπάρχουν νόμοι ,κανονισμοί, εγκύκλιοι, αποφάσεις οργάνων και διατάγματα.Η επίκληση του εθιμικού δικαίου , νομίζω ότι δεν είναι ισχυρή νομικά.
4.Οι άδειες όντως είναι δικαίωμα του υπαλλήλου αλλά η χορήγησή τους υπόκειται σε ορισμένους περιορισμούς.(πχ ανάγκες υπηρεσίας , τις οποίες όπως είπα και πρίν εκτιμά ο προϊστάμενος του τμήματος) Απλά η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να σου δώσει ένα τμήμα της άδειας τη θερινή περίοδο και είναι υποχρεωμένη να σου χορηγήσει όλη τη κανονική άδεια μέσα στο έτος.Ακόμα όμως και κατά τη θερινή περίοδο υπάρχει ,και μάλιστα επικαιροποιημένη πρόσφατα, εγκύκλιος που λέει ότι δεν μπορεί να απουσιάζει κάθε φορά πάνω απο το 1/3 της δύναμης του τμήματος.Ακόμα και αυτή η υποχρέωση της χορήγησης όλης της άδειας μέσα στο έτος είναι υπό αίρεση άν υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν!Προφανώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων δεν φτιάχθηκε για τους υπαλλήλους αλλά για να μπορεί να επιβάλει το μέγιστο έλεγχο η υπηρεσία πάνω στους υπαλλήλους.
5.Προφανώς όπως υπάρχουν τεμπέληδες και κακοήθεις υφιστάμενοι, που διαρκώς δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στους προϊσταμένους τους και στην υπηρεσία τους αλλά και στους ίδιους τους συναδέλφους τους και τελικά δημοιουργούν ένα γενικευμένο κλίμα καχυποψίας απέναντί τους (το γνωστό παραμύθι με τον ψεύτη βοσκό το ξέρετε;), έτσι υπάρχουν και εμπαθείς, κομπλεξικοί και κακοήθεις προϊστάμενοι.Είναι και αυτό ένα χαρακτηριστικό του πρωτογονισμού της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης.
6.Αν όντως υπήρξε πρόβλημα υγείας σοβαρό με το παιδί μπορείς να τους κάνεις "σκόνη" με μια ιατρική βεβαίωση.
7.Θα συνιστούσα μια συζήτηση όλων των εργαζομένων του τμήματος μεταξύ τους για κοινή αντιμετώπιση και αμοιβαία κατανόηση των προβλημάτων , πιθανά και με συμμετοχή του προϊσταμένου του τμήματος και σίγουρα με συμμετοχή εκπροσώπων του σωματείου.
8.Οι ολιγόωρες άδειες απουσίας (δεν αναφέρομαι στην άδεια ελέγχου σχολικής επίδοσης τέκνων) είναι δύο δίωρα μηνιαίως και προϋποθέτουν άδεια του προϊσταμένου και της διοίκησης.
9.Δεν είσαι υποχρεωμένος να εκθέτεις προσωπικά δεδομένα κατά την αίτηση οποιασδήποτε άδειας απουσίας εκτός βεβαίως από την αναρρωτική διότι εκεί υπάρχει σαφής γνωμάτευση του ιατρού.(Πχ μπορείς να επικαλείσαι σοβαρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους ,τελεία και παύλα).
AnisihosGP:
Να λοιπόν και μια αχτίδα ελπίδας από συνάδελφο (που διάβασε όπως φαίνεται προσεκτικά την επιστολή). Αντιλαμβάνομαι ότι νομικά ο κώδικας προστατεύει την υπηρεσία. Συμφωνώ για απαλοιφή της αναφοράς στο σχολείο (το είχα υπόψιν). Αλλά ο κώδικας δεν είναι ο μόνος νόμος. Η ισονομία, τα προσωπικά δεδομένα, η οικογένεια προστατεύονται από το Σύνταγμα. Η δικηγόρος δεν με βοήθησε σε αυτό και νομικά όντως το κείμενο έχει αδυναμίες.
Για τη συζήτηση μεταξύ συναδέλφων είναι αδύνατη καθώς όλα ξεκινούν από την προσπάθειά τους να τηρήσουμε μόνο εμείς το ωράριο. Για να ξεκαθαρίσω και βοηθήσω λίγο εμένα και τους συναδέλφους δεν αποτελέσαμε ποτέ τον ψεύτη, ούτε υπήρξε άλλωστε λόγος. Είναι λογικό να παρεξηγούμαστε γιατι λείπουν πληροφορίες (που αναφέρονται στα συννημένα).
Για μένα που έχω όλες τις γνώσεις είναι ξεκάθαρο ότι δεχτήκαμε συστηματική επίθεση εκ μέρους των συνεργατών της συζύγου μάλλον επειδή ήταν η νεότερη (για να σχετίσω και το θέμα των διακομιδών) και όταν αντιδράσαμε υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση (και ανωτέρων) γιατί απλώς στο δημόσιο ή βάζεις βύσμα ή παιδεύεσαι άδικα. Άλλωστε όλοι οι ανώτεροι με κάποιο βύσμα είναι εκεί που είναι. Δεν θα φοβηθούμε πάραυτα.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος9.Δεν είσαι υποχρεωμένος να εκθέτεις προσωπικά δεδομένα κατά την αίτηση οποιασδήποτε άδειας απουσίας εκτός βεβαίως από την αναρρωτική διότι εκεί υπάρχει σαφής γνωμάτευση του ιατρού.(Πχ μπορείς να επικαλείσαι σοβαρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους ,τελεία και παύλα).
--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώ ότι δεν πρέπει και δεν είσαι υποχρεωμένος να ικανοποιείς την "περιέργεια" του άλλου, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους ζητάς άδεια. Πάντως δεν είναι κάπως οξύμωρο να παραβιάζεται απροκάλυπτα το ιατρικό απόρρητο στην περίπτωση λήψης αναρρωτικής άδειας και να μπορείς να επικαλείσαι γενικά σοβαρούς προσωπικούς λόγους για λήψη άλλης άδειας; Μήπως το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και στην περίπτωση της αναρρωτικής; 'Η τουλάχιστον να μην εμπλέκονται διοικητικοί υπάλληλοι στη διεκπεραίωση των αναρρωτικών;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση