Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Αποχώρηση μετά από άρνηση για άδεια
Αγωνιστική Παρέμβαση:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Για τη συζήτηση μεταξύ συναδέλφων είναι αδύνατη καθώς όλα ξεκινούν από την προσπάθειά τους να τηρήσουμε μόνο εμείς το ωράριο.
Για μένα που έχω όλες τις γνώσεις είναι ξεκάθαρο ότι δεχτήκαμε συστηματική επίθεση εκ μέρους των συνεργατών της συζύγου μάλλον επειδή ήταν η νεότερη (για να σχετίσω και το θέμα των διακομιδών) και όταν αντιδράσαμε υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση (και ανωτέρων) γιατί απλώς στο δημόσιο ή βάζεις βύσμα ή παιδεύεσαι άδικα. Άλλωστε όλοι οι ανώτεροι με κάποιο βύσμα είναι εκεί που είναι. Δεν θα φοβηθούμε πάραυτα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Όντως υπάρχει και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα αυτή η νοοτροπία του νέου και παλαιού υπαλλήλου(όπως και στο στρατό) στο Δημόσιο.Με βάση αυτή πολλές φορές καθορίζονται ωράρια εργασίας , άδειες ακόμη και καθήκοντα στην ίδια εργασία.
Προφανώς όμως και εδώ τα πράγματα δεν είναι άσπρα-μαύρα αλλά μάλλον βρίσκονται στο φάσμα των διαβαθμίσεων του γκρι.
Πχ.Έχεις μια νοσηλεύτρια με 23 χρόνια υπηρεσίας, εξουθενωμένη από τη συμμετοχή της σε συνεχή κυκλικά ωράρια και σε διάφορα "βαρειά" τμήματα και κλινικές όλα αυτά τα χρόνια, που έχει λίγες φορές κάνει γιορτές με την οιικογένειά της και επίσης μια νοσηλεύτρια με 3 χρόνια υπηρεσίας.Στα ζητήματα της εργασίας , των ωραρίων , των αδειών σε γιορτές και των καθηκόντων θα τις αντιμετωπίσεις το ίδιο; Είναι ένα ερώτημα.
Βεβαίως και τα πράγματα δεν πρέπει να γενικεύονται αλλά η προϊσταμένη αρχή με πνεύμα νηφαλιότητας πρέπει να τα βλέπει εξειδικευμένα και προσωποποιημένα, δίδοντας την καταλληλη λύση κάθε φορά.Γι αυτό και η άσκηση Διοίκησης είναι πρώτα ταλέντο και σε δεύτερο βαθμό εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση.....
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώ ότι δεν πρέπει και δεν είσαι υποχρεωμένος να ικανοποιείς την "περιέργεια" του άλλου, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους ζητάς άδεια. Πάντως δεν είναι κάπως οξύμωρο να παραβιάζεται απροκάλυπτα το ιατρικό απόρρητο στην περίπτωση λήψης αναρρωτικής άδειας και να μπορείς να επικαλείσαι γενικά σοβαρούς προσωπικούς λόγους για λήψη άλλης άδειας; Μήπως το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και στην περίπτωση της αναρρωτικής; 'Η τουλάχιστον να μην εμπλέκονται διοικητικοί υπάλληλοι στη διεκπεραίωση των αναρρωτικών;
--- Τέλος παράθεσης ---
Κύριε Σκούφαλε έχετε απόλυτα δίκιο για την αντίφαση.Και προφανώς συμφωνώ και με την άποψη -πρόταση που διατυπώνετε για μη εμπλοκή διοικητικών υπαλλήλων στη διεκπεραίωση των αναρρωτικών.Λόγου χάρη γιατί θα πρέπει να γνωρίζει όλο το γραφείο προσωπικού και όχι μόνο, σε ένα νοσοκομείο, ότι κάποια συνάδελφός τους εισήχθη σε γυναικολογική -μαειυτική κλινική για θεραπευτική απόξεση;
Από την άλλη πλευρά είναι επίσης αληθές ότι οι Διοικητικοί υπάλληλοι διαχειρίζονται και άλλα προσωπικά δεδομένα μας.Όπως επίσης και όλο το φάκελό μας που υπάρχει στην υπηρεσίας μας.Πχ όταν συμμετέχεις σε επιτροπές διαγωνισμών προμηθειών είσαι υποχρεωμένος κάθε χρόνο να υποβάλλεις αναλυτικό πόθεν έσχες δικό σου αλλά ακόμη και για συγγενικά σου πρόσωπα( καταθέσεις σε τράπεζες κλπ, κλπ).
Είναι λίγο μπλεγμένα τα πράγματα.Για αυτό και απαιτούν υπευθυνότητα και εχεμύθεια.
AnisihosGP:
--- Παράθεση ---Συμφωνώ ότι δεν πρέπει και δεν είσαι υποχρεωμένος να ικανοποιείς την "περιέργεια" του άλλου, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους ζητάς άδεια. Πάντως δεν είναι κάπως οξύμωρο να παραβιάζεται απροκάλυπτα το ιατρικό απόρρητο στην περίπτωση λήψης αναρρωτικής άδεια
--- Τέλος παράθεσης ---
Προσωπικά εγώ όταν μου ζητείται χαρτί, δεν γράφω ποτέ αιτία προσέλευσης πάθηση αγωγή ή οτιδήποτε παρά μόνο : "Προσήλθε και εξετάστηκε στο Ιατρείο όπου έλαβε αγωγή οδηγίες και σύσταση για επανέλεγχο επί επιδείνωσης ή εμμονής συμπτωμάτων" Αυτό ξερά και περισσότερες εξηγήσεις στο βιβλίο ασθενών του Ιατρείου. Και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με γνωμάτευση συνάδελφοι. Το κάνω ακριβώς μάλιστα για το λόγο που λέτε (προσωπικά δεδομένα).
Στην πράξη νομίζω αυτό είναι αρκετό και ο νόμος δεν νομίζω ότι υποχρεώνει για κάτι παραπάνω. Το ίδιο ισχύει και με τις κανονικές άδειες. Δεν υποχρεώνει ο νόμος να προεγκρίνεις την άδειά σου ούτε να αποδείξεις ότι την χρειάζεσαι ακόμη και αν ζητήσεις μονοήμερη αυθημερόν. Ειδικά μάλιστα τότε. Γιατί δύσκολο αυτή να είναι για να τεμπελιάσεις. Για ανάγκη θα είναι. Τα υπόλοιπα είναιι τεχνάσματα που βασίζονται στην οδηγία της εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος και έχουν συνήθως λογική γιατί τα περισσότερα τμήματα δυσλειτουργούν με λίγες απουσίες. Αλλιώς από νόμου είναι δικαίωμά σου άρα την λαμβάνεις όποτε την θέλεις. Αλλιώς δεν συνιστά δικαίωμα. Απλή λογική νομίζω είναι . Έκθεση πρέπει να κατατεθεί όταν τεθεί θέμα ότι το δικαίωμά σου αυτό παραβιάζει το αντίστοιχο του άλλου οπότε επιχειρηθεί να κοπεί, όμως όχι όταν ζητείται η άδεια. Άρα σωστά είπατε έχω υπόλοιπο και γεία σας. Έτσι είναι η κανονική. Τώρα αν κάποιος θίγεται από το γειά σας ή το τμήμα δυσλειτουργεί τότε μόνο δημιουργείται θέμα και ο προΪστάμενος πρέπει να ξεκαθαρίσει αλλά κανείς δεν είναι αλάθητος κανείς δε δικαιούται αυταρχισμό. Ο νόμος προβλέπει έλεγχο του προιστάμενου σε αυτή την περίπτωση (επιτρέπεται να μη χορηγείται κανονική για έκτακτες ανάγκες μετά από έγκριση του προιστάμενου του προισταμένου). Αυτά εγώ κατάλαβα διαβάζοντας προσεκτικά τον δημοσιουπαλληλικό. Τα υπόλοιπα είναι συμβιβασμοί που όλοι οι απροστάτευτοι και αδύναμοι αναγκαζόμεθα να εφαρμόζουμε εκ γενετής αλλά και εκ των πραγμάτων αφού στην πράξη είναι τόσο συχνό πράγματι να δυσλειτουργεί το τμήμα με τις άδειες που καταργείται τελικά το δικαίωμα του παίρνω την άδεια όταν τη θέλω. Έτσι φτάνουμε στην κατάσταση ώστε όταν κάποιος αγανακτεί και προσπαθεί να τηρήσει τους νόμους που του δίνουν δικαιώματα χαρακτηρίζεται ως ανυπάκουος ή τεμπέλης ή , ή ή κλπ. Δεν είναι έτσι κύριοι.
Ο Κος κουναλάκης επικαλέστηκε τις γνωστές άδειες αλλά καμμία που προβλέπεται για κώλλυμα προσέλευσης στην εργασία. Δεν βρήκε πρόβλεψη για κώλλυμα προσέλευσης (πχ αυτοκίνητο ή φωτιά στο σπίτι ) Αν αυτό συμβεί δηλαδή και ο προιστάμενος είναι κακοπροαίρετος, ο υπάλληλος γίνεται μαύρο πρόβατο στα χαρτιά του; Γιατί τελικά αυτό ακριβώς μας συνέβη. Ακόμη δεν έχω καταλάβει πως είναι δυνατόν να επικαλλείται σοβαρό προσωπικό λόγο ο υπάλληλος, να αποχωρεί με το έτσι θέλω πρώτη φορά σε δυόμιση χρόνια και να είναι αδικαιολογήτως απών. Ούτε το τμήμα προσωπικού άλλου νοσοκομείου που συμβουλεύτηκα μπορούσε να το εξηγήσει. Εξ ορισμού και κοινής λογικής αυτόματα η αποχώρησή του υπαλλήλου έπρεπε να καταχωρηθεί σε μία από τις περιπτώσεις του Κου Κουναλάκη αν τυχόν δεν υπάρχει άλλη. Άλλωστε και ο ίδιος ο Κος κουναλάκης χρησιμοποίησε τον όρο κολάσιμη και όχι "αδικαιολόγητη". Εκτός και είναι επαναλαμβανόμενη ή έκτακτη σοβαρή ανάγκη. Και πάλι τότε δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αδικαιολόγητη απουσία. Θα κατηγορηθεί για κακή επιτέλεση καθηκόντων με συνέπεια δυσλειτουργία υπηρεσίας γενικότερα.
Μόνο στο στρατο ή σε καιρό πολέμου στις υπηρεσίες πρέπει να είμαστε άβουλα όντα. Στις άλλες περιπτώσεις έχουμε βούληση και ευθύνη σε υπηρεσία αλλά και οικογένεια. Νομίζω ότι δικαστικά θα είχα κάθε τύχη. Πρακτικά (στα υπηρεσιακά βρίσκονται συνήθεις ύποπτοι) το σύστημα θέλει να διατηρήσει την αυστηρότητά του όσο μπορεί και σε κάποιο βαθμό με τέτοιες αυθαιρεσίες (κόβουμε ότι άδεια θέλουμε χωρίς εξηγήσεις)το κάνει. Και όσο δεν βρίσκονται υπάλληλοι να ορθώσουν ανάστημα τόσο περισσότερο το κάνει. Η αυθαιρεσία γιγαντώνεται.
EzeΤΡΟΛ:
Σημερινό δημοσίευμα σχετικά με το τί επικρατεί στην Ιταλία επάνω στο θέμα:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Τι γίνεται με σένα διακομιστή; Μόλις συζητάμε ένα θέμα, την άλλη μέρα τσουπ ξεφυτρώνει ένα ανάλογο κείμενο στις εφημερίδες! (διαφορετικά όμως, τι διακομιστής θα ήσουν ε; )
Αντιγράφω από το άρθρο της εφημερίδας:
"Στο εξής, όσοι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα απουσιάζουν από την θέση τους, για λόγους υγείας, έστω και για μια μόνο ημέρα, θα πρέπει να προσκομίζουν ιατρικό πιστοποιητικό."
σε συνδυασμό με το παρακάτω:
"Οι γνωματεύσεις ιδιωτικών γιατρών και κλινικών, δεν θα λαμβάνονται πλέον υπόψη."
νομίζω ότι αποτελεί πολύ καλό μέτρο αφού ο "ασθενής" θα σκέφτεται "Που να τρέχω τώρα στο νοσοκομείο, για μια μέρα άδεια". Βέβαια απ' ότι μου λένε συνάδελφοι που έζησαν στην Ιταλία υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ο θεσμός του Προσωπικού - Οικογενειακού γιατρού. Άραγε η βεβαίωση ασθένειας του συγκεκριμένου γιατρού σε ποια κατηγορία ανήκει;
Πολύ καλό και το:
"Κατά την διάρκεια της αναρρωτικής τους άδειας, θα τους καταβάλλεται μόνον ο βασικός μισθός, χωρίς τα διάφορα επιδόματα." ειδικά στις περιπτώσεις που οι μισές και πλέον μηνιαίες αποδοχές αποτελούν επιδόματα.
Βέβαια αυτό που αναφέρει ότι οι γνωματεύσεις των ιδιωτικών γιατρών και κλινικών δεν θα λαμβάνονται υπόψη αποτελεί αναγνώριση της διαφθοράς στο συγκεκριμένο κλάδος και παράλληλα "φτύσιμο" στα μούτρα των συγκεκριμένων γιατρών όσον αφορά την αξιοπιστία τους. Σε καιρό μάλιστα που στην Ελλάδα παλεύουμε για την κατοχύρωση της πλήρους ισοτιμίας της υπογραφής των γιατρών (ιδιωτών και νοσοκομειακών) που έχει νομοθετηθεί αλλά δεν εφαρμόζεται. Δείτε και το ανάλογο θέμα του συνάδελφου Πατρωνάκη.
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ Κος κουναλάκης επικαλέστηκε τις γνωστές άδειες αλλά καμμία που προβλέπεται για κώλλυμα προσέλευσης στην εργασία. Δεν βρήκε πρόβλεψη για κώλλυμα προσέλευσης (πχ αυτοκίνητο ή φωτιά στο σπίτι ) Αν αυτό συμβεί δηλαδή και ο προιστάμενος είναι κακοπροαίρετος, ο υπάλληλος γίνεται μαύρο πρόβατο στα χαρτιά του; Γιατί τελικά αυτό ακριβώς μας συνέβη. Ακόμη δεν έχω καταλάβει πως είναι δυνατόν να επικαλλείται σοβαρό προσωπικό λόγο ο υπάλληλος, να αποχωρεί με το έτσι θέλω πρώτη φορά σε δυόμιση χρόνια και να είναι αδικαιολογήτως απών. Ούτε το τμήμα προσωπικού άλλου νοσοκομείου που συμβουλεύτηκα μπορούσε να το εξηγήσει. Εξ ορισμού και κοινής λογικής αυτόματα η αποχώρησή του υπαλλήλου έπρεπε να καταχωρηθεί σε μία από τις περιπτώσεις του Κου Κουναλάκη αν τυχόν δεν υπάρχει άλλη. Άλλωστε και ο ίδιος ο Κος κουναλάκης χρησιμοποίησε τον όρο κολάσιμη και όχι "αδικαιολόγητη". Εκτός και είναι επαναλαμβανόμενη ή έκτακτη σοβαρή ανάγκη. Και πάλι τότε δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αδικαιολόγητη απουσία. Θα κατηγορηθεί για κακή επιτέλεση καθηκόντων με συνέπεια δυσλειτουργία υπηρεσίας γενικότερα.
Μόνο στο στρατο ή σε καιρό πολέμου στις υπηρεσίες πρέπει να είμαστε άβουλα όντα. Στις άλλες περιπτώσεις έχουμε βούληση και ευθύνη σε υπηρεσία αλλά και οικογένεια. Νομίζω ότι δικαστικά θα είχα κάθε τύχη. Πρακτικά (στα υπηρεσιακά βρίσκονται συνήθεις ύποπτοι) το σύστημα θέλει να διατηρήσει την αυστηρότητά του όσο μπορεί και σε κάποιο βαθμό με τέτοιες αυθαιρεσίες (κόβουμε ότι άδεια θέλουμε χωρίς εξηγήσεις)το κάνει. Και όσο δεν βρίσκονται υπάλληλοι να ορθώσουν ανάστημα τόσο περισσότερο το κάνει. Η αυθαιρεσία γιγαντώνεται.
--- Τέλος παράθεσης ---
Κοίτα να δεις που βρήκα και τον μπελά μου...
Και εγώ έχω πάθει κάτι στο δρόμο με το αμάξι. Πήρα αμέσως τηλέφωνο, δήλωσα το πρόβλημα και δεν είχα κάποιο πρόβλημα με την υπηρεσία αν και πήγα με καθυστέρηση στη δουλειά μου. Είχα απόδειξη του συνεργείου αν μου ζητούσαν περαιτέρω από την υπηρεσία και δεν είναι προσωπικά δεδομένα αυτό. Μια γνωμάτευση ότι εξετάστηκε από ιατρό το παιδί σου, δεν επιτρέπει την όποια ποινή για την γυναίκα σου, προσωπικό δεδομένο είναι να ενημερώσεις τι έχει το παιδί σου.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να είναι κατανοητά:
Η κανονική άδεια ή κάθε δίωρη άδεια θέλει έγκριση από το προϊστάμενο. Μέχρι να δοθεί, δεν φεύγεις, είναι απλό. Δεν υποχρεώνει πουθενά τον προϊστάμενο να εξετάσει την αίτηση σου άμεσα, το είδες πουθενά γραμμένο αυτό; Μπορεί να την εξετάσει την επόμενη μέρα. Άσχετα που στα πλαίσια των ανθρωπίνων σχέσεων, μπορείς να πάρεις τηλέφωνο και ζητήσεις αυθημερόν κανονική άδεια. Δεν σου είπα, ότι δεν μπορείς. Είπα, ότι ότι απαιτείται προγενέστερη αίτηση, και δεν φεύγεις μέχρι να πάρεις την έγκριση. Και έχει δικαίωμα, ο προϊστάμενος εάν το κρίνει (καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα) να σου την αρνηθεί. Δεν φεύγεις σε αυτή την περίπτωση, εκτός και εάν προκύψει σοβαρός λόγος, τον οποίον όμως εάν προκύψει θέμα θα πρέπει και να τον αποδείξεις. Εάν αποδείξεις λόγο ανωτέρας βίας, δεν θα υπάρχει ποινή και εάν υπάρξει ποινή έχεις λόγους να κατηγορήσεις την υπηρεσία για διακριτική μεταχείριση, πάντα όμως μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. έτσι, δεν χάνεις το δίκιο σου.
Οι άδειες που θεσπίστηκαν για τους γονείς καλύπτουν τις ανάγκες που προκύπτουν αιφνίδια με τα παιδιά. Κάνεις αίτηση για άδεια άνευ αποδοχών για πρόβλημα που προέκυψε με το παιδί και φεύγεις άσχετα εάν οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν ή όχι. Είναι ξεκάθαρο, και για να μην γίνεται κατάχρηση υπάρχει το τίμημα ότι δεν πληρώνεσαι. Αλλά δεν εξαρτάσαι από τις διαθέσεις του προϊσταμένου σου, δεν χρειάζεται να δικαιολογήσεις το τι σου έτυχε (προσωπικά δεδομένα) και είναι άμεσο.
Τις σχέσεις μεταξύ της ομάδας εργαζομένων που εργαζονται μαζί στον ίδιο χώρο, τους "μεγάλους" και τους "νέους", τον κακό ή καλό προϊστάμενο, δεν το έβαλα στη συζήτηση, είναι άλλη δουλειά. Αλλά, με τέτοια γεγονότα που αναφέρεις, χάνεις κάθε δικαίωμα να κατηγορήσεις τον προϊστάμενο σου για διακριτική μεταχείριση εις βάρος της γυναίκα σου στο εργασιακό περιβάλλον και του δίνεις επιχειρήματα να γίνει χειρότερος.
Αυτή είναι η γνώμη μου.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση