Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Πιλοτικά προγράμματα
EzeΤΡΟΛ:
Νέο πιλοτικό :D πρόγραμμα με κάρτα υγείας για ασφαλισμένους του Ν. Κορινθίας.
Αν ήξεραν τι αγνό, πιλοτικό χάος τους περιμένει...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος!
Όχι ο ΕΟΠΥΥ δεν αναμένεται να δημιουργήσει σύντομα ηλεκτρονική κάρτα για τους 9,5 εκατ. ασφαλισμένους του αφού προς το παρόν πολεμά τα χρέη του προς γιατρούς και φαρμακοποιούς. Όμως πιο τυχεροί είναι περίπου 2500 ασφαλισμένοι του ΤΥΔΚΥ, που εντάσσονται σε ένα πιλοτικό :D πρόγραμμα, 60.000 ευρώ, με «έξυπνες» κάρτες ασφάλισης στην Κορινθία, πρόγραμμα που ενεργοποιεί ο ΟΠΑΔ.
Δημοσιεύθηκε από:
Δήμητρα Ευθυμιάδου
Μια ηλεκτρονική κάρτα υγείας μόνο για …λίγους!
Όχι ο ΕΟΠΥΥ δεν αναμένεται να δημιουργήσει σύντομα ηλεκτρονική κάρτα για τους 9,5 εκατ. ασφαλισμένους του αφού προς το παρόν πολεμά τα χρέη του προς γιατρούς και φαρμακοποιούς. Όμως πιο τυχεροί είναι περίπου 2500 ασφαλισμένοι του ΤΥΔΚΥ, που εντάσσονται σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, 60.000 ευρώ, με «έξυπνες» κάρτες ασφάλισης στην Κορινθία, πρόγραμμα που ενεργοποιεί ο ΟΠΑΔ.
Έναν εναλλακτικό τρόπο ασφαλιστικής κάλυψης, με τη χρήση μιας «έξυπνης» κάρτας στην οποία θα καταγράφεται η πλήρη εικόνα, χρήση και ανάγκες των ασφαλισμένων, υλοποιεί ο ΟΠΑΔ, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος.
Τις «έξυπνες κάρτες» ασφάλισης θα προμηθευτούν 2500, άμεσα και έμμεσα, ασφαλισμένοι του ΤΥΔΚΥ του νομού Κορινθίας και το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουνίου και το κόστος του αναμένεται να ξεπεράσει τις 60.000 ευρώ. :D
Στόχος του προγράμματος, το οποίο όμως δεν αναμένεται να επεκταθεί :D στο σύνολο του ΕΟΠΥΥ, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της συνένωσης τομέων υγείας διαφορετικών ταμείων, είναι η ανατροπή των αδυναμιών και δυσλειτουργιών του συστήματος. :D
Συγκεκριμένα, επιδιώκεται η απλοποίηση των διοικητικών πράξεων, η αυτοματοποίηση της χορήγησης ασφαλιστικού δικαιώματος, η θωράκιση της υγείας των ασφαλισμένων, η διευκόλυνση της καθημερινότητας των παρόχων υγείας :D, αλλά και η καταγραφή των δεδομένων των ασφαλισμένων για το σχεδιασμό των κατάλληλων πολιτικών υγείας. :D
Το Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) διαθέτει πανελλαδικά 300.000 ασφαλισμένους, ενώ ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ (μαζί με το ΤΥΔΚΥ) ξεπερνάει το 1,7 εκατ.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ο Εθελοντικός Οργανισμός “ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ” σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” του Δήμου Σιθωνίας, τον Ιατρικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο Χαλκιδικής, το Γεν.Νοσοκομείο Χαλκιδικής, το Κ.Υ Αγ.Νικολάου, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Χαλκιδικής, πραγματοποιεί Δράση Προληπτικής Ιατρικής για τα παιδιά του Δήμου Σιθωνίας.
Το κινητό Πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», το οποίο στελεχώνεται από εθελοντές γιατρούς βρίσκεται στη Νικήτη (Στάση Λεωφορείων) από σήμερα 23 έως 26 Μαρτίου και στις 27-28 στο Ν.Μαρμαρά (δίπλα στο κοινοτικό κατάστημα).
Τα παιδιά που θα προσέλθουν ύστερα από την ενημέρωση που είχαν στα σχολεία τους, με σύμφωνη γνώμη πάντα και την συνοδεία των γονέων τους, θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν από ιατρικό έλεγχο (παιδιατρικό, οφθαλμολογικό, οδοντιατρικό) από τις 9:00 π.μ έως τις 16:00 μ.μ.
Κύριος στόχος της δράσης είναι η πραγματοποίηση προληπτικών εξετάσεων με στόχο την παροχή πρόληψης, την έγκαιρη διάγνωση παθήσεων της παιδικής ηλικίας και την καθοδήγησή τους για την σωστή αντιμετώπιση τους, την ενημέρωση των παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών για την σημασία της πρόληψης και την στήριξη των ευπαθών ομάδων και όχι μόνο.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ημερομηνία δημοσίευσης: Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015
Με πολύ αργά βήματα προχωρεί η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση στον χώρο της εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας Υγείας.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) ενέκρινε την Τετάρτη πρόταση του υπουργού Υγείας για τη δημιουργία 50 ιατρείων γειτονιάς τη διετία 2016 – 2017.
Το μέτρο ήταν στα “σκαριά” από τις αρχές του έτους και είχε παρουσιαστεί τον Μάρτιο από το Iatronet (σχετικό ρεπορτάζ εδώ).
Το ΚΥΣΚΟΙΠ συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με θέμα τη διεύρυνση και εμβάθυνση των κοινωνικών πολιτικών προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, αλλά και στη δημιουργία μιας νέας βάσης θεμελίωσης και κατοχύρωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε πως η διάταξη για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων αφήνει ένα ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα.
Δίκτυο
Το Συμβούλιο έκανε δεκτή την εισήγηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, για τη στρατηγική ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου Πιλοτικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΠΦΥ).
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, με τη μεταρρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί μία μακράς πνοής πιλοτική τομή στο Σύστημα Υγείας.
Αντιμετωπίζει ένα χρόνιο και σοβαρό έλλειμμα στο χώρο της Υγείας και ταυτόχρονα αναθεμελιώνει το σύστημα στη βάση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με έμφαση στη διαδικασία της πρόληψης.
Γειτονιά
Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει πιλοτικές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε επίπεδο “γειτονιάς”.
Οι εν λόγω μονάδες θα παρέχουν ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες, συμβάλλοντας σημαντικά όχι μόνο στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, αλλά και στη μείωση τόσο της ιδιωτικής δαπάνης για την Υγεία όσο και της δαπάνης των νοικοκυριών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Το ΕΣΥ θα αναδιοργανωθεί με επίκεντρο ένα σύγχρονο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο θα στηρίζεται:
Στελέχωση
Στη Μονάδα Γειτονιάς, την οποία θα στελεχώνει διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, αποτελούμενη από οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές και άλλα άλλα επαγγέλματα Υγείας (επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί), με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στόχο την ολιστική φροντίδα του, από την πρόληψη και την προαγωγή υγείας, έως και την αποκατάσταση.
Στα αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, με τα οποία θα διασυνδέονται άμεσα οι Μονάδες Γειτονιάς.
Σε πρώτη φάση, για την επόμενη διετία, στόχος είναι η ανάπτυξη περίπου πενήντα πιλοτικών Μονάδων Γειτονιάς σε επιλεγμένες πιλοτικές αστικές περιοχές (εικοσιπέντε το 2016 και εικοσιπέντε το 2017).
Δ.Κ.
ΑΡΗΣ:
Ποιο είναι το αντικείμενο του κοινωνικού λειτουργού σε μια μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας?
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠοιο είναι το αντικείμενο του κοινωνικού λειτουργού σε μια μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας?
--- Τέλος παράθεσης ---
Χμμ... Αν δούμε το δείκτη αποδοχής και ικανοποίησης αναφορικά με το σύστημα υγείας, ίσως αποκτά ένα κάποιο νόημα...
Update:
Πάντως από ότι θυμάμαι, και στη Σουηδία υπήρχε κοινωνικός λειτουργός στις δομές ΠΦΥ.
Πιστεύω ότι ο ρόλος του είναι απαραίτητος, διότι ένα μέρος της νοσηρότητας, ειδικά της ψυχιατρικής, συνδέεται με δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, αλλά και διαταραγμένες σχέσεις του ατόμου με το άμεσο περιβάλλον του (οικογενειακό, εργασιακό κ.λ.π.).
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση