Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
30 Δεκεμβρίου 2024, 23:42:51

Αποστολέας Θέμα: ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΜΙΚΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΚΥ  (Αναγνώστηκε 19767 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Ιουλίου 2008, 11:01:10
Αναγνώστηκε 19767 φορές
Αποσυνδεδεμένος

esrgp


Αγαπητοί συνάδελφοι θα ήθελα να σας θέσω ένα θέμα, σχετικά με το ζήτημα των εφημεριών. Στο ΚΥ όπου εφημερεύω όσα χρόνια υπερτερούσαν σε αριθμό οι αγροτικοί γιατροί και το budget των εφημεριών το επέτρεπε, στο πρόγραμμα υπήρχαν μόνο ενεργείς εφημερίες, κάποιες μέρες με έναν ειδικό και έναν αγροτικό και κάποιες μέρες μόνο με έναν ειδικό. Οι παλιοί έπιαναν το πλαφόν τους κάθε μήνα και όλα ήταν όμορφα και αγγελικά πλασμένα. Τα χρόνια πέρασαν, οι εποχές άλλαξαν και τα τελευταία 2 χρόνια περίπου στο δυναμικό των εφημερευόντων στο ΚΥ προστέθηκαν στις θέσεις των αγροτικών γιατρών επιμελητές Β' Γενικοί γιατροί. Άρχισαν οι δυσκολίες με τα χρήματα, κάποιοι διαμαρτυρη-
θήκαμε για το ότι ήθελαν να μπαίνει ένας ειδικός μόνος του για εφημερία χωρίς πολλές φορές ούτε νοσηλευτή και ζητήσαμε να εφημερεύουμε δύο άτομα. Οι παλαιότεροι δεν θίχτηκαν ιδιαίτερα στο οικονομικό κομμάτι αλλά εμείς οι νεότεροι  βρεθήκαμε ξαφνικά κάθε μήνα με εφημερίες μικτές τις καθημερινές (όλες) και ετοιμότητας κάποια Σαββατοκύριακα ή καθημερινές. Λόγω της απόστασης του ΚΥ (46 χλμ ) από την πόλη και του ιδιαίτερα προβληματικού οδικού δικτύου ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα δίλημμα: ουσιαστικά με λιγότερα χρήματα καλούμασταν να παραμένουμε στο ΚΥ σαν να κάναμε εφημερίες ενεργείς. Ή κάποιοι έφευγαν στις 22.00 το βράδυ σε μικτή ή δεν έρχονταν καθόλου σε εφημερία ετοιμότητας αφήνοντας τα πράγματα στην τύχη και στον σε ενεργή εφημερία γιατρό. Γιατί αν χρειαζόταν επείγουσα διακομιδή περιστατικού στην πόλη ο γιατρός που βρισκόταν στο σπίτι του θα χρειαζόταν 1 ώρα να φτάσει στο ΚΥ. Αυτά φαίνεται ότι ως σκέψεις δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα κανέναν ούτε από τους παλαιότερους γιατρούς του ΚΥ ούτε από τη διοίκηση του νοσοκομείου αφού με τα ίδια χρήματα φαινόταν να εφημερεύουν δύο γιατροί και την ευθύνη για το αν κάτι θα συνέβαινε ή όχι την είχαμε οι εφημερεύοντες.
Σκεφτήκαμε λοιπόν ορισμένοι (πολύ λίγοι ομολογουμένως συνάδελφοι) να κάνουμε κάτι γι'αυτό ώστε να φέρουμε τη διοίκηση του νοσοκομείου προ των ευθυνών της. Σας επισυνάπτω το ερώτημα που θέσαμε και την απάντηση που πήραμε. Όποιος έχει κάποια πρόταση για το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά μας είναι ευπρόσδεκτη. Κάτι που να βασίζεται στους νόμους βέβαια γιατί μόνο έτσι υπάρχει έστω κάποια μικρή ελπίδα να γίνει κάτι.
Από τα έγγραφα έχω σβήσει ονόματα πόλεων, ΚΥ, κλπ.

19 Ιουλίου 2008, 11:51:00
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

AnisihosGP


Εδώ η διοίκηση σας καλύπτει να εφημερεύετε από την πόλη που διαμένετε δηλαδή από τα 46 χλμ μακριά αν δεν κάνω λάθος. Άρα επίσημα αναλαμβάνει την ευθύνη. Πρωτάκουστο μακάρι όλες οι διοικήσεις να ήταν έτσι. Εκτός και δεν κατάλαβα καλά.

¨Οταν μιλάμε για μονάδα μήπως μπερδευόμαστε λίγο μεταξύ Νοσοκομείου και Κ.Υ; Ποια μονάδα εννοείται εσείς, ποιά μονάδα η Διοίκηση; Αν εννοείτε την ίδια μονάδα και πόλη αυτή των 46χλμ τότε είστε καλυμμένοι.
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Ιουλίου 2008, 11:53:50 από AnisihosGP »

19 Ιουλίου 2008, 12:29:08
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

esrgp


Εμείς θεωρήσαμε ως μονάδα μας το νοσοκομείο στο οποίο υπάγεται το ΚΥ .Το νοσοκομείο βρίσκεται στην πόλη. Εκείνοι θεωρούν ότι μονάδα μας είναι το ΚΥ το οποίο όμως δεν βρίσκεται σε πόλη αλλά σε χωριό 150 ατόμων. Μας λένε λοιπον ότι πρέπει να βρισκόμαστε με λίγα λόγια στο χωριό όταν έχουμε μικτή ή ετοιμότητας. Άρα ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι ή θα πρέπει να μείνουμε στο ΚΥ κι ας μην έχουμε ενεργή ή κάπου αλλού αλλά στο χωριό και με δικά μας έξοδα φυσικά.

19 Ιουλίου 2008, 13:12:08
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Συνάδελφε, λυπάμαι που σου το λέω αλλά στην περίπτωσή σας ταιριάζει απόλυτα το ρητό: "Βάλατε τα χεράκια σας και βγάλατε τα ματάκια σας". Από που κι ως που "μονάδα" το νοσοκομείο αφού οι εφημερίες εκτελούνται στο Κ.Υ. ;

Αν θέλεις διόρθωσε ορθογραφικά τον τίτλο "ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΜΙΚΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ...." σε ΜΕΙΚΤΕΣ. (Αν θέλεις βέβαια το κάνεις ΟΙΚΤΡΕΣ, δεν θα απέχει πολύ από την πραγματικότητα..)

Θεωρώ ότι είναι λάθος που επικεντρωθήκατε στις διευκρινήσεις για τις εφημερίες ετοιμότητας κι όχι στο ότι ο νόμος επιβάλει σχεδόν* την παρουσία 2 ειδικευμένων γιατρών σε ενεργή εφημερία και κάθε άλλο σχήμα εφημερίας είναι επικίνδυνο. εκτός κι αν το σχήμα που ανέφερες (1 σε ενεργή και 1 σε μεικτή ή ετοιμότητα σας βολεύει ή βολεύει κάποιους, Όμως απ' ότι γράφεις και τον καιρό των "παχιών αγελάδων" υπήρχαν μέρες με ένα γιατρό σε ενεργή εφημερία. Άρα μάλλον σας/τους βολεύει;)
Οι εφημερίες ετοιμότητας οικονομικά δεν συμφέρουν αφού δεν φορολογούνται αυτοτελώς και μπαίνουν στη φορολογική δήλωση και τελικά ανεβάζουν πολύ την φορολογική κλίμακα και τον επακόλουθο φόρο.
Δες και τη συζήτηση που αναπτύξαμε σε άλλη ενότητα "Εφημερίες Αγροτικών vs Εφημερίες Ειδικευμένων" Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
και στην ενότητα "Εφημερίες Ετοιμότητας στα ΚΥ" Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 (που παρεμπιπτόντως είχε ξεκινήσει πάλι από τον esrgp και δεν βλέπω το λόγο γιατί έπρεπε να ξεκινήσει νέα ενότητα με το ίδιο σχεδόν θέμα)
*Συνάδελφε Μιχάλη, στην ενότητα "Εφημερίες ετοιμότητας στα ΚΥ" σου είχα γράψει ότι η Υπουργική απόφαση αφήνει "παραθυράκι" με τις εκφράσεις τύπου "δύναται" και "μπορεί" και "σύμφωνα με τις ανάγκες" σε σχήματα εφημερίας 1 ειδικευμένος σε ενεργή και 1 ειδικευμένος σε ετοιμότητα. Να που το βλέπουμε στην πράξη!
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Ιουλίου 2008, 13:46:29 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

19 Ιουλίου 2008, 13:46:13
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

esrgp


Γιατί θεωρείτε ότι βγάλαμε τα μάτια μας; Όταν πρέπει να συμμετέχουμε σ'ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν πρέπει να έχουμε διευκρινίσεις ως προς το πού πρέπει να διαμένουμε; Γιατί εγώ προσωπικά αναγκάζομαι και μένω μέσα στο ΚΥ αφού δεν δέχομαι να ζω με το άγχος αν θα με καλέσει ο συνεφημερεύων να έρθω από το σπίτι μου ή όχι, η απόσταση όπως ανέφερα είναι 1 ώρα με άσχημο δρόμο. Θέλαμε απλά να υποδείξουμε στη διοίκηση του νοσοκομείου το πρόβλημα που δημιουργείται με τις μικτές και ετοιμότητας κι όχι να βγάλουμε τα μάτια μας. Κι επίσης να τονίσουμε ότι υπάρχει νομοθετικό κενό γιατί δεν αναφέρεται η υπουργική απόφαση στα ΚΥ αλλά στα νοσοκομεία που βρίσκονται σε πόλεις, εξ' ου και το ότι "πρέπει να διαμένουμε στην πόλη που εδρεύει η μονάδα μας." Το χωριό στο οποίο βρίσκεται το ΚΥ δεν είναι πόλη φυσικά. Και εννοείται ότι οταν προσληφθήκαμε δεν μας είπε κανένας ότι θα πρέπει να μένουμε στο χωριό όπου βρίσκεται το ΚΥ ούτε ότι θα κάνουμε εφημερίες μικτές και ετοιμότητας. Οι διαμαρτυρίες μας είχαν ως αποτέλεσμα απλά να εξαλειφθούν προς το παρόν οι ετοιμότητας και να παραμείνουν κάποιες μικτές. Η διοίκηση του νοσοκομείου έδωσε ένα μικρό επιπλέον ποσό αλλά ξεκαθάρισε στο διευθυντή ότι δεν έχει σκοπό να δώσει άλλα χρήματα. Και ο διευθυντής απλά θεωρεί φυσιολογικό το να καλύπτεται το ΚΥ κάποιες μέρες με μικτές και το να μένουμε και μετά τις 22.00 στο ΚΥ χωρίς να πληρωνόμαστε γι'αυτό. 

19 Ιουλίου 2008, 14:10:49
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Ζητήσατε διευκρινήσεις για το αυτονόητο (όπως το θεωρώ εγώ) και τώρα έχετε ένα χαρτί που σας λέει επίσημα ότι βάσει του νόμου (αν το θέλετε βάσει της δικής τους ερμηνείας του νόμου) όταν κάνετε εφημερίες ετοιμότητας πρέπει να είσαστε στο χωριό. Έτσι τώρα κόπηκαν οι εφημερίες ετοιμότητας. Δεν είναι αυτό "αυτογκόλ"; (Αν και θεωρώ ότι τέτοιες εφημερίες ετοιμότητας που κάνατε από τα 40 χιλιόμετρα ήταν ψυχοφθόρες)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κι επίσης να τονίσουμε ότι υπάρχει νομοθετικό κενό γιατί δεν αναφέρεται η υπουργική απόφαση στα ΚΥ αλλά στα νοσοκομεία που βρίσκονται σε πόλεις, εξ' ου και το ότι "πρέπει να διαμένουμε στην πόλη που εδρεύει η μονάδα μας." Το χωριό στο οποίο βρίσκεται το ΚΥ δεν είναι πόλη φυσικά. Και εννοείται ότι όταν προσληφθήκαμε δεν μας είπε κανένας ότι θα πρέπει να μένουμε στο χωριό όπου βρίσκεται το ΚΥ ούτε ότι θα κάνουμε εφημερίες μικτές και ετοιμότητας.

Η Υπουργική απόφαση αναφέρεται στα χαρακτηριστικά των μεικτών εφημεριών και ετοιμότητας. Δε μπορώ να καταλάβω από που προκύπτει το συμπέρασμά σας ότι η Υπουργική απόφαση αναφέρεται στα νοσοκομεία; Από τη λέξη "πόλη"; Το θεωρώ τραβηγμένο. Αν είναι να βγάλουμε τα λεξικά και να αρχίσουμε τις ετυμολογίες. Δηλ. η υπουργική απόφαση για να είναι ακριβής θα έπρεπε να γράφει "Πόλη ή κωμόπολη ή χωριό";  Κάποιος άλλος θα μπορούσε να πει τότε ότι αφού η υπουργική απόφαση αναφέρει "πόλη" για τις εφημερίες μεικτές και ετοιμότητας, κι αφού το ΚΥ είναι σε χωριό, άρα δεν εκτελούνται ετοιμότητας στα Κ.Υ. !

Σχετικά με την απορία σας "όταν προσληφθήκαμε δεν μας είπε κανένας ότι θα πρέπει να μένουμε στο χωριό όπου βρίσκεται το ΚΥ ούτε ότι θα κάνουμε εφημερίες μικτές και ετοιμότητας." δυσκολεύομαι να καταλάβω το σκεπτικό σας. Τι θέλατε να σας που όταν προσληφθήκατε; Τι είδους εφημερίες θα κάνετε; Το είδος των εφημεριών (ενεργείς, μεικτές, ετοιμότητας) ήταν γνωστό όταν προσληφθήκατε. Θα κάνατε ανάλογες εφημερίες σύμφωνα με της ανάγκες της μονάδας. Κι απ' ότι κατάλαβα ο Διευθυντής της μονάδας σας έχει πολύ χαμηλά στάνταρ για τις ανάγκες της μονάδας του και κυρίως για τις ανάγκες του πληθυσμού που καλύπτει υγειονομικά! (υποθέτω εξαιρείται από τα στάνταρ η αποζημίωση που λαμβάνει κάθε μήνα από εφημερίες ο ίδιος, που υποθέτω θα είναι η μέγιστη δυνατή)
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Ιουλίου 2008, 14:55:14 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

19 Ιουλίου 2008, 17:08:59
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
χμμμ κακά διατυπωμένη αλληλογραφία.....

Υπάρχουν στο επίσημο πρόγραμμα δύο εφημερεύοντες σε ενεργή όπως ορίζει η υπουργική απόφαση;
Εάν όχι, τότε οι εφημερίες είναι παράνομες και επικίνδυνες και δηλώστε το εγγράφως στο διευθυντή του κέντρου υγείας με κοινοποίηση σε διοικητή νοσοκομείου και διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας για μεταφορά ευθυνών. Ο διοικητής δεν δικαιούται να ορίσει αλλά να εγκρίνει ή να απορρίψει το πρόγραμμα που προτείνει ο διευθυντής του κέντρου υγείας και εγκρίνει ο διευθυντης της ιατρικής υπηρεσίας. Συνεπώς, δεν φέρει ευθύνη σε δικαστήριο ακόμη και κανένα να μην βάλει να εφημερεύει εάν του το προτείνουν, ευθύνη έχει όταν εγγράφως απορρίψει κάτι που του προτείνουν. Συνεπώς, βάλτε τις ευθύνες εκεί που πρέπει.
Αν ναι, όταν χρειάζεται διακομιδή γίνεται κλήση σε αυτόν που λείπει. Ας αρνηθεί και ας καταγραφεί στο βιβλίο. Και τότε καλείται ο "μεικτής" ή "ετοιμότητας". Αυτό θα τσούξει πολύ και εάν υπάρχει δεύτερος σε ενεργή εφημερία, τσάμπα κάνατε την όλη αλληλογραφία.

Σχετικά με τα περί διαμονής και πόλης: Ο ιατρός έχει δηλώσει εξ αρχής που διαμένει και είναι γνωστό στο νοσοκομείο όταν βγαίνουν εφημερίες. Το κοινοποιείτε και δηλώνετε ότι αναμένετε το νοσοκομείο να πράξει τα δέοντα ώστε να έχετε κατάλυμα σε ξενώνα τις ώρες που είστε σε "ετοιμότητα" και ότι μέχρι τότε οι εφημερίες πραγματοποιούνται με κίνδυνο αλλά δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά και ότι η ευθύνη είναι δική τους εάν συνεχίσει το ίδιο πρόγραμμα εφημεριών. Εάν διαμένετε στον ίδιο καποδιστριακό δήμο με το κέντρο υγείας ξεχνάτε την όλη υπόθεση, το "πολύ σύντομο χρονικό διάστημα" ορίζεται με την θεωρεία της σχετικότητας.
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Ιουλίου 2008, 17:16:22 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

19 Ιουλίου 2008, 18:06:40
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Υπάρχουν στο επίσημο πρόγραμμα δύο εφημερεύοντες σε ενεργή όπως ορίζει η υπουργική απόφαση;

Δημήτρη, διαφωνώ ότι η υπουργική απόφαση ορίζει κάτι τέτοιο. Έτσι πίστευα κι εγώ αρχικά, όταν όμως διάβασα προσεκτικά την υπουργική απόφαση είδα ότι ο διευθυντής του Κ.Υ. (που υπογράφει τις εφημερίες) μπορεί να ερμηνεύσει όπως θέλει λέξεις όπως "δύναται", "μπορεί", "σύμφωνα με ανάγκες της μονάδας" και να έχει 1 σε ενεργή εφημερία και 1 σε μεικτή ή ετοιμότητα και να είναι κατοχυρωμένος.
Αντιγράφω από παλιότερο μήνυμά μου:

Ας ξαναδούμε τι γράφει η υπουργική απόφαση, με τις δικές μου επισημάνσεις:

«Β. ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ.
Καθημερινά θα εφημερεύει σε ενεργό εφημερία ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος και ένας παιδίατρος εφόσον υπηρετεί.
Σε περίπτωση που δεν υπηρετεί παιδίατρος ή ο αριθμός των υπηρετούντων παιδιάτρων δεν επαρκεί, μπορεί (τι σημαίνει αυτό το μπορεί; Ότι υπάρχει η δυνατότητα χωρίς όμως να είναι υποχρεωτικό ή δεσμευτικό) να εφημερεύει αντ’ αυτού γενικός γιατρός σύμφωνα με τις ανάγκες. (να τις οι ανάγκες που λέγαμε!!! Αν λοιπόν οι ανάγκες δεν απαιτούν δεύτερο γενικό γιατρό σε ενεργή εφημερία τότε δεν θα υπάρχει δεύτερος σε ενεργή εφημερία)
Επιπλέον μπορεί ανάλογα με τις ανάγκες –νάτος πάλι ο συνδυασμός που σκοτώνει (μεταφορικά και κυριολεκτικά)- να εφημερεύει και άλλος ένας γιατρός ή το πολύ δύο συνολικά γιατροί προερχόμενοι από τις κατηγορίες, Γενικής Ιατρικής της παρ. 1 του άρθρου 26του ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165/1997 τ. Α΄) αγροτικών γιατρών, επιμελητών άνευ ειδικότητας ή ειδικευομένων.
Εφημερίες ενεργείς, μικτή ή ετοιμότητας μπορούν (σας θυμίζει κάτι αυτό το μπορούν; ) να καθορίζονται σε καθημερινή βάση ανάλογα με τις ανάγκες (αυτό σας θυμίζει κάτι; ) και να περιλαμβάνουν έναν ειδικευμένο γιατρό ανά υφιστάμενη ειδικότητα.»


Επομένως έχουμε και λέμε:
Ένας γενικός γιατρός σε ενεργή εφημερία. (απαραίτητο και κατοχυρωμένο)
Δεύτερος γενικός γιατρός σε ενεργή εφημερία; Χμμμμ, μπορεί μεν,  για να δούμε όμως και τις ανάγκες. Οι ανάγκες λένε ότι δεν χρειάζεται, άρα μας τελείωσε.
Αγροτικός γιατρός ή ειδικευόμενος ή Γ.Ι. που έχει πάρει θέση αγροτικού, σε ενεργή εφημερία; Χμμμ, μπορεί μεν, για να δούμε όμως πάλι τις ανάγκες. Οι ανάγκες λένε ότι δεν χρειάζεται, άρα μας τελείωσαν κι αυτοί.
Γενικός γιατρός σε εφημερία μεικτή ή ετοιμότητας;; Χμμμμμ, ενδιαφέρουσα περίπτωση. Και κυρίως οικονομική! Και ναι, ως εκ θαύματος οι ανάγκες αυτή τη φορά δείχνουν ότι αυτή είναι η μορφή εφημερίας που χρειάζεται να πλαισιώσει τον μοναδικό γενικό γιατρό που βρίσκεται σε ενεργή εφημερία!


Ποιος «διαπιστώνει» τις ανάγκες; Ποιος υποβάλει το τελικό πρόγραμμα εφημεριών; Ο διευθυντής. Αν λοιπόν ο διευθυντής είναι «καλό παιδί» και θέλει να είναι αρεστός στη διοίκηση ή φοβάται να συγκρουστεί με τη διοίκηση ή τον ενδιαφέρει να κατοχυρώσει μόνο τις δικές του (συνήθως πλασματικές) εφημερίες ή δεν τον ενδιαφέρει τίποτα γενικότερα, τότε κρίνει ότι οι ανάγκες καλύπτονται από ένα γενικό γιατρό σε ενεργή εφημερία κι έναν σε ετοιμότητα. Αν βέβαια κάποιος έχει το θάρρος να συγκρουστεί μαζί του στέλνοντας ένα χαρτί στον ίδιο, στη διοίκηση του νοσοκομείου ή/και τον εισαγγελέα λέγοντας ότι αυτό το «μοντέλο» εφημέρευσης είναι άκρως επισφαλές μάλλον θα το ξανασκεφτεί. Όμως δεν έχουν πολλοί το θάρρος ή/και την όρεξη να συγκρουστούν. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση ο διευθυντής του Κ.Υ. να προτείνει περισσότερους εφημερεύοντες και τελικά ο διοικητής του νοσοκομείου να τους κόβει. Δεν αλλάζει όμως κάτι αν πάλι δεν υπάρχει θάρρος ή/και διάθεση σύγκρουσης από το Διευθυντή ή/και τους γιατρούς του Κ.Υ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σχετικά με τα περί διαμονής και πόλης: Ο ιατρός έχει δηλώσει εξ αρχής που διαμένει και είναι γνωστό στο νοσοκομείο όταν βγαίνουν εφημερίες. Το κοινοποιείτε και δηλώνετε ότι αναμένετε το νοσοκομείο να πράξει τα δέοντα ώστε να έχετε κατάλυμα σε ξενώνα τις ώρες που είστε σε "ετοιμότητα" ......
Κι αν σου απαντήσει το Νοσοκομείο: "Γιατί κατάλυμα σε ξενώνα παρακαλώ; Διαθέτουμε ωραιότατο κατάλυμα στο Κ.Υ. Αφού την ημέρα εκείνη έχετε εφημερία ετοιμότητας που είναι συνδεδεμένη με τη συγκεκριμένη υγειονομική μονάδα, μπορείτε να μείνετε εκεί."
Δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι με την απόφαση αυτή το νοσοκομείο είναι σαν να αποφασίζει ότι μένει "όποιος θέλει" στο Κ.Υ. αφού επαναλαμβάνω εκείνη τη μέρα  έχεις υπηρεσία (εφημερία ετοιμότητας) άμεσα συνδεδεμένη με τη συγκεκριμένη μονάδα.
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Ιουλίου 2008, 18:43:00 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

20 Ιουλίου 2008, 08:17:34
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

esrgp


Κ.Κουναλάκη το πρόγραμμα έχει καθημερινά στάνταρ έναν γιατρό σε ενεργή εφημερία ο οποίος ανάλογα μπορεί να εφημερεύει με αγροτικό, με άλλον συνάδελφο σε ενεργή ή με άλλο συνάδελφο σε μικτή,ειδικά τις καθημερινές αφού στις αργίες δεν μπορεί να μπει κάποιος μικτή.
Το ΚΥ βρίσκεται σε χωριό των 150 ατόμων, δεν υπάρχει ξενοδοχείο για να μείνει κανείς.
Εμείς τονίσαμε και σε άλλο έγγραφό μας προς τη διοίκηση ότι θεωρούμε επισφαλείς τις εφημερίες με τον τρόπο που βγαίνει το πρόγραμμα.
Ωστόσο δεν ίδρωσε το αφτί κανενός. Ο διευθυντής μας απλά δέχεται αυτό που του λέει η διοίκηση, ότι τέρμα τα χρήματα, δεν υπάρχουν άλλα και οι εφημερίες μόνο έτσι μπορούν να βγουν. Ύπήρξε και χειρότερη περίοδος πριν 2-3 μήνες που είχαμε και ετοιμότητας οπότε πηγαίναμε σκύβοντας το κεφάλι για δουλειά,μέναμε όλη μέρα στο ΚΥ και πληρωνόμασταν με αυτό το ευτελές ποσό της ετοιμότητας.
Απ'ό,τι καταλαβαίνω από αυτά που λέτε δεν έχουμε και πολλά περιθώρια αντίδρασης εμείς ως γιατροί,ειδικά τη στιγμή που η διεύθυνση δεν αρνείται να εγκρίνει το πρόγραμμα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις εφημερίες έτσι ως έχουν και είμαι σίγουρη πως κάποια στιγμή και πάλι θα περικοπεί το budget και θα ξαναμπούν οι ετοιμότητας στο πρόγραμμα.

Κ. Σκούφαλε σαφώς και δεν είναι η υπηρεσία υποχρεωμένη να μας ενημερώσει από τη στιγμή της πρόσληψής μας τι είδους εφημερίες θα κάνουμε αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να είναι και τόσο πολλά τα ΚΥ της χώρας όπου εφημερεύει ένας γιατρός μόνος του  και ο έτερος γιατρός πάει στο σπίτι του 45 χλμ μακριά. Κατανοείτε ότι το νοσοκομείο βρήκε τη φόρμουλα ώστε πατώντας στπ φιλότιμο και την  ευσυνειδησία των νεότερων επιμελητών να έχει 2 γιατρούς μέσα στο ΚΥ πληρώνοντας τον ένα για ενεργή και τον άλλο μικτή.

Το ΚΥ πάντως δεν αποτελεί κατάλυμα, σ'αυτό που λέτε διαφωνώ. Αυτή η κατάσταση που συμβαίνει τώρα σ'εμάς , υπάρχει κίνδυνος να εφαρμοστεί κάποια στιγμή και αλλού και στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων η κάθε διοίκηση να περιμένει από τους μαύρους τους γιατρούς να εφημερεύουν ενεργή και να πληρώνονται μικτή κι ετοιμότητας. Για σκεφτείτε λίγο μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτό.

Εμείς προσπαθήσαμε να μάθουμε αν καλυπτόμαστε νομικά όταν βρισκόμαστε στο σπίτι μας 45 χλμ μακριά γι'αυτό και στείλαμε το έγγραφο.
 

20 Ιουλίου 2008, 11:21:28
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Αδαμάντιε, δεν θα διαφωνήσω... δεν έχω το κουράγιο πια. Αλλά με την ίδια "μετάφραση" μπορούμε να μεταφράσουμε πολλά έγγραφα κατά το δοκούν και υπέρ μας... πχ Πόλη=καποδιστριακός  δήμος και εδώ αρχίζει το χαλάρωμα.....χρονικά. Βρες ένα φιλικό σπίτι εντός του δήμου και δήλωσε εγγράφως στο νοσοκομείο ότι λόγω μη ιδιοκτησίας εντός του δήμου, και λόγω μη παροχής καταλύματος από το νοσοκομείο, μένεις εκεί όσο είσαι σε "ετοιμότητα". Φρόντισε η διαδρομή χρονικά, να είναι όμοια με την διαδρομή που θέλεις από το σπίτι σου για να πας. Και άσε τους να κουρεύονται.

Κατάλυμα δεν είναι ένα δωμάτιο στο ΚΥ. Είναι χώρος με ξεχωριστή είσοδο και αυτόνομη κουζίνα-τουαλέτα, και για χρήση μόνο από σένα μόνιμα. Εάν τα έχει το ΚΥ δεν μπορείς να πεις όχι, συμφωνώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως, εγώ θα έκανα τα εξής (είναι προσωπική άποψη και δεν φέρω ευθύνη για κανένα):
Θα έμενα σπίτι μου εάν ήμουν στον ίδιο δήμο (όχι χωριό, συνοικία, πόλη) με το νοσοκομείο ή το ΚΥ και ταυτόχρονα την αλληλογραφία που αναφέρω παραπάνω. (Εάν ήμουν σε διαφορετικό νομό υπάρχει πρόβλημα ακόμη κι αν είναι δίπλα). Ταυτόχρονα, θα ζήταγα για οικογενειακούς λόγους μετάταξη στο χώρο διαμονής μου, ώστε να υπάρχει σαν έγγραφο, εάν προκύψει το οτιδήποτε. (Πάλι μεταφορά ευθύνης, δυστυχώς κάποια πράγματα δεν διορθώνονται αλλιώς στο δημόσιο ΕΣΥ.)

Υπάρχει και κάτι στο οποίο δεν πήρα απάντηση: Οι "μεγάλοι" τι εφημερίες κάνουν; Γιατί σε ένα σοβαρό περιστατικό, καλείται ο πιο έμπειρος (βαθμολογικά) μεταξύ δύο γιατρών σε ετοιμότητα, βάση του ίδιου νόμου περί αρχαιότητας που κουβεντιάζαμε αλλού....
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Ιουλίου 2008, 11:23:00 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

21 Ιουλίου 2008, 10:45:20
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

esrgp


κ.Κουναλάκη οι δύο γιατροί του ΚΥ οι οποίοι είναι οι παλαιότεροι είναι ένας παθολόγος με βαθμό διευθυντή ο οποίος τους τελευταίους μήνες παίρνει μικτές και ένας επιμελητής Α' που είναι ο μοναδικός γιατρός που παίρνει μόνο ενεργείς. Οι υπόλοιποι κάνουμε και μικτές.   

21 Ιουλίου 2008, 15:49:53
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Με δεδομένο ότι καθημερινά πρέπει να υπάρχει 1 τουλάχιστον γενικός γιατρός σε ενεργή εφημερία, σε 4 γενικούς γιατρούς (αφού ο διευθυντής παίρνει μόνο μεικτές) αντιστοιχούν περίπου 7-8 ενεργείς για να βγει ο μήνας. Πόσοι γενικοί γιατροί είσαστε στη "μοιρασιά" αν επιτρέπεται;

21 Ιουλίου 2008, 22:03:36
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
κ.Κουναλάκη οι δύο γιατροί του ΚΥ οι οποίοι είναι οι παλαιότεροι είναι ένας παθολόγος με βαθμό διευθυντή ο οποίος τους τελευταίους μήνες παίρνει μικτές και ένας επιμελητής Α' που είναι ο μοναδικός γιατρός που παίρνει μόνο ενεργείς. Οι υπόλοιποι κάνουμε και μικτές.   

Γιατί δεν στέλνετε ένα γράμμα στο νοσοκομείο να ρωτάτε τι ανάγκες παραπάνω έχει το κέντρο υγείας και μπαίνουν όλες ενεργείς στον επιμελητή Α και τι λιγότερες έχει στους επιμελητές Β και μπαίνουν κάποιες μικτές; Θα έχει πολύ γέλιο η απάντηση... και μην ξεχνάτε ότι οι εφημερίες στην υπουργική απόφαση είναι να μοιράζονται τα χρήματα με βάση τις ανάγκες του κέντρου υγείας και όχι του προσωπικού του.
Επίσης, γιατί δεν φωνάζετε και τον διευθυντή όταν είναι σε περίοδο ετοιμότητας όταν πχ υπάρχει ένα διαβητικό κώμα να το αντιμετωπίσει και "καλύτερα" από ένα επιμελητή Β γενικής ιατρικής ως αρχαιότερος βαθμολογικά και πιο έμπειρος (και βαθμολογικά και λόγω ειδικότητας); Μπορείς να πεις στο συνάδελφο που θα σε καλέσει, να καλέσει πρώτα τον διευθυντή και εάν αρνηθεί, να το γράψει στο βιβλίο και να σε ξανακαλέσει. Είναι πολεμοχαρές αυτό και αίτιο συγκρούσεων αλλά ο πόλεμος είναι για εκεί που αποτυγχάνει η ειρήνη.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

21 Ιουλίου 2008, 22:30:38
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Αν ψάξετε στο πόρισμα της επιτροπής για τις εφημερίες που είχε συσταθεί και με βάση εκείνο το πόρισμα άρχισαν οι «μεικτές», θα δείτε ότι αυτές είναι εφημερίες «περιγεγραμμένου έργου». Μπαίνουν δηλαδή για να επιτελέσει ένα «σαφώς προ-περιγεγραμμένο» έργο ο εφημερεύων το απόγευμα και μετά να είναι στη διάθεση της υπηρεσίας για ώρα ανάγκγης (ετοιμότητα).
Δεν είναι δηλαδή είδος αμιγούς εφημερίας. ΠΡΟ-ΑΠΑΙΤΕΊ ανάγκη εκτέλεσης συγκεκριμένου έργου κατά την απογευματινή σας υπηρεσία.
Πόσοι το ξέρουμε αυτό και πόσο το χρησιμοποιούμε ως μέτρο πίεσης στις «αναζητήσεις» λύσεων στο εν λόγω θέμα?
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Ιουλίου 2008, 22:49:09 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

28 Ιουνίου 2013, 19:27:23
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Θα ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει ότι η εφημερία ετοιμότητας μετατρέπεται σε ενεργή σε περίπτωση που ο ιατρός κληθεί και μπει μέσα.
Επίσης, ποιά η σχετική νομική τεκμηρίωση.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
23 Απαντήσεις
19495 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Αυγούστου 2014, 15:31:59
από giota
1 Απαντήσεις
83271 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2008, 13:34:10
από D-Michalis
4 Απαντήσεις
11995 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Οκτωβρίου 2013, 01:32:30
από anasm
2 Απαντήσεις
11820 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιανουαρίου 2017, 23:49:42
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
21502 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιουνίου 2023, 17:21:09
από Αλκ