Υπάρχουν στο επίσημο πρόγραμμα δύο εφημερεύοντες σε ενεργή όπως ορίζει η υπουργική απόφαση;
Δημήτρη, διαφωνώ ότι η υπουργική απόφαση ορίζει κάτι τέτοιο. Έτσι πίστευα κι εγώ αρχικά, όταν όμως διάβασα προσεκτικά την υπουργική απόφαση είδα ότι ο διευθυντής του Κ.Υ. (που υπογράφει τις εφημερίες) μπορεί να ερμηνεύσει όπως θέλει λέξεις όπως "δύναται", "μπορεί", "σύμφωνα με ανάγκες της μονάδας" και να έχει 1 σε ενεργή εφημερία και 1 σε μεικτή ή ετοιμότητα και να είναι κατοχυρωμένος.
Αντιγράφω από παλιότερο μήνυμά μου:
Ας ξαναδούμε τι γράφει η υπουργική απόφαση, με τις δικές μου επισημάνσεις:
«Β. ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ.
Καθημερινά θα εφημερεύει σε ενεργό εφημερία ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος και ένας παιδίατρος εφόσον υπηρετεί.
Σε περίπτωση που δεν υπηρετεί παιδίατρος ή ο αριθμός των υπηρετούντων παιδιάτρων δεν επαρκεί, μπορεί (τι σημαίνει αυτό το μπορεί; Ότι υπάρχει η δυνατότητα χωρίς όμως να είναι υποχρεωτικό ή δεσμευτικό) να εφημερεύει αντ’ αυτού γενικός γιατρός σύμφωνα με τις ανάγκες. (να τις οι ανάγκες που λέγαμε!!! Αν λοιπόν οι ανάγκες δεν απαιτούν δεύτερο γενικό γιατρό σε ενεργή εφημερία τότε δεν θα υπάρχει δεύτερος σε ενεργή εφημερία)
Επιπλέον μπορεί ανάλογα με τις ανάγκες –νάτος πάλι ο συνδυασμός που σκοτώνει (μεταφορικά και κυριολεκτικά)- να εφημερεύει και άλλος ένας γιατρός ή το πολύ δύο συνολικά γιατροί προερχόμενοι από τις κατηγορίες, Γενικής Ιατρικής της παρ. 1 του άρθρου 26του ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165/1997 τ. Α΄) αγροτικών γιατρών, επιμελητών άνευ ειδικότητας ή ειδικευομένων.
Εφημερίες ενεργείς, μικτή ή ετοιμότητας μπορούν (σας θυμίζει κάτι αυτό το μπορούν; ) να καθορίζονται σε καθημερινή βάση ανάλογα με τις ανάγκες (αυτό σας θυμίζει κάτι; ) και να περιλαμβάνουν έναν ειδικευμένο γιατρό ανά υφιστάμενη ειδικότητα.»Επομένως έχουμε και λέμε:
Ένας γενικός γιατρός σε ενεργή εφημερία. (απαραίτητο και κατοχυρωμένο)
Δεύτερος γενικός γιατρός σε ενεργή εφημερία; Χμμμμ, μπορεί μεν, για να δούμε όμως και τις ανάγκες. Οι ανάγκες λένε ότι δεν χρειάζεται, άρα μας τελείωσε.
Αγροτικός γιατρός ή ειδικευόμενος ή Γ.Ι. που έχει πάρει θέση αγροτικού, σε ενεργή εφημερία; Χμμμ, μπορεί μεν, για να δούμε όμως πάλι τις ανάγκες. Οι ανάγκες λένε ότι δεν χρειάζεται, άρα μας τελείωσαν κι αυτοί.
Γενικός γιατρός σε εφημερία μεικτή ή ετοιμότητας;; Χμμμμμ, ενδιαφέρουσα περίπτωση.
Και κυρίως οικονομική! Και ναι, ως εκ θαύματος οι ανάγκες αυτή τη φορά δείχνουν ότι αυτή είναι η μορφή εφημερίας που χρειάζεται να πλαισιώσει τον μοναδικό γενικό γιατρό που βρίσκεται σε ενεργή εφημερία!
Ποιος «διαπιστώνει» τις ανάγκες; Ποιος υποβάλει το τελικό πρόγραμμα εφημεριών; Ο διευθυντής. Αν λοιπόν ο διευθυντής είναι «καλό παιδί» και θέλει να είναι αρεστός στη διοίκηση ή φοβάται να συγκρουστεί με τη διοίκηση ή τον ενδιαφέρει να κατοχυρώσει μόνο τις δικές του (συνήθως πλασματικές) εφημερίες ή δεν τον ενδιαφέρει τίποτα γενικότερα, τότε κρίνει ότι οι ανάγκες καλύπτονται από ένα γενικό γιατρό σε ενεργή εφημερία κι έναν σε ετοιμότητα. Αν βέβαια κάποιος έχει το θάρρος να συγκρουστεί μαζί του στέλνοντας ένα χαρτί στον ίδιο, στη διοίκηση του νοσοκομείου ή/και τον εισαγγελέα λέγοντας ότι αυτό το «μοντέλο» εφημέρευσης είναι άκρως επισφαλές μάλλον θα το ξανασκεφτεί. Όμως δεν έχουν πολλοί το θάρρος ή/και την όρεξη να συγκρουστούν. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση ο διευθυντής του Κ.Υ. να προτείνει περισσότερους εφημερεύοντες και τελικά ο διοικητής του νοσοκομείου να τους κόβει. Δεν αλλάζει όμως κάτι αν πάλι δεν υπάρχει θάρρος ή/και διάθεση σύγκρουσης από το Διευθυντή ή/και τους γιατρούς του Κ.Υ.
Σχετικά με τα περί διαμονής και πόλης: Ο ιατρός έχει δηλώσει εξ αρχής που διαμένει και είναι γνωστό στο νοσοκομείο όταν βγαίνουν εφημερίες. Το κοινοποιείτε και δηλώνετε ότι αναμένετε το νοσοκομείο να πράξει τα δέοντα ώστε να έχετε κατάλυμα σε ξενώνα τις ώρες που είστε σε "ετοιμότητα" ......
Κι αν σου απαντήσει το Νοσοκομείο: "Γιατί κατάλυμα σε ξενώνα παρακαλώ; Διαθέτουμε ωραιότατο κατάλυμα στο Κ.Υ. Αφού την ημέρα εκείνη έχετε εφημερία ετοιμότητας που είναι συνδεδεμένη με τη συγκεκριμένη υγειονομική μονάδα, μπορείτε να μείνετε εκεί."
Δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι με την απόφαση αυτή το νοσοκομείο είναι σαν να αποφασίζει ότι μένει "όποιος θέλει" στο Κ.Υ. αφού επαναλαμβάνω εκείνη τη μέρα έχεις υπηρεσία (εφημερία ετοιμότητας) άμεσα συνδεδεμένη με τη συγκεκριμένη μονάδα.