Καθημερινή 08/04/2012.
Tης Τασούλας Kαραϊσκάκη.
Σπάνια μια φράση μπορεί να χαρακτηρίζει τόσο καίρια τις δεσπόζουσες του κοινωνικοπολιτικού μας πλέγματος... «Διενεργείται Ενορκη Διοικητική Εξέταση», «Δόθηκε εντολή για προκαταρκτική έρευνα», «Διατάχθηκε έρευνα σε βάθος». Τη μονόχορδη και συνεχή αυτή προτροπή από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα την ακούμε τόσο συχνά, που θα έλεγε κανείς ότι... ο κρατικός μηχανισμός δεν συγκροτείται παρά από αμέτρητους κρατικούς λειτουργούς και εισαγγελείς που φέρνουν στο φως, μέσα από το σκοτάδι της κοινωνικής αβύσσου, στοιχεία και ενόχους, στους οποίους -βεβαίως- επιβάλλονται στη συνέχεια δίκαιες κυρώσεις και όλα αποκτούν ξανά την επιφάνεια και το βάθος μιας χρηστής κοινωνίας!
Μακριά είναι η λίστα με τις εντολές «να προχωρήσει έρευνα σε βάθος», π. χ. για αισχροκέρδεια στην πώληση ρυζιού από τέσσερις αλυσίδες λιανικού εμπορίου, για τα έκτροπα στο ΟΑΚΑ, για τα επισφαλή δάνεια που χορηγούσαν οι τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, για το λαθρεμπόριο καυσίμων, για τη διακίνηση ναρκωτικών στον περιβάλλοντα χώρο της Νομικής, για τον υδράργυρο στο εργοτάξιο του μετρό Θεσσαλονίκης, για το φαγοπότι στη ΔΕΗ, κ. ο. κ. Ακόμη συχνότερη είναι η εντολή για διενέργεια ΕΔΕ, π. χ. για την κλοπή στην Πινακοθήκη, για υπερβάσεις δαπανών σε έργα του ΟΛΠ, για τις αναρρωτικές άδειες από το ΙΚΑ Ηρακλείου, για τη ζημιά από τα αχρησιμοποίητα υλικά στις αποθήκες του ΙΚΑ, για τα επιδόματα «μαϊμού», για τις χρυσές αποζημιώσεις που έπαιρναν αγρότες για ανύπαρκτες ζημιές, για τον ξυλοδαρμό του 19χρονου στο Ηράκλειο από κουκουλοφόρους αστυνομικούς, για τον τραυματισμό του φωτορεπόρτερ από άνδρες των ΜΑΤ στα πρόσφατα επεισόδια του Συντάγματος... Η εξέταση πάντα προχωράει, σε άγνωστο συνήθως βάθος, ενώ έχουμε όλο το περιθώριο χρόνου να εικάζουμε και να μηρυκάζουμε και να επικρίνουμε και να ξεχνάμε το «τέλος» της υπόθεσης. Ως το επόμενο βροντοφώνημα της φράσης «έρευνα σε βάθος», μια φράση πλέον σφραγίδα, εθνική, που κατέληξε να σημαίνει το αντίθετο.
Οταν είναι επείγουσα ανάγκη να εξασφαλιστεί χρόνος, ξεκινούν οι διαδικασίες για μια έρευνα σε βάθος. Η Βουλή έπειτα λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Αν και διαπιστώνεται, για παράδειγμα, η διαδρομή του μαύρου χρήματος, αν και επιβεβαιώνονται οι μίζες, δεν αποκαλύπτεται κάτι περισσότερο από τη μύτη του παγόβουνου για τους πολιτικούς εμπλεκομένους. Με το τρεχαλητό από κανάλι σε κανάλι για δηλώσεις περί τιμιότητας, το «ανεβοκατέβασμα» του μαχαιριού που συνήθως δεν φτάνει στο κόκαλο αλλά στις λαλίστατες επιβεβαιώσεις περί λάμψεως της αλήθειας, εδραιώνεται ακόμη βαθύτερα η κοινή πεποίθηση πως οι έρευνες αφοσιωμένων λειτουργών δεν τελεσφορούν αλλά μουχλιάζουν σε υπουργικά συρτάρια και αρχεία.
Σε όλη τη διαδικασία, οι πολιτικοί, οι διοικητές, οι πρόεδροι, οι συνδικαλιστές, με τις δημόσιες δηλώσεις τους επιχειρούν να προδικάσουν το αποτέλεσμα, υπονοώντας ότι η «κρίση του λαού», δηλαδή της κομματικής πελατείας τους, έχει μεγαλύτερη εγκυρότητα από τις αποφάσεις των δικαστηρίων... Το ζήτημα δεν είναι ποιος πείθεται, αλλά πόσοι εξυπηρετούνται από τις ελαστικές «αλήθειες». Επειτα, δεν είναι και πολύ δύσκολο ο άνθρωπος να παρασυρθεί σε μηχανικές απλουστεύσεις, που διαστρεβλώνουν και τακτοποιούν την πραγματικότητα μέσα σε βολικά καλούπια...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος