Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Δεκεμβρίου 2024, 13:56:27

Αποστολέας Θέμα: Γερμανικά χρέη προς την Ελλάδα  (Αναγνώστηκε 7954 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Οκτωβρίου 2011, 21:05:23
Αναγνώστηκε 7954 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
Απο το σημερινό "ΕΘΝΟΣ"   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ DIE WELT
Θυμήθηκαν ότι μας χρωστούν οι Γερμανοί


Η Welt παραδέχεται ότι μόνο το αναγκαστικό δάνειο της Τράπεζας της Ελλάδας στους ναζί με χαμηλούς τόκους σήμερα αντιστοιχεί σε 95 δισ. δολάρια.


Δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που η Γερμανία κατά πολλούς οφείλει στην Ελλάδα και οι οποίες από μόνες τους θα μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά την εικόνα για την δοκιμαζόμενη από την ύφεση και τα χρέη ελληνική οικονομία.

Κάποια από τα αιτήματα ή τις υποχρεώσεις αποζημίωσης "έχουν ικανοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο" τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνεται, αλλά είναι σαφές ότι η ζημιά που προκλήθηκε στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και δεν αποκαταστάθηκε. "Ανεξάρτητοι ιστορικοί καταλήγουν ότι τα δεινά που υπέστη η Ελλάδα λόγω της κατοχής όταν αποδίδονται με οικονομικούς όρους, σε απόλυτους αριθμούς και αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, τοποθετούν την χώρα στην τέταρτη θέση μετά την Πολωνία, τη Σοβιετική Ένωση και τη Γιουγκοσλαβία".

Η Welt κάνει μία ιστορική αναδρομή στο γιατί η Δύση "επέβαλε" στην Ελλάδα να μην διεκδικήσει άμεσα και πλήρως την οικονομική της αποζημίωση, πέραν των υλικοτεχνικών αποζημιώσεων. Συνολικά, εκτιμά ότι καταβλήθηκαν από το τέλος του ελληνικού Εμφυλίου και μετά περίπου 41 δισ. δολάρια στη χώρα μας. Τελικά η ελληνική κυβέρνηση το 1990 συμφώνησε να μην διεκδικήσει περαιτέρω αποζημιώσεις.

Κάνει ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά σε μία από τις γερμανικές "αρπαγές", δηλαδή το δάνειο που αναγκάστηκε να παραχωρήσει άτοκα στο Βερολίνο η Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο έφτανε τα 476 εκατ. μάρκα εκείνη την εποχή.

Το ποσό αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί "ζημιά", οπότε η Ελλάδα με τη συμφωνία του 1990 δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Μπορεί όμως να θεωρηθεί και δάνειο το οποίο δεν αποπληρώθηκε. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα, αλλά πόσο; "Χωρίς τόκους, το ποσό σε σημερινές τιμές αντιστοιχεί σε 14 δισ. δολάρια. Με ετήσιο επιτόκιο 3% τα 66 χρόνια που μεσολάβησαν, η συνολική οφειλή φτάνει τουλάχιστον τα 95 δισ. δολάρια" παραδέχεται η Welt.

Η αναγνώριση μίας τέτοιας οφειλής θα συνιστούσε ένα προηγούμενο "που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες απαιτήσεις", παραδέχεται η εφημερίδα, χωρίς πάντως να αποκλείει το δίκαιο ή λογικό του αιτήματος.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

22 Οκτωβρίου 2011, 21:31:01
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.......................................................
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ DIE WELT
Θυμήθηκαν ότι μας χρωστούν οι Γερμανοί


......Τελικά η ελληνική κυβέρνηση το 1990 συμφώνησε να μην διεκδικήσει περαιτέρω αποζημιώσεις............

   Σχόλιο: Δεν φτάνει, δηλαδή, που οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών λεηλάτησαν στο εσωτερικό τη χώρα και τον λαό της, χάρισαν επι πλέον στο εξωτερικό και τα χρέη των ξένων προς εμάς, ώστε να είναι σίγουρο κάποια στιγμή οτι θα μας στραγγαλίσει ο βρόχος των χρεών γύρω απο το λαιμό μας. Σα δε ντρέπονται οι προδότες...
   Ερώτηση: Γνωρίζει ή θυμάται κανείς συνάδελφος περισότερα γύρω απο αυτό το θέμα της παραίτησης μας απο τις πολεμικες αποζημιώσεις που μας όφειλαν οι Γερμανοί, που προφανώς  εγινε απο την κυβέρνηση Μητσοτάκη; (με βάση τη χρονολογία που αναφέρει το δημοσίευμα)
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

23 Οκτωβρίου 2011, 02:23:45
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτριος


Σημειωτερον οτι με βάση τη συνθηκη του Λονδινου το 1953 η Γερμανια υποχρεουνταν να πληρωσει περαιτερω πολεμικες αποζημιωσεις αν ενοποιουνταν στο μελλον.Οπερ και εγινε αλλά εμεις παραιτηθηκαμε κατα τα φαινομενα..

23 Οκτωβρίου 2011, 12:33:25
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Xάη εβριμπάντι. Σήμερα δεν δούλευα, μουντό καιρό έχει έξω, το θέμα που συζητιέται εδώ μ΄έχει απασχολήσει επισταμένως κι έτσι ακολουθεί σεντονιάδα που κανονικά θα έπρεπε να είχε αρκετά citations στο Ιντερνέτι που όμως, με την άδειά σας, δεν θα τα λινκάρω (πλην ενός) γιατί είναι μπόλικα και η ανάγνωση του κειμένου θα καταντήσει ολίγον κούρασελ (χώρια που δεν εξυπηρετεί και σε τπτ).

Ποιός βγήκε κερδισμένος απ’ τον WW ΙΙ;

Όσο και αν επιμένουμε να τοποθετούμε εαυτούς με την πλευρά των νικητών και να ζητούμε πολεμικές επανορθώσεις, οι Fritzηδες εδώ και χρόνια έχουν μαλλιάσει να αντιτείνουν: Ο Καραμαλής ο Α΄το ’59 ως Ελληνικό Δημόσιο, έλαβε ένα ευτελές ποσόν (στραγάλια) ώστε να παραιτηθεί η Ελλάδα από περαιτέρω αξιώσεις της. Υπέγραψε και το σχετικό συμφωνητικό ανεπιφύλακτα.

Μόνο μεταγενέστερα, θυμήθηκε να επιφυλαχθεί για «ιδιωτικές αξιώσεις» κι έστειλε κάποιο διπλωματικό εξώδικο (μη δεσμευτικό) απο κάποιο προξενείο της Χώρας μας προς το Γερμανικό γκουβέρνο, με το οποίον υποτίθεται ότι η ανωτέρω συμφωνία δεν δέσμευε ιδιώτες απο το να ασκήσουν τα δικαιώματά τους (π.χ. Δίστομο, Καλάβρυτα, Κάνδανος, Κομμένο, Μουσιωτίτσα, Μαραθούσα, Χορτιάτης και όπου αλλού διέπραξαν τις θηριωδίες τους οι Ούννοι) δηλ. οι πολίτες αμέτε και τραβηχτείτε μόνοι σας (ιδίοις εξόδοις)...

Μετά παίχτηκε το παραμυθάκι της διεθνούς δικαιοδοσίας. Ποιός θ’ αποφασίσει; Τα Ελληνικά ή τα Γερμανικά δικαστήρια; ( η Κική ή ο Κοκός; )

Όταν κάποιο Ελ δικαστήριο στα zeros αποφάσισε ότι έχουμε κι εδώ δικαιοδοσία ν’ αποφασίσουμε και μπορούμε γι΄αντάλλαγμα να τους φάμε την εν Ελλάδι Γερμανική περιουσία, μπλοκαρίστηκε από την κυβέρνηση του κ. Schmitz ( "Ας μην τα εκνευρίσουμε τα Γερμανά και μας κόψουν την πίστωση" ) Άλλωστε, το να σε εντάξουν στο γιούρο χωρίς να είσαι έτοιμος, ήθελε τ΄ανταλλάγματά του...

Το επιχείρημα των Γερμανών είναι «εγώ ως Κράτος συνεβλήθην με Κράτος». Τώρα, το ποιός ψηφίζει ποιόν και πώς στα εσωτερικά σας, και αν ο Δημ. Λαμπράκης (του Βήματος) Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος τον Ιω. Μεταξά και η Intelligence Service τον Αλ. Κορυζή, δεν με αφορά. Ας πρόσεχες.

Αυτός όμως που συντελεί (μέσω δωροδοκίας Ελλήνων πολιτικάντηδων - με τη Siemens π.χ.) στην εθνική μειοδοσία όσων θα έπρεπε να απαιτήσουν αποζημίωση για τα θύματα των Ναζί (δλδ το 90% του Ελ λαού), είναι σα να ταΐζει πάστες έναν διαβητικό και μετά όχι μόνο να αρνείται να τον περιθάλψει, αλλά και να του ζητάει και 5ευρα στην είσοδο.

Αλλά:

Α. Οι Γερμανοί ισοπέδωσαν την Χώρα μας και τους ανθρώπους της το ’40.
Β. Οι Ναζί στελέχωσαν την μεταπολεμική διοίκηση της Δ. Γερμανίας.
Γ. Φράγκο δεν μας δώσανε - όταν το πράγμα ήταν ζεστό, το 1950, φρόντισε ο Πα-πάγος να το βάλει στον (πα)πάγο με αντάλλαγμα το σχέδιο Marshall.
Δ. Πήγαμε και δουλέψαμε στην Ουννία, για να ξαναφτιάξουν βιομηχανία (αλήθεια σκέψου πώς είναι να είσαι ορφανός, άστεγος και άνεργος και να πηγαίνεις να δουλέψεις σ’ αυτούς που σε αφήσαν ορφανό και σου κάψαν το βιός πριν απο 5-6 χρόνια και να λές κι ευχαριστώ)...
Ε. Μας φέρθηκαν σαν κούληδες (αυτοί που τρώνε σκυφτοί ρύζι με κάρι…)
ΣΤ. Η Γερμανία ξανάγινε κραταιά δύναμη, με την δουλειά μας, παράγοντας ένα κάρο προϊόντα.
Ζ. Τα γερμανικά προϊόντα αυτά, δουλεύουμε στην Ελλάδα και δανειζόμαστε απο την Γερμανία για να τ’ αγοράσουμε.
Η. Δεν έχουμε πια να αγοράσουμε τα προϊόντα της Γερμανίας, αλλά εξακολουθούμε να πληρώνουμε τα δάνεια, που πήραμε.
Θ. Παίρνουμε κι άλλα δάνεια για να πληρώσουμε τα παλιότερα.
Ι. Οι Γερμανοί απειλούν οτι δεν θα μας δώσουν άλλο δάνειο.
Ια. «Εκτιμούν» δημόσια κι απροκάλυπτα τον εθνικό πλούτο της Χώρας μας (σε τιμή κόστους).
Ιβ. Μας κοροϊδεύουν κι αποπάνω (τεμπέληδες, άχρηστοι κτλ).

Εδώ να συμπληρώσω την προσωπική μαρτυρία όταν φέτος το καλοκαίρι ένας Ούννος συνάδελφος στο επάγγελμα ζήτησε ασθενοφόρο στο ξενοδοχείο του και επέμενε να μεταφέρει την σύζυγό του (με υποτιθέμενη γαστρορραγία - ακόμη αμφιβάλλω - δακτυλική δεν μου επετράπη να κάνω - 1ο φάουλ τους), όχι στο πλησιέστερο Νομαρχιακό Νοσοκομείο, αλλά  -γιατί έτσι γούσταρε - στη Θεσσαλονίκη (2ο φάουλ), και όλα αυτά φυσικά με συνοδεία γιατρού (3ο φάουλ). Όταν έλαβε την απάντηση ότι το ασθενοφόρο είναι δημόσιο και όχι προσωπική μου περιουσία για να κάνω χατήρια, έδειξε μεν να συμμορφώνεται, αλλά άρχισε να γκρινιάζει για την υποτιθέμενη αργοπορία στην έλευσή μας (4ο φάουλ - η απόσταση είναι 45 χλμ, δλδ 10 λεπτά με ελικόπτερο ή 50 λεπτά μέσω του οδικού δικτύου, που η Wermacht έφτιαξε και βρίσκεται ακόμη σε χρήση.) Τότε, αφουγκραζόμενος μέσα από τους τάφους τους τις φωνές των ηρώων προγόνων μας που έπεσαν στoν Αλβανικό Έπος και στο Ρούπελ, ένωσα και τη δική μου μαζί τους και του απάντησα με ένα αποστoμωτικό "You are not in command here - This is NOT the Third Reich!"

Βέβαια, είναι ιδιαιτέρως προβληματικό ζήτημα στο Διεθνές Δίκαιο αν και κατά πόσο δεσμεύονται κατοπινές κυβερνήσεις (προς τα έξω) από αποφάσεις-συμβάσεις-συνθήκες προηγουμένων καθεστώτων προβληματικής συνταγματικότητας (προς τα μέσα), η συνέχεια του Κράτους, προσωπική ευθύνη ηγετών - πότε ευθύνεται ολόκληρος ο λαός να πληρώσει τα σπασμένα. Αλλά οι Ναζί είχαν κερδίσει πανηγυρικά τις εκλογές το 1933 και ο Hindebourg τους έδωσε νόμιμα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ευθύνεται ολόκληρο το Γερμανικό έθνος για τον Χίτλερ; Το Σερβικό για τους Μλάντιτς/Κάρατζιτς/Τάντιτς/Μιλόσεβιτς;
Στη Ρουάντα τί παίχτηκε;
Το τουρκικό έθνος του 2011 πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις για (αληθινή) γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, που πραγματοποίησε το Σουλτανάτο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν αυτό θεσπισθεί και χαρακτηρισθεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας;

Τους Ισπανούς και τους Αμερικανούς τους δίκασε ποτέ κανείς για τους Ινδιάνους; Τους Βρετανούς για τους Ινδούς/Μπόερς/Αφρικανούς/Αβορίγινες/Κύπριους/Ιρλανδούς/Κινέζους/όποια φυλή έφταναν τα κανόνια τους; Πήραν ποτέ πολεμική αποζημίωση οι θιγέντες λαοί;

Στα καθ’ ημάς: Ο άνεργος, ο ανθυπο-απασχολούμενος, ο επισφαλής εργαζόμενος-τρειςκιεξήντογλου (που λένε και τα Ημισκούμπρια), ο συνταξιούχος (δηλ. το 80% της ελληνικής κοινωνίας), δεν βλέπω τί καλύτερο έχουν να κάνουν, απ’ το να βγούν στον δρόμο.
Ερώτηση (ειλικρινής απορία χωρίς καμία ειρωνική διάθεση):
Και τί σκατά να κάνει ο κόσμος στο δρόμο δηλαδή;

Γιατί σε ατομικό, το μάθαμε το τροπάρι: Γίνε άθρωπος, ανέλαβε (sic) τις ευθύνες σου, να σέβεσαι τους γύρω σου, πλήρωνε τους φόρους-εισφορές σου, μην αρχίζεις τα αντεθνικά δεμπληρώνω και τα τοιαύτα, a fair day's work for a (relatively to the Chinese minimum wage) fair day's pay, μην καταναλώνεις περισσότερα απ' όσα παράγεις (κι ας σε βομβαρδίζουν με διαφημίσεις για κάρτες-κινητά-ακίνητα-αυτοκίνητα), μην κλωσσάς τα λεφτά σου στην Τράπεζα θα τα χάσεις, ανοίξου στο καινούριο, αλλά μην παίζεις και στο Χρηματιστήριο ακόμα κι αν σε διαβεβαιώνει ο Υπουργός οτι δεν τρέχει τίποτα, μην κλαίς τη μοίρα σου κλπ-κλπ.

Αυτήν την στιγμή όμως, δεν υπάρχουν σύγχρονα ιδεολογικά οχήματα, ούτε συλλογική συνείδηση που να εκφράζουν συγκεκριμένες στρατηγικές εξόδου από το τούνελ στον ίσιο δρόμο, πέρα από κραυγές για τη διατήρηση κεκτημένων και προνομίων. Η δε αμφισβήτηση του συστήματος, φαίνεται να έρχεται περισσότερο από τα δεξιά ( δλδ από το αστικό καθεστώς που προκάλεσε την κρίση! ), παρά από τους επαγγελματίες επαναστάτες της αριστεράς. Έτσι, στην τελική, στην Πλατεία τρακάρουν δίπλα-δίπλα ο συνταξιούχος των 300 ευρώ με τον κλειστοεπαγγελματία που του στερεί το κοινωνικό αγαθό ( sic ) του φαρμάκου, ο επιχειρηματίας επειδή του κόπηκαν οι επιδοτήσεις μαζί με τον άνεργο, ο εργοδότης επειδή δεν κατέβηκε ακόμη ο βασικός μισθός στα 200 ευρώ μαζί με τον απολυμένο κ.ο.κ.

Εν τέλει, η κατάσταση είναι πλέον εκτός του δικού μας ελέγχου για να διατυπωθούν ακριβείς αποτιμήσεις και προοπτικές για την όλη φάση, αλλά αν μη τι άλλο, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θεωρώ πως είναι μία καλή αρχή και ότι και να γίνει, έχουμε πάντα τη δυνατότητα να μαθαίνουμε από τα λάθη και τις αστοχίες. Ίδωμεν.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Οκτωβρίου 2011, 17:59:06 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Οκτωβρίου 2011, 22:43:14
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
  Κατ' αρχάς να ευχαριστήσω τον Διακοσμητή για την παραπάνω ανάρτηση του. Δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το θέμα και, ταυτόχρονα, με τα εύστοχα φιλοσοφικά ερωτήματα που θέτει, αφορμή για σκέψη και προβληματισμό. (By the way, μεγάλο λάθος απο τους συντονιστες του φόρουμ η αντικατάσταση του κουμπιού "ευχαριστώ" με το κουμπί "συμφωνώ". Το "ευχαριστώ" είναι πολύ πιο ευρύ απο το στενο "συμφωνώ".  Μπορείς να ευχαριστείς κάποιον γιατί σου εδωσε αφορμή για σκέψη, γιατί σου άνοιξε κάποιους ορίζοντες κλπ., ακόμα και όταν δεν είσαι σίγουρος οτι συμφωνείς μαζί του. Μπορεί, επίσης, να ευχαριστείς κάποιον γιατί σου έδωσε πληροφορίες που αγνοούσες, αλλά δεν είσαι σε θέση να κρίνεις αν είναι σωστες ή όχι. Μπορείς ακόμα να τον ευχαριστείς, παρ' ότι διαφωνείς μαζί του, γιατί σου έδωσε τη δυνατότητα, με τα επιχειρήματα του, να δεις τα πράγματα μεσα απο μια άλλη οπτική γωνία, τη δική του οπτική, που δεν φανταζόσουνα οτι υπάρχει, και έχεις πλουτίσει γνωρίζοντας την, αν και δεν είσαι ακόμα έτοιμος να την υιοθετήσεις. Ειναι πολύ στενοκέφαλο και στενόψυχο να βλέπεις τον κόσμο μέσα απο τους όρους του διπόλου "συμφωνώ-διαφωνώ". Anyway, συγγνώμη για την εκτος θέματος παρέκβαση, πίσω στο θέμα μας.)

  Αναδημοσιεύω ενα σχετικό δημοσίευμα της "Χριστιανικής"
 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

  ''ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ,ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ''   ΔΗΛΩΣΕ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ SPIEGEL!

 ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ
Τρίτη, 04 Οκτώβριος 2011

Το Der Spiegel μας έχει συνηθίσει σε πολύ αρνητικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα. Δεν ξέρουμε τι …κρίση έπιασε τους Γερμανούς, αλλά η συνέντευξη του Albrecht Ritsch, Wirtschaftshistoriker (καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας) που δημοσιεύει είναι εκπληκτική και πρέπει να τη διαβάσουν πολύ προσεκτικά η Μέρκελ,ο Σόϊμπλε κι όλοι όσοι έχουν κάνει πειραματόζωο την Ελλάδα! Ο καθηγητής σε..... γενικές γραμμές: •Χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη συμπεριφορά των Γερμανών που συνοψίζεται στο “λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε”. •Θυμίζει τις μεγάλες χρεοκοπίες της Γερμανίας και υπενθυμίζει ότι το οικονομικό της θαύμα το οφείλει στις ΗΠΑ! • Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς,λέει και αφήνει ξερούς τους Γερμανούς!

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:

Spiegel: Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : ¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨. Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά

Ritschl: Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Spiegel Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί. Ritschl Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.

Spiegel Τι ακριβώς συνέβη τότε;

Ritschl Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1. Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτη η ¨δανειακή Πυραμίδα¨ κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.

Spiegel Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο;

Ritschl Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες.

Spiegel Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα. Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;

Ritschl Αναλογικά με την οικονομικη επιφανεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά.

Spiegel Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποιά θα ήταν η θέση της Γερμανίας;

Ritschl Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας.

Spiegel Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;

Ritschl Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές ευρωπαϊκές χώρες.

Spiegel Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

Ritschl Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα „Haircut“, που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

Spiegel Πως είπατε;

Ritschl Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δανεια, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα.

Spiegel Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;

Ritschl Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ενα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, ειναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο.

Spiegel Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.

Ritschl Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι αντιελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις.

Spiegel Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;

Ritschl Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες.

Spiegel Τι εννοείτε;

Ritschl Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα». Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς.

Spiegel Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία;

Ritschl Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Albrecht Ritsch , Wirtschaftshistoriker (καθηγητής “Ιστορίας της Οικονομίας”) SPIEGEL OnAlert
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

25 Οκτωβρίου 2011, 01:11:38
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτριος


Μια υποτιθεμενη απολογια ενος συγχρονου Γερμανου:
Ο αντικομουνιστικος αγων στον οποιον Βενιζελος ,Μεταξας,Γ. Παπανδρέου ,Παπάγος,Πλαστηρας,καραμανλής ...επορευθησαν απο κοινου μετα των δικων μας Freikorps ,3rd Reich... ειχε ενα μεγαλο κόστος δια εσας..πως να το καμνωμεν..η ζωή είναι σκληρη!

25 Οκτωβρίου 2011, 09:55:08
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μια υποτιθεμενη απολογια ενος σύγχρονου Γερμανου υπεράριου SS-Totenkopfverbände Hauptsturmführer :

Mάλλον θα σάλταρε από τα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και ονειρεύεται εποχές ανωμαλίας, που έχει καταδικάσει τόσο η Ιστορία, όσο και η συλλογική συνείδηση της Ανθρωπότητας.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Οκτωβρίου 2011, 12:11:58
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

timex


Μερικές φορές σκέφτομαι τα βάζουμε με τους Γερμανούς ,τους Αμερικάνους, τους "εχθρούς" γενικότερα που θέλουν να μας τα πάρουν όλα.Ότι έχει μείνει δηλαδή...
Αυτοί κοιτούν το συμφέρον των χωρών τους.
Εμείς, ως Ελληνες τί κάνουμε; Γιατί εμείς ποτέ δε κοιτάμε το συμφέρον της δικής μας χώρας;

28 Απριλίου 2012, 05:25:10
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτριος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μια υποτιθεμενη απολογια ενος σύγχρονου Γερμανου υπεράριου SS-Totenkopfverbände Hauptsturmführer :

Mάλλον θα σάλταρε από τα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και ονειρεύεται εποχές ανωμαλίας, που έχει καταδικάσει τόσο η Ιστορία, όσο και η συλλογική συνείδηση της Ανθρωπότητας.

Ας περιμενουμε το βράδυ των εκλογών να δουμε ποσοι από τους δικους μας την πάτησαν ετσι.  

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
5828 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Ιανουαρίου 2010, 16:18:52
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
3810 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Οκτωβρίου 2010, 17:43:37
από Αγωνιστική Παρέμβαση
0 Απαντήσεις
4767 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαΐου 2019, 14:58:25
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
26868 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Νοεμβρίου 2019, 21:18:32
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
2961 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιουλίου 2023, 14:01:10
από pzogr