Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Ιανουαρίου 2025, 06:57:28

Αποστολέας Θέμα: Ένας στους 4 νέους γιατρούς άνεργος  (Αναγνώστηκε 7115 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Απριλίου 2012, 15:37:52
Αναγνώστηκε 7115 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι νέοι γιατροί εξαιτίας της κρίσης που πλήττει τη χώρα με αποτέλεσμα ένας στους τέσσερις γιατρούς να μαστίζεται από την υποαπασχόληση και την ανεργία.

Το πάλαι ποτέ επάγγελμα που εξασφάλιζε μια πλούσια διαβίωση φαίνεται ότι ανήκει πια στο παρελθόν καθώς πλέον οι γιατροί μένουν άνεργοι και μάλιστα φεύγουν και για το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας δύο γιατροί καθημερινά φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:

Ένας στους τέσσερις γιατρούς είναι άνεργος ή υποαπασχολείται, ενώ καθημερινά 2 γιατροί  φεύγουν στο εξωτερικό, για να βρουν  δουλειά. Η ανεργία, στο ιατρικό σώμα το 2011, ξεπέρασε το 12,69% , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010  ήταν 11,55%. Περισσότεροι  από 3.241 γιατροί είναι άνεργοι σε σύνολο 25.521.

Κατά την φετινή χρονιά, το 2,49%, δηλαδή  627 γιατροί, εξαναγκάστηκαν να αναζητήσουν  δουλειά στο εξωτερικό. Το 2010  το αντίστοιχο ποσοστό ήταν  2,11%, δηλαδή 539 γιατροί.

Από την ανεργία και την υποαπασχόληση ,μαστίζονται περισσότερο οι εξειδικευμένοι γιατροί και κυρίως οι χειρουργικές, παθολογικές και εργαστηριακές ειδικότητες.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης «οι  νέοι ειδικευμένοι γιατροί βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς  το Ε.Σ.Υ. δεν προκηρύσσει πλέον θέσεις εργασίας, το Ι.Κ.Α. δεν προσλαμβάνει γιατρούς ενόψει του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και το Πανεπιστήμιο αποτελεί ουτοπία μετά το καινούργιο Νομοθετικό του πλαίσιο. Το χειρότερο είναι ότι ο  ΟΠΑΔ, η μόνη επαγγελματική επιλογή που είχε απομείνει στο νέο γιατρό, κλείνει και αυτός την πόρτα μετά την απαγόρευση σύναψης συμβάσεων που εφάρμοσε από την άνοιξη του 2011».

 Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφερόμενος στην απαράδεκτη και παράνομη αυτή απόφαση του Υπουργείου Υγείας και του ΟΠΑΔ τόνισε ότι ο Ι.Σ.Α. προσέφυγε για το λόγο αυτό στο ΣτΕ του οποίου η απόφαση εκκρεμεί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος συναντήθηκε με το σύλλογο των νέων γιατρών ως ένδειξη συμπαράστασης αλλά και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΙΣΑ, για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των ομάδων των γιατρών μελών του.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

22 Απριλίου 2012, 17:09:07
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Γιατροί 35-44 ετών κατευθύνονται σε Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Δανία


Ως το πιο ισχυρό αριθμητικά μεταναστευτικό ρεύμα Ελλήνων, «επιστημονικού επιπέδου», καταγράφεται αυτό των νέων γιατρών, που τελειώνοντας τις ιατρικές σχολές αναζητούν να κάνουν ειδικότητα σε ιατρικό κέντρο του εξωτερικού, με την προσδοκία άμεσης και πιο συμφέρουσας οικονομικά επαγγελματικής αποκατάστασης. Είναι ενδεικτικό ότι τέσσερις στους δέκα αποφοίτους ιατρικών σχολών κάθε χρόνο βρίσκονται στη διερευνητική διαδικασία να κάνουν την ειδικότητά τους στο εξωτερικό, κυρίως βέβαια σε χώρες της Ε. Ε. Τα κίνητρα; Υψηλότερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης σε σχέση με αυτές εντός ΕΣΥ σε συνθήκες κρίσης, όπου ο φόρτος εργασίας σε συχνά υποστελεχωμένα νοσοκομεία υπονομεύει το ζητούμενο του ειδικευόμενου, που είναι να εκπαιδευτεί στο αντικείμενο που έχει επιλέξει.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, κ. Ιωάννης Δατσέρης, οι αποφοιτήσεις από τις ελληνικές ιατρικές σχολές αριθμούν περί τις 1.200 κάθε έτος. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500 άτομα κάθε χρόνο -το 40% των αποφοίτων- κινούν διαδικασίες για να κάνουν την ειδικότητά τους στο εξωτερικό, αριθμός που φαίνεται ότι αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη οι βασικές χώρες προορισμού είναι η Γερμανία, η Αγγλία, η Σουηδία και η Δανία. Το κύμα μετανάστευσης για το εξωτερικό δεν αφορά μόνο τους γιατρούς που θέλουν να πάρουν ειδικότητα, αλλά και τους ειδικευμένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε σε γιατρούς, ειδικευόμενους και ειδικευμένους, 1.483 πιστοποιητικά για μετάβαση στο εξωτερικό έναντι 1.044 το 2010, ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο αριθμός των πιστοποιητικών για το εξωτερικό ανέρχεται σε 581. Με βάση τα στοιχεία, οι γιατροί που φεύγουν στο εξωτερικό είναι κυρίως αναισθησιολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί και καρδιολόγοι και στην πλειονότητά τους ηλικίας 35-44 ετών.

«Η μετανάστευση νέων γιατρών έχει γίνει “νόμος”», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ», ο κ. Αντώνης Μπουλταδάκης, ειδικευόμενος αναισθησιολόγος στον Ευαγγελισμό. «Ο μόνος τρόπος να έχει ένας γιατρός αποδοχές που να αναλογούν στη δουλειά του και ένα ανθρώπινο ωράριο είναι να φύγει στο εξωτερικό», επισημαίνει. Τουλάχιστον τέσσερις γνωστοί του έχουν φύγει για ειδικότητα στο εξωτερικό. «Θα σας πω κάτι χαρακτηριστικό. Φίλος μου με τον οποίο σπουδάσαμε μαζί και γνωριζόμαστε 14 χρόνια, κάνει την ειδικότητά του στην Κύπρο. Παίρνει 2.100 ευρώ τον μήνα καθαρά. Εγώ αντίστοιχα λαμβάνω 1.050 ευρώ τον μήνα καθαρά, τα οποία με τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια που προωθούνται θα μειωθούν κατά 17%-20%».

Ο κ. Μπουλταδάκης περιγράφει στην  «Κ» τη δύσκολη καθημερινότητα για έναν ειδικευόμενο στην Ελλάδα. «Ενας ειδικευόμενος γιατρός στο ΕΣΥ δεν δουλεύει επτά ώρες καθημερινά όπως ορίζει ο νόμος. Δουλεύει πάνω από 8-9 ώρες που ειδικά σε κλινικές με ελλείψεις προσωπικού ξεπερνούν τις 10-11 ώρες. Κάνει τουλάχιστον επτά εφημερίες τον μήνα, και εάν ξεπεράσει αυτό το πλαφόν, πράγμα διόλου απίθανο, τότε αυτές είναι συνήθως απλήρωτες. Το ρεπό έπειτα από κάθε εφημερία για τις περισσότερες παθολογικές και χειρουργικές κλινικές είναι επιστημονική φαντασία». Αλλωστε οι ειδικευόμενοι καλύπτουν πλέον τις πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου σε προσωπικό. «Στην ουσία κάνουμε τα πάντα, από καθαρά ιατρική δουλειά, διάγνωση στα επείγοντα και αντιμετώπιση του ασθενούς, να ψάξουμε τις εξετάσεις στα τμήματα ή και καθαρά νοσηλευτική δουλειά, όπως να παίρνουμε αίμα, πίεση, ζάχαρο». Ο ίδιος σκιαγραφεί το «πορτρέτο» ενός ειδικευόμενου:

«Ο χρόνος εργασίας είναι πολύ διογκωμένος. Και θα πρέπει να συνδυαστεί με διάβασμα. Εάν είναι τυχερός ο ειδικευόμενος -με δεδομένο ότι η έρευνα στην Ελλάδα έχει μπει στη φορμόλη- θα λάβει μέρος σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα. Παράλληλα θα πρέπει να παρακολουθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία όμως κοστίζουν. Πρακτικά για ένα μεγάλο κομμάτι της ειδικότητάς του ο ειδικευόμενος δεν μπορεί να διαβάσει. Η αλληλεπίδραση της εκπαιδευτικής σχέσης μεταξύ ειδικευόμενου και εκπαιδευτή νοσεί. Οι παρεχόμενες γνώσεις θυσιάζονται στον βωμό της ταχύτητας: να βγει η δουλειά. Ομως εμείς είμαστε στο νοσοκομείο για να μάθουμε και οι ειδικευμένοι για να προσφέρουν. Δεν προλαβαίνουμε να μάθουμε, δεν προλαβαίνουν να προσφέρουν».

Ενας στους τέσσερις «δεν μπορεί να ζήσει»

Στο φάσμα της ανεργίας ή της υποαπασχόλησης κινείται ένα μεγάλος αριθμός γιατρών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις γιατρούς δεν μπορούν να ζήσουν ασκώντας το επάγγελμά τους. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, περίπου το 14% των μελών του συλλόγου είναι άνεργοι, ενώ εάν προστεθούν και όσοι υποαπασχολούνται, το ποσοστό ανέρχεται στο 27%. Δηλαδή, περίπου 7.000 γιατροί σε σύνολο 27.500 εγγεγραμμένων είτε είναι άνεργοι είτε υποαπασχολούνται στο επάγγελμά τους. Από την ανεργία και την υποαπασχόληση, μαστίζονται περισσότερο οι εξειδικευμένοι γιατροί και κυρίως οι χειρουργικές, παθολογικές και εργαστηριακές ειδικότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο αριθμός των ανέργων έχει αυξητικές τάσεις τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω και του «παγώματος» των προσλήψεων στο ΕΣΥ. «Αυτοί οι γιατροί είτε ζουν από τις οικογένειές τους, είτε βρίσκουν άλλη απασχόληση για να μπορούν να επιβιώσουν, π.χ. να κάνουν μεταφράσεις βιβλίων, είτε ψάχνουν την τύχη τους στο εξωτερικό». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα παρατηρείται παράλληλα το φαινόμενο της υπερπληθώρας γιατρών. Η αναλογία γιατρών και πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 6,1 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

23 Απριλίου 2012, 17:00:02
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα παρατηρείται παράλληλα το φαινόμενο της υπερπληθώρας γιατρών. Η αναλογία γιατρών και πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 6,1 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.

Η αναλογία αυτή, όμως, αφορά στο σύνολο των ιατρών. Το ορθότερο θα ήταν να παρουσιάζεται η αναλογία με ονομαστή τον αριθμό των ιατρών που ασκούν μη εξειδικευμένη ιατρική πράξη στην καθημερινή εργασία τους. Ο εξειδικευμένος και ο υπερεξειδικευμένος ιατρός, κατά την γνώμη μου, δεν θα πρέπει να συνυπολογίζεται στο συγκεκριμένο κλάσμα. Θα πρέπει να υπολογίζονται, ξεχωριστά, σε αναλογίες αντίστοιχες με το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας. Οι λόγοι, πιστεύω, είναι προφανείς και δεν χρειάζεται μαθηματική απόδειξη γι'αυτό.

Από επιδημιολογικής πλευράς, λοιπόν, υπάρχει μαθηματικό σφάλμα. Φαίνεται ότι η υπερεξειδίκευση έχει οδηγήσει σε αυτό το ποσοστό ανεργίας και είναι απόλυτα λογικό. Για παράδειγμα, πόσοι καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, ουρολόγοι, βιοπαθολόγοι, γαστρεντερολόγοι κ.ο.κ. υπάρχουν ανά 1000 κατοίκους; Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τις χειρουργικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις. Όπως, επίσης, και στις υπόλοιπες χώρες, με τις οποίες γίνεται η σύγκριση, θα πρέπει να εξετάσουμε τα ποσοστά ανά ειδίκευση.

Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι οι σταθμισμένες αναλογίες(και όχι μόνο) θα μας έδιναν μία καλύτερη εικόνα της πραγματικότητας.

Ευχαριστώ. 
Medicus curat,
Deus sanat

23 Απριλίου 2012, 19:42:48
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Πολύ φοβάμαι ότι το 6,1 αναφέρεται σε πτυχιούχους ιατρικής, ενώ το 3,3 σε ενεργό ιατρικό δυναμικό.
Οι πτυχιούχοι ιατρικής είναι οι εγγεγραμένοι στους ιατρικούς συλλόγους από τους οποίους πιθανόν παίρνουν τα στοιχεία οι διάφορες μελέτες. Οποισδήποτε με πτυχίο ιατρικής μπορεί να γραφτεί σε ιατρικό σύλλογο ακόμα καιο ο Τσαλίκης. Στην ευρώπη, και παρακαλώ διορθώστε με, εγγεγραμένοι σε ιατρικούς συλλόγους είναι μόνο το ενεργό ιατρικό δυναμικό.
Επίσης το 6,1 δεν αναφέρεται σε αριθμό κρεβατιών (πχ. 6,1 ανά 100 κρεβάτια) προκαλώντας επιπλέον σύγχιση σε αντιπαραβολή με τους νοσηλευτές που ο αριθμός τους σε διάφορες μελέτες δίνεται ανά 100 κρεβάτια και όχι ανά 1000 κατοίκους. (γιατί άραγε?)
Αν το ποσοστό αναφερόταν σε αριθμό γιατρών ανά 100 κρεβάτια θα είχαμε τραγικά νούμερα.
Επίσης δεν μπορεί να συγκριθεί η ορεινή και η νησιωτική Ελλάδα με την επίπεδη Ολλανδία.
Έτσι αν υπήρχε το ποσοστό 3,3 γιατροί ανά 1000 κατοίκους, ολόκληρα νησιά και ορεινές περιοχές δεν θα έπρεπε να έχουν καθόλου γιατρούς.

Αν δεν ανακοινωθούν οι πηγές των στοιχείων και πως έχουν εξαχθεί αυτά τα αποτελέσματα, τα στοιχεία θα είναι μη αξιολογήσιμα.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

23 Απριλίου 2012, 20:36:28
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
Αν το ποσοστό αναφερόταν σε αριθμό γιατρών ανά 100 κρεβάτια θα είχαμε τραγικά νούμερα.
...

Σωστά, αλλά και αυτό εξαρτάται από αριθμό κρεβατιών ανά αριθμό κατοίκων.

Ποια πηγή ψάχνεις να βρεις; Αυτοί(όλους μαζί τους πολιτικούς εννοώ) δεν ξέρουν ακόμη πόσοι εργάζονται στο δημόσιο, πόσοι είναι οι συνταξιούχοι, πόσοι οι πεθαμένοι πόσοι... πόσοι... και περιμένεις σταθμισμένες τιμές και ακρίβεια στοιχείων σε κρεβάτια και κομοδίνα;;;;;;;;

Καληνύχτα μας.

 
Medicus curat,
Deus sanat

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
3977 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Μαΐου 2018, 08:31:33
από Argirios Argiriou
54 Απαντήσεις
34118 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Σεπτεμβρίου 2016, 21:33:19
από katritzidakis
0 Απαντήσεις
2029 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιουλίου 2015, 00:26:28
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
14276 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Ιουνίου 2023, 22:07:12
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
16884 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Ιανουαρίου 2024, 22:12:18
από GirousisN