Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Ιανουαρίου 2025, 11:58:23

Αποστολέας Θέμα: Σκέψεις γύρω από την Γενική Ιατρική και όχι μόνο.  (Αναγνώστηκε 6024 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Νοεμβρίου 2009, 13:37:19
Αναγνώστηκε 6024 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Raptor

Ιατροί
Σκέψεις γύρω από την Γενική Ιατρική και όχι μόνο.
 blog

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"Success is getting what you want" "Happiness is wanting what you get"
"The secret of happiness is not found in seeking more, but in the capacity to enjoy less."

25 Μαΐου 2012, 22:13:36
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Η κρίση που βιώνουμε με δραματικό τρόπο στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν περιορίζεται  στο οικονομικό επίπεδο αλλά είναι στενά διαπλεκόμενη με την αξιακή και πολιτισμική κατάπτωση που εξελίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό μπορεί συνοπτικά και πρόχειρα να περιγραφεί ως θεοποίηση ενός τρόπου ζωής που υμνεί το κούφιο λάιφ στάιλ, την επιδειξιομανία, την μαγκιά του να πλουτίζεις εις βάρος του διπλανού σου και του δημόσιου πλούτου.

Καλλιεργήθηκε ένας  κώδικας αξιών που εδράζεται στέρεα στην ιδεολογία ενός ιδιότυπου ελληνικού οικονομικού μοντέλου που ενσαρκώνει τις βασικές αρχές του καπιταλισμού σε ό,τι αφορά στα χαρακτηριστικά της απληστίας, του ατομικισμού και της συσσώρευσης  κερδών ως αυτοσκοπού σε συνδυασμό με μια φαύλη κομματοκρατία που νομιμοποιεί την διαφθορά μέσω της ατιμωρησίας και τελικά εγκαθιδρύει ένα κράτος εχθρό για τον πολίτη με υπαλλήλους στους οποίους υποβάλλεται το σύνθημα "άρπαξέ τα απ'''' όπου μπορείς, δουλεύοντας όσο λιγότερο μπορείς".

 

Η εισαγωγή αυτή μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να φαίνεται άσχετη με τα προβλήματα της γενικής ιατρικής στην Ελλάδα του μνημονίου όμως θεωρώ ότι βρίσκεται στον πυρήνα της κρίσης. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ εκτενώς στα χιλιοειπωμένα προβλήματα  που ταλανίζουν τον έλληνα γενικό γιατρό και που σαφώς λόγω της οικονομικής κρίσης είναι περισσότερο οξυμένα και πιεστικά (έλλειψη οργανωμένου, προσεκτικά μελετημένου και επαρκώς χρηματοδοτούμενου σχεδίου για την ΠΦ.Υ., εγκατάλειψη της ΠΦΥ στην τύχη της, έλλειψη ακαδημαϊκών εδρών στις ιατρικές σχολές, ελλιπής εκπαίδευση στην διάρκεια της ειδικότητας αλλά και μετά από αυτή, ανυπαρξία λογοδοσίας, ιατρικού ελέγχου, καταγραφής και αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών , εξευτελιστικές αποδοχές κ.ά.).

 

Αυτό νομίζω που στέκεται ως βασικό εμπόδιο στην ανάπτυξη και σωστή άσκηση της γενικής ιατρικής στην χώρα μας έχει να κάνει κυρίως με την έλλειψη κουλτούρας των ανθρώπων που εργάζονται στον χώρο της ΠΦΥ, που αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας μας με τα χαρακτηριστικά που περιγράφηκαν στην εισαγωγή. Με τον όρο κουλτούρα βεβαίως, δεν εννοώ την ελιτίστικη και υποκριτική πολλές φορές πνευματικότητα αλλά εκείνη την καλλιέργεια και την παιδεία που σε κάνουν να επιλέγεις κατ'''' αρχήν αυτό που αγαπάς ως επάγγελμά σου και συνακόλουθα να το ασκείς με μεράκι, υπευθυνότητα, επαγγελματική ευσυνειδησία και ηθική ακεραιότητα.

Αντί'''' αυτού έχουμε μια πραγματικότητα που σε βαθμό διαλυτικό έχει κάνει την ιατρική συνώνυμο του εύκολου και αθέμιτου πλουτισμού και του κούφιου κοινωνικού στάτους. Ειδικότερα δε στη γενική ιατρική παρατηρείται το φαινόμενο, αυτή να είναι το καταφύγιο πολλών συναδέλφων, που ως κριτήρια για την επιλογή της,  έχουν την ευκολία στη λήψη ειδικότητας, το "άραγμα'''' σ'''' ένα "χαλαρό" π.ι. ή κ.υ. με δράση συνταγογραφική και τροχονομική και τις άφθονες δοσοληψίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

 

Το ζήτημα επομένως, είναι η αλλαγή νοοτροπίας και παραδείγματος, που προϋποθέτει μια συνολική  ανατροπή του υπάρχοντος αξιακού μοντέλου,  στην κατεύθυνση ενός ριζοσπαστικού ανθρωπισμού σε σύνδεση με την πλούσια παράδοση και πνευματικότητα του τόπου μας, που θα ξανακάνει κατ'''' αρχήν τον έλληνα γιατρό άξιο σεβασμού για την ανιδιοτελή προσφορά του στο συνάνθρωπο. Σε αυτή την βάση κάθε μεταρρύθμιση είναι καταδικασμένη να πετύχει.

* Ο Στέλιος Δημητρακόπουλος είναι Γενικός γιατρός και υπηρετεί στο  Κ.Υ. Αγίας Βαρβάρας
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
13068 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Σεπτεμβρίου 2015, 23:37:05
από Argirios Argiriou
20 Απαντήσεις
130385 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Φεβρουαρίου 2018, 18:52:21
από silvertaur
0 Απαντήσεις
4035 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Μαΐου 2016, 04:18:10
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8916 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Μαρτίου 2018, 10:19:51
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9796 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Απριλίου 2018, 00:03:31
από Argirios Argiriou