Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Αλήθειες και ψέματα για την "καλή χοληστερίνη"
(1/1)
anastasios theodoridis:
Δεν παρέχουν απαραίτητα προστασία απέναντι στα καρδιακά επεισόδια τα υψηλά επίπεδα καλής χοληστερίνης, της λεγόμενης HDL, σύμφωνα με το "ανατρεπτικό" συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα επιστημόνων της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Οι ειδικοί, παρατηρώντας την πορεία της υγείας 50.000 ανθρώπων που εμφάνιζαν υψηλή καλή χοληστερίνη λόγω συγκεκριμένων γονιδίων, διαπίστωσαν πως πολλοί εξ αυτών εμφάνισαν στεφανιαία νόσο.
Ο καθηγητής επιδημιολογίας του Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος κάνει λόγο για έρευνες με μια προσέγγιση που λέγεται τυχαιοποίηση, ενώ αναφερόμενος σε "έξυπνες έρευνες" επισήμανε ότι το να γεννιέσαι με τέτοια γονίδια δεν σου παρέχει προστασία.
Έτσι, τα νέα δεδομένα οδηγούν την επιστημονική κοινότητα στο συμπέρασμα ότι η υψηλή τιμή καλής χοληστερίνης δεν θα πρέπει να καθησυχάζει γιατρούς και ασθενείς, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, δεν παύει να είναι μια πληροφορία για την κατάσταση της υγείας του ατόμου, η οποία θα πρέπει να συνεκτιμάται με τον τρόπο ζωής του ασθενούς.
Ο γενικός γραμματέας της ελληνικής εταιρείας λιπιδιολογίας Δημήτρης Ρίχτερ αποσαφηνίζει ότι αυτό που μετράμε όταν υπολογίζουμε την καλή χοληστερίνη είναι η μάζα της, δηλαδή βάρος, ενώ στην πραγματικότητα θα πρέπει να μετράμε την λειτουργία της, αφού πρόκειται για ένα μόριο που δρα ενάντια στην φλεγμονή και στην αθηρωμάτωση, αλλά σε κακές συνθήκες να βοηθάει την φλεγμονή.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι όσοι ανεβάζουν την καλή χοληστερίνη μέσω της σωματικής άσκησης και της σωστής διατροφής, έχουν περισσότερες πιθανότητες να θωρακίσουν τον οργανισμό τους από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σχέση με όσους εμφανίζουν υψηλές τιμές λόγω γονιδίων.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Gatekeeper:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Και μια διόρθωση....
Ο συνταξιούχος καθηγητής επιδημιολογίας του Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος
Δ. Κουναλάκης:
Για ποια HDL μιλάμε;
Οι Γάλλοι κάποια στιγμή είχαν πάθει πλάκα όταν ανακάλυψαν ότι μέτρια χρήση μιας ποικιλίας κρασιού ανέβαζε την HDL χωρίς όμως το αντίστοιχο προστατευτικό αποτέλεσμα. Όταν όμως το έψαξαν λίγο παραπάνω ανακάλυψαν ότι δεν είναι η HDL η ίδια για όλους... και το μέγεθος μετράει.....
Συνεπώς... το αυτονόητο κάνει πάλι βόλτα στα μέσα ενημέρωσης.... Βγαίνει κανένα καινούργιο φάρμακι για την HDL;
Δ. Κουναλάκης:
Για τους λάτρεις των συνωμοσιών υπάρχει βιβλιογραφία:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Μαντέψτε ποιος έχει τα δικαιώματα.......
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση