Γενικά > Γενική συζήτηση
Η Δημιουργία Φορέων Γεν. Ιατρικής -Σκέψεις -Θέσεις
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος.......................................................................
Τόσα χρόνια χαιρόμουν που η ειδικότητά μας δεν είχε σχέση με τους κατα τόπους καθηγητάδες-παθολόγους κτλ. Χαιρόμουν που απο όλη την Ελλάδα δίναμε Αθήνα και χαρηκα και όταν έγινε η επιτροπή στη Θεσσαλονική και θα δίναμε και εκεί, γιατί είναι πιο κοντά στην πόλη που κάνω ειδικότητα, μου αρέσειι η πόλη περισσότερο και δε θα αναγκαστώ να πληρώσω ξενοδοχείο όταν δώσω την εξέταση.
Όμως πραγματικά δε μπορώ να βλέπω γενικούς γιατρούς να τσακώνονται σαν τα παιδάκια!!!! Αυτά βλέπουν οι παθολόγοι και οι άλλες ειδικότητες γι'αυτο και μας "φτήνουν" και κατα τη διάρκεια της ειδικότητας αλλά και πιο μετά.
Προσωπικά, θα κάνω ότι περνάει απο το χέρι μου να εμποδίσω τέτοιες συμπεριφορές και παιχνίδια που παίζονται σε βάρος μου, απο όπου κι αν προέρχονται.
Μια χαρά είναι έτσι. Μία επιτροπή στην Αθήνα, μία στη Θεσσαλονίκη. Είναι το πιο δίκαιο από όλα!!!
--- Τέλος παράθεσης ---
Μέσα στη χαρά σε βρίσκω............................
timex:
Εγγραφή ή Είσοδος
Μέσα στη χαρά σε βρίσκω............................
--- Τέλος παράθεσης ---
Μέσα στην τρελή χαρά.... :D
D-Michalis:
Εγγραφή ή Είσοδος...Για την ιστορια η original ιδεα του Κολλεγιου προήλθε από τον κο Μπέλο και συνεργάτες (ο υπογράφων)....
--- Τέλος παράθεσης ---
Ο κ. Μπέλος το συζητούσε και πολύ πρίν αυτό που αναφέρεις. Αλλά προς τιμήν του 1ον: Το συζητούσε με ανθρώπους που πίστευε ότι μπορούν να το συζητήσουν ψύχραιμα και 2ον: Τελικά δεν παρασύρθηκε στην διάσπαση, έστω και αν υπήρξε person non Grata από το "σύστημα"
Σπ. Α. Μάρκου:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος...Για την ιστορια η original ιδεα του Κολλεγιου προήλθε από τον κο Μπέλο και συνεργάτες (ο υπογράφων)....
--- Τέλος παράθεσης ---
Ο κ. Μπέλος το συζητούσε και πολύ πρίν αυτό που αναφέρεις. Αλλά προς τιμήν του 1ον: Το συζητούσε με ανθρώπους που πίστευε ότι μπορούν να το συζητήσουν ψύχραιμα και 2ον: Τελικά δεν παρασύρθηκε στην διάσπαση, έστω και αν υπήρξε person non Grata από το "σύστημα"
--- Τέλος παράθεσης ---
Αγαπητέ κ. Μιχάλη, επέτρεψε μου να διαφωνήσω. Ήμουν από αυτούς που βολιδοσκόπησε ο κ. Μπέλλος, για μια νέα Επιστημονική Εταιρεία διότι μεταξύ άλλων υπήρξαμε και συμφοιτητές.
Εγώ είχα ήδη αποστασιοποιηθεί από τα πεπραγμένα της ΕΛΕΓΕΙΑ. Η αιτία που αποστασιοποιήθηκα δόθηκε σ’ ένα συνέδριο για την υπέρταση που διοργάνωσε στη Καλαμάτα η ΕΛΕΓΕΙΑ. Η ΕΛΕΓΕΙΑ μου ζήτησε να συμμετέχω σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθώ με τους άλλους δύο παθολόγους για το αντικείμενο της διάλεξης. Διαφώνησα με τον πρόεδρο του τραπεζιού για το αντικείμενο της διάλεξης μου διότι μου έδωσαν ένα κομμάτι εντελώς ανούσιο επιστημονικά και φυσικά οι άλλοι δύο κράτησαν τα ενδιαφέροντα για τους γενικούς γιατρούς θέματα. Διαμαρτυρήθηκα εντονότατα και απάντηση της ΕΛΕΓΕΙΑ ήταν ότι τη χρηματοδότηση του τραπεζιού την είχε φαρμακευτική εταιρεία και αυτοί επέβαλλαν και την κατανομή των θεμάτων συζήτησης και φυσικά αντικαταστάθηκα με άλλον γενικό γιατρό.
Ήταν, νομίζω το 2002, όταν καθιερώθηκε από τον τότε Υπουργό Υγείας (Παπαδόπουλος) ο θεσμός του Εθνικού Κριτή. Υπέβαλα και εγώ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ως εκ του θαύματος, για τα ελληνικά δεδομένα, το μόνο που μέτρησε ήταν τα προσόντα, μεταξύ των οποίων το διδακτορικό και ο βαθμός του Διευθυντή. Αυτά τα προσόντα τότε, από του Γενικούς Γιατρούς, τα είχαμε εγώ και ο κ. Χατζηαρσένης. Και συμμετείχαμε και οι δύο στο επιτροπή εθνικών κριτών για την Γενική Ιατρική. Τότε με απίστευτο θράσος η ΕΛΕΓΕΙΑ μου ζήτησε να παραιτηθώ όχι μόνον από εθνικός κριτής αλλά και εξεταστής που ήμουν στην Αθήνα μαζί με τον κ. Μπέλλο και τον κ. Λιονή, διότι η ίδια έπρεπε να προτείνει ανθρώπους και όπως απέδειξε η συνέχεια αυτές οι απαιτήσεις-εκβιασμοί έπρεπε να γίνουν αποδεκτές. Το θράσος δεν έγκειται μόνον στο γεγονός ότι μου ζητήθηκε από την ΕΛΕΓΕΙΑ να παραιτηθώ αλλά να θέσω και την παραίτηση μου στην διάθεση της ΕΛΕΓΕΙΑ και όχι του Υπουργού! Ήδη τότε με τον κ. Μπέλλο συζητούσαμε την ίδρυση νέου οργάνου και τον ενθάρρυνα ενθουσιωδώς. Όταν προέκυψε το θέμα με την ΕΛΕΓΕΙΑ τον ρώτησα εάν θα παραιτηθεί από την επιτροπή εξετάσεων, δηλαδή εάν συμμορφωθεί με την «διαταγή» της ΕΛΕΓΕΙΑ. Μου απάντησε ότι θα παραιτηθεί μόνον όταν θα παραιτηθούν ταυτόχρονα όλοι. Φυσικά δεν παραιτήθηκε κανένας πλην εμού αλλά την παραίτηση μου την υπέβαλλα στον Υπουργό που με διόρισε και όχι στην ΕΛΕΓΕΙΑ που από τότε είχε πλέον εκδηλώσει απροκάλυπτα την πρόθεση της να χειραγωγήσει κάθε φωνή ανεξαρτησίας.
Από όλη αυτή την ιστορία αποκόμισα την εντύπωση ότι ο κ. Μπέλλος έκανε πίσω γιατί «φοβήθηκε» και όχι γιατί δεν βρήκε ανθρώπους να υποστηρίξουν την ιδέα του. Η δική μου εκτίμηση είναι ό «φόβος» αυτός ήταν να μην χάσει τα ψήγματα εξουσίας που του προσέφερε η ΕΛΕΓΕΙΑ, δηλαδή τις ιδιότητα του Συντονιστή και του εξεταστή. Διότι ας μην κοροϊδευόμαστε η ΕΛΕΓΕΙΑ είχε κυρίαρχο ρόλο ακόμη μέσα στο Υπουργείο μέσα από την διοικητική δομή του. Σε 2-3 συνέδρια της ΕΛΕΓΕΙΑ που παρακολούθησα υπήρχαν διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου που συμμετείχαν με τις οικογένειες τους!
Αυτά την συνέχεια των 10 χρόνων που έμεινα συνειδητά εκτός των επισήμων «πεπραγμένων» της Γενικής Ιατρικής τα διέκοψα όταν μου ζητήθηκε να συμμετάσχω στην ίδρυση του Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. Το πρώτο πράγμα που διερεύνησα ήταν η αξιοπιστία των ανθρώπων που ιδρυτικά συμμετείχαν. Θα προχωρήσουν, σε αυτό που έχει ανάγκη η Γενική Ιατρική, δηλαδή ένα επιστημονικό όργανο που θα σέβεται τις διακηρύξεις του, τις αρχές του, τα μέλη του και το σημαντικότερο τις ανοικτές διαδικασίες αποφάσεων που αφορούν την Γενική Ιατρική.
Όταν διαπίστωσα ότι τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη παρείχαν αυτά τα εχέγγυα με χαρά συμμετείχα και εγώ. Και φυσικά μέχρι σήμερα δεν έχω διαψευστεί. Οι ιδέες μας ανταλλάσσονται και οι αποφάσεις μας δεν υπαγορεύονται από τον έναν και μοναδικό. Προσπαθούμε να δώσουμε βήμα συζήτησης πρωτίστως στους νέους γενικούς γιατρούς διότι από αυτούς θα αντλήσουμε ρηξικέλευθες ιδέες για την ειδικότητα μας.
Είναι νωρίς ακόμα για να πω ότι θα επιτύχουμε σε αυτό που χαράξαμε αλλά τουλάχιστον κάναμε την αρχή που δεν έγινε πριν από 10 χρόνια και τα σημάδια που παίρνουμε είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα.
D-Michalis:
Διαμαρτυρήθηκα εντονότατα και απάντηση της ΕΛΕΓΕΙΑ ήταν ότι τη χρηματοδότηση του τραπεζιού την είχε φαρμακευτική εταιρεία και αυτοί επέβαλλαν και την κατανομή των θεμάτων συζήτησης και φυσικά αντικαταστάθηκα με άλλον γενικό γιατρό.
Κατ’ αρχάς κ. Μάρκου, τόσο το παραπάνω απόσπασμα, όσο και τα περί της εξεταστικής επί Παπαδόπουλου, που αναφέρεις, είναι μόνο μερικές πλευρές από αυτό που αλλού είπα «δεν εμπλέχτηκα ποτέ με την ΕΛΕΓΕΙΑ γιατί διαφωνώ σε πολλά με τις επιλογές της και τις μεθοδολογίες της». Συνεπώς συμμερίζομαι απόλυτα την ψυχική σου διάθεση σε τέτοιες συνθήκες.
Ωστόσο, δεν θέλω να μπώ σε προσωπικές κόντρες, χαρακτηρισμούς ή εγκώμια. Ούτε θα κρίνω τι αναχαίτισε τον κ. Μπέλο, μιάς και ξέρω και πολύ παλαιότερη πρωτοβουλία του για δημιουργία φορέα, που τελικά δεν έφτιαξε.
Αναφέρθηκα μόνο σε γεγονότα που γνώριζα.
Για τα δικά σου βήματα (στην ΕΛΕΓΕΙΑ) , δεν μπορώ να ξέρω λεπτομέρειες γιατί 1ον: ποτέ δεν ήμουν μέσα στα «μαγειρέματά» της και 2ον: ποτέ δεν περιεργαζόμουν τα βήματα των μελών, εκτός και αν αυτά διατυπώνονταν –πραγματοποιούνταν δημοσίως.
Από τα δημόσια λοιπόν βήματά σου γνωρίζω πολλά και τα εκτιμώ, δεν είναι όμως το θέμα μας τα πρόσωπα.
Εγώ τοποθετήθηκα γιατί με πονά ο χώρος (και όσοι με ξέρουν γνωρίζουν το βαθμό αληθείας) και με θλίβει η πολυδιάσπαση, κάτι που προσπάθησα να αναχαιτίσω όσο είχα δημόσιο ρόλο.
Δεν θα κρίνω αν καλώς ή κακώς δημιουργήθηκε το κολέγιο.
Ούτε και θα κρύψω ότι δεν επιθυμώ νέα όργανα αλλά επανάσταση στα υπάρχοντα.
Οι επιλογές όμως του καθ’ ενός μου είναι σεβαστές, έστω και αν διαφωνώ μαζί τους.
Εκείνο όμως που κυρίως δεν μου άρεσε στην προκείμενη περίπτωση (που δεν το σχολίασα ως σήμερα, αλλά αφού το θέτεις, το σχολιάζω), είναι η δημιουργία του τη στιγμή που το είχε ανάγκη η βιομηχανία εκδηλώσεων. Και εκ της συνθέσεώς του είναι σαφές ότι δεν είναι τυχαίο.
Και αυτό, πέραν των δικών σου προθέσεων ή ευθυνών, είναι ιστορικό δεδομένο που σκιάζει την απαρχή της δημιουργίας του.
Όσο για τα μέλη του κολεγίου, δεν είναι αρμοδιότητά μου να τα σχολιάσω δημοσίως. Δεν είμαι πιά «δημόσιο πρόσωπο». Πίνοντας καφεδάκι –αν τύχει- να σου πώ ευχαρίστως τις εκτιμήσεις μου.
Τα έργα όμως –ή ή απραξία- του καθ’ ενός μπορεί να αναδείξει σημαντικές πληροφορίες –θετικές ή αρνητικές- για όποιον ενδιαφέρεται,.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση