Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Εχουν δικαίωμα σε εφημερίες σε Κ.Υ ή Νοσοκομείο οι κατέχοντες άγονο αγροτικό;
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Για το θέμα της εφημερίας ή μη των αγροτικών που υηρετούν σε άγονα έχω να δηλώσω τα εξής, χωρίς να μπορώ να παραθέσω κάποια σχετική νομολογία, όμως έχουν νομίζω κάποια λογική.
Όσοι υπηρετούν σε άγονα πρέπει να βρίσκονται σε 24ωρη ετοιμότητα καθημερινά πλην Σαββάτου, Κυριακής και Αργιών. Τις ημέρες αυτές το Π.Ι. καλύπτεται από κάποιο κέντρο εφημερίας ή από κάποιο Κ.Υ. Δε νομίζω ότι άγονο σημαίνει επί 12 μήνες παλιά ή 6 μήνες τώρα, ρίχνω άγκυρα στο ιατρείο και δεν κουνιέμαι ρούπι έξω από τα όριά μου. Ο γιατρός είναι, αν και πολύ δεν το πιστεύουν, άνθρωπος που δικαιούται τις αργίες τουλάχιστον να είναι απαλλαγμένος από τα καθήκοντα του (αν δεν εφημερεύει). Προσέξτε, το απόγευμα της Παρασκευής τυπικά δεν θεωρείται και δεν είναι μέρος του Σαββατοκύριακου (όπως και το απόγευμα πριν μιας εμβόλιμης αργίας π.χ. απόγευμα Τρίτης και Τετάρτη είναι αργία). Άσχετα αν οι περισσότεροι αγροτικοί σε άγονα φεύγουν από το μεσημέρι της Παρασκευής, αν δεν εφημερεύουν. Είναι ένα "εθιμικό" δίκαιο που όμως δεν είναι νόμιμο. Απλά ο εφημερεύων καλύπτει όσους φεύγουν κι εκείνοι με τη σειρά τους όταν εφημερεύουν θα τον καλύψουν.
Οι εφημερίες στο Κ.Υ. ή στα νοσοκομεία θεωρείται ότι καλύπτουν τις ανάγκες της μονάδας και υπογράφονται από κάποιον. Άρα αν μπαίνει κάποιος "άγονος" σε εφημερία καθημερινή σημαίνει ότι όποιος υπέγραψε τις εφημερίες (Διοικητής, Διευθυντής κλπ) θεωρεί ότι η παρουσία του "άγονου" σε εφημερία στο Κ.Υ. ή στο νοσοκομείο καλύπτει περισσότερο τις ανάγκες της μονάδας παρά η παρουσία του αγροτικού στο Π.Ι. Άρα αν συμβεί κάτι στο χωριό του "άγονου", οι ευθύνες βαρύνουν όποιον υπέγραψε τις εφημερίες. Ο αγροτικός δεν φέρει καμία ευθύνη. Κάλυπτε ανάγκες της υπηρεσίας. Στην περιοχή μου είχαμε θάνατο από έμφραγμα σε χωριό "άγονο" κι ο αγροτικός εφημέρευε στο νοσοκομείο. Κανέις δεν είπε κάτι για τον αγροτικό αλλά όλοι στράφηκαν εναντίον αυτών που τον έβαλαν να εφημερεύσει καθημερινή.
Έκτοτε (δυστυχώς πάντα πρέπει να πεθάνει κάποιος για να διορθωθεί κάτι στραβό στην ιατρική) οι αγροτικοί σε άγονα εφημερεύουν στο Κ.Υ. ή/και στο νοσοκομείο μόνο Σάββατο, Κυριακή και λοιπές αργίες, όταν τα ιατρεία τους καλύπτονται από άλλους εφημερεύοντες στο κέντρο εφημερίας. Κάτι που το βρίσκω απόλυτα νόμιμο και λογικό.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση