Σε νέο πχ 25 ετών, 110kg με ελεύθερο ιστορικό η ανεύρεση σε τυχαίο έλεγχο κρεατινίνης ορού 1.6 mg/dl θα σας θορυβούσε??
θα τον καθυσηχάζατε με το σκεπτικό ότι με βάση το τύπο του Cockcroft έχει φυσιολογικό GFR (=109 ml/min)?
Η μέτρηση της κρεατινίνης στο αίμα δίνει το τελικό αποτέλεσμα του ισοζυγίου παραγωγής μείον απέκκρισης και συνεπώς μόνο η μέτρηση της στο αίμα δεν σημαίνει και διάγνωση. Και φυσικά, πρέπει να λάβεις υπόψιν σου και τυχόν λάθος προς τα πάνω στην μέτρηση από το εργαστήριο εάν τα μηχανήματα δουλεύουν σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών (βλέπω Αθήνα και Ιούλιο).
Θα πρέπει συνεπώς να δεις εάν έχεις στείλει και ουρία ορού και στα ούρα ειδικό βάρος και κετονοσώματα και εάν αυτά δεν σε πείθουν, θα πρέπει να κάνεις και συλλογή ούρων 24ώρου και να μετρήσεις κρεατινίνη ορού και συλλογής ούρων.
Εμπειρικά σου λέω ότι λέω ότι παχύσαρκος νεαρός που λόγω καλοκαιριού αποφάσισε να κάνει δίαιτα (αύξηση κατανάλωσης πρωτείνης), ξεκίνησε την μόνη σωματική άσκηση που αντέχει να κάνει το κολύμπι (αύξηση παραγωγής κρεατινίνης), είναι αφυδατωμένος λόγω ζέστης, δίνει φοβισμένος και νηστικότατος (αύξηση κετονοσωμάτων) αίμα, σε εργαστήριο που δεν πληρεί θερμοκρασίες επεξεργασίας του δείγματος, δεν θα μου κάνει καθόλου εντύπωση μια τέτοια τιμή..... Αλλά θέλει σίγουρα έλεγχο ξανά χωρίς τέτοιες συνθήκες....αν όντως συμβαίνουν.