Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
9 Νοεμβρίου 2024, 03:34:45

Αποστολέας Θέμα: Επικίνδυνες λίστες.  (Αναγνώστηκε 1963 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Νοεμβρίου 2012, 23:50:14
Αναγνώστηκε 1963 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01-11-2012
του συγγραφέα Νίκου Δήμου.



Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο μία λίστα με τα επιτεύγματα του Ιωάννη Μεταξά. Αρχίζει με την ερώτηση: «Από ποιον πρωθυπουργό της Ελλάδος έγιναν τα παρακάτω;». Και μετά απαριθμεί δεκαπέντε δράσεις μεταξύ των οποίων η καθιέρωση του 8ωρου, η πληρωμή υπερωριών, η υποχρεωτική αργία της Κυριακής, η απαγόρευση της παιδικής εργασίας, η καθιέρωση κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων - το λεγόμενο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» - και οι πρώτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ακολουθεί η ίδρυση του ΙΚΑ, της Εργατικής Εστίας, η υποχρεωτική διαιτησία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, η καθιέρωση της Πρωτομαγιάς και η άδεια μετ' αποδοχών. Ακόμα αναφέρει ότι χαρίστηκαν αγροτικά δάνεια, ιδρύθηκαν κρατικοί παιδικοί σταθμοί, η ανεργία εξαφανίστηκε και ο  προϋπολογισμός για πρώτη φορά έγινε πλεονασματικός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η λίστα μου έχει έρθει περισσότερες από δέκα φορές μέσα σε μία εβδομάδα, από διάφορους επώνυμους και γνωστούς αποστολείς. Μερικοί προσθέτουν και το γεγονός ότι: «Ο Μεταξάς ήταν ο Πρωθυπουργός που αρνήθηκε να πληρώσει δάνειο της Ελλάδος στην Βελγική Société Commerciale de Belgique, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του λαού και της χώρας. Η Ελλάδα δικαιώθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο».

Η λίστα, βέβαια, προπαγανδίζει και μεροληπτεί. Ωστόσο είναι ιστορικό γεγονός ότι ο Μεταξάς ήταν ένας «ήπιος» δικτάτορας με εκσυγχρονιστικές τάσεις (αντίθετα με τον Παπαδόπουλο)  ο οποίος δεν βαρύνεται με τις εκατόμβες θυμάτων των συγκαιρινών συναδέλφων του, Χίτλερ, Στάλιν, Φράνκο και Σια. Αλλά ήταν δικτάτορας. Υπήρξε καταπίεση και τρομοκρατία. Πολλοί φυλακίστηκαν, άλλοι εξορίστηκαν ή βασανίστηκαν από τον Μανιαδάκη.  Αυτά δεν τα αναφέρει η λίστα. Ούτε βέβαια ότι  η τάξη και ευημερία μίας δικτατορίας είναι φαινομενικές, οι στατιστικές ψεύτικες – και κάποια στιγμή καταρρέει από μέσα (έτσι έγινε με όλες τις άλλες). Τον Μεταξά τον έσωσε ο πόλεμος.

Αλλά το θέμα δεν είναι τι έκανε ο Μεταξάς. Αυτό αφορά τους ιστορικούς. Οι αφελείς που κυκλοφορούν τη λίστα και προτείνουν ένα δικτάτορα ως πρότυπο και την δικτατορία ως πολίτευμα προς μίμηση, καταλαβαίνουν τι κάνουν; Συνειδητά ή όχι, παίζουν το παιχνίδι των σημερινών εχθρών της δημοκρατίας, που καπηλεύονται τη μνήμη του Μεταξά και θεωρούν «δική τους» την 28η Οκτωβρίου. Δεν είναι απλοί φασίστες, είναι ναζί. (Ο Μεταξάς δεν ήταν).  Ήδη μαχαιρώνουν, δέρνουν και τρομοκρατούν. Δείτε την ιστοσελίδα τους για να καταλάβετε.  

Πιο επικίνδυνη από τη «Λίστα Λαγκάρντ» μου μοιάζει η «Λίστα Μεταξά».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Νοεμβρίου 2012, 00:31:38
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Προσωπικά, είχα τάξει εδώ και πολλά χρόνια στον εαυτό μου να αποτίσω φόρο τιμής στον τάφο του Ιωάννη Μεταξά στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών και το κατόρθωσα το 2002. Είναι ένας λιτός, απέριττος τάφος που δεν μαρτυρά σε τίποτε το μεγαλείο του ανδρός που κρύβει μέσα του.
Δεν μπορεί να εξαντληθεί σε λίγες γραμμές η βιογραφία του σπουδαιότερου επιτελικού πνεύματος που ανέδειξε ο Ε.Σ. στον 20αι., αλλά μπορούμε τουλάχιστο να σημειώσουμε ότι ο Ι.Μ. καταγόταν από πανάρχαιη οικογένεια της Κεφαλλονιάς και αποφοίτησε πρώτος στην κλάση του από τη Στρατιωτική Ακαδημία του Βερολίνου. Εθεωρείτο μαθηματική διάνοια και στο θρανίο του στο Βερολίνο είχε γράψει αλληγορικά "Ουδέν πρόβλημα άλυτο παρά του Ιωάννου Μεταξά". Υπηρέτησε τη φιλοβασιλική παράταξη και χρημάτισε επιτελάρχης του Βασιλέα Κωνσταντίνου στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους (ατυχώς, δεν αξιοποιήθηκε στη Μικρασιατική Εκστρατεία), αλλά προς το τέλος της σταδιοδρομίας του έκανε άνοιγμα και προς τη Βενιζελική πλευρά. Η εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936 (πρακτικά ο Ι.Μ. είχε αναλάβει με δημοκρατικές διαδικασίες τη διακυβέρνηση από το Μάρτιο του ίδιου έτους), πρέπει να συνεκτιμηθεί μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του χάους και της αποσάθρωσης της πολιτικής ζωής και των κομμάτων που επικρατούσε τότε αλλά και της αναγκαιότητας να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα και να αποκρουστεί η αυξανόμενη απειλή των αθεοαναρχοβουλγαροκουμμουνιστοληστοσυμμοριτών.
Η περιβόητη "γραμμή Μεταξά" που εξασφάλιζε τα προς Βορρά σύνορα της χώρας, ήταν ένα επιβλητικό, κολοσσιαίων διαστάσεων οχυρωματικό έργο φτιαγμένο από ελληνικά χέρια με ελληνικά υλικά, που δείχνει ότι όταν οι Έλληνες έχουν την κατάλληλη ηγεσία, μπορούν να επιτύχουν θαύματα. Κανείς δεν είναι τέλειος σε όλη τη διαδρομή του βίου του, όμως νομίζω ότι ουδείς μπορεί να διαφωνήσει πειστικά στο ότι ο Ιωάννης Μεταξάς, ενσάρκωση της ανιδιοτέλειας και της φιλοπατρίας, ήταν ένας άξιος Έλληνας.



ZEI!
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2012, 00:32:52 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά: