Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 15:31:29

Αποστολέας Θέμα: medisto  (Αναγνώστηκε 27526 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Ιουλίου 2012, 22:39:19
Αναγνώστηκε 27526 φορές
Αποσυνδεδεμένος

ΦΙΛΙΩ ΤΟΠΚΑΡΙΔΟΥ

ηθελα να ρωτησω αν καποιος συναδελφος εχει το συγκεκριμενο προγραμμα και την εμπειρια του.αξιζει να δωσω 600 ευρω ?

18 Ιουλίου 2012, 23:12:22
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Όλο και κάποιος από την ΗΔΙΚΑ θα σου πει ναι και θα έχει τους λόγους του.
Βασικά ο λόγος που δεν το πήρα και προτίμησα να περάσω σε γραμματέα ήταν γιατί δεν είχα εμπιστοσύνη να τους εισάγω τον κωδικό μου στην ΗΣ
Γενικά κερδίζεις χρόνο αλλά όταν το σύστημα δουλεύει ανθρωπινά.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

20 Ιουλίου 2012, 08:32:09
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ηθελα να ρωτησω αν καποιος συναδελφος εχει το συγκεκριμενο προγραμμα και την εμπειρια του.αξιζει να δωσω 600 ευρω ?

Έχω συζητήσει με συνάδελφο που δουλεύει το medisto και είναι ευχαριστημένος, όταν λειτουργούν βέβαια το e-syntagografisi και το e-diagnosis.

Υπάρχει πάντως και ανταγωνιστής του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος , που λέγεται Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Ιουλίου 2012, 08:36:26
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Όλο και κάποιος από την ΗΔΙΚΑ θα σου πει ναι και θα έχει τους λόγους του.
...............

Όταν το κράτος με τον τρόπο του δημιουργεί μονοπώλια, όπως το e-syntagorafisi ή το e-diagnosis,
τότε ας περιμένει κανείς και υψηλά κόστη και άσχημη ποιότητα αλλά και διαφθορά και παρασιτισμό.

Το Κράτος ας αναλάβει το Πρωτόκολλο όχι το Ιατρικό Λογισμικό:

« Τελευταία τροποποίηση: 20 Ιουλίου 2012, 14:04:32 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Ιουλίου 2012, 09:18:28
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Παράθεση από: ΗΔΙΚΑ
Η αντιγραφή της συνταγής λειτουργούσε εξ΄αρχής αλλά μας ζητήθηκε να απενεργοποιηθεί. Αν κοιτάξετε θα δείτε την επιλογή ανενεργή.

Περιμένω να μου απαντήσουν ποιος το ζήτησε......

20 Ιουλίου 2012, 10:45:09
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Υποθεση!.
Αν με ένα πάτημα κουμπιού αντιγράφονταν οι συνταγές , πως θα δικαιολογούνταν το εικοσάρικο για συνταγογραφία?
Ερώτηση!
Γιατί σχεδόν κανένας ιδώτης δεν γράφει τρίμηνες?

20 Ιουλίου 2012, 11:40:40
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Υποθεση!.
Αν με ένα πάτημα κουμπιού αντιγράφονταν οι συνταγές , πως θα δικαιολογούνταν το εικοσάρικο για συνταγογραφία?
Ερώτηση!
Γιατί σχεδόν κανένας ιδώτης δεν γράφει τρίμηνες?
Δεν το ζήτησαν οι ιδιώτες. Αυτοί πληρώνουν για να το έχουν.... Άλλοι το ζήτησαν σίγουρα. Υποψιάζομαι ποιοι αλλά θα περιμένω και την επίσημη απάντηση.
Προσωπικά σαν ιδιώτης όλη η χρόνια συνταγογραφία μου είναι τρίμηνες. Και στην γειτονιά που εργάζομαι είναι σχεδόν κανόνας και για τους υπόλοιπους ιδιώτες. Όταν θα δεις τα ονόματα μας σε εφημερίδες ως υπερσυνταγογράφους θα σε δω τι θα λες. Γιατί γιατρό του ΕΣΥ θα πρέπει να γράφει 800 συνταγές τη μέρα για να τον πουν υπερσυνταγογράφο.

28 Σεπτεμβρίου 2012, 18:28:42
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Danae

Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Τον πατέρα μου που χρησιμοποιεί το Medisto τον προσέγγισαν από μια τοπική εταιρία που αναπτύσσει λογισμικό για διάφορους επαγγελματίες, και παράγει και ιατρικό λογισμικό. Ο πωλητής του είπε ότι τον ξενίζει ο ισχυρισμός ότι το Medisto και το MedExpress συνδέονται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και περνάνε αυτόματα δεδομένα μεταξύ ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εφαρμογών, γιατί η ΗΔΙΚΑ δεν έχει δώσει API σε καμία εταιρία. Τι ακριβώς εννοεί; Αν η ΗΔΙΚΑ πραγματικά δεν έχει δώσει API σε καμια εταιρία, τότε το Medisto και το MedExpress πώς συνδέονται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση; Είναι αξιόπιστα και ασφαλή; Αν ο πωλητής έχει δίκιο και η ΗΔΙΚΑ δεν έχει δώσει API σε κανέναν, τότε τι συμβαίνει; Επίσης, είναι δυνατόν η ΗΔΙΚΑ να έχει δώσει API μόνο σε αυτές τις δυο εταιρίες κι όχι στις άλλες; Μπορεί να το κάνει; Επειδή έχουμε θορυβηθεί, θα θέλαμε να μάθουμε τι συμβαίνει και να βγάλουμε συμπέρασμα αν η επιλογή μας ήταν σωστή. Σας ευχαριστώ.

ΥΓ. Ο λόγος που μπαίνω εγώ κι όχι ο πατέρας μου είναι γιατί ο πατέρας μου λόγω ηλικίας δεν έιναι εξοικειωμένος με φόρουμ κ.α.

28 Σεπτεμβρίου 2012, 20:56:46
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Τον πατέρα μου που χρησιμοποιεί το Medisto τον προσέγγισαν από μια τοπική εταιρία που αναπτύσσει λογισμικό για διάφορους επαγγελματίες, και παράγει και ιατρικό λογισμικό. Ο πωλητής του είπε ότι τον ξενίζει ο ισχυρισμός ότι το Medisto και το MedExpress συνδέονται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και περνάνε αυτόματα δεδομένα μεταξύ ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εφαρμογών, γιατί η ΗΔΙΚΑ δεν έχει δώσει API σε καμία εταιρία. Τι ακριβώς εννοεί; Αν η ΗΔΙΚΑ πραγματικά δεν έχει δώσει API σε καμια εταιρία, τότε το Medisto και το MedExpress πώς συνδέονται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση; Είναι αξιόπιστα και ασφαλή; Αν ο πωλητής έχει δίκιο και η ΗΔΙΚΑ δεν έχει δώσει API σε κανέναν, τότε τι συμβαίνει; Επίσης, είναι δυνατόν η ΗΔΙΚΑ να έχει δώσει API μόνο σε αυτές τις δυο εταιρίες κι όχι στις άλλες; Μπορεί να το κάνει; Επειδή έχουμε θορυβηθεί, θα θέλαμε να μάθουμε τι συμβαίνει και να βγάλουμε συμπέρασμα αν η επιλογή μας ήταν σωστή. Σας ευχαριστώ.

ΥΓ. Ο λόγος που μπαίνω εγώ κι όχι ο πατέρας μου είναι γιατί ο πατέρας μου λόγω ηλικίας δεν έιναι εξοικειωμένος με φόρουμ κ.α.

Τι σημαίνει API;

28 Σεπτεμβρίου 2012, 22:14:25
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
API=Application Programming Interface
Είναι μια διεπαφή με την οποία ένα λογισμικό επικοινωνεί με ένα άλλο.

Για τους φαρμακοποιούς είναι σε λειτουργία στην πραγματική βάση. Μάλιστα ακόμη και ως γιατρός μπορείς να λάβεις μέσω του ΑΡΙ μια συνταγή εάν ξέρεις το barcode της. Τίποτα περισσότερο για τους γιατρούς προς το παρόν.
Τα medisto & med-express μιμούνται απλά τον web browser και κάνουν στο background ότι θα έκανε ο γιατρός με το ποντίκι.

22 Οκτωβρίου 2012, 11:20:24
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Danae

Καλημέρα σας. Επανέρχομαι στο θέμα του meidisto και του medexpress. Ο κ. Κουναλάκης είπε ότι αυτές οι εφαρμογές μιμούνται τον web browser και κάνουν στο background ότι θα έκανε ένας γιατρός με το ποντίκι. Και πάλι όμως, με κάποιο τρόπο δεν πρέπει να επικοινωνούν αυτές οι εφαρμογές με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση; Είχα μια κουβέντα με φίλο μηχανικό λογισμικού που δουλεύει σε μια εταιρία που με έδρα τη Θεσσαλονικη που φφτιάχνει και ιατρικό λογισμικό και μου είπε ότι χωρίς επίσημο, πιστοποιημένο και δημοσιοποιημένο API δε μπορεί κανείς να πει ότι παρέχει επίσημη, αξιόπιστη και ασφαλή μεταφορά δεδομένων από τη δική του εφαρμογή σε αυτές του κράτους κι άρχισε να μου εκθέτει μια σειρά ζητημάτων που ομολογώ ότι με τρόμαξαν. Τέλος πάντων, εγώ αποφάσισα να το ψάξω λίγο παραπάνω το θέμα και πήρα τηλέφωνο στην ΗΔΙΚΑ. Εκεί είναι που το πράγμα περιπλέκεται. Ένας προγραμματιστής της ΗΔΙΚΑ με τον οποίο μίλησα (το ωραίο είναι ότι μας πήρε εκείνος από το κινητό του τηλέφωνο κι όχι από υπηρεσιακό) επέμενε σε όλους τους τόνους ότι η ΗΔΙΚΑ δεν έχει δώσει API σε κανέναν κι ότι, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του, "όποιος ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή του επικοινωνεί με αυτές του ΕΟΠΥΥ κι ανταλλάσσει δεδομένα μαζί τους εξαπατά τον κόσμο". Τα ανέφερα αυτά στο φίλο μου από την εταιρία λογισμικού και μου είπε γελώντας ότι τα ίδια του έλεγαν κι εκείνου και ότι τα ίδια έχουν πει και σ'αλλους συναδέλφους του από άλλες εταιρίες. Τι συμβαίνει τελικά; Τα medisto και medexpress έχουν πάρει εξουσιοδότηση και API από την ΗΔΙΚΑ για μεταφορά δεδομένων; Αν όχι, τότε είναι ασφαλή; Αν αύριο μπουν εδώ στο φόρουμ οι άνθρωποι αυτών των εταιριών και πουν ότι έχουν έγκριση κλπ εγώ ποιον να πιστέψω; τους προγραμματιστές των εταιριών που φτιάξανε τα medisto και medexpress ή την ΗΔΙΚΑ; Ποιος λέει την αλήθεια; Ποιος όχι;

22 Οκτωβρίου 2012, 14:15:45
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Απλά και ξεκάθαρα ελληνικά:
α) ΔΕΝ υπάρχει ούτε καν σε κατάσταση δοκιμής ΑΡΙ για τους ιατρούς μέχρι και σήμερα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Όταν θα υπάρξει θα δοθεί. Σε αυτή τη φάση μπαίνουν όλο και περισσότεροι φαρμακοποιοί στο ΑΡΙ που έχει φτιαχτεί μόνο για αυτούς.
β) Τα medexpress & medisto μιμουνται τον browser. Συνδέονται στο server σαν browser στέλνουν ότι θα στείλει και ο browser σου όταν το δουλεύεις εσύ και ότι λαμβάνουν το επεξεργάζονται και στο δείχνουν στην οθόνη. Ποιο είναι το πρόβλημα σε αυτό;
γ) Είναι ασφαλή; όσο έχεις εμπιστοσύνη στον κατασκευαστή του λογισμικού που δίνεις το password σου, τόσο ασφαλή είναι. Εάν φοβάσαι ότι μπορεί να σου υποκλέψουν το password σου δεν τα χρησιμοποιείς. Αλλά αυτό ισχύει για όλα.

Εάν σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις κοιτάς απλά και το browser εάν αυτά που έκανες με ένα από αυτά είναι αυτά που βλέπεις και στην ιστοσελίδα του e-syntagografisi.

Τέλος.

22 Οκτωβρίου 2012, 23:12:04
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

tsoukase

Επώνυμοι
Δημήτρη, θα μπορούσες να αναφέρεις τι εννοείς "μίμηση browser" και ποια η διαφορά με την επικοινωνία μέσω API. Επίσης αν έχεις σχετικό link για το πρώτο.

Απότι διαπίστωσα αδρά, τα δύο προγράμματα δεν κάνουν πολλά παραπάνω από τα original sites, παρά μόνο ίσως ότι κρατάν αρχείο των παραπεμπτικών εξετάσεων που δεν προσφέρεται ακόμα από το e-diag. Επίσης σε αρχάριους και αργούς χρήστες μπορεί να φαίνεται πιο φιλικό ιδίως στην αρχή.

Αν η ανάπτυξη τέτοιου συστήματος όντως δε χρειάζεται API, τότε θα μπορούσε να ενσωματηθεί σε υπάρχοντα λογισμικά ιατρείου χρησιμοποιώντας ολόκληρη τη βάση δεδομένων των ασθενών και να προκύψει έτσι ένα πλήρες πακέτο. Όμως πρέπει να είναι γνωστή η γλώσσα επικοινωνίας με τον server (login, retrieve, update κτλ) και αυτή δεν είναι διαθέσιμη, οπότε πιθανόν να έγινε διαφυγή τους ως insider job. Αν κάνω λάθος. πες μου που μπορούμε να βρούμε αυτή τη γλώσσα και θα σας κάνω εγώ ένα σύστημα που θα διαβάζει τα μάτια σας...
Ιατρός Νεύρων

23 Οκτωβρίου 2012, 00:54:19
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Μίμηση browser σημαίνει:
Καταγράφω την επικοινωνία που κάνει ο browser με το e-syntagografisi.gr και κατόπιν φτιάχνω ένα λογισμικό που στέλνει ότι θα έστελνε ο browser σε https  και από την ιστοσελίδα που λαμβάνω αντλώ την πληροφορία που θέλω και δείχνω στο χρήστη αυτό που θέλω. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί και μιμείται τα πάντα που κάνει ο browser από τα cookies, τα sessions, τα δεκάδες requests-συνδέσεις με το e-syntagografisi, κλπ. Κάθε παραμικρή αλλαγή στην ιστοσελίδα σημαίνει και αλλαγή του κάθε medisto-medexpress
H ΗΔΙΚΑ χρησιμοποιεί το Oracle ADF που μπορείς να βρεις εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ΑΡΙ σημαίνει:
Το λογισμικό του χρήστη έχει δικό του περιβάλλον όπου ο χρήστης συμπληρώνει την συνταγή, κατόπιν το λογισμικό φτιάχνει ένα xml αρχειο και κατόπιν με 1 και μόνο ένα request-σύνδεση με το e-syntagografisi στέλνει την συνταγή, παίρνει το barcode από το e-syntagografisi και το ίδιο το λογισμικό φτιάχνει το Pdf που τυπώνεται. Με ένα άλλο αντίστοιχο request στέλνεις στο e-syntagografisi το κωδικό μιας συνταγής και σου επιστρέφει σε xml μια συνταγή με βάση τα epsos & HL7 CDA.
Για παράδειγμα στην παρούσα φάση το λογισμικό των φαρμακοποιών κάνει άντληση μιας συνταγής με το εξής request:
URL: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος broker/api/[username]/prescriptions/get/[prescriptionid]?signature=[signature]
Method GET: Returns 200 OK & XML (cda xml), 401 Unauthorized, ή με σειρά από errors σε περίπτωση μη ύπαρξης συνταγής

23 Οκτωβρίου 2012, 14:13:14
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

tsoukase

Επώνυμοι
Ευχαριστώ για την ανάλυση.
Αν δεν κάνω λάθος λοιπόν, η μίμηση είναι δυνατή με "reverse engineering" των μεμονωμένων https κλήσεων και η κρυπτογράφηση δεν το επηρρεάζει, ενώ το API σχετίζεται με την εσωτερική αρχιτεκτονική της βάσης και παραμένει κρυμένο. Συνεπώς δεν διέρρευσε κάτι από πλευράς της ΗΔΙΚΑ.

Οπότε έχω την εξής ερώτηση: έστω ότι αποκαλύπτουμε και προσομοιώνουμε όλες τις κλήσεις προς τη βάση του e-synt, θα ήταν δυνατό αυτή να λειτουργήσει πάνω σε ένα δικό μας AMP-stack (Apache-Mysql-Php); Το σύστημα θα λειτουργούσε ταυτόχρονα με τη βάση του e-synt (μέσω του ανάλογου προτοκόλου) και μια τοπική (μέσω php), όπως φαίνεται ότι κάνουν τα εν λόγω προγράμματα.
Και επίσης υπάρχει add-on του firefox που απλοποιεί την ανίχνευση κλήσεων ή πρέπει να χρησιμοποιηθεί το wireshark;
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Οκτωβρίου 2012, 14:19:05 από tsoukase »
Ιατρός Νεύρων

Λέξεις κλειδιά: medisto med-express 

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
medisto-medexpress

Ξεκίνησε από NewGP ΕΟΠΥΥ

2 Απαντήσεις
6243 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαρτίου 2017, 21:11:29
από Argirios Argiriou