Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Δεκεμβρίου 2024, 07:05:34

Αποστολέας Θέμα: Εποχική επιβάρυνση λειτουργίας ΚΥ/ΠΙ  (Αναγνώστηκε 4532 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Ιουλίου 2012, 13:43:13
Αναγνώστηκε 4532 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Με σοβαρές ελλείψεις αγωνίζονται να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών τα ιατρεία στις τουριστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Κάθε καλοκαίρι, μαζί με τον καύσωνα και τα μπάνια του λαού, βγαίνουν στην επιφάνεια και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και υλικά υπάρχουν και τον χειμώνα, μόνο που το καλοκαίρι η κατάσταση επιδεινώνεται, αφού ο πληθυσμός στις τουριστικές περιοχές αυξάνεται κατακόρυφα.

Σε έναν αγώνα δρόμου επιδίδονται καθημερινά οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας στις τουριστικές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Το βάρος πέφτει κυρίως στα κέντρα υγείας της Νέας Μηχανιώνας και της Νέας Μαδύτου, τα οποία καλύπτουν μια τεράστια περιοχή και έχουν υπό την ευθύνη τους και τα αντίστοιχα περιφερειακά ιατρεία.
«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Παλαιότερα υπήρχαν πέντε παιδίατροι, εκ των οποίων τρεις στο κέντρο υγείας Μηχανιώνας κι από ένας στο περιφερειακό ιατρείο Επανομής και στο περιφερειακό ιατρείο Περαίας. Μετά τις συνταξιοδοτήσεις, όμως, έμεινε μόνο μία παιδίατρος, η οποία πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του έτους. Επίσης, δεν υπάρχουν καν οφθαλμίατρος και καρδιολόγος, ενώ το ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργεί μετά το μεσημέρι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού», δηλώνει στη «Μ» το μέλος του δ.σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) κι εργαζόμενος στο κέντρο υγείας Νέας Μηχανιώνας Θεόδωρος Ζδούκος.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «αγκάθι» αποτελεί και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο κολλά ή πέφτει συνέχεια, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται ασθενείς και γιατροί. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί αναγκάζονται να εξυπηρετούν τους μισούς από τους ασθενείς που έβλεπαν πριν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δηλαδή αντί για 50-60 άτομα εξυπηρετούν 25-30.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο κέντρο υγείας Μηχανιώνας υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο που ανήκει στο κέντρο, το οποίο όμως δεν έχει επαρκή αριθμό οδηγών για να βγαίνουν όλες οι βάρδιες. Συνήθως υπάρχει ασθενοφόρο μόνο το πρωί κι άλλες φορές καθόλου. Ελπιδοφόρο, όμως, είναι το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια υπάρχει κι ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που εδρεύει στην Περαία.

Για αυξημένες ανάγκες την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς οι κάτοικοι φτάνουν από τις 80.000 στις 120.000, κάνει λόγο στη «Μ» ο διευθυντής του κέντρου υγείας Νέας Μηχανιώνας Αθανάσιος Συμεωνίδης και προσθέτει ότι συνολικά εργάζονται 12 γενικοί γιατροί, εκ των οποίων έξι στο κέντρο υγείας Νέας Μηχανιώνας και έξι στα περιφερειακά ιατρεία (δύο στην Περαία, δύο στους Νέους Επιβάτες και δύο στην Επανομή).

«Βογκάμε πληθυσμιακά, καθώς εξυπηρετούμε μια μεγάλη περιοχή, μαζί και τον Τρίλοφο και το Πλαγιάρι. Το περίεργο είναι όμως ότι υπάρχει κόσμος που έρχεται σε μας από τη Θεσσαλονίκη, διότι βρίσκει γρηγορότερη και πιο ανθρώπινη περίθαλψη», εξηγεί ο κ. Συμεωνίδης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι καρδιολόγος και οφθαλμίατρος δεν υπάρχουν, ωστόσο υπάρχει ψυχίατρος που έρχεται στο κέντρο υγείας Νέας Μηχανιώνας από το «Ιπποκράτειο», ενώ μία φορά την εβδομάδα θα έρχεται χειρουργός από το «Παναγία» και δερματολόγος από τον «Άγιο Παύλο». Μετά βίας όμως επαρκούν οι νοσηλεύτριες, οι οποίες είναι συνολικά 11, εκ των οποίων οι δύο θα συνταξιοδοτηθούν, ενώ η διεύθυνση του κέντρου υγείας ζητά επιπλέον τρεις.

«Το ακτινολογικό λειτουργεί μέχρι το μεσημέρι, κι αυτό διότι, ενώ μας εξυπηρετούσε προσωπικό από το ‘Παναγία’ το απόγευμα, έπρεπε να ενισχυθεί και το κέντρο υγείας της Καλλικράτειας», λέει ο κ. Συμεωνίδης και προσθέτει ότι το υπάρχον ασθενοφόρο του κέντρου υγείας Νέας Μηχανιώνας είναι παλιό και πλέον το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να αναλάβει τη συντήρησή του. Επίσης, δεν υπάρχουν πληρώματα να το στελεχώσουν, κι όταν παραστεί ανάγκη το κέντρο εξυπηρετείται από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μικροβιολογικό τμήμα του κέντρου υγείας Νέας Μηχανιώνας καλύπτει όλη την ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ μηνιαίως γίνονται 6.000 μικροβιολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις. Ταυτόχρονα, παρά τις δυσκολίες, γίνονται και ανοίγματα στην τοπική κοινωνία μέσω δράσεων και εκδηλώσεων, όπως ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ προγραμματίζονται παρεμβάσεις για πολίτες με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια στο φυσιοθεραπευτήριο του κέντρου υγείας, καθώς και διενέργεια τεστ ΠΑΠ σε γυναίκες με αναπηρία από το κέντρο ΚΑΠΠΑ της Περαίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ, που θα αναλάβει τη μεταφορά των γυναικών στη Μηχανιώνα.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΔΥΤΟ


Με δυσκολία βγαίνουν οι εφημερίες στο κέντρο υγείας της Νέας Μαδύτου, που εξυπηρετεί όλη την περιοχή του Στρυμονικού κόλπου, την Εγνατία οδό και την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Όπως τονίζει στη «Μ» ο διευθυντής του κέντρου υγείας Αντώνης Στοΐτσας, οι εφημερίες βγαίνουν οριακά εξαιτίας της έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης, οι γιατροί έχουν να πληρωθούν τις εφημερίες τους από τον Φεβρουάριο, ενώ οι μειώσεις στον μισθό τους φτάνουν το 40%-45%.
Εξάλλου, υπάρχει και μείωση των αναλώσιμων υλικών, με αποτέλεσμα πολλές φορές το κέντρο υγείας να ξεμένει από σύριγγες και να καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες για χρήση των υπαρχόντων υλικών με φειδώ, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στην ασφάλεια των πολιτών.

«Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής που καλύπτουμε είναι 40.000, ενώ υπολογίζεται ότι το καλοκαίρι φτάνουν τις 120.000. Οι αυξημένες ανάγκες καλύπτονται χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών. Το περιφερειακό ιατρείο Σταυρού έχει μόνο έναν γενικό γιατρό κι έναν αγροτικό, που θέλει ειδικότητα στη μικροβιολογία και θα φύγει σε τρεις μήνες. Από έναν γενικό γιατρό έχουν και τα ιατρεία της Ασπροβάλτας και των Βρασνών», εξηγεί ο κ. Στοΐτσας και προσθέτει ότι «ο αγροτικός γιατρός μετακινείται από τον Σταυρό στο μικροβιολογικό τμήμα του κέντρου υγείας της Μαδύτου προκειμένου αυτό να λειτουργήσει, καθώς έχουμε μόνο μία εποχική παρασκευάστρια. Στα ιατρεία Ασπροβάλτας, Σταυρού και Βρασνών δεν υπάρχουν νοσηλεύτριες. Επίσης, έχουμε επισκέπτες οφθαλμίατρο, καρδιολόγο, ψυχίατρο και χειρουργό, που έρχονται είτε κάθε 15 ημέρες είτε κάθε εβδομάδα, ενώ έρχονται και ειδικευόμενοι από το ΑΧΕΠΑ, που και εκπαιδεύονται και μας βοηθούν».

Όσον αφορά στα ασθενοφόρα, ο κ. Στοΐτσας λέει ότι υπάρχει μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, η οποία έχει παραχωρηθεί στο κέντρο υγείας Νέας Μαδύτου. Ωστόσο είναι παλιά και δημιουργεί προβλήματα, ενώ είναι και βενζινοκίνητη, οπότε έχει ζητηθεί από το ΕΚΑΒ να κινείται με πετρέλαιο. Επίσης, κάθε καλοκαίρι το ΕΚΑΒ τους διαθέτει ένα συμπληρωματικό ασθενοφόρο, που πλέον εδρεύει στην περιοχή του Προφήτη.


ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Απογοητευτικές συνθήκες

Τραγικές είναι οι συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες υγείας στη Χαλκιδική, έναν νομό που τους θερινούς μήνες «βουλιάζει» από τους επισκέπτες. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι γιατροί, τα τέσσερα κέντρα υγείας του νομού, των Νέων Μουδανιών, της Κασσανδρείας, του Παλαιοχωρίου και του Αγίου Νικολάου, είναι σε άθλια κατάσταση. Σχεδιάστηκαν να εξυπηρετούν πληθυσμό 30.000 κατοίκων και τελικά εξυπηρετούν έως 1.000.000 ανθρώπους τους μήνες αιχμής.

«Τα κέντρα υγείας στον νομό μας λειτουργούν οριακά. Τα προηγούμενα καλοκαίρια υπήρχαν τέσσερις εφημερεύοντες ανά κέντρο υγείας, ενώ πλέον έχουν ξεμείνει με δύο και κάποιες φορές μένουν με έναν, όταν χρειάζεται να μετακινηθεί παθολόγος στο νοσοκομείο Πολυγύρου για να ενισχύσει την εκεί εφημερία. Στο κέντρο υγείας Μουδανιών έμεινε μόλις ένας παιδίατρος από τους τέσσερις που υπήρχαν, ενώ στην Κασσανδρεία δεν υπάρχει καν παιδίατρος», δηλώνει στη «Μ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής Άρης Τσαχουρίδης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι το ακτινολογικό στο κέντρο υγείας Μουδανιών δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν χειριστές, αν και υπήρχαν τρεις. Η Κασσανδρεία και το Παλαιοχώρι είχαν από έναν χειριστή, αλλά δεν έμεινε κανένας. Επιπλέον, στο νοσοκομείο Πολυγύρου ο αξονικός δεν λειτουργεί όταν λείπει ο χειριστής, ενώ εργάζονται μόνο τρεις αναισθησιολόγοι, τέσσερις καρδιολόγοι και τέσσερις παθολόγοι. Πρόβλημα δημιουργεί και η έλλειψη υλικών, όπως σύριγγες και καθετήρες.

Χειρότερη όμως από πέρυσι είναι και η εικόνα των ασθενοφόρων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο κέντρο υγείας Κασσανδρείας κι ένα στο κέντρο υγείας Μουδανιών, καθώς και μισό... ασθενοφόρο στο κέντρο υγείας του Αγίου Νικολάου. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κέντρο υγείας καλύπτεται από τους διασώστες του ΕΚΑΒ των Μουδανιών, οπότε άλλες φορές βγαίνει κάποια βάρδια κι άλλες όχι.
Επίσης, ένα ασθενοφόρο υπάρχει στο κέντρο υγείας Παλαιοχωρίου κι ένα στο νοσοκομείο Πολυγύρου, όπου έχουν απομείνει μόνο δύο άτομα-πλήρωμα του ΕΚΑΒ, οπότε καλύπτεται μόνο μία βάρδια. Χωρίς ασθενοφόρο είναι και το κέντρο υγείας αστικού τύπου Καλλικράτειας, το οποίο καλύπτεται από το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.


ΠΙΕΡΙΑ Ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές

Με ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές λειτουργούν και τα κέντρα υγείας στον νομό Πιερίας. Το βάρος των περιστατικών καλούνται να σηκώσουν τα κέντρα υγείας Λιτοχώρου και Αιγινίου, ενώ καθοριστική είναι η αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών από το νοσοκομείο Κατερίνης.
Όπως δηλώνει στη «Μ» ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης Αστέριος Φαρμάκης, στο κέντρο υγείας Λιτοχώρου οι οργανικές θέσεις γιατρών είναι 28 αλλά λείπουν πολλές γιατροί λόγω εγκυμοσύνης, και στο κέντρο υγείας Αιγινίου 26, αλλά λείπουν 7 γενικοί γιατροί.
«Στο κέντρο υγείας Λιτοχώρου υπάγονται τα περιφερειακά ιατρεία του Πλαταμώνα και της Λεπτοκαρυάς. Το ιατρείο του Πλαταμώνα είναι ακατάλληλο κτιριακά και μάλιστα πληρώνουμε γι’ αυτό 600 ευρώ ενοίκιο. Εδώ κι έναν χρόνο έχουμε ζητήσει από τον δήμο Δίου-Ολύμπου να στεγαστεί το ιατρείο στο ΚΑΠΗ του Πλαταμώνα, αφού γίνει ανακαίνιση του κτιρίου, αλλά δεν μας δίνει το πράσινο φως διότι λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αν όμως στεγαστεί στον νέο χώρο, θα μπορεί να λειτουργεί όλη μέρα (ενώ τώρα λειτουργεί μέχρι το μεσημέρι) και να έχει δύο γιατρούς αντί για έναν και να μπορεί να εφημερεύει καθημερινά», εξηγεί ο κ. Φαρμάκης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι ακατάλληλο είναι και το κτίριο όπου στεγάζεται το ιατρείο Λεπτοκαρυάς. Επί έναν χρόνο εκκρεμεί αίτημα προς τον δήμο να στεγαστεί στον χώρο που σήμερα λειτουργεί ως χώρος φύλαξης λαθρομεταναστών.
Συνολικά στον νομό Πιερίας υπάρχουν τέσσερα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε κάθε βάρδια, εκ των οποίων δύο στο νοσοκομείο Κατερίνης κι από ένα στο Λιτόχωρο και το Αιγίνιο. Επίσης, υπάρχουν και δύο ασθενοφόρα του νοσοκομείου Κατερίνης, που εδρεύουν ένα στο νοσοκομείο κι ένα στο Λιτόχωρο. Μάλιστα, αν γίνει νέο ιατρείο στον Πλαταμώνα, οι κάτοικοι δηλώνουν πρόθυμοι να δωρίσουν ένα ασθενοφόρο για να εξυπηρετείται η περιοχή, καθώς τώρα δεν υπάρχει ασθενοφόρο και οι πολίτες εξυπηρετούνται από τα ασθενοφόρα της Κατερίνης και του Λιτοχώρου.
«Βασικό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης με την οποία ο εκάστοτε ΥΠΕάρχης να μπορεί να μετακινεί γιατρούς από περιοχές όπου το προσωπικό περισσεύει σε περιοχές που έχουν πρόβλημα», λέει ο κ. Φαρμάκης.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Ιουλίου 2012, 14:58:47
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Και ενω στην περιφερεια τα πραγματα τραγικοποιουνται με δεκαπλασιασμο της κινησης των ασθενων τους καλοκαιρινους μηνες λογω τουρισμου και οι ιατροι που υπηρετουν στην περιφερεια φτυνουν αιμα για να βγαλουν τις εφημεριες του τρομου στα τουριστικα μερη δυστυχως  συνεχιζουν να ευδοκιμουν μεσα  σε διαφορα νοσοκομεια ή πολυ κοντα πολλαπλες παθολογικες ή ρευματολογικες-ενδοκρινολογικες-οφθαλμολογικες-ΩΡΛ κλινικες με πληροτητες συχνα μονοψηφιες.
Ας σοβαρευτουμε...Λυσεις υπάρχουν αλλά σκονταφτουν σε κομματικα αναχωματα
+

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
5290 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Οκτωβρίου 2016, 12:45:40
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
4595 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Φεβρουαρίου 2012, 19:32:30
από Denominator
6 Απαντήσεις
22906 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Νοεμβρίου 2020, 12:51:40
από Argirios Argiriou
19 Απαντήσεις
38889 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιανουαρίου 2020, 20:17:49
από Denominator
2 Απαντήσεις
10138 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2019, 23:53:32
από Argirios Argiriou