ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Σιδηροθεραπεία –Τι σίδηρο επιλέγουμε;
Xouzouris:
Resoferon, Tardyferon, Ferro-sanol στο τσακιρ κεφι αραια και που γιατι ειναι ωραια ύπαρξη η επισκέπτρια της εταιρείας. ;D
Από ελάχιστα έως κανενα παράπονο σχετικά με την ανοχη.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Μια σχετική αναφορά έχει γίνει στο θέμα "Legofer ή Tardyferon" εδώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Να σημειώσω ότι εγώ, εκτός από τη σημαντική οικονομική διαφορά, σκέφτομαι αρκετές φορές και "οικολογικά" στον πόσιμο σίδηρο. 30 (τουλάχιστον) πλαστικά ή γυάλινα μπουκαλάκια πεταμένα στα σκουπίδια ανά μήνα; Γιατί;
Επίσης τελευταία (για μένα τουλάχιστον) έπεσε στην αντίληψή μου σκεύασμα πόσιμου σιδήρου που έχει τη δραστική ουσία στο πώμα, το οποίο αρχικά χρειάζεται να περιστραφεί αντίστροφα ώστε να πέσει η σκόνη στο διαλύτη, στη συνέχεια να αναδευτεί και τέλος να ξεβιδωθεί το πώμα. Κάτι που δεν το είχε επισημάνει στον ασθενή ούτε ο αιματολόγος παρακαλώ που το είχε συνταγογραφήσει ούτε ο φαρμακοποιός που το είχε πουλήσει. Με αποτέλεσμα ο ασθενής να πίνει μόνο το "Αϊ Γιωργίτικο" (διαλύτη) και να είναι ενθουσιασμένος. Δεν το ήξερα το σκεύασμα ώστε να ξέρω και την τεχνική αλλά το έψαξα όταν ο ασθενής, σε ερώτησή μου, μου είπε ότι δεν είχε μαύρα κόπρανα ενώ το λάμβανε.
anasm:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςResoferon, Tardyferon, Ferro-sanol στο τσακιρ κεφι αραια και που γιατι ειναι ωραια ύπαρξη η επισκέπτρια της εταιρείας. ;D
Από ελάχιστα έως κανενα παράπονο σχετικά με την ανοχη.
--- Τέλος παράθεσης ---
Να χαρώ εγώ, μερακλίδικη συνταγογράφηση !!! ;) :D
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜια σχετική αναφορά έχει γίνει στο θέμα "Legofer ή Tardyferon" εδώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Να σημειώσω ότι εγώ, εκτός από τη σημαντική οικονομική διαφορά, σκέφτομαι αρκετές φορές και "οικολογικά" στον πόσιμο σίδηρο. 30 (τουλάχιστον) πλαστικά ή γυάλινα μπουκαλάκια πεταμένα στα σκουπίδια ανά μήνα; Γιατί;
Επίσης τελευταία (για μένα τουλάχιστον) έπεσε στην αντίληψή μου σκεύασμα πόσιμου σιδήρου που έχει τη δραστική ουσία στο πώμα, το οποίο αρχικά χρειάζεται να περιστραφεί αντίστροφα ώστε να πέσει η σκόνη στο διαλύτη, στη συνέχεια να αναδευτεί και τέλος να ξεβιδωθεί το πώμα.
Χριστός κι η Παναγία...!
Μήπως το Label αναγράφει κάπου NASA's Patent...! ;)
Κάτι που δεν το είχε επισημάνει στον ασθενή
ούτε ο αιματολόγος παρακαλώ που το είχε συνταγογραφήσει
Τα γ@μωσταυρίδια, μιας και πέρασε η εορτή του Σταυρού,
επιτρέπεται να τα ρίξουμε...? ??? :(
ούτε ο φαρμακοποιός που το είχε πουλήσει.
Με αποτέλεσμα ο ασθενής να πίνει μόνο το "Αϊ Γιωργίτικο" (διαλύτη) και να είναι ενθουσιασμένος. Εγώ δεν το ήξερα το σκεύασμα ώστε να ξέρω και την τεχνική αλλά το έψαξα όταν ο ασθενής, σε ερώτησή μου, μου είπε ότι δεν είχε μαύρα κόπρανα ενώ το λάμβανε.
--- Τέλος παράθεσης ---
Να 'στε καλά κ.Διαμαντή !!!
Έχω ρίξει γέλιο !!! :D :D
Παρακαλώ, να καταχωρηθεί, για την επόμενη διαφημιστική καμπάνια : "Αυτός δεν είναι σίδηρος, Αϊ Γιωργίτικο είναι μάνα μου !!" :D :D :D
anasm:
Εγγραφή ή Είσοδος
Είναι άνθρωπος έμπειρος από τη ζωή και σαν καλός δικηγόρος ξέρει πως να μιλήσει για να κάνει την δουλειά του.
Στοιχεία που αξίζουν σχολιασμού:
α) Οι υπερβολές μας "ούλα τ'άλλα είναι σκέτο αλεύρι" πληρώνονται
όταν ο ασθενής ανακαλύψει ότι και το "αλεύρι" κάτι κάνει.
Άρα μάθημα πρώτο, ποτέ δεν λέμε υπερβολές στους ασθενείς, λέμε την αλήθεια και την λέμε στη γλώσσα τους. Αν δεν το είπαμε, το τονίζουμε ότι δεν είπαμε ποτέ για "ούλα τ'άλλα είναι σκέτο αλεύρι".
--- Τέλος παράθεσης ---
Επανέρχομαι, γιατί, δεν μπορώ να δεχθώ, οτι όσοι γράφουν τρισθενή σίδηρο, το κάνουν επειδή έχουν δοσοληψίες με την αντίστοιχη Φαρμακευτική.
Για παράδειγμα,
έτυχε τις προάλλες, σε τυχαία κουβέντα, να διαπιστώσω οτι,
πραγματικά έντιμοι γιατροί, με αληθινό και όχι "δήθεν" πρόσωπο, μεταξύ αυτών και Καθηγητής Παιδιατρικής (...),
το πρώτο σκεύασμα σιδήρου που συνέστηναν, ως 1st line treatment δηλαδή,
σε περιπτώσεις Σιδηροπενικής Αναιμίας νέων ατόμων, χωρίς γαστρεντερικό ιστορικό,
ήταν κάποια πολύ γνωστά ονόματα τρισθενούς...... ??? ???
Γιατί αυτό...?
Ειλικρινά, αν έχετε εύκολης πρόσβασης στατιστικά στοιχεία, που αποδεικνύουν σαφώς,
την ικανοποιητική βιοδιαθεσιμότητα, και συνολικά, την αποτελεσματικότητα σε επίπεδο βιοχημικών δεικτών, από τη λήψη διαφόρων μορφών τρισθενούς σιδήρου,
κάντε έναν κόπο να τα ανεβάσετε. ???
Εννοείται, δεν αναφέρομαι (μόνο) στον κ.Κουναλάκη, αλλά σε όλα τα μέλη της κουβέντας μας.
medicus:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπανέρχομαι, ...
...
Ειλικρινά, αν έχετε εύκολης πρόσβασης στατιστικά στοιχεία, που αποδεικνύουν σαφώς,
την ικανοποιητική βιοδιαθεσιμότητα, και συνολικά, την αποτελεσματικότητα σε επίπεδο βιοχημικών δεικτών, από τη λήψη διαφόρων μορφών τρισθενούς σιδήρου,
κάντε έναν κόπο να τα ανεβάσετε. ???
Εννοείται, δεν αναφέρομαι (μόνο) στον κ.Κουναλάκη, αλλά σε όλα τα μέλη της κουβέντας μας.
--- Τέλος παράθεσης ---
Καλημέρα σε όλες και όλους.
Σχετικά με το ερώτημα του @anasm θα απαντήσω με βάση τα δικά μου στατιστικά στοιχεία. Οπότε η απάντηση να μην ληφθεί ως "απόλυτη". Επιπλέον, για οικονομία χρόνου, δεν θα μπω σε αριθμητικές λεπτομέρειες και αποτελέσματα στατιστικών δοκιμασιών.
Οι παρατηρήσεις, λοιπόν, των προαναφερθέντων δεδομένων είναι οι εξής:
1. η συντριπτική πλειοψηφία των σιδηροπενικών καταστάσεων οφείλεται σε κακές διαιτητικές συνήθειες και σε "κατάχρηση" γαστροπροστατευτικών φαρμάκων.
2. Η χορήγηση διαφορετικών σκευασμάτων σιδήρου, τόσο τρισθενή όσο και δισθενή, δεν παρουσίασε καμία, στατιστικά σημαντική, διαφορά τόσο στο βαθμό θεραπευτικής απόδοσης όσο και στο μέγεθος και το φάσμα των παρενεργειών. Στους ασθενείς, μάλιστα, που δεν βελτίωσαν τις διαιτητικές τους συνήθειες ή/και συνέχισαν την ίδια κατάχρηση γαστροπροστατευτικών φαρμάκων δεν παρατηρήθηκε βελτίωση της εικόνας τους.
3. Η βελτίωση των διαιτητικών συνηθειών επηρεάζει θετικά την εικόνα της σιδηροπενίας. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι η βελτίωση δεν είναι άμεση και απαιτεί κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα. Το διάστημα αυτό, όμως, δύναται να μειωθεί αρκετά εάν χορηγηθεί παράλληλα και κάποιο σκεύασμα σιδήρου. Και σε αυτή την περίπτωση δεν φάνηκε να επηρεάζεται ο βαθμός και η ταχύτητα βελτίωσης από την "διαφορετικότητα" των σκευασμάτων του χορηγούμενου σιδήρου.
4. Εξίσου σημαντικό, στατιστικά, αρνητικό ρόλο διαδραματίζει και η λήψη γαστροπροστατευτικών φαρμάκων, ιδίως πραζολών. Βέβαια ο βαθμός της στατιστικής σημαντικότητας είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο των διαιτητικών συνηθειών, όμως παραμένει αρκετά σημαντικός.
Βάσει των ως άνω αναφερθέντων θεωρώ ότι η λήψη ενός σκευάσματος σιδήρου, σε οποιαδήποτε μορφή και χημική σύσταση, δεν μπορεί από μόνη της να διορθώσει την φυσιοπαθολογική κατάσταση του σιδηροπενικού ατόμου, εάν δεν υπάρξει δραστική και άμεση παρέμβαση στις όποιες καταχρήσεις και αποκλίσεις εκ του φυσιολογικού τόσο στις διαιτητικές συνήθειες όσο και στην φαρμακευτική αγωγή στο σύνολό της.
Ευχαριστώ.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση