ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Κάπνισμα.

(1/84) > >>

Argirios Argiriou:
Το κάπνισμα αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την Υγεία μας που είναι δυνατόν να προληφθεί.
Του αξίζει νομίζω ένας δικός του φάκελος σε αυτό το φόρουμ.

Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία,  29/07/2008.

[spoiler]Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ, MD, PhD., καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Β' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ, πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας


Εκατομμύρια σελίδες έχουν γραφεί και τόνοι μελανιού έχουν καταναλωθεί για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην καρδιά. Παρ' ότι πρακτικά δεν υπάρχει άνθρωπος σ' όλη τη χώρα που να μη γνωρίζει ότι το κάπνισμα είναι κάτι βλαβερό που σκοτώνει, εν τούτοις η χώρα μας κρατά τα σκήπτρα του πρωταθλητισμού στην Ευρώπη όσον αφορά το ποσοστό των καπνιστών. Το πιο θλιβερό μάλιστα είναι το ότι καπνίζει κάποιος, παθαίνει έμφραγμα, σταματά το κάπνισμα και με την πάροδο του χρόνου το ξαναρχίζει. Ο καπνιστής πάντα ελπίζει ότι χάρη στην καλή του τύχη θα διαθέτει τα γονίδια εκείνα που θα τον προφυλάσσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις ή από καρκίνο. Ομως, όταν αποδεδειγμένα γνωρίζει ότι δεν διαθέτει μηχανισμούς προστασίας αφού ήδη έχει υποστεί ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, τότε σε τι άραγε να ελπίζει;

Απάντηση στο τι κερδίζει και τι χάνει ένας που έχει υποστεί έμφραγμα και εν τούτοις συνεχίζει να καπνίζει μας δίνει μια ελληνική μελέτη από τη Β' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική που έχει έδρα το «ΑΤΤΙΚΟΝ» Νοσοκομείο, η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, ενός από τα πλέον σοβαρά συνέδρια που γίνονται σ' όλο τον κόσμο. Στον ελληνικό Τύπο δεν γνωρίζω καν αν δημοσιεύθηκε η είδηση, όμως τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Ρόιτερ και το Ασοσιέιτεντ Πρες, το μετέδωσαν διεθνώς με αποτέλεσμα να δημοσιευθεί στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου. Αυτό συνέβη γιατί το ίδιο το συνέδριο επέλεξε την εργασία αυτή μεταξύ των πέντε ενδιαφερουσών για το κοινό μελετών ανάμεσα σε 5.000 ανακοινώσεις και την οποία παρουσίασε το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας σε συνέντευξη Τύπου προς όλα τα ΜΜΕ. Με λίγα λόγια, η μελέτη αυτή έδειξε ότι εκείνοι οι καπνιστές που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου και συνεχίζουν να καπνίζουν, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να υποστούν ένα νέο έμφραγμα μέσα σε 10 χρόνια σε σύγκριση πάντα με αυτούς που το έχουν διακόψει. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι το 95% των ατόμων κάτω των 35 ετών που παθαίνουν έμφραγμα είναι βαρείς καπνιστές.

Ενα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο αριθμός των τσιγάρων έχει κάποια σημασία. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Οσο ο αριθμός των τσιγάρων ελαττώνεται τόσο οι βλάβες που δημιουργούνται και οι επιπτώσεις τους είναι λιγότερες. Ενας αριθμός τσιγάρων που πλησιάζει τη συμπεριφορά του μη καπνιστή είναι τα 5 τσιγάρα το 24ωρο. Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν φτάνει τα 20-40 τσιγάρα ημερησίως. Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρούνται θανατηφόρα εμφράγματα ακόμα και σε νέους κάτω των 35 ετών χωρίς να υπάρχουν αθηροσκληρωτικές βλάβες (στενώσεις) μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Η νικοτίνη μαζί με τα προϊόντα καύσης του τσιγάρου ενεργοποιούν τα αιμοπετάλια του αίματος, τα οποία απελευθερώνουν μια σειρά ουσιών που αφ' ενός προκαλούν σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών και αφ' ετέρου δημιουργούν προϋποθέσεις αυξημένης πηκτικότητας του αίματος και ανάπτυξης θρόμβου μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Ετσι σταματά η άρδευση με αίμα του μυοκαρδίου, το μυοκάρδιο νεκρώνεται και με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Κατά συνέπεια, αναμφισβήτητα βοηθά η διακοπή του καπνίσματος γιατί η διακοπή του μετά το πρώτο έμφραγμα αποδεικνύεται σωτήρια για τα 2/3 των νέων σε ηλικία ατόμων που έπαθαν έμφραγμα εξαιτίας του καπνίσματος.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/07/2008[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία,  04/11/2008.

[spoiler]Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ


Πιο πιθανό είναι να προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα κάποιος που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα, παρά ένας ανθρακωρύχος! Ο τελευταίος κινδυνεύει δέκα φορές λιγότερο απ' ό,τι ο καπνιστής, καθώς το 80-85% των ασθενών που αναπτύσσουν τον καρκίνο αυτό είναι καπνιστές.


Περισσότερα από 1.500.000 άτομα διαγιγνώσκονται παγκοσμίως με καρκίνο του πνεύμονα, ενώ στην πατρίδα μας καταγράφονται 7.000 θάνατοι από τη νόσο κάθε χρόνο. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο, σκοτώνοντας περισσότερα άτομα απ' ό,τι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη μαζί!

 
Τα παραπάνω επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος της Ογκολογικής Μονάδας του «Σωτηρία», αναπλ. καθηγητής Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος, MD, PhD, καθώς η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης της μεγάλης θνησιμότητας της νόσου, καθιέρωσε τον Νοέμβριο ως «Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα».

Συμμετέχοντας σε αυτή την πρωτοβουλία, η Ογκολογική Μονάδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο ΝΘΑ «Η Σωτηρία», σε συνεργασία με το Ταμείο Υγείας Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα (ΤΥΠΕΤ) διοργανώνει μια σειρά από δραστηριότητες που απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας, σε ασθενείς αλλά και στον πληθυσμό γενικότερα. Επίσης δημιούργησε την ιστοσελίδα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος με χρηστικές πληροφορίες για τον καρκίνο του πνεύμονα. Το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας για όλο το μήνα θα απαντά άμεσα σε ηλεκτρονικά μηνύματα σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Παράλληλα, μέχρι τις 11 Νοεμβρίου λειτουργούν περίπτερα στην πλατεία Ομονοίας και στην πλατεία Κολωνακίου όπου εθελοντές, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, θα κάνουν δωρεάν σπιρομέτρηση και θα παρέχουν στους πολίτες έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό. Εκδηλώσεις για ασθενείς και τους συγγενείς τους, καθώς και για γιατρούς και νοσηλευτές που κατ' εξοχήν ασχολούνται με τον καρκίνο του πνεύμονα, θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο της Ογκολογικής Μονάδας, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία» και σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Μία από τις λύσεις που προσφέρουν οι γιατροί στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος είναι η Θεραπεία Υποκατάστασης Νικοτίνης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά αποτελεσματικά την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, καθώς και η φαρμακευτική θεραπεία με την ουσία βαρενικλίνη. *




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/11/2008[/spoiler]http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=83342560

Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία,  06/11/2008.

[spoiler]«Πρωταθλήτριες» στο κάπνισμα παγκοσμίως αναδεικνύονται οι γυναίκες στη χώρα μας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ οι Ελληνες κατέχουν την τέταρτη θέση... Μάλιστα ενώ από το 1990 και μετά ο αριθμός των ανδρών καπνιστών στη χώρα μας μειώθηκε κατά 10%, ο αριθμός των γυναικών αυξήθηκε κατά 20%!




 
Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου αποτελεί σήμερα μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, καθώς νοσοκομεία, αθλητικοί χώροι, γραφεία αλλά και πανεπιστήμια είναι γεμάτα καπνό, με αποτέλεσμα να βλάπτονται σοβαρά και οι λεγόμενοι «παθητικοί» καπνιστές.

Ειδική μελέτη έδειξε ότι οι μισοί καπνιστές εισπνέουν μονοξείδιο του άνθρακα πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, ενώ ένας στους δέκα καπνιστές το εισπνέει σε διπλάσιες ποσότητες από τα όρια ασφαλείας. Καπνίζοντας μόλις οκτώ τσιγάρα, ο καπνιστής φτάνει στα όρια ασφαλείας.

Στο αίμα

Το μονοξείδιο του άνθρακα περνάει από τους πνεύμονες στο αίμα. Συνενώνεται με την αιμοσφαιρίνη των ερυθροκυττάρων, τα οποία παραλύει και δεν τους επιτρέπει να συνδέουν το οξυγόνο που είναι απαραίτητο για τα ζωτικά όργανα.

Τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη η οποία διενεργήθηκε σε 6.991 Ελληνες, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Help, για μια ζωή χωρίς τσιγάρο» (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) και παρουσιάστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Παπαγεωργίου και τον καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη.

Οπως εξήγησε ο καθηγητής, η αύξηση του πληθυσμού των καπνιστών αυξάνει και το σύννεφο του μονοξειδίου του άνθρακα. Με όριο ασφαλούς εισπνοής τα 8,5 μικροσωματίδια ανά εκατομμύριο, οι μη καπνιστές άνδρες είχαν στον οργανισμό τους 6,1 και οι γυναίκες 5,4 όπως έδειξε η συγκεκριμένη μελέτη. Οι καπνιστές άνδρες εισπνέουν 21,5 μικροσωματίδια και οι γυναίκες 19,9.

Οι καπνιστές εκτίθενται περισσότερο στο μονοξείδιο στον εργασιακό τους χώρο (24,4 σωματίδια). Ακολουθούν χώροι παροχής υπηρεσιών Υγείας (24,1), δημόσιοι χώροι (21,1), οι αθλητικοί χώροι (17,1) και το Πανεπιστήμιο (13,6).

Ομως, υψηλή είναι και η έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα των παθητικών καπνιστών. Οπως έδειξε η μελέτη, στους υγειονομικούς χώρους εισπνέουν 7,4 μικροσωματίδια, στην εργασία τους 6,6 και στους δημόσιους χώρους 6,1. Οι παθητικοί καπνιστές μπορεί να εισπνεύσουν έως και πάνω από 20 σωματίδια, ανάλογα με τον χρόνο έκθεσης στον καπνό.

Εκτός ορίων

Από τα ευρήματα της μελέτης αξιολογήθηκε η εισπνοή μονοξειδίου με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονται. Οι καπνιστές παραμένουν κάτω από το όριο των 8,5 σωματιδίων καπνίζοντας μέχρι και πέντε τσιγάρα την ημέρα, ενώ μετά το έκτο τσιγάρο το εισπνεόμενο μονοξείδιο κινείται σταθερά πάνω από 10 σωματίδια, φτάνοντας τα 35 σωματίδια με το κάπνισμα 50 τσιγάρων ημερησίως.

Το μονοξείδιο που εισπνέουν με κάθε τσιγάρο ανέρχεται στο 1 σωματίδιο, το πούρο περιέχει 2,2 σωματίδια, ο ναργιλές 3,6, τα πουράκια 2,9, η πίπα 3,1 και τα στριφτά τσιγάρα 1,2 μονάδα.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/11/2008[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 07.11.2008

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση