ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο
Κάπνισμα.
Argirios Argiriou:
Newspost, 30/10/2012.
To κάπνισμα ελαττώνει τις γνωριμίες.
[spoiler]Όσοι θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες να κάνουν μια καινούρια γνωριμία, καλό είναι να το προσπαθήσουν χωρίς να κρατούν ένα τσιγάρο στο χέρι.
Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική δημοσκόπηση σε 1.700 ανθρώπους για λογαριασμό του βρετανικού Υπουργείου Υγείας, τα 3/4 των ερωτηθέντων ηλικίας 18- 24 ετών είπαν ότι δεν θα φιλούσαν κάποιον που μόλις είχε καπνίσει.
Επίσης, ο ένας στους δυο είπε ότι θα το σκεφτόταν πολύ προτού αποφασίσει να ξεκινήσει μια σχέση με έναν καπνιστή.
Ακόμη ένας λόγος, λοιπόν, για να αποφασίσουν οι καπνιστές να κόψουν αυτή την κακή συνήθεια, η οποία όχι μόνο βλάπτει σοβαρά την υγεία τους, αλλά όπως φαίνεται μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ακόμη και τις σχέσεις τους.
Πηγή: ygeianews.gr
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Health Daily 01/11/2012.
Νέα μέτρα κατά του καπνίσματος προβλέπονται από την Ε.Ε.
[spoiler]
Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των
βλαβερών συνεπειών του καπνού θα
παρουσιασθούν στα τέλη του έτους
από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά την
παραίτηση του αρμόδιου επιτρόπου Ντάλι.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα
κείμενα για την δημόσια υγεία στη
διάρκεια αυτής της θητείας της Επιτροπής.
Τα νέα μέτρα έχουν αντιμετωπίσει τη
σθεναρή αντίθεση της καπνοβιομηχανίας,
καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει
να επιβάλλει αύξηση επί των πακέτων
της επιφάνειας των προειδοποιητικών
επιγραφών για τις νοσηρές συνέπειες
του καπνίσματος. Σήμερα αυτά
καλύπτουν το 40% του πακέτου, και
στόχος της Επιτροπής είναι πλέον να
καταλαμβάνουν όλη την επιφάνειά του.
Επίσης, στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν
και φωτογραφίες, όπως ήδη γίνεται σε
εννέα κράτη της ΕΕ να τυποποιηθεί το
μέγεθος του πακέτου, να απαγορευθεί η
χρήση αρωμάτων και η ενημέρωση για τα
συστατικά των τσιγάρων. Από την πλευρά
της η καπνοβιομηχανία αντιτείνει, πως
θα υπάρξει απώλεια δεκάδων χιλιάδων
θέσεων εργασίας εντός της ΕΕ.[/spoiler]
Argirios Argiriou:
02/11/2012
ΣτΕ: Συνταγματικά θεμιτή η απαγόρευση του καπνίσματος
Απορρίφθηκαν οι προσφυγές επιχειρηματιών
[spoiler]
Η απαγόρευση του καπνίσματος στις καφετέριες, καφενεία, ταβέρνες, μπαρ κλπ, κρίθηκε συνταγματικά θεμιτή από το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο υπογραμμίζει ότι ο περιορισμός αυτός της ελευθερίας γενικά, αλλά και της επαγγελματικής ελευθερίας είναι ανεκτός από τον συνταγματικό χάρτη.
Κατά συνέπεια, με το σκεπτικό αυτό απέρριψε τις προσφυγές του «Πανελλήνιου Συνδέσμου Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης» και 150 επιχειρηματιών από όλη την Ελλάδα.
Οι επιχειρηματίες ζητούσαν να ακυρωθεί η, από 25.8.2010, υπουργική απόφαση, που απαγόρευσε το κάπνισμα στις επιχειρήσεις τους και προβλέπει την επιβολή προστίμων στους παραβάτες.
Ο Σύνδεσμος και οι επιχειρηματίες υποστήριξαν ότι η ολική απαγόρευση του καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης κλπ είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας και στη συνταγματική προστατευόμενη οικονομική και επαγγελματική ελευθερία των πολιτών. Η απαγόρευση του καπνίσματος, η οικονομική κρίση, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ και του φόρου των αλκοολούχων ποτών, έχει ως συνέπεια να επέρχεται προσβολή της οικονομικής και επαγγελματικής τους δραστηριότητας και υπόστασης, υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, αφού χάνουν το 70%- 90% της πελατείας τους.
Κατά το Συμβούλιο Επικρατείας, το μέτρο αυτό «στηριζόμενο στη διάταξη του άρθρου 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος, από την οποία γεννάται ευθεία υποχρέωση του Κράτους με τη λήψη θετικών μέτρων για την προστασία της υγείας των πολιτών, δεν αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος, καθόσον συνιστά θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας εν γένει και της επαγγελματικής ελευθερίας των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ειδικότερα, η φύση δε αυτού δεν καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή την άσκηση της σχετικής επαγγελματικής δραστηριότητος».
Και αυτό, σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, γιατί «επιβάλλεται κατά τρόπο γενικό και αντικειμενικό, τελεί δε σε συνάφεια προς το αντικείμενο της ρυθμίσεως και τον επιδιωκόμενο με αυτή σκοπό δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στην προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα για την υγεία τους, τόσο των καπνιζόντων, όσο, και κυρίως, εκείνων που υφίστανται τις επιδράσεις του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους».
Ο επίμαχος περιορισμός, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, «δεν είναι από τη φύση του προφανώς ακατάλληλος για την επίτευξη του προαναφερθέντος σκοπού δημοσίου συμφέροντος, ενώ δεν βαίνει πέραν του βαθμού που είναι αναγκαίος για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού».[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Έθνος 22/11/2012
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ NIELSEN
Πενταπλασιάστηκε το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα.
[spoiler]
Στο 15,7% έφτασε η κατανάλωση τσιγάρων που δεν προορίζονταν για την ελληνική αγορά τον Σεπτέμβριο του 2012 από 13,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα εκτίμησης παράνομου εμπορίου τσιγάρων που διεξάγεται από την εταιρεία Nielsen.
Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι σχεδόν 7 στα 10 πακέτα που δεν πωλούνται νόμιμα στην Ελλάδα είναι illicit whites (άγνωστης προέλευσης). Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση STAR της KPMG για το θέμα, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα πενταπλασιάστηκε κατά την περίοδο 2008-2011.
"Από την έρευνα προκύπτει ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων συνεχίζει την αυξητική πορεία του, απειλώντας τα έσοδα του κράτους και τη βιωσιμότητα του νόμιμου εμπορίου και της βιομηχανίας των καπνικών προϊόντων. Τον τελευταίο καιρό έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες των διωκτικών αρχών και οι πρόσφατες επιτυχίες τους, όπως η κατάσχεση 14 εκατ. τσιγάρων στον Πειραιά και 128 τόνων ακατέργαστου καπνού στη Φωκίδα, δείχνουν τη βούληση της Πολιτείας να πατάξει το παραεμπόριο τσιγάρων.
Ωστόσο, πρέπει να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι έλεγχοι για να αναχαιτιστεί το πρόβλημα" σημείωσε ο γενικός διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος. [/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
J Prev Med Public Health. 2012 Sep;45(5):316-322.
Published online 2012 September 28. http://dx.doi.org/10.3961/jpmph.2012.45.5.316
Copyright © 2012 The Korean Society for Preventive Medicine
Smoking Is Associated With Abdominal Obesity, Not Overall Obesity, in Men With Type 2 Diabetes
Ji Eun Yun,1,2 Heejin Kimm,1,2 Young Ju Choi,3 Sun Ha Jee,1,2 and Kap Bum Huh3
1Institute for Health Promotion, Graduate School of Public Health, Yonsei University, Seoul, Korea.
2Department of Epidemiology and Health Promotion, Graduate School of Public Health, Yonsei University, Seoul, Korea.
3Huh's Diabetes Center and The 21st Century Diabetes and Vascular Research Institute, Seoul, Korea.
Corresponding author: Sun Ha Jee, PhD. 50 Yonsei-ro, Seodaemun-gu, Seoul 120-749, Korea. Tel: +82-2-2228-1523, Fax: +82-2-365-5118, Email: jsunha@yuhs.ac
[spoiler]
This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Non-Commercial License (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος) which permits unrestricted non-commercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.
Abstract
Objectives
Abdominal obesity increases mortality and morbidity from cardiovascular disease and there is a possibility that smoking effects obesity. However, previous studies concerning the effects of smoking on obesity are inconsistent. The objective of this study was to examine whether smoking is positively related to abdominal obesity in men with type 2 diabetes.
Methods
Subjects consisted of 2197 type 2 diabetic patients who visited Huh's Diabetes Center from 2003 to 2009. Indices of abdominal obesity were defined as visceral fat thickness (VFT) measured by ultrasonography and waist circumference (WC). Overall obesity was defined as body mass index (BMI).
Results
Statistically significant differences in WC and VFT by smoking status were identified. However, there was no statistical difference in BMI according to smoking status. Means of WC and VFT were not significantly higher in heavy smokers and lower in mild smokers. Compared to nonsmokers, the BMI confounder adjusted odds ratio and 95% confidence interval for VFT in ex-smokers and current-smokers were 1.70 (1.21 to 2.39) and 1.86 (1.27 to 2.73), respectively.
Conclusions
Smoking status was positively associated with abdominal obesity in type 2 diabetic patients.
[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση