ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Κάπνισμα.

<< < (31/84) > >>

Argirios Argiriou:
21-06-2013. health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Γενετικές βλάβες προκαλεί ακόμη και το «κάπνισμα από τρίτο χέρι».

[spoiler]Υπολείμματα στις επιφάνειες
Γενετικές βλάβες προκαλεί ακόμη και το «κάπνισμα από τρίτο χέρι»

Νέα Υόρκη
Ακόμη και η επαφή με τα υπολείμματα του καπνού του τσιγάρου, τα οποία προσκολλώνται σε διάφορες επιφάνειες, είναι ικανή να προκαλέσει σημαντικές γενετικές βλάβες στα κύτταρα του ανθρώπου, αποφαίνεται μεγάλη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Mutagenesis.

Η τριτογενής έκθεση στο τσιγάρο συμβαίνει, όταν ένας άνθρωπος εισπνέει, καταπίνει ή το δέρμα του έρχεται μετά από καιρό σε επαφή με τις ουσίες που έχει αφήσει ο καπνός πάνω στα διάφορα αντικείμενα και γενικότερα στο περιβάλλον. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα υπολείμματα μπορεί να ανιχνευθούν στη σκόνη και στις επιφάνειες ενός διαμερίσματος περισσότερο από δύο μήνες μετά την παρουσία ενός καπνιστή στοn χώρο.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και του Τέξας, καθώς και του Εθνικού Εργαστηρίου «Λόρενς Μπέρκλεϊ», με επικεφαλής τον Δρ Μπο Χανγκ, έκαναν πειράματα με καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων, τα οποία εξέθεσαν στις ουσίες που αφήνει ο καπνός του τσιγάρου στο περιβάλλον.

Η μελέτη έδειξε ότι οι εν λόγω ουσίες είναι τοξικές για το γενετικό υλικό και ότι το «κάπνισμα από τρίτο χέρι» προκαλεί τόσο τη διάσπαση των αλυσίδων των μορίων του DNA, όσο και την οξείδωσή τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές μεταλλάξεις και σε διάφορες ασθένειες, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος (κάτι που ισχύει ακόμη πιο έντονα στην περίπτωση του ενεργού και  παθητικού καπνίσματος).

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η χρόνια έκθεση των κυττάρων στις ουσίες του καπνού είναι χειρότερη από την οξεία έκθεση, κάτι που δείχνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι τα υπολείμματα του καπνού γίνονται πιο τοξικά με το πέρασμα του χρόνου, καθώς συσσωρεύονται στον οργανισμό.

«Είναι η πρώτη μελέτη που βρήκε πως το κάπνισμα από τρίτο χέρι είναι μεταλλαξιογόνο», σημειώνει η ερευνήτρια Λάρα Γκούντελ. «Οι νιτροζαμίνες του καπνού είναι ανάμεσα στα πιο ισχυρά καρκινογόνα που υπάρχουν. Μένουν πάνω στις επιφάνειες και όταν πρόκειται για ρούχα ή χαλιά, τότε ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ιδιαίτερα σοβαρός», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον Δρ Χανγκ, «έως τώρα η τοξικότητα του καπνίσματος από τρίτο χέρι δεν είχε κατανοηθεί καλά. Το κάπνισμα από τρίτο χέρι αφήνει μια μικρότερη ποσότητα χημικών ουσιών σε σχέση με το παθητικό κάπνισμα, έτσι ήταν αναγκαίο να επιβεβαιωθεί η γενετική τοξικότητά τους μέσω πειραμάτων».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η νικοτίνη που παραμένει στο περιβάλλον, μπορεί να επιδράσει με το όζον και το νιτρικό οξύ (και οι δύο κοινές ρυπογόνες ουσίες σε έναν κλειστό χώρο) και να δημιουργήσει επικίνδυνες για την υγεία ενώσεις. Η νικοτίνη που αφήνει ο καπνός πάνω στις διάφορες επιφάνειες, όταν αντιδρά με το νιτρικό οξύ, σχηματίζει τις καρκινογόνες νιτροζαμίνες, ενώ όταν αντιδρά με το όζον, σχηματίζει πολύ μικρά σωματίδια που διεισδύουν στους ανθρώπινους ιστούς μεταφέροντας μέσα στον οργανισμό επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Οι συνήθεις μέθοδοι καθαρισμού (ηλεκτρική σκούπα, αερισμός κ.α.) δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να απομακρύνουν τη ρύπανση από τη νικοτίνη και τα άλλα υπολείμματα του καπνού. «Μπορεί κανείς να κάνει ορισμένα πράγματα για να μειώσει την μυρωδιά (του καπνού), όμως είναι πολύ δύσκολο να καθαρίσει τελείως έναν χώρο. Η καλύτερη λύση είναι να αντικαταστήσει διάφορα υλικά, όπως να αλλάξει το χαλί, να ξαναβάψει τους τοίχους κ.λπ.», συμβουλεύουν οι ερευνητές για την περίπτωση που μετακομίσουν από ένα σπίτι άνθρωποι που κάπνιζαν και ο επόμενος ένοικος δεν καπνίζει.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και

Thirdhand smoke causes DNA damage in human cells

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Health Daily, 29-06-2013.

Μείωση Καρδιολογικών θανάτων στην Ευρώπη,
Αύξηση στην Ελλάδα.

[spoiler]Βρετανική έρευνα δείχνει πως οι θάνατοι
από στεφανιαία νόσο μειώνονται σταθερά
στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι η μόνη
ευρωπαϊκή χώρα όπου, τόσο μεταξύ των
ανδρών όσο και μεταξύ των γυναικών,
καταγράφεται διαχρονικά αύξηση των
θανάτων από καρδιά στα άτομα κάτω των
45 ετών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη
δρα Μέλανι Νίκολς του Πανεπιστημίου της
Οξφόρδης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση
στο περιοδικό «European Heart Journal»
της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας.
Σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο
Reuters, μελέτησαν τους θανάτους από
καρδιόπαθεια στην Ευρώπη μεταξύ
των ετών 1980 - 2009. Οι θάνατοι από
στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιόπαθειες
εμφανίζουν σημαντική μείωση διαχρονικά
στην Ευρώπη, κυρίως λόγω φαρμάκων
που μειώνουν τη χοληστερίνη (όπως
οι στατίνες) και την αρτηριακή πίεση,
αλλά και χάρη στον περιορισμό
του καπνίσματος. Στις περισσότερες
ευρωπαϊκές χώρες οι θάνατοι από
καρδιά έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον
στο μισό σε σχέση με τα επίπεδα της
δεκαετίας του ’80, σύμφωνα με μια νέα
βρετανική επιστημονική έρευνα, όμως η
Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση. Οι ερευνητές
επεσήμαναν ότι υπάρχουν ορισμένες
χώρες που αποτελούν πηγή ανησυχίας,
καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας από
στεφανιαία νόσο παρουσιάζουν αυξητική
τάση, ιδίως μεταξύ ορισμένων ομάδων
του πληθυσμού (νέοι, γυναίκες). Η
Ελλάδα ανήκει σε αυτές τις χώρες.
Επίσης, στη χώρα μας δεν εμφανίζεται
καμία αξιοσημείωτη μείωση θανάτων
από καρδιά μεταξύ 1980 - 2009 στο
σύνολο των γυναικών, ενώ ειδικότερα
μεταξύ των Ελληνίδων ηλικίας 45 - 54
ετών παρατηρείται συνεχής και σημαντική
αύξηση των θανάτων από καρδιά. Για να
εξηγήσει αυτή την «ελληνική εξαίρεση», η
μελέτη επισημαίνει πως η Ελλάδα είχε το
υψηλότερο ποσοστό καπνιστών (το 42%
των ενηλίκων) στην Ευρωπαϊκή Ένωση
το 2009. Ακόμα, οι Έλληνες καπνιστές
ηλικίας 25 έως 54 ετών (54 - 57%) είναι
υπερδιπλάσιοι από τους καπνιστές άνω
των 55 ετών (ποσοστό 23%).[/spoiler]

και

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

anastasios theodoridis:
Ο Άδωνις κατά του καπνίσματος

«Έχουμε πόλεμο με το κάπνισμα». Αυτό δήλωσε ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συνάντησή του με μέλη της επιτροπής κατά του καπνίσματος.

Ως πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου έθεσε την επαναφορά του αντικαπνιστικού πλαισίου και παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι θα ληφθούν κι άλλα μέτρα.

Ακολουθεί video

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
WHO, Bull World Health Organ, 2013;91:509–518

Smoking-related deaths averted due to three years of policy progress

Conclusion:
From 2007 to 2010, 41 countries and territories took action that will collectively prevent nearly 7.5 million smoking-related deaths globally.

These findings demonstrate the magnitude of the actions already taken by countries and underscore the potential for millions of additional lives to be saved with continued adoption of MPOWER policies.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
news247
27 Ιουλίου 2013.

Πνιγμένα στους καπνούς εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα.


Την αποτυχία του αντικαπνιστικού νόμου καταγράφει νέα έρευνα. Υψηλά επίπεδα καπνού σε χώρους εστίασης και μπαρ αναφέρει μεγάλο ποσοστό των πολιτών. Αποφασισμένος να επαναφέρει την εκστρατεία στην επικαιρότητα δηλώνει ο Α. Γεωργιάδης


Ανεφάρμοστος παραμένει ο πολυδιαφημισμένος αντικαπνιστικός νόμος, καθώς οι κλειστοί χώροι διασκέδασης παραμένουν πνιγμένοι στον καπνό.

Ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, μιλώντας πριν λίγες μέρες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι έχει ήδη στενή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Επιτροπής κατά του Καπνίσματος, αναζητώντας λύσεις για το πρόβλημα.

"Σκοπεύω να επαναφέρω αυτή την εκστρατεία στην επικαιρότητα", είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο το έργο του είναι μάλλον δύσκολο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος", τα στοιχεία που της έρευνας "Hellas Health 5", που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι αποκαρδιωτικά.

Το 38% των πολιτών αναφέρει υψηλά επίπεδα καπνού στον εσωτερικό χώρο εστιατορίων ή ταβερνών που επισκέπτεται. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στα καφέ-μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.

Τρεις στους πέντε Έλληνες αναφέρουν υψηλά επίπεδα καπνού, την ώρα όμως που το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών έχει μειωθεί στο 28,8% από 40% που ήταν πριν 7 χρόνια. Αυτό δείχνει ότι παρά τη μείωση (που οφείλεται στην οικονομική κρίση), ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται πουθενά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μείωση των καπνιστών είναι θεαματική την τελευταία διετία, ενώ παρατηρείται αύξηση στο περιστασιακό κάπνισμα, που αγγίζει το 8,85 το 2013 (από 2,5% το 2011).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση