Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Ιανουαρίου 2025, 21:56:08

Ψηφοφορία

Πρέπει να μπει φόρος υπέρ του ΕΟΠΥΥ στα τσιγάρα;

Ναι
Όχι

Αποστολέας Θέμα: Κάπνισμα.  (Αναγνώστηκε 490017 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

23 Οκτωβρίου 2014, 23:11:39
Απάντηση #195
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
20/10/2014. Tobacco Control.

Fine particulate matter concentrations in smoking households: just how much secondhand smoke do you breathe in if you live with a smoker who smokes indoors?


....................
..............................
.....................................
Conclusions:

Fine particulate pollution in Scottish homes where smoking is permitted is approximately 10 times higher than in non-smoking homes. Taken over a lifetime many non-smokers living with a smoker inhale a similar mass of PM2.5 as a non-smoker living in a heavily polluted city such as Beijing. Most non-smokers living in smoking households would experience reductions of over 70% in their daily inhaled PM2.5 intake if their home became smoke-free. The reduction is likely to be greatest for the very young and for older members of the population because they typically spend more time at home.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Νοεμβρίου 2014, 23:40:32
Απάντηση #196
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Με αφορμή τη διαρκή αύξηση της καπνισματικής συνήθειας στα σώματα ασφαλείας, η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Ζωή χωρίς κάπνισμα στους ένστολους».
Το κάπνισμα είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου που μπορούν να προληφθούν. Είναι χρέος μας η μείωση του αριθμού των καπνιστών, γιατί κάθε χρόνο πεθαίνουν στην Ελλάδα 20.000 άτομα από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Επιπρόσθετα, το 14% του προϋπολογισμού για την υγεία διατίθεται για ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στα Νοσοκομεία προγράμματα διακοπής του καπνίσματος. Στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος που εντάσσεται στη λειτουργία της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής. Στο Ιατρείο γίνεται προσπάθεια διακοπής καπνίσματος σε ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να διακόψουν το κάπνισμα καθώς επίσης και ενημέρωση για τους κινδύνους από το τσιγάρο και τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος. Συμβουλευτική παρέμβαση και φάρμακα είναι οι δύο μέθοδοι που ακολουθούνται στους καπνιστές. Το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και δέχεται κατόπιν ραντεβού στο 1535.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του αμφιθεάτρου του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Τετάρτη 19-11-2014 από τις 10:00πμ ως τις 11:00π.μ
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
Αλέξης Πολίτης: Υπεύθυνος Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του ΓΝ Καβάλας, Ειδικευόμενος ιατρός Πνευμονολογίας, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ
– Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι: ο Συντονιστής Διευθυντής της Α΄Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝ Καβάλας, κος Βασίλης Ιωαννίδης
– ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, κος Ιωάννης Βασιλειάδης
– ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, κος Χρήστος Κοπατσάρης
 Κάπνισμα και Ένστολοι. Βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος και μέθοδοι διακοπής αυτού (εισηγητής: κος Αλέξης Πολίτης)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κατόπιν θα απαντηθούν ερωτήσεις που ενδεχόμενα θα θελήσει να απευθύνει το ακροατήριο.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΚΟΠΑΤΣΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Δεκεμβρίου 2014, 22:20:55
Απάντηση #197
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
14/12/2014. Καθημερινή.
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ.


Μείωση των καπνιστών κατά 30% σε πέντε χρόνια.

«Υπάρχει και το φιλότιμο. Ή, μάλλον, υπάρχει μόνο το φιλότιμο». Με τον τρόπο αυτόν εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία έχει μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών στη χώρα μας σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, η κατανάλωση τσιγάρων, αλλά και η ρύπανση στους κλειστούς δημόσιους χώρους, χωρίς –ω του θαύματος...– να έχει τεθεί ουσιαστικά σε εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος. Η συζήτηση για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους «ωρίμασε» σε πολλούς Ελληνες την ιδέα ότι πλέον είναι καθαρά θέμα πολιτισμού η διακοπή καπνίσματος, οδηγώντας σε κάποια θετικά αποτελέσματα. Και τα οποία θα ήταν πολύ μεγαλύτερα εάν ο νόμος εφαρμοζόταν.

Αυτήν τη στιγμή, η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους βρίσκει εφαρμογή μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε μονάδες Υγείας (σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι απόλυτα) και σε κάποια καλά –και συνήθως ακριβά– εστιατόρια. Αντίθετα, σε καφετέριες, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα και μπαρ, τα τασάκια «πιστοποιούν» από περίοπτη θέση την αδυναμία ενός κράτους να εφαρμόσει τους νόμους του. Από πλευράς δε πολιτείας, το μόνο που έχει μείνει να θυμίζει τον νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος είναι μια απλή αναφορά στο τέλος της πρόσφατης (05/12/2014) και επαναλαμβανόμενης κάθε χρόνο εγκυκλίου για την εντατικοποίηση των ελέγχων σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς: «Επιπροσθέτως, τονίζεται η αναγκαιότητα εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα».

«Χάσαμε» την πρωτιά

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Ελεγχο του Καπνίσματος (ENSP), «η Ελλάδα έχει “υποχωρήσει” τα τελευταία χρόνια από την πρώτη θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά τον αριθμό των καπνιστών». Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι λίγο πάνω από 30% έναντι περίπου 40% που ήταν το 2008. Επιπλέον, μειώθηκε η ετήσια κατανάλωση τσιγάρων στην Ελλάδα από 34,6 δισεκατομμύρια το 2007 σε 19,3 δισ. το 2012 και σε περίπου 18 δισ. το 2013. «Η μείωση στον αριθμό των καπνιστών μπορεί να αποδοθεί στον νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ο οποίος παρά το ότι δεν εφαρμόζεται, είναι αποδεκτός από τους πολίτες», εξηγεί ο κ. Μπεχράκης. Αλλωστε, όπως έχουν δείξει μελέτες, σε ποσοστό 75% οι Ελληνες δηλώνουν... θυμωμένοι που δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Το ίδιο αισθάνονται και οι μισοί καπνιστές (48%). Επιπλέον το 78% θεωρεί ότι η μη εφαρμογή του νόμου προστασίας από το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας. Στην ερώτηση πώς γίνεται μετά τέσσερα χρόνια αδυναμίας - αποτυχίας - αδιαφορίας στην εφαρμογή ενός νόμου, αυτός να συνεχίζει να είναι αποδεκτός από τους πολίτες, ο κ. Μπεχράκης τονίζει στην «Κ» ότι «πάντα υπάρχει και το φιλότιμο. Μόνο αυτό λειτουργεί».

Το παράδοξο είναι ότι παρά την αποδοχή της ιδέας της απαγόρευσης του καπνίσματος από το μεγάλο μέρος του πληθυσμού, οι διαχειριστές στις περισσότερες καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες υποχωρούν στις ορέξεις των καπνιστών, επιβάλλοντας το παθητικό κάπνισμα στους θαμώνες. «Πρόκειται για μία απόλυτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών, των γυναικών, των εγκύων, των εργαζομένων και των ευπαθών ομάδων πληθυσμού που είτε αποκλείονται από τη διασκέδαση είτε νοσούν διασκεδάζοντας», τονίζει ο κ. Μπεχράκης και προσθέτει: «Αυτήν τη στιγμή περισσότεροι από 30.000 Ελληνες εργαζόμενοι σε χώρους διασκέδασης και εστίασης εργάζονται υπό συνθήκες ορυχείων του 19ου αιώνα και ουδείς συνδικαλιστικός φορέας έχει ενδιαφερθεί. Τους προκαλώ να δώσουν απάντηση γιατί το κάνουν αυτό».

Ο καθηγητής στρέφει τα βέλη του στην πολιτεία. Οπως τονίζει, «η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί τον παραδοσιακό της έρωτα με τα συμφέροντα της ελληνικής καπνοβιομηχανίας». Ο έρωτας αυτός, σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται από τη μη εφαρμογή πολλών νόμων και θεσμικών πλαισίων που αφορούν το κάπνισμα. Εκτός από την απαγόρευση του καπνίσματος, δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε παιδιά και ο νόμος για την προώθηση προϊόντων σε χώρους διασκέδασης. Ο κ. Μπεχράκης καταλήγει: «Ο έρωτας αυτός πρέπει να διακοπεί κυρίως για την προστασία των παιδιών μας».

Προγράμματα πρόληψης

Αυτήν τη στιγμή, η μόνη αντικαπνιστική δράση που είναι σε εξέλιξη και λειτουργεί είναι τα προγράμματα πρόληψης του καπνίσματος στη μαθητική κοινότητα HEART II και το «Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο», που είναι ενταγμένα στις δράσεις του «Κοινωνικού σχολείου», του υπουργείου Παιδείας, και υλοποιούνται από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων, επιχειρείται η προβολή στα μικρά παιδιά του θετικού προτύπου του μη καπνιστή: η ομορφιά, η δύναμη, η σεξουαλικότητα, η εξυπνάδα συνδέονται με το μη κάπνισμα, ενώ στην αντίπερα όχθη είναι όσοι επιλέγουν το κάπνισμα... Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα δύο στα δέκα παιδιά (18,15%) ηλικίας από 12 έως 18 ετών καπνίζουν σε τακτική βάση, ενώ στην ερώτηση «θα κάπνιζες εάν ένας φίλος σού πρόσφερε τσιγάρο» το 21,2% απαντά καταφατικά.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Δεκεμβρίου 2014, 22:24:30 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Δεκεμβρίου 2014, 22:22:34
Απάντηση #198
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

21 Δεκεμβρίου 2014, 09:05:09
Απάντηση #199
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Cytisine versus Nicotine for Smoking Cessation
Natalie Walker, Ph.D., Colin Howe, Ph.D., Marewa Glover, Ph.D., Hayden McRobbie, M.B., Ch.B., Ph.D., Joanne Barnes, Ph.D., Vili Nosa, Ph.D., Varsha Parag, M.Sc., Bruce Bassett, B.A., and Christopher Bullen, M.B., Ch.B., Ph.D.
N Engl J Med 2014; 371:2353-2362December 18, 2014DOI: 10.1056/NEJMoa1407764

BACKGROUND
Placebo-controlled trials indicate that cytisine, a partial agonist that binds the nicotinic acetylcholine receptor and is used for smoking cessation, almost doubles the chances of quitting at 6 months. We investigated whether cytisine was at least as effective as nicotine-replacement therapy in helping smokers to quit.

METHODS
We conducted a pragmatic, open-label, noninferiority trial in New Zealand in which 1310 adult daily smokers who were motivated to quit and called the national quitline were randomly assigned in a 1:1 ratio to receive cytisine for 25 days or nicotine-replacement therapy for 8 weeks. Cytisine was provided by mail, free of charge, and nicotine-replacement therapy was provided through vouchers for low-cost patches along with gum or lozenges. Low-intensity, telephone-delivered behavioral support was provided to both groups through the quitline. The primary outcome was self-reported continuous abstinence at 1 month.

RESULTS
At 1 month, continuous abstinence from smoking was reported for 40% of participants receiving cytisine (264 of 655) and 31% of participants receiving nicotine-replacement therapy (203 of 655), for a difference of 9.3 percentage points (95% confidence interval, 4.2 to 14.5). The effectiveness of cytisine for continuous abstinence was superior to that of nicotine-replacement therapy at 1 week, 2 months, and 6 months. In a prespecified subgroup analysis of the primary outcome, cytisine was superior to nicotine-replacement therapy among women and noninferior among men. Self-reported adverse events over 6 months occurred more frequently in the cytisine group (288 events among 204 participants) than in the group receiving nicotine-replacement therapy (174 events among 134 participants); adverse events were primarily nausea and vomiting and sleep disorders.

CONCLUSIONS
When combined with brief behavioral support, cytisine was found to be superior to nicotine-replacement therapy in helping smokers quit smoking, but it was associated with a higher frequency of self-reported adverse events.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

21 Δεκεμβρίου 2014, 09:49:48
Απάντηση #200
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Cytisine versus Nicotine for Smoking Cessation
Natalie Walker, Ph.D., Colin Howe, Ph.D., Marewa Glover, Ph.D., Hayden McRobbie, M.B., Ch.B., Ph.D., Joanne Barnes, Ph.D., Vili Nosa, Ph.D., Varsha Parag, M.Sc., Bruce Bassett, B.A., and Christopher Bullen, M.B., Ch.B., Ph.D.
N Engl J Med 2014; 371:2353-2362December 18, 2014DOI: 10.1056/NEJMoa1407764

BACKGROUND
Placebo-controlled trials indicate that cytisine, a partial agonist that binds the nicotinic acetylcholine receptor and is used for smoking cessation, almost doubles the chances of quitting at 6 months. We investigated whether cytisine was at least as effective as nicotine-replacement therapy in helping smokers to quit.

METHODS
We conducted a pragmatic, open-label, noninferiority trial in New Zealand in which 1310 adult daily smokers who were motivated to quit and called the national quitline were randomly assigned in a 1:1 ratio to receive cytisine for 25 days or nicotine-replacement therapy for 8 weeks. Cytisine was provided by mail, free of charge, and nicotine-replacement therapy was provided through vouchers for low-cost patches along with gum or lozenges. Low-intensity, telephone-delivered behavioral support was provided to both groups through the quitline. The primary outcome was self-reported continuous abstinence at 1 month.

RESULTS
At 1 month, continuous abstinence from smoking was reported for 40% of participants receiving cytisine (264 of 655) and 31% of participants receiving nicotine-replacement therapy (203 of 655), for a difference of 9.3 percentage points (95% confidence interval, 4.2 to 14.5). The effectiveness of cytisine for continuous abstinence was superior to that of nicotine-replacement therapy at 1 week, 2 months, and 6 months. In a prespecified subgroup analysis of the primary outcome, cytisine was superior to nicotine-replacement therapy among women and noninferior among men. Self-reported adverse events over 6 months occurred more frequently in the cytisine group (288 events among 204 participants) than in the group receiving nicotine-replacement therapy (174 events among 134 participants); adverse events were primarily nausea and vomiting and sleep disorders.

CONCLUSIONS
When combined with brief behavioral support, cytisine was found to be superior to nicotine-replacement therapy in helping smokers quit smoking, but it was associated with a higher frequency of self-reported adverse events.

Πρώτη φορά ακούω για την cytisine.  Κυκλοφορεί στην Ελλάδα ;
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Δεκεμβρίου 2014, 19:43:03 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Δεκεμβρίου 2014, 23:15:38
Απάντηση #201
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 21/12/2014
Η αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
ΑΣΠΑΣΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

[spoiler]Ο δρ Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, ερευνητής στο Κέντρο Ερευνας Καπνίσματος στο πανεπιστήμιο Harvard, βρέθηκε στη Μόσχα στα μέσα Οκτωβρίου ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη συνδιάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαισίου για τον Ελεγχο του Καπνίσματος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.


Kαπνιστές δεύτερης γενιάς ή μία κοινωνία χωρίς νικοτίνη; Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στον χώρο της δημόσιας υγείας τα τελευταία χρόνια. «Είναι μια άλλη μορφή καπνίσματος», «είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διακοπής του», «το τσιγάρο πρέπει να ξεριζωθεί από την κοινωνία», «αν μπουν περιορισμοί στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου υπάρχει κίνδυνος να χαθούν και άλλες ζωές από το κάπνισμα», είναι κάποιες από τις δηλώσεις που κατά καιρούς εξαπολύει η επιστημονική κοινότητα και οι οποίες έχουν προκαλέσει σύγχυση σε ατμιστές, δυνητικούς χρήστες και κυβερνήσεις.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο διχάζει, γιατί με αυτό εμφανίζονται και οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, και δεν γνωρίζουμε ποια από τις δύο θα υπερισχύσει», λέει στην «Κ» ο δρ Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, ερευνητής στο Κέντρο Ερευνας Καπνίσματος στο πανεπιστήμιο Harvard. «Δεν ξέρουμε εάν είναι ένα ασφαλές προϊόν και πρέπει να προωθηθεί ή οδηγεί σε περισσότερους εθισμένους στη νικοτίνη και, τελικά, σε αύξηση των καπνιστών», προσθέτει ο δρ Βαρδαβάς, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη συνδιάσκεψη των Μερών της Σύμβασης-Πλαισίου για τον Ελεγχο του Καπνίσματος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, γνωστή διεθνώς ωs Framework Convention for Tobacco Control (FCTC), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στα μέσα Οκτωβρίου.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο σαν ζήτημα τέθηκε φέτος για πρώτη φορά σε αυτή τη συνδιάσκεψη, απασχόλησε τους συμμετέχοντες για τρεις ολόκληρες ημέρες και παρά τις πολλές διαφορετικές απόψεις και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, τα μέλη συμφώνησαν στις περισσότερες από τις αρχικές προτάσεις του ΠΟΥ για έλεγχο και νομοθετικές ρυθμίσεις του προϊόντος. Μία πρώτη εκδοχή αυτών των προτάσεων έκανε την εμφάνισή της υπό τη μορφή κατευθυντήριας μελέτης στο τέλος της άνοιξης. Η μία επιστολή μετά την άλλη άρχισαν να καταφθάνουν στο γραφείο της επικεφαλής του ΠΟΥ, δρος Μάργκαρετ Τσαν, από μεγάλες ομάδες της επιστημονικής κοινότητας ως αντίδραση ή υποστήριξη στα βασικά σημεία της προπαρασκευαστικής έκθεσης.

«Παρότι οι περισσότεροι από εμάς θα προτιμούσαν οι άνθρωποι να σταματήσουν να καπνίζουν και να χρησιμοποιούν κάθε είδους νικοτίνη, η εμπειρία δείχνει ότι πολλοί καπνιστές δεν μπορούν ή δεν επιλέγουν να κόψουν τη νικοτίνη και έτσι θα συνεχίσουν να καπνίζουν εάν δεν υπάρχει κάποια ασφαλέστερη διαθέσιμη εναλλακτική που να τους είναι υποφερτή», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι 53 υπογράφοντες επιστήμονες μιας επιστολής που στάλθηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου στον ΠΟΥ. Σε απάντηση σε αυτή την επιστολή, 129 επιστήμονες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αυστηρή στάση του ΠΟΥ απέναντι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ επόμενο γράμμα της πρώτης επιστημονικής ομάδας κατηγορεί τον ΠΟΥ ότι προκαλεί ανησυχία με πληροφορίες οι οποίες «δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες ή δημιουργούν παραπλανητική εντύπωση σε μη ειδικούς». «Είναι ένα πάρα πολύ καλά δομημένο, διπλωματικά και επιστημονικά τεκμηριωμένο κείμενο και αποτελεί τη μέση οδό», υποστηρίζει ο δρ Βαρδαβάς για την προπαρασκευαστική έκθεση του ΠΟΥ. «Είναι ένα επιλεκτικό συνονθύλευμα δεδομένων που αναφέρονται με τον τρόπο που θέλει ο ΠΟΥ, απλά για να ικανοποιήσει την ατζέντα του, η οποία υποστηρίζει ότι η μόνη λύση είναι η εξάλειψη της νικοτίνης. Τα τελευταία χρόνια όμως, αυτή η πολιτική έχει αποτύχει, γιατί στις ανεπτυγμένες χώρες έχει σταματήσει να μειώνεται ο αριθμός των καπνιστών», λέει ο δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, καρδιολόγος και ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών και ένας εκ των 53 που υπογράφουν την πρώτη επιστολή προς τον ΠΟΥ.

Επιστημονικά δεδομένα

«Eδώ δεν χρειάζονται φανατισμοί υπέρ ή κατά, θέλει επιστημονική τεκμηρίωση για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία», τονίζει ο δρ Βαρδαβάς και μεταφέρει ότι ο ΠΟΥ στη συνδιάσκεψη της Μόσχας τόνισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν περισσότερες επιστημονικές μελέτες με σκοπό «να εξεταστεί τι συμβαίνει με τις εκπομπές του ηλεκτρονικού τσιγάρου και τη δυνατότητά του να επιδράσει στη διακοπή του καπνίσματος», προσθέτει. «Ως επιστημονική κοινότητα δεν μας ενδιαφέρει να αντιπροτείνουμε σε κάτι που είναι εξαιρετικά επιβλαβές –όπως το τσιγάρο, το οποίο σκοτώνει, είναι καρκινογόνο και προκαλεί εμφράγματα– κάτι που πιθανώς να είναι λιγότερο επιβλαβές. Οφείλουμε να προτείνουμε και να υποστηρίξουμε κάτι εφόσον αποδειχθεί ασφαλές», λέει η δρ Παρασκευή Κατσαούνου, πνευμονολόγος και επικεφαλής της Ομάδας Ελέγχου Καπνού και Προαγωγής Υγείας της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας. «Χρειάζεται μακροχρόνια παρακολούθηση για να βγάλει κανείς ένα συμπέρασμα, και οπωσδήποτε αυτές οι έρευνες πρέπει να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή των εμπορικών συμφερόντων», επισημαίνει ο δρ Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος, ερευνητής του ΙΕΒΒΕ Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Ελεγχο του Καπνίσματος και τεχνικός σύμβουλος της ελληνικής αποστολής σε παλαιότερες διασκέψεις της FCTC.

Συντηρητική στάση

Και ενώ τα σύνορα μεταξύ καλού και κακού παραμένουν ασαφή και το επίπεδο κινδύνου αδιευκρίνιστο, οι επιστήμονες προτείνουν μία συντηρητική στάση απέναντι στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. «Κινούμαστε με προσοχή, γιατί δεν μπορεί να παίξει κανείς με τις ζωές των ανθρώπων», λέει ο δρ Βαρδαβάς.

Ο ΠΟΥ κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν ή να θεσπίσουν νομοθετικές ρυθμίσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ώστε να προστατευτούν οι μη καπνιστές, οι νέοι και οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από την εκκίνηση της χρήσης του και να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των ατμιστών, ενεργητικών και παθητικών. «Στο ελληνικό υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή νομοσχέδιο για να ρυθμιστεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως καπνικό προϊόν», προσθέτει ο δρ Βαρδαβάς. «Εάν επιτραπεί η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου εκεί όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, θα πηγαίνει ο δάσκαλος στην τάξη καπνίζοντας ηλεκτρονικό τσιγάρο και θα αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά, ή ο γιατρός θα καπνίζει στον διάδρομο του νοσοκομείου και θα προωθεί την εικόνα του καπνιστή», λέει ο δρ Μπεχράκης και συμπληρώνει: «Γυρίζουμε μερικές δεκαετίες πίσω. Δεν θέλουμε η ολική επαναφορά του καπνίσματος να αρχίσει να γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου».

Για τον ίδιο λόγο, ο ΠΟΥ παροτρύνει επίσης τα μέλη να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν τη διαφήμιση και την προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και να αποτρέψουν να γίνονται ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί σε σχέση με τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις αυτών των προϊόντων στην υγεία του πληθυσμού. Ο ΠΟΥ, τέλος, προσκαλεί τις κυβερνήσεις να επιτηρούν τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όμως ως θεσμός του ΟΗΕ για τον τομέα της υγείας, δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω από συστάσεις, οι οποίες δεν είναι σίγουρο εάν τελικά θα υιοθετηθούν ευρέως.

Σε αυτό πάντως που συμφωνεί σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα είναι ότι όλοι πρέπει να βρουν τρόπους να κόψουν το κάπνισμα, και κατά γενική ομολογία τα ελληνικά κέντρα διακοπής καπνίσματος έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην Ευρώπη. «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον και καινούργιο δέντρο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το δάσος: τους χιλιάδες θανάτους από το κανονικό κάπνισμα στη χώρα μας», επισημαίνει ο δρ Βαρδαβάς.

H Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρέχει συμβουλές και πληροφορίες για τα κέντρα διακοπής καπνίσματος στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Δεκεμβρίου 2014, 23:19:57
Απάντηση #202
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Cytisine versus Nicotine for Smoking Cessation
Natalie Walker, Ph.D., Colin Howe, Ph.D., Marewa Glover, Ph.D., Hayden McRobbie, M.B., Ch.B., Ph.D., Joanne Barnes, Ph.D., Vili Nosa, Ph.D., Varsha Parag, M.Sc., Bruce Bassett, B.A., and Christopher Bullen, M.B., Ch.B., Ph.D.
N Engl J Med 2014; 371:2353-2362December 18, 2014DOI: 10.1056/NEJMoa1407764

BACKGROUND
Placebo-controlled trials indicate that cytisine, a partial agonist that binds the nicotinic acetylcholine receptor and is used for smoking cessation, almost doubles the chances of quitting at 6 months. We investigated whether cytisine was at least as effective as nicotine-replacement therapy in helping smokers to quit.

METHODS
We conducted a pragmatic, open-label, noninferiority trial in New Zealand in which 1310 adult daily smokers who were motivated to quit and called the national quitline were randomly assigned in a 1:1 ratio to receive cytisine for 25 days or nicotine-replacement therapy for 8 weeks. Cytisine was provided by mail, free of charge, and nicotine-replacement therapy was provided through vouchers for low-cost patches along with gum or lozenges. Low-intensity, telephone-delivered behavioral support was provided to both groups through the quitline. The primary outcome was self-reported continuous abstinence at 1 month.

RESULTS
At 1 month, continuous abstinence from smoking was reported for 40% of participants receiving cytisine (264 of 655) and 31% of participants receiving nicotine-replacement therapy (203 of 655), for a difference of 9.3 percentage points (95% confidence interval, 4.2 to 14.5). The effectiveness of cytisine for continuous abstinence was superior to that of nicotine-replacement therapy at 1 week, 2 months, and 6 months. In a prespecified subgroup analysis of the primary outcome, cytisine was superior to nicotine-replacement therapy among women and noninferior among men. Self-reported adverse events over 6 months occurred more frequently in the cytisine group (288 events among 204 participants) than in the group receiving nicotine-replacement therapy (174 events among 134 participants); adverse events were primarily nausea and vomiting and sleep disorders.

CONCLUSIONS
When combined with brief behavioral support, cytisine was found to be superior to nicotine-replacement therapy in helping smokers quit smoking, but it was associated with a higher frequency of self-reported adverse events.

Πρώτη φορά ακούω για την cytisine.  Κυκλοφορεί στην Ελλάδα ;

Ναι, από τη Lamberts.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

22 Ιανουαρίου 2015, 11:44:03
Απάντηση #203
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Cytisine versus Nicotine for Smoking Cessation
Natalie Walker, Ph.D., Colin Howe, Ph.D., Marewa Glover, Ph.D., Hayden McRobbie, M.B., Ch.B., Ph.D., Joanne Barnes, Ph.D., Vili Nosa, Ph.D., Varsha Parag, M.Sc., Bruce Bassett, B.A., and Christopher Bullen, M.B., Ch.B., Ph.D.
N Engl J Med 2014; 371:2353-2362December 18, 2014DOI: 10.1056/NEJMoa1407764

BACKGROUND
Placebo-controlled trials indicate that cytisine, a partial agonist that binds the nicotinic acetylcholine receptor and is used for smoking cessation, almost doubles the chances of quitting at 6 months. We investigated whether cytisine was at least as effective as nicotine-replacement therapy in helping smokers to quit.

METHODS
We conducted a pragmatic, open-label, noninferiority trial in New Zealand in which 1310 adult daily smokers who were motivated to quit and called the national quitline were randomly assigned in a 1:1 ratio to receive cytisine for 25 days or nicotine-replacement therapy for 8 weeks. Cytisine was provided by mail, free of charge, and nicotine-replacement therapy was provided through vouchers for low-cost patches along with gum or lozenges. Low-intensity, telephone-delivered behavioral support was provided to both groups through the quitline. The primary outcome was self-reported continuous abstinence at 1 month.

RESULTS
At 1 month, continuous abstinence from smoking was reported for 40% of participants receiving cytisine (264 of 655) and 31% of participants receiving nicotine-replacement therapy (203 of 655), for a difference of 9.3 percentage points (95% confidence interval, 4.2 to 14.5). The effectiveness of cytisine for continuous abstinence was superior to that of nicotine-replacement therapy at 1 week, 2 months, and 6 months. In a prespecified subgroup analysis of the primary outcome, cytisine was superior to nicotine-replacement therapy among women and noninferior among men. Self-reported adverse events over 6 months occurred more frequently in the cytisine group (288 events among 204 participants) than in the group receiving nicotine-replacement therapy (174 events among 134 participants); adverse events were primarily nausea and vomiting and sleep disorders.

CONCLUSIONS
When combined with brief behavioral support, cytisine was found to be superior to nicotine-replacement therapy in helping smokers quit smoking, but it was associated with a higher frequency of self-reported adverse events.

Πρώτη φορά ακούω για την cytisine.  Κυκλοφορεί στην Ελλάδα ;

Ναι, από τη Lamberts.


Έκανα λάθος! Η Lamberts κυκλοφορεί κυστεϊνη αλλά όχι κυτισίνη.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

1 Φεβρουαρίου 2015, 22:57:55
Απάντηση #204
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το California Department of Public Health σε μια έκθεσή τριανταδύο σελίδων που έβγαλε τον Ιανουάριο του 2015 με τον τίτλο “E-cigarettes: A community Health Threat” προειδοποιεί τον κόσμο ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει εθισμό αλλά και δηλητηριάσεις. Ο λόγος είναι ότι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο υπάρχει νικοτίνη που είναι εθιστική και σε μεγάλες ποσότητες και δηλητηριώδης αλλά εκτός αυτού στο ηλεκτρονικό τσιγάρο υπάρχουν και τουλάχιστον δέκα χημικές ουσίες που είναι τοξικές και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, αλλά και να επηρεάσουν μέχρι και την γονιμότητα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Φεβρουαρίου 2015, 23:22:47 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Φεβρουαρίου 2015, 08:31:48
Απάντηση #205
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Φεβρουαρίου 2015, 08:44:27
Απάντηση #206
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Smoking and Mortality — Beyond Established Causes

Brian D. Carter, M.P.H., Christian C. Abnet, Ph.D., Diane Feskanich, Sc.D., Neal D. Freedman, Ph.D., Patricia Hartge, Sc.D., Cora E. Lewis, M.D., Judith K. Ockene, Ph.D., Ross L. Prentice, Ph.D., Frank E. Speizer, M.D., Michael J. Thun, M.D., and Eric J. Jacobs, Ph.D.
N Engl J Med 2015;372:631-640 February 12, 2015
DOI: 10.1056/NEJMsa1407211

BACKGROUND
Mortality among current smokers is 2 to 3 times as high as that among persons who never smoked. Most of this excess mortality is believed to be explained by 21 common diseases that have been formally established as caused by cigarette smoking and are included in official estimates of smoking-attributable mortality in the United States. However, if smoking causes additional diseases, these official estimates may significantly underestimate the number of deaths attributable to smoking.

METHODS
We pooled data from five contemporary U.S. cohort studies including 421,378 men and 532,651 women 55 years of age or older. Participants were followed from 2000 through 2011, and relative risks and 95% confidence intervals were estimated with the use of Cox proportional-hazards models adjusted for age, race, educational level, daily alcohol consumption, and cohort.

RESULTS
During the follow-up period, there were 181,377 deaths, including 16,475 among current smokers. Overall, approximately 17% of the excess mortality among current smokers was due to associations with causes that are not currently established as attributable to smoking. These included associations between current smoking and deaths from renal failure (relative risk, 2.0; 95% confidence interval [CI], 1.7 to 2.3), intestinal ischemia (relative risk, 6.0; 95% CI, 4.5 to 8.1), hypertensive heart disease (relative risk, 2.4; 95% CI, 1.9 to 3.0), infections (relative risk, 2.3; 95% CI, 2.0 to 2.7), various respiratory diseases (relative risk, 2.0; 95% CI, 1.6 to 2.4), breast cancer (relative risk, 1.3; 95% CI, 1.2 to 1.5), and prostate cancer (relative risk, 1.4; 95% CI, 1.2 to 1.7). Among former smokers, the relative risk for each of these outcomes declined as the number of years since quitting increased.

CONCLUSIONS
A substantial portion of the excess mortality among current smokers between 2000 and 2011 was due to associations with diseases that have not been formally established as caused by smoking. These associations should be investigated further and, when appropriate, taken into account when the mortality burden of smoking is investigated. (Funded by the American Cancer Society.)
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

12 Φεβρουαρίου 2015, 15:16:30
Απάντηση #207
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Φεβρουαρίου 2015, 00:25:19
Απάντηση #208
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Φεβρουαρίου 2015, 11:47:52
Απάντηση #209
Αποσυνδεδεμένος

md


ξερει κανεις για αντιστοιχα μαγαζια στη Θεσσαλονικη?

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
5704 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Μαΐου 2009, 14:12:06
από orfeo
0 Απαντήσεις
6202 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιουνίου 2011, 22:10:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
43286 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2015, 23:21:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4260 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2018, 22:18:22
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
11708 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Αυγούστου 2021, 00:53:07
από Argirios Argiriou