ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Κάπνισμα.

<< < (40/84) > >>

Argirios Argiriou:
20/10/2014. Tobacco Control.

Fine particulate matter concentrations in smoking households: just how much secondhand smoke do you breathe in if you live with a smoker who smokes indoors?

....................
..............................
.....................................
Conclusions:

Fine particulate pollution in Scottish homes where smoking is permitted is approximately 10 times higher than in non-smoking homes. Taken over a lifetime many non-smokers living with a smoker inhale a similar mass of PM2.5 as a non-smoker living in a heavily polluted city such as Beijing. Most non-smokers living in smoking households would experience reductions of over 70% in their daily inhaled PM2.5 intake if their home became smoke-free. The reduction is likely to be greatest for the very young and for older members of the population because they typically spend more time at home.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Με αφορμή τη διαρκή αύξηση της καπνισματικής συνήθειας στα σώματα ασφαλείας, η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Ζωή χωρίς κάπνισμα στους ένστολους».
Το κάπνισμα είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου που μπορούν να προληφθούν. Είναι χρέος μας η μείωση του αριθμού των καπνιστών, γιατί κάθε χρόνο πεθαίνουν στην Ελλάδα 20.000 άτομα από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Επιπρόσθετα, το 14% του προϋπολογισμού για την υγεία διατίθεται για ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στα Νοσοκομεία προγράμματα διακοπής του καπνίσματος. Στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος που εντάσσεται στη λειτουργία της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής. Στο Ιατρείο γίνεται προσπάθεια διακοπής καπνίσματος σε ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να διακόψουν το κάπνισμα καθώς επίσης και ενημέρωση για τους κινδύνους από το τσιγάρο και τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος. Συμβουλευτική παρέμβαση και φάρμακα είναι οι δύο μέθοδοι που ακολουθούνται στους καπνιστές. Το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και δέχεται κατόπιν ραντεβού στο 1535.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του αμφιθεάτρου του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Τετάρτη 19-11-2014 από τις 10:00πμ ως τις 11:00π.μ
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
Αλέξης Πολίτης: Υπεύθυνος Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του ΓΝ Καβάλας, Ειδικευόμενος ιατρός Πνευμονολογίας, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ
– Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι: ο Συντονιστής Διευθυντής της Α΄Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝ Καβάλας, κος Βασίλης Ιωαννίδης
– ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, κος Ιωάννης Βασιλειάδης
– ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, κος Χρήστος Κοπατσάρης
 Κάπνισμα και Ένστολοι. Βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος και μέθοδοι διακοπής αυτού (εισηγητής: κος Αλέξης Πολίτης)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κατόπιν θα απαντηθούν ερωτήσεις που ενδεχόμενα θα θελήσει να απευθύνει το ακροατήριο.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΚΟΠΑΤΣΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
14/12/2014. Καθημερινή.
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ.

Μείωση των καπνιστών κατά 30% σε πέντε χρόνια.

«Υπάρχει και το φιλότιμο. Ή, μάλλον, υπάρχει μόνο το φιλότιμο». Με τον τρόπο αυτόν εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία έχει μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών στη χώρα μας σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, η κατανάλωση τσιγάρων, αλλά και η ρύπανση στους κλειστούς δημόσιους χώρους, χωρίς –ω του θαύματος...– να έχει τεθεί ουσιαστικά σε εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος. Η συζήτηση για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους «ωρίμασε» σε πολλούς Ελληνες την ιδέα ότι πλέον είναι καθαρά θέμα πολιτισμού η διακοπή καπνίσματος, οδηγώντας σε κάποια θετικά αποτελέσματα. Και τα οποία θα ήταν πολύ μεγαλύτερα εάν ο νόμος εφαρμοζόταν.

Αυτήν τη στιγμή, η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους βρίσκει εφαρμογή μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε μονάδες Υγείας (σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι απόλυτα) και σε κάποια καλά –και συνήθως ακριβά– εστιατόρια. Αντίθετα, σε καφετέριες, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα και μπαρ, τα τασάκια «πιστοποιούν» από περίοπτη θέση την αδυναμία ενός κράτους να εφαρμόσει τους νόμους του. Από πλευράς δε πολιτείας, το μόνο που έχει μείνει να θυμίζει τον νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος είναι μια απλή αναφορά στο τέλος της πρόσφατης (05/12/2014) και επαναλαμβανόμενης κάθε χρόνο εγκυκλίου για την εντατικοποίηση των ελέγχων σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς: «Επιπροσθέτως, τονίζεται η αναγκαιότητα εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα».

«Χάσαμε» την πρωτιά

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Ελεγχο του Καπνίσματος (ENSP), «η Ελλάδα έχει “υποχωρήσει” τα τελευταία χρόνια από την πρώτη θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά τον αριθμό των καπνιστών». Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι λίγο πάνω από 30% έναντι περίπου 40% που ήταν το 2008. Επιπλέον, μειώθηκε η ετήσια κατανάλωση τσιγάρων στην Ελλάδα από 34,6 δισεκατομμύρια το 2007 σε 19,3 δισ. το 2012 και σε περίπου 18 δισ. το 2013. «Η μείωση στον αριθμό των καπνιστών μπορεί να αποδοθεί στον νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ο οποίος παρά το ότι δεν εφαρμόζεται, είναι αποδεκτός από τους πολίτες», εξηγεί ο κ. Μπεχράκης. Αλλωστε, όπως έχουν δείξει μελέτες, σε ποσοστό 75% οι Ελληνες δηλώνουν... θυμωμένοι που δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Το ίδιο αισθάνονται και οι μισοί καπνιστές (48%). Επιπλέον το 78% θεωρεί ότι η μη εφαρμογή του νόμου προστασίας από το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας. Στην ερώτηση πώς γίνεται μετά τέσσερα χρόνια αδυναμίας - αποτυχίας - αδιαφορίας στην εφαρμογή ενός νόμου, αυτός να συνεχίζει να είναι αποδεκτός από τους πολίτες, ο κ. Μπεχράκης τονίζει στην «Κ» ότι «πάντα υπάρχει και το φιλότιμο. Μόνο αυτό λειτουργεί».

Το παράδοξο είναι ότι παρά την αποδοχή της ιδέας της απαγόρευσης του καπνίσματος από το μεγάλο μέρος του πληθυσμού, οι διαχειριστές στις περισσότερες καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες υποχωρούν στις ορέξεις των καπνιστών, επιβάλλοντας το παθητικό κάπνισμα στους θαμώνες. «Πρόκειται για μία απόλυτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών, των γυναικών, των εγκύων, των εργαζομένων και των ευπαθών ομάδων πληθυσμού που είτε αποκλείονται από τη διασκέδαση είτε νοσούν διασκεδάζοντας», τονίζει ο κ. Μπεχράκης και προσθέτει: «Αυτήν τη στιγμή περισσότεροι από 30.000 Ελληνες εργαζόμενοι σε χώρους διασκέδασης και εστίασης εργάζονται υπό συνθήκες ορυχείων του 19ου αιώνα και ουδείς συνδικαλιστικός φορέας έχει ενδιαφερθεί. Τους προκαλώ να δώσουν απάντηση γιατί το κάνουν αυτό».

Ο καθηγητής στρέφει τα βέλη του στην πολιτεία. Οπως τονίζει, «η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί τον παραδοσιακό της έρωτα με τα συμφέροντα της ελληνικής καπνοβιομηχανίας». Ο έρωτας αυτός, σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται από τη μη εφαρμογή πολλών νόμων και θεσμικών πλαισίων που αφορούν το κάπνισμα. Εκτός από την απαγόρευση του καπνίσματος, δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε παιδιά και ο νόμος για την προώθηση προϊόντων σε χώρους διασκέδασης. Ο κ. Μπεχράκης καταλήγει: «Ο έρωτας αυτός πρέπει να διακοπεί κυρίως για την προστασία των παιδιών μας».

Προγράμματα πρόληψης

Αυτήν τη στιγμή, η μόνη αντικαπνιστική δράση που είναι σε εξέλιξη και λειτουργεί είναι τα προγράμματα πρόληψης του καπνίσματος στη μαθητική κοινότητα HEART II και το «Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο», που είναι ενταγμένα στις δράσεις του «Κοινωνικού σχολείου», του υπουργείου Παιδείας, και υλοποιούνται από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων, επιχειρείται η προβολή στα μικρά παιδιά του θετικού προτύπου του μη καπνιστή: η ομορφιά, η δύναμη, η σεξουαλικότητα, η εξυπνάδα συνδέονται με το μη κάπνισμα, ενώ στην αντίπερα όχθη είναι όσοι επιλέγουν το κάπνισμα... Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα δύο στα δέκα παιδιά (18,15%) ηλικίας από 12 έως 18 ετών καπνίζουν σε τακτική βάση, ενώ στην ερώτηση «θα κάπνιζες εάν ένας φίλος σού πρόσφερε τσιγάρο» το 21,2% απαντά καταφατικά.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 

Δ. Κουναλάκης:
smoke kills

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Cytisine versus Nicotine for Smoking Cessation
Natalie Walker, Ph.D., Colin Howe, Ph.D., Marewa Glover, Ph.D., Hayden McRobbie, M.B., Ch.B., Ph.D., Joanne Barnes, Ph.D., Vili Nosa, Ph.D., Varsha Parag, M.Sc., Bruce Bassett, B.A., and Christopher Bullen, M.B., Ch.B., Ph.D.
N Engl J Med 2014; 371:2353-2362December 18, 2014DOI: 10.1056/NEJMoa1407764

BACKGROUND
Placebo-controlled trials indicate that cytisine, a partial agonist that binds the nicotinic acetylcholine receptor and is used for smoking cessation, almost doubles the chances of quitting at 6 months. We investigated whether cytisine was at least as effective as nicotine-replacement therapy in helping smokers to quit.

METHODS
We conducted a pragmatic, open-label, noninferiority trial in New Zealand in which 1310 adult daily smokers who were motivated to quit and called the national quitline were randomly assigned in a 1:1 ratio to receive cytisine for 25 days or nicotine-replacement therapy for 8 weeks. Cytisine was provided by mail, free of charge, and nicotine-replacement therapy was provided through vouchers for low-cost patches along with gum or lozenges. Low-intensity, telephone-delivered behavioral support was provided to both groups through the quitline. The primary outcome was self-reported continuous abstinence at 1 month.

RESULTS
At 1 month, continuous abstinence from smoking was reported for 40% of participants receiving cytisine (264 of 655) and 31% of participants receiving nicotine-replacement therapy (203 of 655), for a difference of 9.3 percentage points (95% confidence interval, 4.2 to 14.5). The effectiveness of cytisine for continuous abstinence was superior to that of nicotine-replacement therapy at 1 week, 2 months, and 6 months. In a prespecified subgroup analysis of the primary outcome, cytisine was superior to nicotine-replacement therapy among women and noninferior among men. Self-reported adverse events over 6 months occurred more frequently in the cytisine group (288 events among 204 participants) than in the group receiving nicotine-replacement therapy (174 events among 134 participants); adverse events were primarily nausea and vomiting and sleep disorders.

CONCLUSIONS
When combined with brief behavioral support, cytisine was found to be superior to nicotine-replacement therapy in helping smokers quit smoking, but it was associated with a higher frequency of self-reported adverse events.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση