ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Κάπνισμα.

<< < (5/83) > >>

Argirios Argiriou:
TA NEA,
19/12/2009.

[spoiler]TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Του SΤΕVΕ CΟΝΝΟR

   
Μια νέα γενετική μετάλλαξη αποκτά ένας τυπικός καπνιστής κάθε 15 τσιγάρα που καπνίζει, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων από 10 χώρες οι οποίοι κατόρθωσαν να «ξεκλειδώσουν» για πρώτη φορά τις αλλαγές στον γενετικό κώδικα δύο εκ των πιο κοινών καρκίνων, του πνεύμονα και του δέρματος. Η σημαντική αυτή έρευνα δημιουργεί προσδοκίες για πιο αποτελεσματικά φάρμακα αλλά και ελπίδες για ταχύτερο εντοπισμό των όγκων μέσω εξετάσεων αίματος, καθώς τώρα μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις μεταλλάξεις που μετατρέπουν ένα υγιές κύτταρο σε καρκινικό. Η καταγραφή του γονιδιώματος βέβαια θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 χρόνια.

Ρώσικη ρουλέτα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα μελετώντας πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα ότι οι γενετικές μεταλλάξεις ανέρχονται σε περισσότερες από 23.000 και προέρχονται από τοξίνες που βρίσκονται στα τσιγάρα και συσσωρεύονται στη διάρκεια της ζωής. Μελέτησαν επίσης ασθενείς με κακοήθη μελανώματα και ανακάλυψαν ότι το DΝΑ του καρκίνου του δέρματος περιέχει περισσότερα από 30.000 γενετικά λάθη τα οποία προκαλούνται σχεδόν αποκλειστικά από εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο. Όλες αυτές οι μεταλλάξεις δεν είναι βλαβερές, ορισμένες όμως προκαλούν καρκίνο.

Ο ερευνητής δρ Πίτερ Κάμπελ που συμμετείχε στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Νature» χαρακτήρισε το κάπνισμα «ρώσικη ρουλέτα. Τις περισσότερες φορές οι μεταλλάξεις θα εντοπιστούν σε “αθώα” τμήματα του γονιδιώματος, αρκούν όμως μερικές φορές για να προκαλέσουν καρκίνο.

Αυτό που απομένει να αποδειχθεί είναι η θεωρία ότι κόβοντας το κάπνισμα τα κύτταρα του πνεύμονα που περιέχουν μεταλλάξεις αντικαθίστανται με νέα, χωρίς γενετικά σφάλματα». [/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία, 23/03/2010.

[spoiler]Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντή Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), προέδρου Παγκόσμιας Ενωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας

Η υγεία των καπνιστών δεν απειλείται μόνον από το παθητικό κάπνισμα. Πρόσφατα, στην ιατρική ορολογία αναφέρεται, εκτός από το παθητικό κάπνισμα, το τριτογενές κάπνισμα ή «κάπνισμα από τρίτο χέρι».
 
Από το Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε ότι, στα ρούχα ή στα μαλλιά των καπνιστών, στις μαλακές επιφάνειες των επίπλων και σε άλλους εσωτερικούς χώρους, μπορεί να παραμείνουν τοξικές ουσίες του καπνού για ώρες ή και μέρες μετά το σβήσιμο του τσιγάρου. Οσο δε πιο περιορισμένος είναι ο χώρος, όπως τα μικρά δωμάτια ή το εσωτερικό των αυτοκινήτων, τόσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο αυτό.

Οι τοξικές αυτές ουσίες, που περιέχονται στο αόρατο αλλά τοξικό μίγμα αερίων και μορίων, περιλαμβάνει βαρέα μέταλλα, καρκινογόνες ουσίες και ραδιενεργά υλικά. Εκτός, όμως από τις ίδιες καρκινογόνες ουσίες που περιλαμβάνονται στον καπνό του τσιγάρου, δημιουργούνται και νέες από την επιμόλυνση χημικών παραγόντων που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους από συστατικά του καπνού.

Η νικοτίνη, για παράδειγμα, παραμένει στις επιφάνειες των εσωτερικών χώρων για μεγάλο διάστημα και αλληλεπιδρά με το νιτρώδες οξύ που σχηματίζει το αέριο νιτρώδες οξείδιο, το οποίο απελευθερώνεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και τις συσκευές αερίου. Οταν η νικοτίνη συνδυάζεται με το νιτρώδες οξύ, σχηματίζονται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες (TSNA).

Εχει, επίσης, διαπιστωθεί, πως, παρ' όλο που είναι καλύτερα να καπνίζει κάποιος σε υπαίθριους χώρους παρά σε εσωτερικούς, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κατάλοιπα του καπνού που επικολλώνται στο δέρμα, στα μαλλιά και στα ρούχα του καπνιστή, τον ακολουθούν πίσω στον εσωτερικό χώρο και διαχέονται παντού. Η διαπίστωση αυτή αποδυναμώνει σημαντικά την ισχύουσα εντύπωση ότι το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους δεν αποτελεί απειλή για τους μη καπνιστές.

Η απειλή του τριτογενούς καπνίσματος είναι πολύ πιο ισχυρή για τα παιδιά, τα οποία παίζοντας και μπουσουλώντας αγγίζουν τα κατάλοιπα του καπνού στα αντικείμενα, τα μεταφέρουν στο στόμα τους και τα καταπίνουν, ενώ έχει αναφερθεί και άμεση επικάθηση της νικοτίνης στο δέρμα του παιδιού, η οποία στη συνέχεια, εφόσον υπάρχει στην ατμόσφαιρα νιτρώδες οξύ, που συνήθως υπάρχει, σχηματίζει τις καρκινογόνες νιτροσαμίνες.

Το τριτογενές κάπνισμα, εφόσον επικάθεται και δεν αιωρείται, δεν αντιμετωπίζεται με αερισμό των χώρων, όπως το παθητικό κάπνισμα, αλλά μόνο με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.

Συμβουλευτική Γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 2107222727

Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία 13/04/2010.

[spoiler]Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντή Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), προέδρου Παγκόσμιας Ενωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας Το κάπνισμα έγινε ευρύτερα γνωστό με την ανακάλυψη της Αμερικής και την εισαγωγή του καπνού από τις Αντίλες στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα από τον Κολόμβο.
Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων δεν ήταν φιλικές προς τον καπνό. Το 1604 ο βασιλιάς Ιάκωβος Α' της Αγγλίας αποκήρυξε τη χρήση καπνού ως «απαίσια για τα μάτια, μισητή για τη μύτη, καταστροφική για το μυαλό και επικίνδυνη για τα πνευμόνια». Ο Λουδοβίκος ΙΓ' της Γαλλίας έστελνε τους καπνιστές στα κάτεργα, ο Πάπας αφόριζε τους καπνιστές, οι Ρώσοι τούς επέβαλλαν την ποινή του ραβδισμού και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ορισμένοι από τους καπνιστές οδηγούνταν μέχρι την αγχόνη. Ο καπνός στην Ελλάδα άρχισε να καλλιεργείται στα μέσα του 17ου αιώνα. Στα τέλη του 18ου αιώνα κατασκευάστηκαν τα πρώτα τσιγάρα, οπότε και το κάπνισμα έγινε κοινωνικά αποδεκτή συνήθεια στον δυτικό κόσμο. Εν συνεχεία, η συνήθεια του καπνίσματος διαδόθηκε, κυρίως στον ανδρικό πληθυσμό. Το 1904 μια γυναίκα συλλαμβάνεται στη Νέα Υόρκη επειδή κάπνιζε μέσα σε αυτοκίνητο! Αρχικά, το κάπνισμα αποτελούσε μια ακριβή συνήθεια για λίγους προνομιούχους. Μετά τις απαρχές του 20ού αιώνα διαδόθηκε στον πολύ κόσμο όταν βιομηχανοποιήθηκε ο ακατέργαστος καπνός και άρχισε να πουλιέται ως τσιγάρο σε μεγάλες ποσότητες. Στη δεκαετία του 1920, χάρη στη διαφήμιση, έγινε σύμβολο της λαμπρής και ανέμελης ζωής. Παρά το γεγονός ότι το 1912 γίνεται για πρώτη φορά λόγος για πιθανή σχέση του καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα, μόνο το 1962, με την ιστορική μελέτη των Αγγλων επιδημιολόγων R. Doll και R. Peto, τεκμηριώνεται επιστημονικά η σχέση αυτή.

Σήμερα, είναι γνωστό ότι ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί σύνθετο μίγμα από περισσότερες από 4.300 ουσίες, μεταξύ των οποίων και η νικοτίνη, καθώς και περισσότερες από 250 γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Κατά την καύση του τσιγάρου διακρίνεται μια φάση αερίων και μια φάση σωματιδίων. Από τις ουσίες της αέριας φάσης, το μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου, οι πτητικές θειούχες ενώσεις, οι πτητικοί υδρογονάνθρακες, το υδροκυάνιο, τα νιτρίλια, οι αλκοόλες, οι αλδεΰδες και οι κετόνες προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Αξίζει να σημειωθεί πως η φορμαλδεΰδη, που περιέχεται στον καπνό, χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των νεκρών ιστών, το κυανιούχο άλας χρησιμοποιείται στα ποντικοφάρμακα, το βενζόλιο στις βαφές και στο συνθετικό λάστιχο, το βουτάνιο στο υγρό των αναπτήρων, η αμμωνία στα καθαριστικά και το DDT στα εντομοκτόνα. Η φάση των σωματιδίων περιέχει νικοτίνη, νερό και πίσσα.

Η νικοτίνη είναι η κύρια ουσία που ευθύνεται για την εξάρτηση που αναπτύσσεται από τον καπνό. Η τοξική της δράση είναι μέτρια συγκριτικά με την τοξικότητα των υπόλοιπων συστατικών του καπνού. Η νικοτίνη όπως και το μονοξείδιο του άνθρακα δεν έχουν καρκινογόνο δράση, ενώ η πίσσα είναι ένωση πολλών ουσιών, μερικές από τις οποίες είναι καρκινογόνες (πολυκυκλικοί και αρωματικοί υδρογονάνθρακες). Η πίσσα έχει σκούρο χρώμα και κολλώδη υφή. Επικάθεται στους βλεννογόνους του στόματος, των πνευμόνων, του στομάχου και του εντέρου, συμβάλλοντας στην πρόκληση καρκίνου αυτών των περιοχών, αλλά και στην εκδήλωση εμφυσήματος, χρόνιων αναπνευστικών ή και άλλων παθήσεων.

Το μονοξείδιο του άνθρακα αποτελεί βλαπτική ουσία που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου. Παράγεται από την καύση βενζίνης, κάρβουνου, ξύλου και τσιγάρου.

Είναι ένα άοσμο, άχρωμο αέριο που παρεμποδίζει την οξυγόνωση των ιστών. Ετσι, προκαλούνται χρόνιες βλάβες στους ιστούς. Η ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου είναι τουλάχιστον τόσο υψηλή όσο εκείνη ενός μη καταλυτικού βενζινοκινητήρα.

Συμβουλευτική Γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 210-7222727

Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος [/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
06/04/2010.
Ελευθεροτυπία.

[spoiler]Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντή Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), προέδρου Παγκόσμιας Ενωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας Οι πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του καπνίσματος είναι οι εξής:
1. Φορολογία / τιμές. Αύξηση της τιμής κατά 25% οδηγεί σε μείωση της συχνότητας του καπνίσματος κατά 7-13%. Το ποσοστό αυτό αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου. Μεγαλύτερη μείωση σημειώνεται στους νέους και σε καπνιστές χαμηλού οικονομικού επιπέδου. Οι αποδείξεις είναι ισχυρές και προέρχονται από διαφορετικές μελέτες σε πολλές χώρες. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το μέγεθος της αύξησης και την αρχική τιμή. Τα ζητήματα-προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εφαρμογή αυτού του μέτρου αφορούν τις ενδεχόμενες έντονες αντιδράσεις από τις καπνοβιομηχανίες, καθώς και την πιθανή αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Εκτός από τη μείωση του καπνίσματος, με την αύξηση της φορολογίας δημιουργούνται κεφάλαια για χρηματοδότηση άλλων προγραμμάτων κατά του καπνίσματος.

2. Απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Σημειώνεται μείωση του καπνίσματος κατά 5-10% εξαιτίας της απαγόρευσης καπνίσματος σε χώρους εργασίας και μείωση 2-4% εξαιτίας της απαγόρευσης σε χώρους εστίασης και άλλους δημόσιους χώρους. Μεγαλύτερη επίδραση σημειώνεται σε άτομα μεγάλου εισοδήματος και στους άνδρες ηλικίας 24-54 ετών. Θεωρείται μέτρο σχετικά χαμηλού κόστους. Ωστόσο, οι απαγορεύσεις πρέπει να είναι αυστηρές και να υπάρχει μηχανισμός ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, ενώ είναι αναγκαίες η διαφήμιση και η δημοσιοποίηση των μέτρων. Τα ζητήματα-προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εφαρμογή αυτών των πολιτικών αφορούν πιθανές αντιδράσεις από ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως εστίασης και ψυχαγωγίας.

3. Περιορισμοί στη διαφήμιση. Σημειώνεται μείωση του καπνίσματος κατά 6% έπειτα από πλήρη απαγόρευση. Οι νέοι είναι πιθανότερο να επηρεάζονται περισσότερο από διαφημίσεις που προωθούν προϊόντα καπνού. Θεωρείται μέτρο σχετικά χαμηλού κόστους, οι απαγορεύσεις όμως πρέπει να είναι καθολικές, χωρίς εξαιρέσεις. Τα ζητήματα-προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εφαρμογή αυτών των περιορισμών αφορούν πιθανές αντιδράσεις από διαφημιστικές εταιρείες.

4. Προειδοποιητικές ετικέτες. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου δεν προσδιορίζεται σαφώς, ενώ λίγες είναι οι μελέτες των τελευταίων ετών που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα, με αντικρουόμενα όμως αποτελέσματα. Ενδέχεται να αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική για τις χώρες χαμηλού οικονομικού επιπέδου. Η εφαρμογή της απαιτεί μεγάλου μεγέθους προειδοποιητικές ετικέτες και ενδεχομένως συνοδευτικές ενημερωτικές εκστρατείες, ιδίως σε φτωχότερες χώρες, όπου η συχνότητα του καπνίσματος αυξάνεται.

5. Εκστρατείες με τη χρήση μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι εκστρατείες ενημέρωσης οδηγούν σε μείωση του καπνίσματος κατά 5-10%. Ο πληθυσμός-στόχος στον οποίο απευθύνονται οι εκστρατείες εξαρτάται από τον σχεδιασμό τους. Θεωρούνται μέτρο σχετικά χαμηλού κόστους και επιτυγχάνουν μεγάλη πληθυσμιακή κάλυψη. Η δαπάνη πρέπει όμως να είναι επαρκής και να διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμβουλευτική Γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 210-7222727

Ιστοσελίδα Υγείας-Πρόληψης: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος [/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση