ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Κάπνισμα.

<< < (6/83) > >>

Νίκος Αγγελής:
γεια σας συνάδελφοι, με αφορμή το νήμα που φτιάξατε θέλω να ζητήσω λίγο τη βοήθεια σας. καπνίζω και εγώ από τα 18 μου, τελευταία χρόνια άγγιζα 2 πακέτα τη μέρα. η κοπέλα μου με 3 πακέτα το έκοψε με τη μία, χωρίς αγωγή χωρίς τίποτα και πλέον δεν καπνίζει 2 χρόνια. εγώ είμαι λίγο δύσκολος ( nicotine abstinence πάει σύννεφο). θέλω να το κόψω αλλά αυτό το ρημάδι σύνδρομο στέρησης με τρελαίνει. υποσχέθηκα στη γυναίκα μου και στον εαυτό μου με το που πάρω πτυχίο να το κόψω..το πήρα πριν 2 εβδομάδες και σήμερα τέλειωσε η περίοδος χάριτος..αυτοκόλλητα στο μπράτσο δεν μου κάνουν τίποτα, βρήκα εδώ κάτι χαπάκια νικοτίνης κάπως με καταλαγιάζουν αλλά βλέπω πόση νικοτίνη έχουν μέσα και απογοητεύομαι..
καμιά βοήθεια από εδώ?  ;D

Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία, 18/05/2010.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, προέδρου ΕΟΦ.

[spoiler]Οι μισοί θάνατοι από αυτούς που οφείλονται στη χρήση καπνού συμβαίνουν κατά τα πλέον παραγωγικά χρόνια της ζωής.
Αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση των δεικτών παραγωγικότητας και την απώλεια οικονομικών ευκαιριών για ανάπτυξη. Το γεγονός ότι οι πληθυσμοί που θα πληγούν περισσότερο είναι αυτοί που αποτελούν το βασικό παραγωγικό δυναμικό του πλανήτη καθιστά το πρόβλημα ακόμα σοβαρότερο, ενώ οι απώλειες παραγωγικότητας είναι τεράστιες. Αλλά εκτός από την πρώιμη θνησιμότητα, οι καπνιστές έχουν και μεγαλύτερη νοσηρότητα, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένο αριθμό απουσιών από την εργασία, μειωμένη παραγωγικότητα κατά την εργασία και πρόωρη αποχώρηση από την εργασία.

Ασφαλώς, πέρα από τις έμμεσες οικονομικές απώλειες, τα προβλήματα υγείας που προκαλεί ο καπνός δημιουργούν μια τεράστια επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Οι χρόνιοι καπνιστές νοσηλεύονται συχνότερα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και καταναλώνουν περισσότερους πόρους του συστήματος σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Ετσι, το κόστος θεραπείας και νοσηλείας τους είναι ιλιγγιώδες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, το κόστος της φροντίδας υγείας για τα νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα ανέρχεται από 0,1 έως και 1,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Εξαιτίας του κόστους αυτού, το κάπνισμα θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα. Το άμεσο και έμμεσο κόστος του καπνίσματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπολογίζεται για το 2000 μεταξύ 97,7 και 130,3 δισ. ευρώ. Συνολικά, στις ΗΠΑ, το κόστος από την απώλεια της παραγωγικότητας και την επιβάρυνση των υπηρεσιών υγείας εκτιμάται ότι φτάνει τα 10,47 δολάρια για κάθε πακέτο τσιγάρων που πωλείται. Για την Ελλάδα έχει υπολογιστεί ότι το κόστος περίθαλψης νοσημάτων που οφείλονται στο κάπνισμα ξεπερνά τα 2,14 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, ενώ ειδικότερα για το ΕΣΥ, η νοσηλεία ασθενών εξαιτίας του τσιγάρου κοστίζει περισσότερο από 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αλλά και ο ίδιος ο καπνιστής επιβαρύνεται οικονομικά για την αγορά των τσιγάρων. Για μια μέση κατανάλωση 20 τσιγάρων την ημέρα, ένας Ελληνας καπνιστής ξοδεύει περίπου 60 ευρώ τον μήνα ή 720 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το κάπνισμα φτάνει να κοστίζει έως 80 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα ή πάνω από 2,6 ευρώ την ημέρα. Το ποσό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο για πολλούς καπνιστές που καπνίζουν περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα.

Από την άλλη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ, ο έλεγχος του καπνίσματος εξακολουθεί να υποχρηματοδοτείται. Ετησίως δαπανώνται 173 φορές περισσότερα δολάρια απ' όσα συλλέγονται ανά τον κόσμο από τον επιβληθέντα φόρο στον καπνό, προκειμένου να εφαρμοστούν αντικαπνιστικές δραστηριότητες. Οι δε αντικαπνιστικές δραστηριότητες που εφαρμόζονται καλύπτουν κάτω του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 2009 μόνο σε 17 χώρες ίσχυαν αντικαπνιστικά μέτρα.

Μία ακόμα κρίσιμη παράμετρος είναι η κοινωνική διάσταση των επιπτώσεων του καπνίσματος. Στις περισσότερες χώρες, οι άνθρωποι από τα χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι καπνιστές, αλλά και να νοσήσουν ή να πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων καπνού επιβαρύνει οικονομικά τις φτωχότερες οικογένειες και δυσχεραίνει την πρόοδο, ακόμα και την επιβίωσή τους. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας καπνιστής ξοδεύει κατά μέσο όρο περισσότερα από 80.000 ευρώ για αγορά τσιγάρων στη διάρκεια της ζωής του.

Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία, 27 Μαΐου 2010.
 
[spoiler]Έρευνα του ευρωβαρόμετρου

Πρωταθλητές στο κάπνισμα οι Έλληνες
Το 42% καπνίζει έναντι 29% στην Ε.Ε.

Τα πρωτεία στο κάπνισμα και την κατανάλωση προϊόντων καπνού έχουν οι Έλληνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τα στοιχεία του ευροβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε 3-19 Οκτωβρίου του 2009.
 Η έρευνα έδειξε πως το 42% των Ελλήνων καπνίζουν, 47% οι άνδρες και 38% οι γυναίκες, όταν ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 29% με 35% για τους άνδρες και 25% για τις γυναίκες.

Την Ελλάδα στη λίστα με τους φανατικούς του καπνίσματος ακολουθούν η Βουλγαρία με 39% και η Ουγγαρία με 38% ενώ αντίθετα στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Σουηδία με 16% και η Φινλανδια με 21%. Οι Έλληνες καπνιστές δηλώνουν πως καταναλώνουν κατά μέσο όρο 21,4 τσιγάρα ημερησίως, έναντι 14,4 στην Ε.Ε.

Ακόμη το 44% των Ελλήνων και το 49% των Ευρωπαίων δηλώνουν πως δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ το κάπνισμα.

Όσον αφορά στις ηλικίες, οι Έλληνες ξεκινούν από αρκετά μικροί καθώς το 39% της ηλικίας 15-24 ετών δηλώνουν ότι καπνίζουν. Στις ηλικίες 25-39 το ποσοστό φτάνει το 54% έναντι 37% στην Ε.Ε. και στους πολίτες 40-54 ετών το 57% έναντι 35% στην Ε.Ε. Αντίθετα στις ηλικίες άνω των 55 ετών μειώνεται αισθητά καθώς μόλις το 23% δηλώνει ότι καπνίζει.

Τέλος, το 11% των Ελλήνων δηλώνει ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες επιχείρησε μια φορά να κόψει το κάπνισμα, το 5% «δύο έως πέντε φορές» και το 1% “πάνω από πέντε φορές”.

Από αυτούς, το 54% των Ελλήνων δηλώνουν ότι άντεξαν χωρίς τσιγάρο “λιγότερο από μια βδομάδα”, το 29% «μεταξύ μιας και οκτώ εβδομάδων» και το 15% «πάνω από δύο μήνες». [/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία, 30/05/2010.

[spoiler]Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ Αύριο είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος και τα τελευταία χρόνια, με τις εφαρμογές των αντικαπνιστικών νόμων ανά την υφήλιο, κάπνισμα και ιατρική έχουν γίνει άσπονδοι εχθροί. Ομως το «μίσος» είναι αμφιλεγόμενο, καθώς πολλοί γιατροί άλλα λένε και άλλα κάνουν, κάτι σαν το «δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις».
 Το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες. Αρχίζει από τα εφηβικά χρόνια τους και εδραιώνεται στα φοιτητικά. Αυτό αποδεικνύει έρευνα που διενήργησε το 2009 το τμήμα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και το τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποκαλύπτοντας ότι το ποσοστό των καπνιστών στους τριτοετείς φοιτητές των ιατρικών σχολών είναι πολύ υψηλό.

Ισότητα μεταξύ φύλων

Η Νοσηλευτική Σχολή Λάρισας έχει τα πρωτεία στους καπνιστές, με ποσοστό 52,4%, ακολουθεί η Οδοντιατρική Αθηνών με 38,7%, έπονται η Ιατρική Αθηνών και Ιωαννίνων με 30%, και τελευταίες είναι οι νοσηλευτικές σχολές Αθηνών, με ποσοστό 16,3%.

* Το 44,7% των καπνιστών φοιτητών συμφωνεί με τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 55,3% αν αφορά κάπνισμα σε εστιατόρια και μειώνεται στο 31,7% όταν αφορά νυχτερινά κέντρα μπαρ καφετερίες. Τα αντίστοιχα ποσοστά των μη καπνιστών είναι 87,9% υπέρ της γενικής απαγόρευσης, 92,2% όταν πρόκειται για χώρους εστίασης και κατεβαίνει στο 78,5% για τα νυχτερινά κέντρα.

* Το 54,4% των τριτοετών φοιτητών ιατρικών σχολών δήλωσαν ότι έχουν καπνίσει στο παρελθόν, ενώ το ποσοστό των τακτικών καπνιστών ανέρχεται σε 28,8%. Το 10% των φοιτητών είπαν ότι δοκίμασαν το κάπνισμα στην ηλικία των 11-15 ετών. Καταρρίπτονται επίσης οι μύθοι που θέλουν τους άνδρες πιο θεριακλήδες. Η έρευνα δείχνει ότι διαφορές στη συνήθεια του καπνίσματος ανάμεσα στα φύλα δεν υπάρχουν.

**Προκύπτει ότι το 48% των φοιτητών -ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό- ζει σε καπνιστικό περιβάλλον τόσο στο σπίτι όσο και στους δημόσιους χώρους. Το 22,5% των φοιτητών ιατρικής, το 22% της φαρμακευτικής και το 27,7% της νοσηλευτικής παραδέχονται ότι καπνίζουν στους διαδρόμους των σχολών τους. Εξαίρεση αποτελούν καπνιστές φοιτητές της οδοντιατρικής, που εξαιτίας ειδικών συνθηκών (στις αίθουσες υπάρχουν ιατρεία-εργαστήρια με ασθενείς) καπνίζουν στο προαύλιο (31,5%).

Το 40% των φοιτητών από όλες τις σχολές δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν υπάρχει κανονισμός ή πινακίδες στις σχολές που να απαγορεύουν το κάπνισμα. Βέβαια η έρευνα έγινε λίγο πριν από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά από πότε ο νόμος είναι πάνω από τους κανόνες της ιατρικής;

Η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κρεμαστινού επισημαίνει ότι οι φοιτητές των επαγγελμάτων υγείας καπνίζουν σε πολύ υψηλά ποσοστά, όπως και ο υπόλοιπος ενήλικος πληθυσμός της Ελλάδας.

«Οι φοιτητές δεν παίρνουν στοχοποιημένη εκπαίδευση για το κάπνισμα γενικότερα και δεν είναι ουσιαστικά ευαισθητοποιημένοι για τον ρόλο τους ως προτύπων συμπεριφοράς τόσο στους μελλοντικούς ασθενείς τους όσο και στην κοινωνία».

Η πρωτογενής πρόληψη

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα οι φοιτητές των επαγγελμάτων υγείας εκπαιδεύονται σε κλινικά μαθήματα μετά το τρίτο έτος σπουδών.

Συγκεκριμένα η πλειονότητα των φοιτητών, σε ποσοστό που κυμάνθηκε μεταξύ 94% και 98,3%, πιστεύουν ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να εκπαιδευθούν στις τεχνικές διακοπής του καπνίσματος σε προπτυχιακό επίπεδο, ενώ μόνο 10,7% δήλωσαν ότι είχαν τέτοιου είδους εκπαίδευση. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: Γιατί στις ιατρικές σχολές δεν υπάρχουν μαθήματα εκπαίδευσης στην αντικαπνιστική εκστρατεία;

Οι γιατροί ασκούν σημαντική επιρροή στους ασθενείς. Τη δεκαετία του '50 οι διαφημιστικές εταιρείες τούς χρησιμοποίησαν στο έπακρο στις διαφημίσεις τους για την εξάπλωση του καπνίσματος. Την επιρροή αυτή φαίνεται ότι τη γνωρίζουν οι μελλοντικοί γιατροί, αλλά αδυνατούν να την ενσωματώσουν στη συμπεριφορά τους, καθώς στο ερώτημα εάν θεωρούν τους εαυτούς τους πρότυπο, οι φοιτητές ιατρικής απάντησαν θετικά σε ποσοστό 55,4%, οι φοιτητές οδοντιατρικής σε ποσοστό 57,1%, της φαρμακευτικής 37,3% και οι φοιτητές νοσηλευτικής σε ποσοστό 70,2%.

Πάνω σε αυτό η Αναστασία Μπαρμπούνη παιδίατρος, επιμελήτρια του Τομέα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τονίζει ότι ακόμη και μια σύντομη συμβουλή από έναν επαγγελματία υγείας ενισχύει την προσπάθεια του καπνιστή να διακόψει το κάπνισμα. «Μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές μείωσης των θανάτων συνεπεία του καπνίσματος είναι η ενθάρρυνση της συμμετοχής των επαγγελματιών υγείας κυρίως στην πρωτογενή πρόληψη, αλλά και τη συμβουλευτική των καπνιστών για τις μεθόδους διακοπής του καπνίσματος».

Η ταυτότητα της έρευνας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ οργάνωσαν ένα πρόγραμμα προκειμένου να μελετήσουν τον επιπολασμό του καπνίσματος και των καπνιστικών συνηθειών των φοιτητών σε σχολές επαγγελμάτων υγείας σε 50 χώρες. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιήθηκε το 2009 από το τμήμα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και από το τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο τρόπος διεξαγωγής της μελέτης έγινε με την τεχνογνωσία του ΠΟΥ και συγκεκριμένα με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τριτοετείς φοιτητές των ιατρικών, οδοντιατρικών, φαρμακευτικών και νοσηλευτικών σχολών. Στο ερωτηματολόγιο χρησιμοποιήθηκε κοινή μεθοδολογία με 57 ερωτήσεις. Η ανταπόκριση των σχολών που επιλέγησαν στο στάδιο της δειγματοληψίας ανήλθε σε 90% και η ανταπόκριση των φοιτητών στο 85%. Το δείγμα αποτέλεσαν 637 τριτοετείς φοιτητές επαγγελμάτων υγείας. Το 66% ήταν γυναίκες και 34% άνδρες.

rpsoul@enet.gr [/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Από σχετικό μήνυμα που παραθέτει σε άλλο σημείο του φόρουμ ο Διακομιστής.


Κρατώ πιο πολύ το ότι 20.000 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα και από αυτούς οι 600 ήταν απλά παθητικοί καπνιστές.


Ελευθεροτυπία, 01/06/2010.

[spoiler]ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ «ΤΕΛΟΣ» ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Κάπνισμα στοπ παντού
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ Την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από 1η Σεπτεμβρίου 2010 αποφάσισε χθες η Εθνική Επιτροπή Κατά του Καπνίσματος, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίασή της η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Παράταση οκτώ μηνών θα δοθεί στα καζίνα και στα νυχτερινά κέντρα, με μουσική, τα οποία έχουν περισσότερα από 300 τραπέζια.
 «Ο τελευταίος νόμος που εφαρμόζεται είχε προβλήματα όσον αφορά τη σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή του. Επρεπε να έρθουμε να φέρουμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο να καλύπτει αυτά τα προβλήματα και να δίνει ένα στίγμα μεγαλύτερης αποφασιστικότητας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε η υπουργός Υγείας, μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

«Ο προηγούμενος νόμος είχε μια σειρά από εξαιρέσεις, είτε εξαιρέσεις που έβγαιναν τελείως εκτός εφαρμογής του νόμου, όπως ήταν τα καζίνα, είτε εξαιρέσεις που δημιουργούσαν αντιθέσεις και ανισότητες μέσα στους ίδιους τους επαγγελματικούς χώρους, όπως για παράδειγμα στους χώρους εστίασης.

Ηταν οι προβλέψεις του νόμου τέτοιες, που σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία απαιτούσαν επιπλέον επενδύσεις για τους επαγγελματίες».

Μεταξύ άλλων επισήμανε πως ο νόμος «είχε αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου καθώς επιφορτίστηκε το ΣΕΥΥΠ με την κύρια ευθύνη ελέγχου, κάτι το οποίο βέβαια δεν θα ήταν δυνατό και αποτελεσματικό σε όλη τη χώρα. Δεδομένου ότι φυσικά το ΣΕΥΥΠ έχει και άλλες σοβαρές ευθύνες εποπτείας ευρύτερα στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας».

«Με το σχέδιο νόμου το οποίο θα έρθει στη Βουλή, θα ενεργοποιείται και θα έχει κρίσιμο ρόλο η Δημοτική Αστυνομία και ταυτόχρονα επικουρικά το Λιμενικό Σώμα όσον αφορά την εποπτεία σε χώρους ευθύνης του».

«Προσωπικά αισθάνομαι ότι σήμερα γίνεται πράγματι ένα πολύ σοβαρό βήμα προς τα μπροστά στην καταπολέμηση του καπνίσματος στον τόπο», δήλωσε ο Παναγιώτης Μπεχράκης, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών προσθέτοντας πως οι τελευταίες ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν σχετικά με το κάπνισμα στην Ευρώπη ήταν πολύ απογοητευτικές για τη χώρα μας. «Εχουμε πειραματικές μετρήσεις που δείχνουν ότι 20 λεπτά έκθεσης στη συνθήκη του παθητικού καπνίσματος, τροποποιεί τη μηχανική συμπεριφορά του αναπνευστικού συστήματος και τροποποιεί και την άμυνα του αναπνευστικού συστήματος».

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ και μέλος της επιτροπής καθηγητής Γ. Τούντας τόνισε από την πλευρά του: «Είναι η ημέρα που πραγματικά δίνεται η αφετηρία μιας μάχης που έπρεπε να δοθεί εδώ και πολύ καιρό για να σώσουμε τις ζωές 20.000 Ελλήνων που χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος. Μέσα σε αυτούς τους 20.000 Ελληνες πεθαίνουν και 600 τουλάχιστον από το παθητικό κάπνισμα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι κυρίως εργαζόμενοι σε αυτά τα κέντρα εστίασης και διασκέδασης που εκτίθενται με τα νούμερα που σας είπε ο κ. Μπεχράκης στην επικίνδυνη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα». [/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση