ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο
Κάπνισμα.
Argirios Argiriou:
31/05/2016
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 05/06/2016
.............
.................
Σύμφωνα με τις έρευνες το ποσοστό των συμπατριωτών μας που είναι καπνιστές ανέρχεται στο 27% σε άτομα άνω των 15 ετών. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε ακόμα 5,5% που είναι ευκαιριακοί καπνιστές.
Μιλάμε δηλαδή για μια διόλου ευκαταφρόνητη ομάδα του πληθυσμού, που αν ψήφιζε, θα μπορούσε να βγάλει και κυβέρνηση! Δεν τον πιάνει δέος που πρέπει να πείσει εκατομμύρια Ελλήνων να μην καπνίζουν; «Μα εδώ είναι το λάθος!» μου λέει. «Ποτέ δεν πρέπει να διαχωρίζει κανείς τους καπνίζοντες από τους μη καπνίζοντες. Διαφορετικά γεγονότα, ακόμα και ο τυχαίος παράγοντας, κάνουν κάποιον να αρχίσει αυτή τη συνήθεια. Δεν σημαίνει ότι είναι χειρότερος από τους άλλους, ή πιο αδύναμος χαρακτήρας. Το κάπνισμα είναι εξάρτηση, είναι πρέζα. Σε κάθε εξάρτηση τη δόση δεν την κανονίζει ο χρήστης, αλλά η ουσία. Εχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ένα πακέτο έχει μέσα 20 τσιγάρα; Διότι τόση είναι η μέση ημερήσια δόση! Η κατάσταση, πάντως, στην Ελλάδα δεν είναι τόσο κακή όσο πιστεύουμε. Υπάρχει σημαντικότατη μείωση των καπνιστών στην ηλικιακή ομάδα από 24 ετών και κάτω της τάξης του 33% και αυτό διότι η δουλειά που έχουμε κάνει στα σχολεία με ένα μεγάλο πρόγραμμα σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει αρχίσει να αποδίδει. Οι ηλικιωμένοι, άνω των 65 ετών καπνίζουν μόνον σε ποσοστό 14%. Συνεπώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι μεσαίες ηλικίες. Εκεί είναι η μεγάλη μάχη...».
Σπεύδω να ρωτήσω εάν η ανακοινωθείσα αύξηση στην τιμή του πακέτου θα βοηθήσει ουσιαστικά στην καταπολέμηση. «Είναι αστεία! Στοχεύει στην αύξηση των κερδών του κράτους όχι στην καταπολέμηση. Εχουμε κάνει έρευνα με τους καλύτερους οικονομολόγους διεθνώς. Μια αύξηση άνω των δύο ευρώ στο πακέτο θα μείωνε τους καπνιστές κατά 300.000 και θα έφερνε και χρήμα στα κρατικά ταμεία. Καταλαβαίνετε το κέρδος στη δημόσια υγεία. Θα πει κανείς ότι με τέτοια αύξηση θα είχε γίνει επανάσταση στην Ελλάδα. Λάθος! Σύμφωνα πάλι με έρευνες ο Ελληνας συμφωνεί στην αύξηση αν ξέρει ότι μέρος των κερδών θα καταλήξει στον ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν χώρες όπου το αντίτιμο είναι τόσο υψηλό, που το σκέφτεσαι πολύ προτού αγοράσεις και αυτό πιστεύω ότι είναι μια απόφαση που δείχνει πραγματική πολιτική βούληση από την μεριά μιας πολιτείας γι να καταπολεμήσει το κάπνισμα».
«Το δικό μας κράτος δεν έχει πάρει ποτέ σκληρές αποφάσεις διότι έχει έναν παραδοσιακό έρωτα με την καπνοβιομηχανία και το δηλώνω χωρίς περιστροφές. Εχω μιλήσει σχεδόν με όλους τους Ελληνες πολιτικούς που έχουν αναλάβει πόστα σε θέματα δημόσιας υγείας. Στα λόγια είναι μαζί μου, στις πράξεις όχι. Από πρωθυπουργούς πιο πρόθυμοι να κάνουν κάτι ήταν ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου. Από υπουργούς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έδειξαν πραγματική αποφασιστικότητα και πυγμή για τον αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος εν τέλει δεν εφαρμόζεται. Και αναρωτιέμαι πώς θα εφαρμοστεί όταν ο ίδιος ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο κ. Πολάκης καπνίζει δημοσίως μέσα στο υπουργείο; Είναι εντελώς απαράδεκτο. Οχι μόνον δεν έχει κάνει το παραμικρό για την πάταξη του καπνίσματος αλλά υπεραμύνεται της βλαβερής αυτής εξάρτησης. Δίνει το παράδειγμα! Και δεν είναι ο μόνος! Βουλευτές καπνίζουν μέσα στη Βουλή, στρατηγοί μέσα στα στρατόπεδα ακόμα και στα νοσοκομεία γιατροί κάνουν το ίδιο. Μα είναι εικόνα την οποία εισπράττει ο μέσος Ελληνας για τους κανόνες της δημόσιας ζωής, για το πρότυπο της ηγεσίας; Ακούω συχνά ότι αν εφαρμοζόταν ο αντικαπνιστικός νόμος τότε όλοι οι συμπολίτες μας θα έπρεπε να έχουν από πίσω τους έναν αστυνομικό για να συμμορφωθούν. Δεν ισχύει καθόλου. Ακόμα και οι Τούρκοι εφήρμοσαν τον νόμο διότι υπήρξε πολιτική βούληση», τονίζει ο καθηγητής που θεωρεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα από τη μη εφαρμογή είναι οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος: «Παντού, σε κέντρα διασκέδασης, σε καφετέριες και σε εστιατόρια ακόμα και σε χώρους εργασίας μια έγκυος γυναίκα ή ένας ασθματικός αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Σας φαίνεται λογικό αυτοί οι άνθρωποι να μην μπορούν να έχουν κοινωνική ζωή; Εξάλλου ακόμα και οι ίδιοι οι καπνιστές δηλώνουν θυμωμένοι από το γεγονός ότι δεν εφαρμόζονται οι κανόνες». Ο ίδιος τονίζει:
«Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πάντως, ότι στη χώρα μας το λόμπι της καπνοβιομηχανίας συναποφασίζει στη χάραξη των πολιτικών που αφορούν τον καπνό. Και αυτό γίνεται συχνά πίσω από το πρόσχημα ότι η Ελλάδα είναι μια καπνοπαραγωγός χώρα. Ας το ξεκαθαρίσουμε και αυτό μια και καλή: Ας διαχωρίσουμε την παραγωγή από την κατανάλωση καπνού. Η μία μπορεί να φέρει οικονομικά οφέλη στη χώρα, η άλλη τη βλάπτει σε κάθε επίπεδο. Το ότι έχουμε καπνά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε εμείς οι καπνιστές τους». Αποχαιρετιστήκαμε με εγκαρδιότητα. Εφυγα με την πεποίθηση ότι όσα στραβά και να συμβαίνουν στην Ελλάδα, καμιά φορά βρίσκεις τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση…
........................
...................................
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
--- Παράθεση ---Σπεύδω να ρωτήσω εάν η ανακοινωθείσα αύξηση στην τιμή του πακέτου θα βοηθήσει ουσιαστικά στην καταπολέμηση. «Είναι αστεία! Στοχεύει στην αύξηση των κερδών του κράτους όχι στην καταπολέμηση. Εχουμε κάνει έρευνα με τους καλύτερους οικονομολόγους διεθνώς. Μια αύξηση άνω των δύο ευρώ στο πακέτο θα μείωνε τους καπνιστές κατά 300.000 και θα έφερνε και χρήμα στα κρατικά ταμεία. Καταλαβαίνετε το κέρδος στη δημόσια υγεία. Θα πει κανείς ότι με τέτοια αύξηση θα είχε γίνει επανάσταση στην Ελλάδα. Λάθος! Σύμφωνα πάλι με έρευνες ο Ελληνας συμφωνεί στην αύξηση αν ξέρει ότι μέρος των κερδών θα καταλήξει στον ΕΟΠΥΥ.Υπάρχουν χώρες όπου το αντίτιμο είναι τόσο υψηλό, που το σκέφτεσαι πολύ προτού αγοράσεις και αυτό πιστεύω ότι είναι μια απόφαση που δείχνει πραγματική πολιτική βούληση από την μεριά μιας πολιτείας γι να καταπολεμήσει το κάπνισμα».
--- Τέλος παράθεσης ---
Οι οποίες χώρες όμως έχουν καταπολεμήσει και το λαθρεμπόριο, οπότε η υψηλή τιμή στα τσιγάρα δεν θα οδηγήσει τους καπνιστές στη λύση των λαθραίων. Είστε σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα; Είστε σίγουρος ότι το κάπνισμα λαθραίων, εκτός από τη διαφυγή εσόδων για το κράτος, δεν θα οδηγήσει σε ίδιες ή χειρότερες πνευμονοπάθειες;
Argirios Argiriou:
15/06/2016
Επτά στους δέκα Έλληνες δεν καπνίζουν καθόλου, ενώ μειώθηκε σε μια πενταετία (2009- 2014) το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών. Το συγκεκριμένο στοιχείο προκύπτει από μια νέα έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για το 2014, σχετικά με τους παράγοντες (όπως το κάπνισμα ή η διατροφή) που επηρεάζουν την υγεία των πολιτών.
Ειδικότερα:
- 3 στους 10 (27,3%) ηλικίας 15 ετών και άνω καπνίζουν καθημερινά
- 1 στους 20 (5,3%) καπνίζει περιστασιακά.
- 7 στους 10 (67,4%) δεν καπνίζουν. Από αυτούς, το 51,4% δεν έχει καπνίσει ποτέ, ενώ το 16% κάπνιζε στο παρελθόν και το έχει διακόψει για περισσότερους από 6 µήνες.
Σε σχέση με το 2009, µείωση 14,4% καταγράφεται στο ποσοστό των καθηµερινών καπνιστών (από 31,9% σε 27,3%) και μείωση (11,7%) στο ποσοστό όσων καπνίζουν περιστασιακά (από 6% σε 5,3%).
Ως προς το φύλλο, καπνίζουν, καθηµερινά ή περιστασιακά:
- 4 στους 10 (39,4%) άνδρες ηλικίας 15 ετών και άνω και
- περίπου 3 στις 10 (26,4%) γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Εδώ μπορεί να βρει κανείς, μεταξύ άλλων, και όλα τα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος ανά την χώρα:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση