ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Κάπνισμα.

<< < (60/84) > >>

Argirios Argiriou:
Tobacco use kills more than 7 million people every year and costs households and governments over US$ 1.4 trillion through healthcare expenditure and lost productivity.

Denominator:
Από ένα e-mail που μου ήρθε σήμερα από την Pfizer.

Ορθοπαιδικός:
  Ναι σήμερα είναι η μέρα, η ...παγκόσμια. Και έγινε ανέκδοτο. Τόσα χρόνια μόνο ένας πρωθυπουργός το πίστευε... Οι υπόλοιποι εφάρμοσαν μόνο τη φορολόγηση ωθώντας τους καπνιστές στα παράνομα (όχι ότι διαφωνώ με την φορολόγηση αλλά δεν αρκεί).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος   Βασιλική Αγγουρίδηon: 31/05/2017

Η 31η Μαΐου είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Για τη χώρα μας, βέβαια, αποτελεί απλώς την υπενθύμιση της διαχρονικής αποτυχίας της ελληνικής Πολιτείας, αλλά και της διαχρονικής αδιαφορίας των πολιτών, καπνιστών και μη, να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο και να αποκτήσουμε επιτέλους δημόσιους χώρους χωρίς τσιγάρο.

Κάθε χρόνο, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, πνευμονολόγοι και άλλοι επιστήμονες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις του καπνίσματος και τονίζουν την ανάγκη για χώρους χωρίς τσιγάρο. Μοιάζουν, όμως, να παλεύουν έναν «ανίκητο εχθρό»: την αδιαφορία και την υπεροψία του Έλληνα καπνιστή, που έχει μετατρέψει τον αντικαπνιστικό νόμο στο πιο σύντομο ανέκδοτο…

Οι απόπειρες εφαρμογής του νόμου στη χώρα μας είναι ενδεικτικές της σχέσης Ελλήνων και τσιγάρου.

Το κάπνισμα είχε απαγορευθεί σε εντός δημοσίων κτηρίων, που αποτελούν χώρους εργασίας, ήδη από το 1856, όπως μαρτυρά βασιλικό διάταγμα που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας.

Κατανοώντας, όμως, το ανεφάρμοστο του συγκεκριμένου διατάγματος για την εποχή του, το 2002 ψηφίσθηκε νέα νομοθεσία, που παρότι εισήχθηκε σε μια περίοδο περισσότερο ευνοϊκή, λόγω της επιστημονικής τεκμηρίωσης των επιπτώσεων του καπνίσματος, ελάχιστη εφαρμογή είχε. Το 2008 ψηφίστηκε αυστηρότερος νόμος, που άρχισε να εφαρμόζεται την 1η Ιουλίου του 2009. Στη θεωρία, φυσικά, για την πράξη οι Έλληνες είναι υπεράνω νόμων…

Πρωταθλητές στο κάπνισμα, αλλά και στην αδιαφορία για το νόμο, την υγεία τους και των γύρω τους, οι Έλληνες καπνιστές, εκμεταλλευόμενοι την απουσία ελέγχων και προστίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία οι εγχώριοι καπνιστές συνεχίζουν να φυσάνε τον καπνό τους σε δημόσιους κλειστούς χώρους σε ποσοστό 78,4% σε bar και καφετέριες, 78,6% σε εστιατόρια και ταβέρνες, κατατάσσοντας τη χώρα στις πρώτες θέσεις στο παθητικό κάπνισμα.

«Οι αντικαπνιστικοί νόμοι έγιναν…καπνός. Στην πράξη, η απαγόρευση του καπνίσματος είναι προαιρετική… Οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, πρόστιμα δεν επιβάλλονται και όλοι αναζητούν “παραθυράκια”», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κ. Μπαργιώτας.

«Μέρα ντροπής για την Ελλάδα», χαρακτηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα o Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γ. Τούντας, στο ετήσιο μήνυμα του και ελάχιστοι μπορούν ευθαρσώς να υποστηρίξουν ότι έχει άδικο.

Στη χώρα του παραλογισμού, βέβαια, όπου ένα από τα πρόσωπα, καθ’ ύλην αρμόδια για την προάσπιση της νομιμότητας αλλά και την προστασία της υγείας των πολιτών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, έχει «συλληφθεί» επανειλημμένως να αδιαφορεί πλήρως, ανάβοντας τσιγάρο εντός διαφόρων δημόσιων κτηρίων, ελάχιστα πράγματα προκαλούν έκπληξη.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Τούντας, το ποσοστό του 72%, των Ελλήνων πολιτών που επικροτούν τα αντικαπνιστικά μέτρα, όχι μόνο δεν είναι ενθαρρυντικό, όπως μπορεί να νόμιζαν πολλοί, αλλά αποτελεί και το χαμηλότερο στην Ε.Ε..

«Οι δε καπνιστές μόνο σε ποσοστό 29% θεωρούν ότι η ελληνική κοινωνία αποδοκιμάζει το κάπνισμα, όταν σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 49%-78%», σημειώνει.

Τελικά, το μόνο ενθαρρυντικό μήνυμα είναι η καταγραφή μιας μείωσης του αριθμού των καπνιστών, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ),  Μ. Τουμπής. Ειδικά στους νέους 15-24 ετών που η πτώση αγγίζει το 33%.

«Οι ευθύνες ανήκουν σε όσους έχουν την ευθύνη για την επιβολή των μέτρων. Πρωτίστως στην κυβέρνηση και την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και στις αρχές και διοικήσεις των ΟΤΑ, των νοσοκομείων και των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν επιδεικνύουν την αναγκαία πολιτική βούληση. Ευθύνες όμως έχουν και οι Έλληνες πολίτες, καπνιστές και μη-καπνιστές», σημειώνει ο κ. Τούντας.

Θα επαναλάβουμε, λοιπόν, τις επιπτώσεις του καπνίσματος, ως οφείλουμε, έστω και αν φαίνεται πως «κυνηγάμε ανεμόμυλους».

Το τσιγάρο σκοτώνει έναν στους δυο καπνιστές! Από τα 7 εκατομμύρια θανάτους διεθνώς που οφείλονται στο κάπνισμα, τα 6 εκατομμύρια σχετίζονται άμεσα με το τσιγάρο και οι 890 χιλιάδες έμμεσα!  1,2 εκατομμύρια θάνατοι καταγράφονται στην Ευρώπη, 15 χιλιάδες στην Ελλάδα!

Το κόστος της νοσοκομειακής φροντίδας, εξαιτίας του καπνίσματος, έχει υπολογιστεί σε 554 εκατ. ευρώ ετησίως, απόρροια των 199.028 εισαγωγών σε νοσοκομεία της χώρας. Συνολικά, σε μια περίοδο που η Ελλάδα παραπαίει οικονομικά, ο λογαριασμός από το κάπνισμα ανέρχεται σε 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ!

Ο Υπ. Υγείας δέχθηκε το αίτημα του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. (διαρκής επιτροπή που πληρώνονται διαρκώς;  :laugh:)

Αν το επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ εφαρμογής του νόμου θα έχει αποτελέσματα μένει να φανεί. Το καλάθι που κρατούν όσοι ελπίζουν σε δημόσιους χώρους με καθαρό αέρα δεν μπορεί παρά να είναι μικρό...

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Πάντα έχω την απορία,
σ' αυτά τα νούμερα που δημοσιεύονται ότι κοστίζει οικονομικά το κάπνισμα σε όλο τον κόσμο τι "μένει" αν αφαιρέσουμε, σε έναν ιδεατό κόσμο, τα οικονομικά έσοδα που σχετίζονται με το κάπνισμα σε όλους τους τομείς;

Δηλώνω ότι δεν έχω καπνίσει ποτέ και με ενοχλεί υπερβολικά όταν καπνίζουν άλλοι στον ίδιο χώρο και δεν το γράφω για να υπερασπιστώ αυτή τη "συνήθεια".

Argirios Argiriou:
11-06-2017 Καθημερινή.
Τάσος Τέλογλου.

«Ο νόμος, ο υφιστάμενος, δεν εφαρμόζεται πλέον πουθενά. Καπνίζουν σε νοσοκομεία και ιατρεία, καπνίζουν στη Βουλή και ουδείς ενδιαφέρεται», δήλωνε στεντορείως, στις 4 Μαΐου, ο βουλευτής Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας, που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο όλο θέμα. Ο διάλογός του με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό προκάλεσε τη συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, στις 31 Μαΐου, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος.

Το ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι ο νόμος (4868 /2010) δεν εφαρμόζεται. Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι η ελλιπής ενημέρωση, αλλά «η μη τήρηση του νόμου σε καθεστώς ατιμωρησίας…». Ο κ. Ξανθός μιλώντας χωρίς περιστροφές παραδέχθηκε ότι υπάρχει αδράνεια από την πολιτεία.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Βουλή αρχικά είχε ορίσει συνεδρίαση με αντικείμενο το πώς θα εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο στη μεγάλη αίθουσα του Κοινοβουλίου. Ωστόσο αυτή τη συνεδρίαση την ανέβαλε, κατόπιν... ωρίμου σκέψεως, για τις εντυπώσεις που θα προκαλούσε η γνωστοποίησή της. Κι αυτό γιατί ο έλεγχος και σε αυτό το ζήτημα έχει πλέον χαθεί εντελώς.

Στα νοσοκομεία

Αρκεί να αναφερθεί ότι τον Φεβρουάριο ο κ. Ξανθός εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία περιγράφεται ποιος έχει την αρμοδιότητα επιβολής ποινών. Στη συνέχεια έγιναν έλεγχοι σε τρία νοσοκομεία (Ιπποκράτειο, Ευαγγελισμός και Μεταξά), όπου δεν εντοπίσθηκε «πρόβλημα μη τήρησης του νόμου». Ομως, ο υπουργός είχε πει τότε και κάτι άλλο: Οτι «υπάρχουν ενδείξεις στα νοσοκομεία ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος», δηλαδή ότι υπάρχουν κάποιοι χώροι όπου καπνίζει το προσωπικό, αφού στους χώρους περίθαλψης των ασθενών δεν καπνίζουν.

Ο κ. Μπαργιώτας, γιατρός ο ίδιος, είπε ότι σε όλα τα περβάζια των νοσοκομείων, που έχει επισκεφθεί, υπάρχουν τσιγάρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το σημείο, ο προεδρεύων στη συνεδρίαση Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) επικαλέσθηκε τον Ροΐδη: «Στη χώρα πρέπει να ψηφισθεί ένας νόμος με ένα άρθρο, που να λέει ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος…».

Στη συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μιχάλης Τουμπής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στο 78% των εστιατορίων και στο 87% των μπαρ οι θαμώνες καπνίζουν εκόντες άκοντες (αύξηση 4%-6% σε σχέση με το 2014)». Να σημειωθεί ότι στους αντίστοιχους χώρους στην Ε.Ε. το ποσοστό είναι 20%. Και στις δύο περιπτώσεις ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η πολιτεία δεν επιθυμεί να συντάξει καινούργιο νόμο, θεωρώντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να ξεπερασθεί η περίοδος της πλήρους «ασυδοσίας και ατιμωρησίας». Να σημειωθεί ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν ότι το πρόβλημα δεν είναι η ενημέρωση για τις συνέπειες του καπνίσματος –και του παθητικού– γιατί δεν είναι αυτό το κύριο ζήτημα.

Σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης εισπράχθηκαν 24.000 ευρώ το 2016 από τα αντίστοιχα πρόστιμα, ενώ τα μπλοκ προστίμων στην Αθήνα, για να επιβληθούν οι κυρώσεις, μοιράσθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό.

Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο του πανευρωπαϊκού συνεδρίου, που έγινε στα τέλη Μαΐου στην Αθήνα για τον συντονισμό των εκστρατειών ενημέρωσης για το κάπνισμα, υπολογίσθηκε ότι η συγκεκριμένη συνήθεια στην Ελλάδα στοιχίζει κάθε χρόνο 550 εκατομμύρια ευρώ στα Ταμεία και ότι από τους 18.000 θανάτους που οφείλονται σε αυτό, οι 1.000 προκαλούνται από το λεγόμενο παθητικό κάπνισμα, δηλαδή από τη βλάβη που προκαλείται σε μη καπνιστές από καπνιστές που καπνίζουν σε δημόσιο χώρο.

Οι δημοτικές αρχές των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας έχουν αφήσει την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα χέρια όσων καταστηματαρχών επιθυμούν να τον εφαρμόσουν... Αντίθετα, για παράδειγμα, στα Τρίκαλα οι καταστηματάρχες έχουν λάβει προθεσμία ώς τον Σεπτέμβριο να συμμορφωθούν, καθώς στη συνέχεια η δημοτική αρχή της πόλης έχει προειδοποιήσει ότι θα ακολουθήσουν αυστηρές κυρώσεις.

Σε αυτή τη λογική είναι δύσκολο να «πειθαρχήσουν» οι δήμαρχοι των μεγαλύτερων πόλεων· ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μίλησε στον γράφοντα για μία ρύθμιση, η εφαρμογή της οποίας θα επαφίεται στους καταστηματάρχες, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως φάνηκε από δύο διαφορετικές τοποθετήσεις του κ. Ξανθού στη Βουλή, δεν θέλει καν να συζητήσει για «επιβολή του νόμου»...

Δικαιολογίες από τον υπουργό

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που μάλιστα είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι θέλει να εργασθεί για την εφαρμογή του νόμου, χαρακτήρισε τους καπνιστές εξαρτημένους από ουσίες όπως η νικοτίνη, προκειμένου να δικαιολογήσει την έλλειψη μέτρων για την επιβολή του νόμου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι πλέον μόνο το 1/3 του πληθυσμού καπνίζει, με το 27,3% να κατατάσσεται στους συστηματικούς καπνιστές και το 5,3% να δηλώνει ότι καπνίζει περιστασιακά. Αλλά και το 70% των καπνιστών υποστηρίζει πλέον ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, που στα χαρτιά ισχύει από το 2010. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Βουλή, αλλά και του συνεδρίου που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους με το ζήτημα παράγοντες της πολιτείας, αλλά και τους ειδικούς με τους οποίους μίλησε η «Κ», ότι η επικρατούσα κατάσταση αφορά στην ουσία την επιβολή των συνεπειών της εξάρτησης μιας μειοψηφίας καπνιστών στους υπολοίπους. Αλλά ο βουλευτής κ. Μπαργιώτας, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, συνέδεσε την ανοχή στην παραβατικότητα του καπνίσματος με τη γενικευμένη ανοχή στην παρανομία. Η θέση αυτή επιβεβαιώνεται και από στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Ανδρέας Βαρελάς, για θέματα όπως το παράνομο παρκάρισμα και η παραβατικότητα σε σχέση με την ανακύκλωση, όπου καταγράφει επαναλαμβανόμενες παραβατικές συμπεριφορές με τους ίδιους δράστες να μη λογαριάζουν τις (κατ’ ουσίαν ανύπαρκτες) ποινές...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση