Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος Αθήνα
Σχέδιο για την αλλαγή της συσκευασίας φαρμάκων που διατίθενται εξωνοσοκομειακά επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας,
προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των μεγάλων συσκευασιών με ποσότητες φαρμάκων που δεν είναι πάντοτε αναγκαίες για τους ασθενείς. Το υπουργείο προωθεί την αλλαγή του πλαισίου για τις συσκευασίες έπειτα από εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια φάρμακα αχρησιμοποίητα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, τα σενάρια που μελετώνται περιλαμβάνουν αλλαγή συσκευασιών, ώστε να υπάρχουν επιλογές στις αναγκαίες ποσότητες κάθε φαρμάκου ή ακόμη και χορήγηση φαρμάκων
από βάζα που θα υπάρχουν στα φαρμακεία και ο φαρμακοποιός θα βάζει όσα χρειάζεται σε δική του συσκευασία προσθέτοντας την απαιτούμενη ετικέτα. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, το σχέδιο δεν θα προλάβει να πάει στη Βουλή λόγω εκλογών, αλλά εκείνος έχει δώσει εντολή να προετοιμαστεί ώστε να το βρει έτοιμο όποιος τον διαδεχθεί στο υπουργείο.
Μόνο στη Θεσσαλονίκη που είχε δημιουργηθεί δίκτυο διαχείρισης ληγμένων φαρμάκων διαπιστώθηκε ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια 15 τόνοι φάρμακα.
Ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε τις επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για το πρόγραμμα φύλαξης, διαχείρισης και καταστροφής οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσης.
Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ήδη και θα υλοποιηθεί από τα φαρμακεία. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 7.500 κάδοι υποδοχής φαρμάκων που είτε έχουν λήξει είτε δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μέσα στις επόμενες ημέρες οι κάδοι θα ανέλθουν σε 10.000 συνολικά σε 10.000 διαφορετικά φαρμακεία. Από εκεί τα φάρμακα μεταφέρονται στην αποθήκη του ΙΦΕΤ στη Μαγούλα και όλο αυτό το υλικό θα εξάγεται στη Γερμανία επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργοστάσιο καταστροφής.