ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Θέματα Ειδικευομένων

ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΕΙΔ.ΓΕΝ.ΙΑΤΡΩΝ ΣΕ ΚΥ ΕΚΤΟΣ 10ΜΗΝΟΥ

<< < (2/3) > >>

timex:
Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν δύο λύσεις.
1. Πηγαίνετε με το νόμο για τις ειδικότητες όπου αναγράφεται ότι οι ειδικευόμενοι γενικής ιατρικής πηγαίνουν στο ΚΥ ,για 10 μήνες μόνο στο τέλος της ειδικότητας. Αν δεν γίνει τίποτα ,ξαναπηγαίνετε με δικηγόρο.
2. Δέχεστε να πάτε, αλλά απαιτείτε ο χρόνος που θα κάνετε στο ΚΥ τώρα, να αφαιρεθεί από το 10μηνο που πρέπει να κάνετε στο τέλος της ειδικότητας. Σε πολλά νοσοκομεία που δίνουν ειδικότητα γενικής ιατρικής γίνεται αυτό. Δηλαδή να μη κάνεις  το 10μηνο στο τέλος ,αλλά διακεκομμένα κατά τη διάρκεια της ειδικότητας. 3μήνες τώρα, 5 του χρόνου κτλ.΄Έτσι καλύπτονται και τα ΚΥ και οι ειδικευόμενοι. Προσωπικά θα έκανα το δεύτερο.

vasco:
Πρωτα πρεπει να τα παρουμε απο την αρχη για να δουμε πως εχουν τα πραγματα.
Εχουμε το ΚΥ Σαλαμινας με μηδενικο εκπαιδευτικο εργο οπου υπαγεται στο Γ.Ν.Νικαιας. Κατα περιοδους και τελειως ξαφνικα απαιτουν με ασφυκτικες πιεσεις τοσο στο υπουργειο οσο και στο νοσοκολειο επιπλεον ειδικευομενους. Ετσι εγινε και τωρα 30/07. Αυτο δειχνει απωλεια προγραμματισμου τοσο στο εμψυχο δυναμικο (δεν ηξεραν οτι υπηρχαν αδειες τον Αυγουστο απο πριν?) οσο και για τις υπολοιπες λειτουργικες αναγκες του κυ.
Εδω πρεπει να σημειωσουμε οτι υπαρχουν ειδικευμενοι που κρατουν οργανικες θεσεις αποσπασμενοι αλλου οταν υπαρχουν σημαντικοτατες αναγκες για την υπαρξη του. Οπως επισης μεγαλος αριθμος αγροτικων ιατρων οπου οι περισσοτεροι απο αυτους (6) ειναι στο νοσοκομειο (σαν τι?) Εδω θετουμε το ερωτημα αν ολοι αυτοι μπορουν να κανουν εφημεριες. Σε ολους αυτους μπορουμε να προστεσουμε και τους παρατασιακους ειδικευομενους στο νοσοκομειο.
Ζητηση ειδικευομενων ιατρων για εφημεριες ειναι εκτος του 10μηνου. (ζητηθηκαν σε σταθερη μηνιαια βαση).
Υπαρχει λοιπον καποιος νομος που να μας υποχρεωνει να κανουν εκει εφημεριες?
Αν ναι ποιος θα  καλυψει τα εξοδα ? (σιτιση - μεταφορικα)
Και ποιος αναλαμβανει την ευθυνει της μεταφορας ? (πχ ατυχηματος)
Τι ωρα θα επιστρεφουν στην κλινικη οι εφημερευοντες την επομενη στο νοσοκομειο οταν η εφημερια παραδιδεται 9 το πρωι και ειναι σχεδον μιαμιση ωρα αποσταση?(καραβι - αυτοκινητο)
-τι χαρτια λοιπον μπορουμε να ζητηθουν και απο ποιους αν τυχον συμβει το ποιο πανω και ποιες ειναι οι υποχρεωσεις τους?
-σε τι πλαισιο και σε ποιες διαταξεις μπορουν να στηριχτουν οι ειδικευομενοι για αν μην συμβουν ολα τα παραπανω?

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Στην περίπτωση των εφημεριών υπάρχουν όπως γνωρίζουμε όλοι αυτά που πρέπει να γίνονται κι αυτά που γίνονται (και συνήθως είναι αντίθετα απ' αυτά που πρέπει να γίνονται).
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο λόγος είναι γνωστός και προφανής: καλύτερα να έχουμε ειδικευόμενους για εφημερία - λάτζα παρά αγροτικούς. (Βέβαια αυτή την αιτιολόγηση δεν θα την αναφέρει ποτέ κανείς ανοιχτά) Με δεδομένο ότι οι ειδικευόμενοι είναι ανειδίκευτοι πρέπει να επικεντρωθείτε στις ελλείψεις σε ανειδίκευτο προσωπικό κι όχι σε ειδικευμένο. Όπως άλλωστε επισήμανες παραπάνω δεσμεύτηκαν (ποιοί αλήθεια; και σίγουρα η δέσμευση θα ήταν off the record) για την συνεχή παρουσία ειδικευμένου στην εφημερία. Βέβαια ξέρουμε ότι αυτό δεν θα ισχύσει στην πράξη. (Εσύ που ξέρεις θα μας πεις. Υπάρχει πάντα ειδικευμένος στην εφημερία; Ή εφημερεύει από το σπίτι; ). Αφού λοιπόν υπάρχει δέσμευση για καθημερινή παρουσία ειδικευμένου, από μόνη της η δέσμευση αυτή αναιρεί την δικαιολογία έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού κι ότι "δεν βγαίνουν οι εφημερίες". Ας μην ξεχνάμε ότι η υπουργική απόφαση για τις εφημερίες είναι σαφής: "Καθημερινά σε ενεργή εφημερίς ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος".
Για πες μας για τους αγροτκούς γιατρούς. Αν θυμάμαι καλά στο Κ.Υ. συστάθηκαν κάποιες, αρκετές αν θυμάμαι καλά, θέσεις αγροτικών που υποτίθεται είναι "εφεδρικοί" γι' αυτούς που είναι στα πλοία της ακτοπλοίας. Οι οποίοι επισημαίνω έχουν τα πλεονεκτήματα (νωρίτερες αιτήσεις για ειδικότητα όχι όμως παραπάνω μισθό) που έχουν και τα άγονα. Άγονο στο Κ.Υ. Σαλαμίνας! καλό ε; Που είναι αυτοί οι γιατροί; Αποσπασμένοι στο νοσοκομείο; Για να γράφουν ειδικότητα όπως λέει ο νέος νόμος για τ αγροτικά; Άρα συνοψίζοντας: Πλεονεκτήματα αγόνου με θέση αγροτικού στο Κ.Υ. Σαλαμίνας και παράλληλα "γράφουμε" και ειδικότητα στο νοσοκομείο; Καλύτερο ε;; Πόσοι αγροτικοί υπάρχουν (στα χαρτιά) στο Κ.Υ. ; Πόσοι ειδικευόμενοι γενικής ιατρικής στο πλαίσιο του 10μηνου; Δεν επαρκούν για τις εφημερίες σε μη ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό;

Αν κάποιος συνάδελφος  έχει την υπουργική εγκύκλιο που έλεγε ότι οι ειδικευόμενοι πρέπει να ενεργούν πάντοτε παρουσία ειδικού και ότι δεν νοείται λειτουργία τακτικών ιατρείων αλλά και εφημερίας χωρίς παρουσία ειδικού, ας το επισυνάψει γιατί δεν βρίσκω το σημείο του φόρουμ που το είχαμε αναρτήσει το σχετικό έγγραφο.

vasco:
Αγροτικοι που γρεφουν ειδικοτητα? Καλο Πραγματικα δεν το ηξερα αυτο και ειχα παντα την απορρία τι κανουν 6 αγροτικοι στο νοσοκομειο της Νικαιας.Φαντασματα πραγματικα γιατι ουτε ωραριο σε κλινικες εχουν (και σε ποια κλινικη αλλωστε) ουτε εφημερια πραγματικη κανουν (μηπως θα κρατησουν παθολογικη κλινικη 50 ατομων?)
Τελος παντων. Τα παραγματα εχουν παρει περιεργη τροπη. Δεν ξερω τι θα νικησει τελικα "ο νομοτυπος" ή "ο νομιμος"
Δεν πιστευω οτι θα πιστεψει κανεις οτι θα γινει εφημερια χωρις την ΦΥΣΙΚΗ παρουσια ειδικευμενου.
το θεμα ειναι οτι ιατροι που και αυτοι ειναι γενικοι ιατροι συμπεριφερονται αντισυναδελφικα, αντιθετα απο την εκπαιδευση και πραττουν μονο για το σημερα και οχι να δειξουν την αξια και την προσφορα της συγκεκριμενης ειδικοτητας στο συνολο της υγειας.
Περιμενω μονο οποιος παρακαλω γνωριζει να μου απαντηση στα παραπανω ερωτηματα.
Ο καθενας ας κριθει μεσα απο τις πραξεις του........!!!!

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Αν και δεν ταιριάζει με το θέμα που έχεις ανοίξει, παραθέτω το παρακάτω κείμενο για να λύσω την απορία σου για τους αγροτικούς που γράφουν ειδικότητα. Δες την τελευταία παράγραφο:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 16- 1- 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Αρ.Πρωτ.Υ10δ/οικ. 7745
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ν.Π.
ΤΜΗΜΑ Δ*
Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 17
Ταχ. Κώδικας: 101 87 ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
Πληροφορίες:
Τηλέφωνο : 5232.821/115,116
ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινήσεων.
Σχετ: 1. Οι παρ. 3Β και Γ του άρθρου 21 του Ν.3580707 (ΦΕΚ 134/Α707) 2. Το άρθρο 8 του Ν.3627/07 (ΦΕΚ 292/Α707)
Δεδομένου ότι στην υπηρεσία μας έχουν υποβληθεί ερωτήματα, σχετικά με την εφαρμογή των ανωτέρω σχετικών διατάξεων σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Στην εννεάμηνη υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, οι γιατροί υπηρετούν υποχρεωτικώς τους τρεις πρώτους μήνες, διαδοχικά, με ισόχρονη τοποθέτηση, σε τμήματα του παθολογικού και χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου στο οποίο υπάγεται το Περιφερειακό Ιατρείο ή Κέντρο Υγείας που έχουν τοποθετηθεί.
Το τρίμηνο αυτό, προσμετράται, ως χρόνος ειδίκευσης, οιασδήποτε ειδικότητας που οι γιατροί επιλέγουν να αποκτήσουν, εφόσον τα προαναφερόμενα τμήματα είναι αναγνωρισμένα να παρέχουν άσκηση για ειδίκευση.
Για το χρόνο αυτό εκδίδεται πιστοποιητικό ευδόκιμης άσκησης τους σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
2, Οι τρεις μήνες άσκησης ειδικότητας παθολογίας ή χειρουργικής που ορίζονται στην παράγραφο (3Γ) του σχετικού (1), αναγνωρίζονται από όλους τους γιατρούς, κατ' επιλογήν τους, μετά την εκπλήρωση της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου, δωδεκάμηνης ή εννεάμηνης.
Για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης οι γιατροί υποχρεούνται, μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά που καταθέτουν, κατά περίπτωση, στις Δ/νσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, να προσκομίζουν βεβαίωση εκπλήρωσης της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου-
3,Ομοίως αναγνωρίζεται ως χρόνος ειδίκευσης, το διάστημα που γιατρός υπόχρεος υπηρεσίας υπαίθρου, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, αποσπάσθηκε ή αποσπάται σε τμήμα νοσοκομείου που έχει αναγνωριστεί να χορηγεί άσκηση στην ειδικότητα.


Ε. Υ.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΒΑΣ. ΡΙΖΑΣ

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση