Πότε συμληρώνεται. Σε επείγοντα περιστατικά? Σε τακτική συνταγογραφία ? Σε χορήγηση φαρμάκων κατά την παραμονή του αρρώστου στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας? Μόνο από τα νοσοκομεία? Κρατείται στο Κέντρο υγείας? Δίνεται στον άρρωστο ωστε να δωθεί στο φαρμακείο μαζί με τη συνταγή? Προσκομίζεται στο ΙΚΑ από το φαρμακείο μαζί με τη συνταγή ή απο το κέντρο υγείας? Υπάρχουν διαφορετικές τακτικές από διάφορα κέντρα υγείας.
Η αλήθεια είναι ότι αυτά με απασχόλησαν κάποια στιγμή και έκτοτε όποτε βλέπω τέτοια περίπτωση μου γυρνάνε τα άντερα, όχι για τον ασθενή, αλλά για το ΙΚΑ. Κατ' αρχήν, συνάδελφε, εάν δουλεύεις στο ΙΚΑ ή σε ΚΑΠΗ μπορείς να αναζητήσεις την σχετική εγκύκλιο στο ΙΚΑ ή εάν δουλεύεις στο ΕΣΥ, υπάρχει σίγουρα στο ΚΥ και στο νοσοκομείο. Την ξαναστείλανε αρχές του χρόνου εάν θυμάμαι ξανά.
Δεν θυμαμαι πολλές λεπτομέρειες γιατί η κακοδαιμονία του ΙΚΑ υπάρχει και εδώ, θα γράψω ότι θυμάμαι:
α) Ανά μήνα, το ΚΥ στέλνει καταστάσεις στο ΙΚΑ
β) Ο "ευρωπαίος" ασφαλισμένος οφείλει να έχει μαζί του τα φάρμακα που θα χρειαστούν στην διαμονή του από την χρόνια αγωγή του. Συνεπώς, δικαιολογείται μόνο κάθε "εκτακτη" (άραγε όχι "επείγουσα";
αγωγή και μόνο όση απαιτείται για όσο διάστημα θα παραμείνει εντός Ελλάδος.
γ) Τα κέντρα υγείας δεν κάνουν εισαγωγή-εξαγωγή ασθενή και έτσι δεν ξέρω τι γίνεται στη βραχεία νοσηλεία, και ω τι πρωτότυπο, ούτε στο ΙΚΑ ξέραν...
δ) Το συγκεκριμένο έντυπο φωτοτυπείται μαζί με την κάρτα και υποβάλλεται στο ΙΚΑ σε "μηνιαία πακέτα". Το πρωτότυπο πάει στο φαρμακείο και συνοδεύει την συνταγή του ΙΚΑ.
ε) Το ποιος αριθμός πάει που, εγώ γράφω ότι γράφει η κάρτα και ας πάνε τα βρούνε οι γραφιάδες, εγώ γερμανικά, πολωνέζικα, και άλλες γλώσσες της ΕΕ δεν ξέρω.
Ερωτήματα που είχα θέσει και δεν πήρα ποτέ απάντηση (τι πρωτότυπο!!!) ήταν:
α) Έλληνες του εξωτερικού που διαμένουν για 9 μήνες το χρόνο στην Ελλάδα, γράφουμε χρόνια φάρμακα;
β) Πως ξέρω τι φάρμακα έχουν ήδη γραφεί από άλλο συνάδελφο; Ότι ισχυριστεί ο ασθενής πχ για τις βενζοδιαζεπίνες που ζητάει; (ιδού πεδίο λαμπρό για όσους ενδιαφέρονται....)
γ) Τι ορίζεται σαν "έκτακτη" αγωγή; Περιλαμβάνει ας πούμε μια παράταση της παραμονής του; και εάν ναι, που το ξέρω εγώ;
δ) πως επιβεβαιώνω την γνησιότητα (από ποια χαρακτηριστικά) της κάρτας; Θα μπορούσα να σου φτιάξω τέτοιες κάρτες μούρλια....
ε) πως ξέρω κάποια περίεργα νοσήματα ότι τα έχει που απαιτούν ιδιαίτερη συμμετοχή (πχ 0%) όταν αυτό δεν είναι εμφανές από την κλινική εξέταση;
Τώρα, το που θα βρεις άκρη δεν το ξέρω. Έτσι, στην περίπτωση α και β τους παραπέμπω στα ιατρεία και τους ιατρούς του ΙΚΑ. Στην (γ), (δ) & (ε) προσπαθώ να φανώ λογικός και ανθρώπινος στο μέτρο που δεν απειλούνται τα οπίσθια μου.