Δημήτρη, είσαι σπίτι; Γιατί σε κράζουν και μιλάει...
28/09/2008
Το ΕΣΥ νοσεί σε όλη τη χώρα (ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
«Ούτε κι εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε ποιες κλινικές είναι κλειστές σε όλη τη χώρα». Η αποκαλυπτική αυτή δήλωση δεν ανήκει σε τυχαίο πρόσωπο. Τη διατύπωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας και ακούστηκε σε συνάντησή του με συνδικαλιστές.
*Οι κλινικές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που είτε δεν λειτουργούν καθόλου είτε υπολειτουργούν, είναι σήμερα πολλές. Τα «νεκρά» τμήματα ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια το ένα μετά το άλλο το τελευταίο διάστημα. Αποτέλεσμα, πολλοί γιατροί απηυδισμένοι να οδεύουν προς τον ιδιωτικό τομέα και οι ασθενείς να υφίστανται ταλαιπωρίες και να δαπανούν τεράστια ποσά σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
*Ο χάρτης του υπό διάλυση ΕΣΥ με δεκάδες κωμικοτραγικά περιστατικά έχει ως εξής:
ΦΛΩΡΙΝΑ
Το πλέον σύντομο ανέκδοτο στη Φλώρινα είναι: «γυναικολογική κλινική στο γενικό νοσοκομείο της πόλης». Σύντομο όσο και η συνολική λειτουργία της κλινικής τα τελευταία δύο χρόνια: Εκλεισε 2-3 φορές λόγω ελλείψεως προσωπικού, μέχρι που αποχώρησε το καλοκαίρι και ο μοναδικός γυναικολόγος που παρέμενε εκεί, εκτελώντας μάλιστα και χρέη διευθυντή. Για τους επόμενους δύο μήνες δόθηκε προσωρινή λύση με την απόσπαση γιατρού από άλλο νοσοκομείο. Μετά, όμως, θα έρθει και πάλι το χάος.
*«Δεν έβλεπα φως. Επικρατούσε το μαύρο χάλι, γι' αυτό και έφυγα», λέει ο πρώην διευθυντής της κλινικής Γ. Κουσκοσάς που έχει θητεύσει χρόνια στο εξωτερικό και ήρθε στην Ελλάδα όπου και αντιμετώπισε αυτή την απογοητευτική κατάσταση. «Ετησίως πραγματοποιούνται στην περιοχή 250 με 300 τοκετοί, οι οποίοι γίνονται πια σε ιδιωτικά μαιευτήρια».
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Το ιατρικό προσωπικό ξεκίνησε απεργία διαρκείας, αλλά ψάχνει ακόμη κάποιον υπεύθυνο της υγειονομικής περιφέρειας να τον ενημερώσει σχετικά. Με μόνο 2 γιατρούς και έναν συμβασιούχο λειτουργεί η Εντατική. «Πιθανολογούμε ότι θα βάλει άμεσα λουκέτο, αφού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς» λέει ο Χρ. Κατσίνας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δ. Μακεδονίας.
*Το νοσοκομείο καλύπτει μια περιφέρεια με περισσότερους από 100.000 κατοίκους και διαθέτει μόνο έναν γιατρό στην αιμοδοσία, δύο στην παιδιατρική κλινική, δύο στην καρδιολογική (ο τρίτος παραιτήθηκε όταν βαρέθηκε να εφημερεύει διαρκώς), δύο στην ΩΡΛ και δύο στη μονάδα τεχνητού νεφρού.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
«Του κουτιού» είναι τα 130 κρεβάτια στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης αφού δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ: «Τα κρεβάτια αυτά είναι διαφόρων κλινικών και παραμένουν αχρησιμοποίητα από τότε που μετακινηθήκαμε στο νέο κτίριο», περιγράφει την κατάσταση ο Δημήτρης Ρίζος πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θράκης.
*Πολλές κλινικές είναι υποστελεχωμένες, ενώ το τμήμα ακτινοθεραπείας, καιρό τώρα, λειτουργούσε με έναν και μοναδικό γιατρό μέχρι που προσελήφθη πρόσφατα ένας ακόμη, χωρίς ωστόσο να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες.
ΡΙΟ-ΠΑΤΡΑ
Μπορεί το Ρίο να διαθέτει πανεπιστημιακό νοσοκομείο, δεν σημαίνει όμως ότι οι ασθενείς βρήκαν και τη σωτηρία τους. Κάθε λίγο και λιγάκι πάνω από 44 με 50 παιδιά του νομού που πάσχουν από νεοπλασίες αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλα νοσοκομεία, κυρίως της πρωτεύουσας, καθώς το παιδοογκολογικό τμήμα έχασε την ειδικευμένη γιατρό του, η οποία παραιτήθηκε τέλος Αυγούστου.
*Σήμερα λειτουργεί με μία αιματολόγο που καλείται να εξυπηρετήσει όλες τις εξειδικευμένες απαιτήσεις των μικρών ασθενών, όπως λέει ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων Γ. Βλαχάκης.
*Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους βρίσκονται στο στάδιο διάγνωσης του καρκίνου, καθότι το τμήμα ακτινοθεραπείας βρίσκεται υπό... διάλυση. Ο εξομοιωτής, η συσκευή που εντοπίζει τους καρκινικούς όγκους, έχει χαλάσει εδώ και 8 μήνες και ουδείς φροντίζει να τον αντικαταστήσει.
*Η κατάσταση στο νοσοκομείο χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα, αφού άρχισε να καταγράφεται έξαρση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Εντατική των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία ή σε διπλανές αίθουσες.
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Ούτε δικαίωμα να αρρωστήσει δεν έχει ο γιατρός της μονάδας τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο του Διδυμότειχου, φαίνεται ότι σκέφτονται στο υπουργείο Υγείας. Ο μοναδικός γιατρός που εργάζεται στη συγκεκριμένη μονάδα πρέπει να βρίσκεται επί ποδός 30 μέρες το μήνα, 24 ώρες την ημέρα.
*Τα ίδια ισχύουν και για τον μοναδικό παιδίατρο που εργάζεται στην κλινική του νοσοκομείου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ
Κάθε ρεκόρ αναμονής έχει σπάσει το «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης, με μέσο χρόνο για συνάντηση με γιατρό ακόμη και τους 8 μήνες. Το πιο σύντομο ραντεβού που μπορεί να κλείσει κανείς στο ενδοκρινολογικό τμήμα είναι στις 2 ή 3 Απριλίου!
*«Υπάρχουν τμήματα στα οποία οι γιατροί έχουν συνταξιοδοτηθεί και οι θέσεις τους δεν καλύφθηκαν, με συνέπεια τα ραντεβού να αργούν και μήνες», αναφέρει η Χαρούλα Σαραϊλή, πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων. Εξάλλου πρόκειται για το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, που καλύπτει ακόμη και τη Θεσσαλία, την Ηπειρο και πολλά νησιά.
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Μάλλον σε Κέντρο Υγείας έχει μετατραπεί το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, αφού η καρδιολογική κλινική εκτελεί πλέον... χρέη μικρού περιφερειακού ιατρείου. Οι λιγοστοί γιατροί, (3 τον αριθμό), δεν επαρκούν ούτε για τις απαραίτητες εξετάσεις.
*Γι' αυτό και δεν νοσηλεύουν πλέον ασθενείς, αλλά αντιμετωπίζουν μόνο στα επείγοντα περιστατικά, τα οποία στη συνέχεια διακομίζονται σε άλλες πόλεις. Σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται και το τμήμα αιμοδοσίας. Διέθετε δύο βιοπαθολόγους, αλλά ο ένας παραιτήθηκε.
*Το πιο κωμικοτραγικό όμως συμβαίνει στη μαιευτική-γυναικολογική κλινική: Μαίες δεν υπάρχουν, γι' αυτό τα χρέη τους εκτελούν απλές νοσηλεύτριες. «Το πρόβλημα χρονίζει και είναι γνωστό σε όλους, αλλά δεν κάνουν τίποτε. Απλώς προσλαμβάνουν προσωπικό με συμβάσεις λίγων μηνών», λέει ο συνδικαλιστής Φ. Νίκου.
*Το τελευταίο 20μηνο συνταξιοδοτήθηκαν 22 άτομα και προσλήφθηκαν μόνο 3 μόνιμοι υπάλληλοι.
ΑΓΡΙΝΙΟ
Στο Αγρίνιο, οι παρεχόμενες υπηρεσίες φθίνουν μέρα με τη μέρα, με την παθολογική κλινική να είναι σχεδόν κλειστή και να καλύπτει τις ανάγκες του Σαββατοκύριακου με... δανεικούς γιατρούς από άλλα νοσοκομεία, όπως αυτό του Μεσολογγίου.
ΛΕΥΚΑΔΑ
Στους κατοίκους της Λευκάδας απαγορεύεται να αρρωστήσουν, διότι αν κάνουν το... λάθος δεν θα υπάρχει καρδιολόγος να τους εξετάσει. Η μοναδική καρδιολόγος, αφού είδε και απόειδε, παραιτήθηκε.
*Η έλλειψη της συγκεκριμένης ειδικότητας, όμως, δημιουργεί αλυσιδωτές δυσλειτουργίες στα χειρουργεία και σε άλλα τμήματα αφού καλούνται ακόμη και ιδιώτες καρδιολόγοι για τον προεγχειρητικό έλεγχο. Χρειάστηκε να ασκήσει πιέσεις ακόμη και ο βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης Θεόδωρος Σολδάτος για να μειωθεί ο χρόνος προκήρυξης της θέσης από οκτώ μήνες σε δύο.
ΡΟΔΟΣ
Κλειστά είναι 4 χειρουργεία στο νοσοκομείο της Ρόδου, το οποίο λειτουργεί από τον Αύγουστο χωρίς διοικητή. Οι γιατροί αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλον. Μόνο τους τελευταίους μήνες κούνησαν το... μαντίλι πέντε, για να πάνε σε μεγάλο ιδιωτικό κέντρο.
*«Εντός των ημερών θα έχουμε και άλλες παραιτήσεις λόγω των συνθηκών», λέει ο Γ. Τριάντος, πρόεδρος του συλλόγου νοσοκομειακών γιατρών. Στις εφημερίες έγιναν περικοπές ενώ και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν λειτουργεί αυτόνομα.
ΧΙΟΣ
Οπως περιγράφει ο Δημ. Βαρνάβας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, στη Χίο ο μοναδικός νευρολόγος που υπηρετούσε στο νησί βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, επειδή δεν βρισκόταν 24ώρες το 24ωρο στο νοσοκομείο για 30 μέρες το μήνα...