Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Χάπια που θεραπεύουν και… μιλάνε
(1/1)
anastasios theodoridis:
Με ψηφιακό αισθητήρα θα ενημερώνεται αυτόματα ο γιατρός εάν ο ασθενής τηρεί την ώρα λήψης και τη δοσολογία του φαρμάκου του
Μια νέα εποχή στην ψηφιακή ιατρική αρχίζει με την κυκλοφορία του πρώτου ψηφιακού αισθητήρα που μπορεί να μετατρέψει το κάθε απλό χάπι σε… ηλεκτρονικό. Το χάπι θα ενημερώνει αυτόματα τον γιατρό εάν ο ασθενής το έχει πάρει στην ώρα του, ώστε να μη χάνει τη ροή της δοσολογίας και να γίνεται πιο αποτελεσματική η θεραπεία. Τα πρώτα φάρμακα που γίνονται ηλεκτρονικά αφορούν τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, τον διαβήτη τύπου 2 και τις διαταραχές της ψυχικής σφαίρας.
Σύμφωνα με έρευνες, αρκετοί είναι οι ασθενείς που δεν γίνονται καλά με τη φαρμακευτική τους αγωγή, επειδή δεν ακολουθούν ακριβώς τις οδηγίες του γιατρού τους στη λήψη του φαρμάκου. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη σε άτομα που έχουν να πάρουν καθημερινά έναν συνδυασμό φαρμάκων, όπως είναι οι ασθενείς που έχουν προβλήματα καρδιάς ή νευρολογική νόσο και ξεχνούν ή αμελούν τη δόση τους.
Ο αισθητήρας που εγκρίθηκε στις αρχές του μήνα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει μέγεθος κόκκου άμμου, τοποθετείται στο εσωτερικό του χαπιού, περνάει στο στομάχι και ο οργανισμός τον χωνεύει σαν να ήταν τροφή. Εχει κατασκευαστεί από προϊόντα που βρίσκονται στα τρόφιμα και ενεργοποιείται όταν έλθει σε επαφή με τα στομαχικά υγρά. Αντί για μπαταρία, υπάρχει ένα υλικό από πυρίτιο, λεπτό σαν χαρτί, το οποίο διαχωρίζει δύο μικροσκοπικές ποσότητες χαλκού και μαγνησίου. Ετσι, δημιουργεί ουσιαστικά μια μίνι μπαταρία που παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν βυθιστεί στο όξινο περιβάλλον του στομάχου.
Οποια πληροφορία εκπέμπει το χάπι λαμβάνεται από ένα έξυπνο αυτοκόλλητο που έχει επικολληθεί από πριν στο δέρμα του ασθενούς. Το αυτοκόλλητο που έχει διάρκεια επτά ημερών διαθέτει μια εύκαμπτη μπαταρία και ένα τσιπ το οποίο καταγράφει τις πληροφορίες και με τη σειρά του τις αποστέλλει σε κινητό τηλέφωνο ή ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Ο υπολογιστής, που μπορεί να τον έχουν ο γιατρός, κάποιος συγγενής ή ο ίδιος ο ασθενής, διαθέτει ειδικό λογισμικό και αν κάποιος δεν έχει πάρει το φάρμακό του στην ώρα του, τον ειδοποιεί να το πάρει. Επιπλέον, εάν κάποιος πάρει τη δόση του και δεν ενεργοποιηθεί, ο υπολογιστής τού ζητάει να περπατήσει μια μικρή απόσταση, ώστε το χάπι να κατέβει στο στομάχι του.
Η νέα τεχνολογία έρχεται, αρχικά να λύσει το πρόβλημα αυτό και στη συνέχεια να αναπτυχθεί ως «προσωποποιημένη» θεραπεία, καθώς θα μπορεί να δίνει πληροφορίες και για τη λειτουργία του οργανισμού αλλά και για τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων ή τη λήψη αλκοόλ και να ειδοποιεί τον γιατρό.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση