Η Προνοσοκομειακή Φροντίδα αφορά το PHTLS και όχι το ATLS. Εμπειρία ναι, η εκπαίδευση υποτίθεται ότι παρέχεται στην ειδικότητα. Το πρόγραμμα της δικής μας ειδικότητας είναι υπεραρκετό για την επείγουσα ιατρική, εάν πραγματικά εφαρμοζόταν. Μην μπερδεύετευε την εντατική ιατρική με την επείγουσα.
Το PHTLS αφορά την παροχή πρώτων βοηθειών χωρίς πρακτικά την ύπαρξη ιατρικών εργαλείων ή εξειδικευμένου προσωπικού.
Το ATLS στόχο έχει να μάθει 10 βασικές ενστικτώδεις αντιδράσεις στον ιατρό για τα 2 πρώτα λεπτά με το που θα σου έρθει ο τραυματίας. Δεν έχει διαφοριδιάγνωση, ούτε θεραπεία-φαρμακευτική αγωγή για την τελική αντιμετώπιση του τραυματία. Είναι για ένα γενικό χειρουργό που θα κάνει την διαλογή και την πρώτη αντιμετώπιση στο ΤΕΠ του τραυματία πριν επέμβουν οι άλλες ειδικότητες.
Όποιος πιστεύει ότι με ένα ATLS μπορεί να κάνει ΤΕΠ μάλλον ονειρεύεται.
Δεν διαφωνώ ότι η καλύτερη ειδικότητα βάσης για κάνεις επειγοντολόγους με εξειδίκευση (και όχι ως εξ' αρχής ειδικότητα) είναι η γενική ιατρική και αυτό το παραδέχονται στα ψιλά και οι πανεπιστημιακοί του είδους στην Ευρώπη. Αλλά η γενική ιατρική σαν εκπαίδευση δεν είναι η αντιμετώπιση του επείγοντος, όσον κι αν εμπειρικά γίνεται συχνά αυτό. Εμπειρικά όμως. Στην διακριτική ευχέρεια του κάθε ειδικευόμενου. Για αυτό και είναι επικίνδυνο να θεωρούμε ότι κάθε γενικός ιατρός κάνει για ΤΕΠ λόγω ενός βιβλίου που έβγαλε η επιτροπή εκπαίδευσης της ΕΛΕΓΕΙΑ που το περιεχόμενο του έχει πρακτικά και επείγοντα.
Σαφώς όμως ένας γενικός ιατρός με σωστή εξειδίκευση (μετά την ειδικότητα) για επειγοντολογία μπορεί να στελεχώσει σωστά ένα ΤΕΠ. Ανάλογα ισχύουν και για κάποιες άλλες ειδικότητες.