Γενικά > Γενική συζήτηση

Το Μέλλον της ΠΦΥ -Σχέδιο Νόμου 2008

<< < (4/4)

EzeΤΡΟΛ:
21/03/2009
Αντιδρούν οι γιατροί στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προκάλεσε η προώθηση προς τη Βουλή του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, μετά την επεξεργασία του από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει κάποιος διάλογος με το ιατρικό σώμα.

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε χθες, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το αναρτημένο σχέδιο, άμεσα υπάγονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου οι δημόσιοι υπάλληλοι, μέσω του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, ενώ εντός πενταετίας θα υπαχθούν σε αυτό και το ΙΚΑ, καθώς και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάρτιση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αλλά και πρωτόκολλα φαρμάκων, την αναγνώριση όλων των εξωνοσοκομειακών δομών, δημόσιων και ιδιωτικών, ενώ θεσμοθετεί τον προσωπικό αντί του οικογενειακού γιατρού, επιτρέποντας την ελευθερία επιλογής γιατρού και φορέα παροχής.

Παράλληλα, προβλέπει την καθιέρωση, εντός ενός έτους, ενός ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας, βάσει του οποίου θα ορίζεται πλαφόν προσωπικών δαπανών για την περίθαλψη των ασφαλισμένων και των προστατευομένων από αυτούς μελών, για το σύνολο των υπηρεσιών υγείας, ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής.

Σε ό,τι αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, ορίζεται ότι για την τακτική νοσηλεία απαιτείται προηγουμένως παραπεμπτικό από τον προσωπικό γιατρό και τον γιατρό υπηρεσίας.

Η εφαρμογή του νομοσχεδίου απαιτεί πλήρη μηχανοργάνωση του συστήματος, καθώς στις διατάξεις περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, με τις οποίες ουσιαστικά καταρτίζεται ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, πρόσβαση στον οποίο έχουν όλοι οι πάροχοι εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ο προσδιορισμός του προσωπικού πιστωτικού ορίου του κάθε ασφαλισμένου γίνεται ανάλογα με τα προσωπικά του χαρακτηριστικά, ηλικία, φύλο, ιστορικό κ.λπ., σε συνδυασμό με τις συνήθεις πληρωμές για την κάλυψη ανάλογων περιστατικών.

Δεν ορίζεται στο νομοσχέδιο τι θα συμβεί στην περίπτωση υπέρβασης του ορίου, σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των υπηρεσιών.

Για την πρόσβαση σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δεν απαιτείται προέγκριση, αλλά εκ των υστέρων γίνεται έλεγχος από τους ελεγκτές του κάθε ασφαλιστικού οργανισμού που θα μετάσχει στο σύστημα.

Γ.Κτιστάκης:
Ακούω για οργάνωση ΠΦΥ από τον κάθε  υπουργό και με πιάνει αναφυλαξία.  >:( >:( >:(
Νομοσχέδια των νομοσχεδίων??? , αλλά πουθενά δεν ακούγετε το τι απαιτείται για να γίνει αυτή η έρημη  ΠΦΥ.
Βασικά απαιτούνται αρκετά κονδύλια για την μηχανοργάνωση, τον ιατρικό φάκελο (βιβλιάριο-κάρτα κτλ), για την πρόσληψη προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, κοινωνικών λειτουργών, διαιτολόγων, φυσιοθεραπευτών, μαιών, κτλ), την στελέχωση του ΕΚΑΒ με πληρώματα, ιατρούς, ασθενοφόρα, υπηρεσιακά αυτοκίνητα για τις κτ’οικων και τα προγράμματα αγωγής υγείας σε σχολειά, οργανισμούς κτλ, τον επανασχεδιασμό (κτιριακά-θεσμικά) των Κ.Υ, τον επανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη, την προμήθεια εξοπλισμού για την κάλυψη του πραγματικού έργου της ΠΦΥ και στο Κ.Υ και στο σπίτι του πολίτη (όχι ασθενούς μόνο) και στο σχολείο και στον χώρο εργασίας του, κτλ κτλ κτλ.

Νομίζω ότι για να γίνει οργάνωση ΠΦΥ στην Ελλάδα θέλει πολλά πολλά  χρόνια ακόμα :'( :'( :'( και πιστεύω ότι για την γενιά μας είναι τουλάχιστον ουτοπία όσα νομοσχέδια και να ψηφιστούν.( για να μην πω ότι μάλλον δεν το θέλουν πραγματικα) ??? ??? ???

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση