ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Practice Guidelines
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Στα παραπάνω guidelines στη σελίδα 43 γράφει :
…………
…………………………
Many clinicians have used CT because of lack of access to MR but availability of MR is now improving rapidly across the U.K. Brain scanning may be used to detect stroke mimic (e.g. tumour) but yields are low, unless there are suggestive clinical features. Although CT is very sensitive to haemorrhage early after the event, bleeds may be missed if scanning is delayed. Brain imaging is of value in determining the presence of vascular lesions (which may be helpful if there is diagnostic doubt) and helping to establish vascular territory where this is not clear. MR scanning, especially with diffusion – weighted imaging / fluid – attenuated inversion recovery (DWI/FLAIR) performed early (ideally within 24 hours) has high sensitivity for the detection of small ischaemic lesions which may be missed on CT-scan.
The clinical question to be addressed is in those patients with TIA who require brain imaging whether MR or CT provides the most information to guide treatment.
……………………
………………………………….
Ποιες απεικονιστικές μεθόδους χρησιμοποιούμε στα Ελληνικά Νοσοκομεία σε περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων;
Πώς λέγεται στα Ελληνικά τo MR scanning, with diffusion – weighted imaging / fluid – attenuated inversion recovery (DWI/FLAIR); Χρησιμοποιούμε απλώς τον Αγγλικό όρο;
Στα παραπάνω guidelines, στον αλγόριθμο της σελίδας 15, γίνεται λόγος σε ορισμένες περιπτώσεις και για θρομβόλυση σε περίπτωση ισχαιμικών εγκεφαλικών.
Εφαρμόζεται θρομβόλυση σε περιπτώσεις ισχαιμικών εγκεφαλικών πουθενά στην Ελλάδα;
πρώτη & καλύτερη:
περιμένοντας το flone να σχολιάσει.....
Πρακτικές οδηγίες θεραπείας ελαφρού και σοβαρού εγκαύματος, που αλλάζουν κάποιες "πρακτικές" γνώσεις, εδώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
flone:
Το απόσπασμα που παραθέτει ο κ. Αργυρίου αναφέρεται στην απεικονιστική διερεύνηση παροδικών επεισοδίων εστιακού νευρολογικού ελλείμματος. Αν δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, θεωρούνται ισχαιμικής αιτιολογίας, τα γνωστά σε όλους μας "παροδικά ισχαιμικά".
Η αντιμετώπιση των "εγκεφαλικών" στην Ελλάδα γενικότερα, και ειδικά στα "επαρχιακά" νοσοκομεία και ΚΥ βρίσκεται στην εποχή του λίθου.
Πείτε ότι ΔΕΝ σας έχει τύχει να διώξετε σπίτι άνθρωπο που σας έρχεται επειδή πριν μια ώρα και για πέντε λεπτά "μούδιασε" το χέρι του και τώρα δεν έχει τίποτα και σας βγάζω το καπέλο υποκλινόμενος. Για άλλη μια φορά δίνεται η ευκαιρία να φωνάξουμε ότι ΤΑ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΕΛΑΦΡΙΑ" ΑΕΕ.
Αν είχατε ασθενή με παροδικό και του κάνατε αξονική (τεχνική νευροαπεικόνισης που ΔΕΝ χρησιμοποιείται διεθνώς παρά μόνο σε 1. κλειστοφοβία 2. βηματοδότη 3. κώμα/επείγουσα εξέταση 4. ψάχνοντας για επασβεστώσεις, είναι ωστόσο η κύρια μέθοδος για τα ελληνικά νοσοκομεία), δεν έδειξε τίποτα, και τον στείλατε σπίτι, τότε μπορείτε να ΜΗΝ κοιμάστε ήσυχοι.
Το είχαμε δει και σε κείνα τα περιστατικά, αν θυμάστε τα "Μαθήματα Νευρολογίας στο ΓΝΦ" (ο κ. Νικολάου και οι καρωτίδες του).
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος2-C [Πρέπει να αποδειχθεί ότι το έμφρακτο είναι σε περιοχή κατανομής προσθίου (καρωτιδικού) συστήματος, (π.χ. δεν είναι στη γέφυρα) αλλιώς ό,τι και να (ξανα)βρούμε πώς θα μιλάμε για "συμπτωματική" καρωτίδα? Η πρώτη αξονική δεν έδειξε τίποτα και μπορεί να μη δείξει ούτε η δεύτερη. Επίσης (το πιστεύετε?) μπορεί να μη μας φωτίσει ούτε η MRI, αν δεν έχουμε (ζητήσουμε) ακολουθία DWI, που απεικονίζει μόνο τις πρόσφατες ισχαιμικές βλάβες. Ψάξτε το εγκεφαλικό στις εικόνες "MRI flair" και "MRI flair 2" που επισυνάπτονται. Βρήκατε πολλά? Ποιο είναι το πρόσφατο, που έδωσε την κλινική εικόνα? Για δείτε τώρα την "DWI". Νά το, νά το!!!]
--- Τέλος παράθεσης ---
Προσθέτω άλλο ένα παράδειγμα (flair im.jpg και dwi im.jpg, ίδιος ασθενής) καθώς και μια ακολουθία Τ2 από άλλον ασθενή (t2.jpg)
Η ακολουθία DWI (Diffusion Weighted Imaging) είναι "λειτουργική". Καταγράφονται οι κινήσεις Brown (θυμάστε λίγο φυσική των ρευστών?) των μορίων του νερού. Σε μια περιοχή πρόσφατης ισχαιμίας, λόγω διαταραχής των μεμβρανικών αντλιών εξαιτίας της ισχαιμίας, έχουμε είσοδο νερού στα νευρικά κύτταρα, οι κινήσεις Brown είναι περισσότερες, με αποτέλεσμα να παίρνουμε διαφορετικό σήμα από τα κύτταρα αυτά. Είναι ακριβώς ο μηχανισμός σχηματισμού του κυτταροτοξικού οιδήματος, για το οποίο δίνουμε στα μεγάλα ισχαιμικά έμφρακτα τη γνωστή σε όλους μας μαννιτόλη. Έτσι, η ακολουθία DWI είναι πολύτιμο εργαλείο για να απαντήσουμε δυο βασικές ερωτήσεις:
1. οφείλονται τα συμπτώματα του ασθενούς σε ισχαιμία? (ιδίως όταν δεν προλάβαμε να τον εξετάσουμε όσο τα είχε, και ακόμα, όταν αναφέρονται μόνο αισθητικά συμπτώματα)
2. Στην περιοχή κατανομής ποιου αγγείου βρίσκεται η πρόσφατη ισχαιμική βλάβη?
Η FLAIR είναι μεταγενέστερη της Τ2 (και υπήρχε πριν την DW) και εξασθενεί (attenuation) το υψηλό σήμα του ΕΝΥγρού (fluid) με την τεχνική inversion recovery (που τώρα δεν θυμάμαι να σας πω ακριβώς τι κάνει). Αν δείτε στην Τ2 που επισυνάπτεται, θα καταλάβετε. Αν αναζητάτε παθολογικό σήμα (που θα φαίνεται "άσπρο", δηλ. αυξημένης έντασης) κοντά στο φλοιό (όπως τα μικρά εμβολικά έμφρακτα) ή περικοιλιακά (νόσος λευκής ουσίας ή εν τω βάθει έμφρακτα, τότε δεν θα το βρείτε γιατί και το παρακείμενο ΕΝΥ είναι επίσης άσπρο. Στη FLAIR, που το ΕΝΥ είναι "μαύρο" και η παθολογία εξακολουθεί και φαίνεται "άσπρη" (έχετε δηλαδή καλό contrast), μπορείτε εύκολα να ενοπίσετε παθολογικό σήμα στις περιοχές αυτές και να το μελετήσετε καλύτερα.
Τη FLAIR στα Ελληνικά την λέτε "φλαιρ" :o και την DWI την λέτε..."DWI" :D ή "διάχυση" (αν και με αυστηρά κριτήρια φυσικής δεν είναι σωστή η μετάφραση, έτσι έχει επικρατήσει).
Το να την λέτε, είναι εύκολο. Πού θα την βρείτε;
Σε όλους τους μαγνήτες που αγοράστηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 90 και μετά. Επειδή η αναβάθμιση είναι ρουτίνα στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα δυσκολευτείτε. Στο ΕΣΥ, πρέπει να ψάξετε.
Αν έχετε καλή επιχειρηματολογία για να την ζητήσετε, κανείς δεν θα την αρνηθεί.
Η FLAIR είναι πιο «ρουτίνα». Θα την έχετε μάλλον χωρίς να την ζητήσετε.
Διάλειμμα για διαφημίσεις και επανέρχομαι...
Argirios Argiriou:
Flone, να προλάβω να ρωτήσω πριν συνεχίσεις:
Τι σημαίνει T2;
Αν κατάλαβα καλά από το σχόλιό σου , η FLAIR και η DWI είναι δύο διαφορετικά είδη MRI. Πότε πρέπει να επιλέγουμε τη μια και πότε την άλλη μορφή;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση