Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 05:38:05

Αποστολέας Θέμα: Guardian: Το σκάνδαλο των εταιρειών φαρμάκων  (Αναγνώστηκε 2678 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Σεπτεμβρίου 2012, 20:09:22
Αναγνώστηκε 2678 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ονομάζεται Μπεν Γκόλντεϊκρ, είναι γιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική και συνεργάτης της βρετανικής εφημερίδας Guardian, όπου διατηρεί στήλη με θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας, της πολιτικής των φαρμακοβιομηχανιών και της κριτικής των φαρμακευτικών ουσιών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η κυκλοφορία του νέου βιβλίου του με τίτλο Κακά φάρμακα [Bad Pharma],όπου αποκαλύπτει άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές των μηχανισμών δοκιμής και προώθησης φαρμάκων που δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν καν...

Αντλώντας από τις προσωπικές εμπειρίες του από τη μέχρι τώρα σταδιοδρομία του στο χώρο της ψυχιατρικής, ο Άγγλος γιατρός εκθέτει παραδείγματα ασθενών του, με σκοπό να δείξει τον αποπροσανατολισμό που προκαλούν οι φαρμακοβιομηχανίες τόσο στον ιατρικό κόσμο όσο και στο ευρύ κοινό, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Φάρμακα που δεν γιατρεύουν, που δεν έχουν απολύτως καμία από τις θεραπευτικές ιδιότητες για τις οποίες υποτίθεται πως κατασκευάστηκαν, αλλά και φάρμακα των οποίων οι παρενέργειες και γενικότερα οι αρνητικές επιπτώσεις υπερτερούν των σχεδόν ανύπαρκτων θετικών ιδιοτήτων τους.

Όπως υποστηρίζει ο γιατρός και συγγραφέας του βιβλίου, τα φάρμακα τεστάρονται από τους ίδιους τους ανθρώπους που τα κατασκευάζουν, στο πλαίσιο πρόχειρα σχεδιασμένων δοκιμών, πάνω σε μικρούς αριθμούς ασθενών, και αναλύονται βάσει τεχνικών εξίσου προβληματικών και αμφισβητήσιμων.

Σχεδόν πάντα – και δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη κάτι τέτοιο – αυτές οι δοκιμές τείνουν να παράξουν αποτελέσματα τα οποία ευνοούν το κατασκευαστή. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή προκύψουν αποτελέσματα τα οποία δυσαρεστούν τις εταιρείες, οι τελευταίες προσπαθούν τεχνηέντως να τα αποκρύψουν από τους γιατρούς και τους ασθενείς, έτσι ώστε το κοινό να μην έχει παρά μία αλλοιωμένη και διαστρεβλωμνη εικόνα των επενεργειών των φαρμάκων.

Ακόμη και έμπειροι γιατροί μαθαίνουν για τη λειτουργία των φαρμάκων από πωλητές, αντιπροσώπους, συναδέλφους και επιστημονικές επιθεωρήσεις, δηλαδή από πηγές που στις περισσότερες περιπτώσεις και με τρόπο κεκαλυμμένο ενισχύονται οικονομικά από τις εκάστοτε φαρμακοβιομηχανίες.

Το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες ασθενών που δοκιμάζουν τις φαρμακευτικές ουσίες, όπως επίσης για τις ακαδημαϊκές εργασίες, τις οποίες όλοι θεωρούν αντικειμενικές, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτοί που τις σχεδιάζουν και τις συντάσσουν τις περισσότερες φορές είναι εντεταλμένα όργανα στην υπηρεσία συγκεκριμένων εταιρειών και μάλιστα απροκάλυπτα.

Πέρα, όμως, από τις γενικές παρατηρήσεις και περιγραφές του τοπίου των φαρμακοβιομηχανιών και των μηχανισμών προώθησης φαρμάκων, ο Μπεν Γκόλντέϊκρ παραθέτει στο βιβλίο του και σωρεία άκρως ενδιαφερουσών λεπτομερειών σαν αυτές που ακολουθούν.

Σύμφωνα με το συγγραφέα, το 2010 ομάδα ερευνητών από το Χάρβαρντ και το πανεπιστήμιο του Τορόντο διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με την ακρίβεια και την ορθότητα των δοκιμών, για να ανακαλύψουν τελικά ότι εκείνες οι δοκιμές φαρμάκων που είχαν χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες είχαν 20 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να δώσουν θετικά αποτελέσματα υπέρ του συγκεκριμένου φαρμάκου απ' ό,τι οι άλλες δημόσια χρημοτοδοτούμενες.

Επιπλέον, στις μισές σχεδόν από το σύνολο των δοκιμών, η χρηματοδότρια εταιρεία όχι μόνο επιβλέπει όλα τα στάδια της διαδικασίας και τα εξαγόμενα δεδομένα, αλλά επιπλέον έχει το δικαίωμα να παρέμβει, αν διαπιστώσει ότι εξελίσσεται εις βάρος της, αλλοιώνοντας τα αποτελέσματα.

Και τα παραπάνω είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου, το οποίο ο Γκόλντέϊκρ κυριολεκτικά «ξεψαχνίζει» μέσα από την εξόρυξη και παρουσίαση στοιχείων, παραδειγμάτων και απίστευτων λεπτομερειών που σε ορισμένες περιπτώσεις φέρνουν... ανατριχίλα!

Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2662 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Σεπτεμβρίου 2017, 08:07:15
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
6931 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Αυγούστου 2018, 10:11:23
από GirousisN
0 Απαντήσεις
8201 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2019, 17:40:56
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4642 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Σεπτεμβρίου 2019, 00:27:31
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6046 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουνίου 2021, 22:38:47
από Argirios Argiriou