ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Συζήτηση για τα Ατομικά Δελτία Υγείας για μαθητές.

<< < (3/12) > >>

Δημήτρης Μακρέας:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...
Πάντως δεν έχω παράπονο,η προσέλευση των παιδιών στο ιατρείο είναι αθρόα.Δεδομένου ότι το έχω ως προσωπική αρχή να μήν δίνω βεβαιώσεις για γυμναστική/γυμναστήριο/αθλοπαιδιές κλπ χωρίς να έχω ελέξει
το παιδί και υπερηχοκαρδιογραφικά ...


--- Τέλος παράθεσης ---

Καλησπέρα κύριε Ζαχαριάδη,

μιας και είστε καρδιολόγος και έχετε ελέγξει αρκετά μεγάλο αριθμό παιδιών και εφήβων σχολικής ηλικίας, θα σας ήταν εύκολο να παραθέσετε έναν πίνακα με τις συχνότερες αποκλίσεις, εκ του φυσιολογικού, που παρατηρείτε κατά τη διαδικασία της ειδικής καρδιολογικής εξέτασής των; Δεν ενδιαφέρομαι για απόλυτους αριθμούς αλλά για ποσοστά. Θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον και χρήσιμο για όλους μας, νομίζω. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πιστεύω, η εμπειρία ενός ειδικού πρέπει να μεταφέρεται και σε άτομα μη εξειδικευμένα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

--- Τέλος παράθεσης ---

Αποκλίσεις εκ του φυσιολογικού παρατηρούνται  μερικές φορές  χωρίς ωστόσο αυτό να συνιστά απαραίτητα παθολογία.Συχνά αφορά παραλλαγές κλινικές, ΗΚΓραφικές ή ηχοκαρδιογραφικές που η τελική αξιολόγηση τους γίνεται με βάση την συνολική εικόνα του παιδιού.
Για παράδειγμα ένα ήπιο συστολικό φύσημα κορυφής που φαίνεται στον υπέρηχο να προέρχεται απο διαφυγή ή και ήπια ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας.Τέτοιες διαφυγές ως και ανεπάρκειες ήπιου βαθμού των δεξιών κυρίως βαλβίδων είναι ενα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο ,ιδίως σε παιδιά μικρής ηλικίας.Εφόσον λοιπόν οι διαστάσεις των καρδιακών κοιλοτήτων είναι φυσιολογικές και δεν επηρεάζονται αιμοδυναμικοί δείκτες αυτές θεωρούνται ασήμαντες.
Είναι γεγονός ότι πάνω απο το 90% των φυσημάτων που ακούγονται και προβληματίζουν συναδέλφους είναι ασήμαντα.Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι σχεδόν πάντα πρόκειται για συστολικά φυσήματα που γίνονται πιό εύκολα αντιληπτά.Λίγοι είναι η μή καρδιολόγοι που έχουν εξοικίωση με διαστολικά φυσήματα που σε αντίθεση με τα συστολικά πολύ συχνά υποκρύπτουν σοβαρό πρόβλημα.
Προβληματισμό προκαλεί και η συχνά «ιδιαίτερη» ΗΚΓραφική εικόνα παιδιών και εφήβων.Τυπικό παράδειγμα ο λεγόμενος «νεανικός τύπος επαναπόλωσης» των δεξιών προκάρδιων απαγωγών με αρνητικά ή διφασικά Τ στις V1-V3.
Πράγματι μπορεί ενίοτε να μοιάζει με εικόνα τύπου Brugada ή προδιέγερσης και να δημιουργήσει σύγχυση και ανασφάλεια.
Σε γενικές γραμμές πάντως η διαπίστωση καρδιολογικής παθολογίας στα παιδιά που προσέρχονται για το δελτίο του σχολείου ή για την εγγραφή σε ομάδα/γυμναστήριο είναι πολύ σπάνια.
Απο εναν αριθμό περίπου 250 παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας που εξέτασα στο ιατρείο μου μεσα σε ένα έτος βρέθηκε 1 με δίπτυχη αορτική βαλβίδα,1 με μικρή μεσοκολπική επικοινωνία  και 2 με χαλαρή μιτροειδική γλωχίνα και πρόπτωση.



--- Τέλος παράθεσης ---
Να καταθέσω κι εγώ τον προβληματισμό μου καθώς και μερικές ερωτήσεις τον καρδιολόγο της παρέας.
Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να βρω τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αποφυγή μιας "αμυντικής" λογικής και ιατρικοποίησης της ζωής των παιδιών.
Τονίζω πάντα στους γονείς ότι το σημαντικότερο στοιχείο για να μη μας ξεφύγει κάποια σημαντική παθολογία που να εγκυμονεί κινδύνους, είναι το ιστορικό του παιδιού και η η ύπαρξη οποιουδήποτε είδους δυσφορίας κατά την κόπωση, λιποθυμικά ή προλιποθυμικά επισόδεια, καθώς και το κληρονομικό ιστορικό.
Επί απουσίας συμπτωματολογίας και με φυσική εξέταση φυσιολογική, δεν ζητώ περαιτέρω έλεγχο.
Αν ακούσω κάποιο φύσημα , ακόμα και επί απουσίας συμπτωματολογίας , ζητώ καρδιολογικό έλεγχο.
Αν έχει χαρακτήρα λειτουργικού και δεν υπάρχει συμπτωματολογία δεν ζητλω τον έλεγχο με τη διαδικασία του επείγοντος.
Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω. Τα ευρήματα από τον υπερηχοκαρδιογαφικό έλεγχο συμβαδίζουν με τα ευρήματα από τη φυσική εξέταση ή είναι εύκολο να μας ξεφύγουν σημαντικά προβλήματα που ούτε συμπτωματολογία έχουν ούτε ευρήματα από τη φυσική εξέταση?
Επίσης τι γίνεται με τις αρυθμιογεννέσεις?
Εκεί νομίζω ότι είναι "νεκροταφείο"...

Zachariadis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω. Τα ευρήματα από τον υπερηχοκαρδιογαφικό έλεγχο συμβαδίζουν με τα ευρήματα από τη φυσική εξέταση ή είναι εύκολο να μας ξεφύγουν σημαντικά προβλήματα που ούτε συμπτωματολογία έχουν ούτε ευρήματα από τη φυσική εξέταση?
Επίσης τι γίνεται με τις αρυθμιογεννέσεις?
Εκεί νομίζω ότι είναι "νεκροταφείο"...


--- Τέλος παράθεσης ---
Μα εκεί ακριβώς είναι που η «χρυσή» τομή χάνει την λάμψη της και θολώνει σε με «γκρίζα» ζώνη ανάμεσα στην κοινή λογική της καθημέρα ιατρικής προσέγγισης και πρακτικής
και της  υπερβολής της λεπτομέρειας  του απίθανου.Δυστηχώς αυτή η τελευταία με αρωγό τα ΜΜΕ έχει ιατρικοποιήσει όχι μόνο την ζωή των παιδιών αλλα και όλων μας...
Κανένας δεν θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στους εκατοντάδες εκείνους γονείς που φεύγουν απο το ιατρεία με την βεβαιότητα και την ψυχική ανάταση ότι το παιδί τους χαίρει άκρας υγείας αλλά θα θυμούνται για χρόνια εκείνο το παιδί που μετά τον ιατρικό έλεγχο έπεσε νεκρό στο γήπεδο γιατί έπασχε απο νόσημα που μόνο μια συγκεκριμένη εξέταση μπορούσε να αναδείξει...
Σε ότι με αφορά,θεωρώ δεδομένη την χρησιμοποίηση όλων των διαγνωστικών «όπλων» που έχω στην διάθεσή μου.Δεν θα μπορούσα να αντέξω στην ιδέα ότι εξαιτίας μιας μικρής οικονομίας χρόνου και κόπου χρεώνομαι  ένα τραγικό συμβάν που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Απαντώντας στο ερώτημα σου Δημήτρη,δυστηχώς υπάρχει μια πληθώρα καρδιαγγειακών παθήσεων που στα πρώιμα στάδια εξέλιξης τους είναι ασυμπτωματικά και χωρίς ευρήματα
απο τον κλινικό και παρακλινικό έλεγχο ρουτίνας.Πρόκειται βέβαια για καταστάσεις εξαιρετικά σπάνιες στο γενικό πλυθησμό με ελαφρώς υψηλότερο ( αλλά και πάλι σπάνιο)
επιπολασμό στα παιδιά-εφήβους.Η Ιδιοπαθής υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί στα αρχικά στάδια να είναι εντελώς «σιωπηλή».Το οικογενειακό-κληρονομικό ιστορικό μπορεί να είναι αρνητικό ή ασαφές.Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αποδίδεται συνήθως σε εισβολή εμμένουσας κοιλικής ταχυαρρυθμίας ή κοιλιακής μαρμαρυγής κατα την άσκηση αλλά και επιπρόσθετοι μηχανισμοί,όπως η απότομη αιμοδυναμική κατάρριψη λόγω απόφραξης στο χώρο εξόδου της ΑΡ κοιλίας παίζουν σημαντικό ρόλο.Μερικές φορές το ΗΚΓ εμφανίζει αλλοιώσεις στη φάση αυτή αλλά μπορεί και να απουσιάζουν τελείως.Η μόνο εξέταση που μπορεί με βεβαιότητα  να αποκαλύψει την παρουσία του προβλήματος είναι ο υπέρηχος καρδιάς.
Εκτός απο την HCM,με δυνητικά «σιωπηλό» τρόπο μπορεί να εκδηλωθούν σαν αιφνίδιος καρδιακός θάνατος καταστάσεις όπως η αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιά κοιλίας (και εδώ ο υπερηχογραφικός έλεγχος είναι σε θέση πρώιμα να βάλει την υποψία)διάφορες συγγενείς ανωμαλίες του στεφανιαιου δικτύου και του ερεθισματαγωγού συστήματος,μυοκαρδίτιδες ...
«Γυαλιά μεσ στην αμμο της παραλίας»...

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Παραθέτω το έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και ως link και ως συνημμένο (είναι μετά το αρχικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας) που ανέφερε παραπάνω ο κ. Μιχάλης.
Νομίζω ότι οι κατά τόπους υπεύθυνοι ερμηνεύουν (ως συνήθως) όπως θέλουν το νόμο κι έχουν χάσει τη μπάλα.
Χαρακτηριστικά:

Το έγγραφο και του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι απαιτείται καρδιολογική, οφθαλμολογική και οδοντιατρική εξέταση μόνο για την εγγραφή στην Α' Δημοτικού. Γιατί το γενικεύουν αυθαίρετα για όλες τις τάξεις που απαιτείται ΑΔΥ;

Αφού τα κλιμάκια θα αποτελούνται από καρδιολόγο,οφθαλμίατρο,οδοντίατρο και κατά περίπτωση (έτσι γράφει) από παιδίατρο, ποιος τελικά θα υπογράφει το ΑΔΥ και ιδιαίτερα την τελευταία παράγραφο που λέει ότι θα μπορεί να μετέχει σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Σχετική συζήτηση έχει γίνει και στην ενότητα:

Μια γνωμάτευση από Καρδιολόγο


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μαρία Χόρτη:
Πιστοποιητικό υγείας του παιδιού

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης
Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής, Διευθυντής Α΄Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Μήπως πρέπει να δούμε το θέμα με σοβαρότητα

...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση